12 Monkeys (12 opic)
86/100 - 115×

12 Monkeys(12 opic)

Armáda 12 opic vypustila do světa smrtelný virus, který vyhladil většinu populace. Ti, kteří přežili, žijí skrytí pod zemí. Budoucí generace se zoufale snaží zjistit, jak k vyhlazení došlo. Pošle proto do minulosti muže, který má rozšíření viru zabránit. Jeho úkol je však velice nesnadný. Třináctidílný seriál 12 opic je natočený podle původního filmu Terryho Gilliama z roku 1995 s Brucem Willisem a Bradem Pittem.

USA | 2015 | Ukončeno
vysílání
4 sezóny | Syfy | 43 minut
žánr
Akční, Drama, Sci-fi
hrají
Noah Bean (Aaron Marker), Tom Noonan (Bledý muž), Amanda Schull (Cassandra Raillyová), Aaron Stanford (James Cole), Emily Hampshire (Jennifer Goinesová), Barbara Sukowa (Katarina Jonesová), Kirk Acevedo (José Ramse)

Amanda Schulz: Lákalo by mě pozorovat dinosaury.

Amanda Schulz: Lákalo by mě pozorovat dinosaury.

Ještě před prvním dílem 12 Monkeys vám přínášíme obsáhlé interview s představiteli hlavních rolí – s Amandou a Aaronem. Mimo jiné o tom, jak spolu vycházeli, jestli jim nejde z časových linií hlava kolem a třeba také o tom, jak to vidí s případnou druhou sérií.

4 1
16.1.2015

Nebyly pro vás jako pro herce všechny ty skoky mezi časovými liniemi matoucí?
Aaron: Máme velké množství lidí, kteří zajišťují, aby vše bylo logické. Může to ale být matoucí, obzvláště když tam pobíhá více verzí vás samých.
Amanda: Jsem puntičkářka, mám svoje vlastní poznámky o tom, co moje postava ví nebo neví o každém daném místě, a co už se stalo nebo nestalo.

Jak byste přesvědčili fanoušky filmu, aby se na seriál podívali?
Aaron: Já jsem velký fanoušek filmu a z tohoto důvodu jsem byl nadšený, že se toho můžu zúčastnit. Televizní seriál nám dává šanci rozšířit a zkoumat vnitřní svět filmu. Film má tu samou základní zápletku jako krátký film La Jetee*, ale tento svět rozšiřuje.

  • Francouzský krátkometrážní film o cestování v čase z roku 1962, který se stal předlohou pro pozdější filmovou adaptaci 12 opic (1995).

Amanda: Nemusíte být fanoušek jednoho nebo druhého, můžete být fanoušek obou dvou. Naše postavy jsou odlišné a dějová linie je také odlišná. Máme spoustu odlišných postav a můžeme mít hostující herce.

Můžou nedávné obavy z pandemie udělat tento seriál ještě aktuálnějším, než byl film?
Aaron: Děje se toho teď hodně, jako třeba Ebola, ale tento typ věci je dlouhodobější. Už dlouho je to životaschopná hrozba.

Pokud byste mohli cestovat v čase, do jaké doby by to bylo?
Amanda: Myslela jsem na monumentální okamžiky historie, ale teď bych se chtěla vrátit a schovaná sledovat dinosaury.
Aaron: Problémem je, že řada období je fascinující, ale opravdu byste tam chtěli jít? Museli byste se vzdát veškerého komfortu, na který jsme zvyklí. Myslím, že bych chtěl jít do fiktivní budoucnosti se Star Trekem s holodeckem, kde bych mohl navštívit všechna ta období, ale v pohodlí.

Jak se vám natáčelo v Torontu? Už jste zde skončili?
Aaron: Natáčeli jsme od konce července do začátku prosince. Zažili jsme tu sladký konec léta až po podzim do začátku zimy. Natáčel jsem tu již Nikitu, a to bylo celý rok – po celou zimu.

Jak Demore Barnes tak Todd Stashwick psali na Twitteru, že v seriálu budou. Můžete prozradit, koho si zahrají, s kým a zda budou v přítomnosti nebo budoucnosti?
Aaron: Oba jsou z budoucnosti a stojí proti sobě. Jeden je mrchožroutský král, vedoucí útok proti Demorovi.

Amando, budete především (zcela) v přítomnosti?
Amanda: Co ona ví o budoucnosti, je zcela limitováno tím, co jí řekl Cole.

Jak fungovala vaše spolupráce?
Aaron: Amanda mě nenáviděla (žertuje!). Není to jako ve filmu, kde známe celý příběh. Musíme se dívat, jak se jejich vztah rozvíjí v reálném čase. Jsou k sobě vhozeni a během zkoušky ohněm v jejich obtížném poslání se formuje jejich vztah.
Amanda: Aaron ukazoval každý den, jak moc je připravený a dává vám 110%. Je paráda pracovat s někým, kdo do toho tolik dává.

Uvidíme někdy ty dva roky mezi tím, kdy se Cassandra setkala s Colem a než se on vrátí? Její kariéra během té doby upadla, ale vypadá to, že v roce 2017 je stále ještě u CDC.
Amanda: Tyto otázky budou zodpovězeny ve třetí epizodě. Když James zmizí, je na scéně policie, ale předpokládá, že prostě utekl pryč, ale ona ví, co viděla a nemůže o tom mlčet. Podělí se o to s Aaronem.

Uvědomuje si Cole, že musí být na její život opatrný? Že jí způsobuje velké problémy?
Aaron: Když mu na ní začne záležet, začne si uvědomovat, co do ní žádá, co na ni nakládá a jakému nebezpečí ji vystavuje. Začne zpochybňovat, zda ji má vystavovat nebezpečí.

Měli jste společné scény v Nikitě?
Amanda: Ne, v Nikitě jsem s Aaronem nebo Noahem žádné scény neměla, jen s Maggie.
Aaron: Ale měla pár nářezových scén!

Kdybyste se mohli vrátit a změnit díky cestování v čase jednu věc, co by to bylo?
Amanda: Na tyhle otázky jsem se nepřipravovala! Záleželo by na situaci. Je tu také motýlí efekt – když změníte jednu věc, co dalšího se změní?
Aaron: Rád bych se vrátil zpátky a našel mnohem mladší verzi sebe, které bych radil.

Nějaké překvapení při vašem bádání k přípravě na seriál?
Aaron: Ano. Cestování časem je skutečná matematická pravděpodobnost. Myslel jsem, že je to jen fikce, ale ve skutečnosti víme, jak na to, akorát nám chybějí technologie a zdroje. Nicméně naše verze cestování časem v tomto seriálu je unikátní. Je to fiktivní verze vhodná pro vyprávění příběhu.

Bylo něco, co jste použili od filmových postav?
Aaron: Byla to opravdu zajímavá role pro Bruce Willise, který byl znám jako akční hrdina. Přinesl jakoby dětskou nevinnost. Byl to muž, přicházející na neuvěřitelně obtížné místo, takže jeho zkušenosti ohledně našeho světa byly jako od novorozence. Líbila se mi ta volba a myšlenka, tak jsem si z toho také něco vzal.
Amanda: Nechtěla jsem se znovu dívat na film před pilotem, protože jsem nechtěla, aby mě ovlivňovalo Madelinino provedení role. Jsme odlišné postavy. Znovu jsem se koukla, než jsme točili sérii. Obě postavy mají slabost pro Colea, takže v jádru je to spojení mezi těmito dvěma postavami.

Máte nějaké oblíbené scény z těch, co jste zatím natočili?
Aaron: Dělal jsem hodně akčních scén. Jedny z mých oblíbených byly spojené s Barbarou Sukowou. Je to vynikající německá herečka, ale nikdy se nezúčastnila žádné akční scény. Akční scény, u kterých byla, byly vynikající už jen pro sledování jejích reakcí.
Amanda: Také jsem dělala trochu akce. Pokaždé jsem byla nadšená. Vždycky, když jsem něco udělala, byla jsem velmi nadšená. Líbí se mi se při mé práci hýbat.

Ve filmu nemůžete během cestování časem nic změnit, ale v seriálu je vaším úkolem vrátit se v čase a změnit běh událostí.
Aaron: Ve filmu byl čas neměnný. Nemohli jste měnit události. Cole se pouze vrátil, aby pozoroval a přinesl zpět informace. To platí u Einsteinovy teorie relativity. Můžete cestovat časem, ale nemůžete to změnit. U seriálu, pro vyprávění příběhu, tu musí být možnost změny a to je vlastně kvantová teorie.

Chuck Roven pracoval na filmu i na seriálu. Dával vám nějaké poznatky?
Aaron: Během natáčení od nás dával ruce pryč. Nechal nás najít si vlastní cestu.
Amanda: Nedával mi žádné režisérské poznámky k roli. Byl velmi velkorysý a umožňoval interpretaci a flexibilitu.

Dostali jste nějaké základní informace o seriálu, nebo jste si zjišťovali detaily o svých postavách sami?
Aaron: Měl jsem sezení s Travisem Ficketem a Terry Matalasem, výkonnými producenty. Nastínili mi cestu mojí postavy. V televizi je to tak dobré, jak se to udělá. Tak to všichni scénáristé mají. Věci se mění, jak se příběh vyvíjí, a vy můžete vidět, jak věci fungují nebo nefungují na kameře.
Amanda: Nedostala jsem informace, jen dlouhé diskuse, hlášení, emaily. Moje postava má specifický rozměr. Chtěli po mně, abych znala konkrétní koncový bod.
Aaron: Však víte, začátek a konec, ale žádná cesta.

Je tu nějaká třetí postava, se kterou jste strávili více času?
Aaron: Noah Bean, který hraje Aarona. On se dostal do prekérní situace. Je zamilovaný do Cassandry, ale věří, že je šílená. Skončí tak, že ji odežene a zničí tak jejich vztah.

Poskytuje vám časová linie nějakou záchrannou síť?
Aaron: Nechceme na to příliš spoléhat. Chcete, aby v sázce bylo všechno. Věci mají význam a mají důsledky spolu souvislosti. Čas je použitý ke komplikacím a dělání věcí složitějšími – ne jako náš žolík pro útěk.

Co můžete říct o spolupráci s Tomem Noonanem?
Aaron: Je to děsivá a impozantní postava. Všichni jsme z něj měli hrůzu. Děsil všechny herce i štáb. Měl celou roli a děsil celou skupinu.
Amanda: Je to dobrák.
Aaron: Je to velmi metodický herec, takže zůstává ve své roli.
Amanda: Jednou jsme s ním byli večer a vyprávěl mi mezi natáčením příběhy o produkci. Zbožňuji toho chlapa!

Je příběh konstruován tak, aby mohl být ukončen?
Aaron: Všechno je možné. To je na těchto předpokladech krásná věc. Příběh by vystačil na tři řady. Nemluvil jsem s autory o jejich plánech na druhou sérii.
Amanda: Travis… mají motto nenechat nic nevyřčené. Píší, jako kdyby se nechystali dostat druhou sezonu. Není tam jediný nudný moment. Je to jako nákladní vlak. Jsou to dva opravdu kreativní lidé.
Aaron: Jsou to dva z největších fanoušků, které můžete potkat. To je pro ně to, co jedí a co dýchají.

Jakým směrem byste chtěli vidět ubírat se vaší postavu?
Aaron: Záleží jen na tom, Jedinou starostí je, že cesta je dlouhá. Chcete vidět vaší postavu jít do extrému, chci vidět zásadní změnu v tom, kým je.
Amanda: Souhlasím s tím, že a) je to dlouhá cesta a za b) je vzrušující měnit se jako herec. Být odlišnými verzemi své osoby v různých časových liniích. Máme ten luxus kreativity u více než jedné osoby. Berou ji na některá, opravdu úžasná místa.

Jaké bylo pracovat s Kirkem Acevedem?
Aaron: Byl fantastický. Je skvělé s ním pracovat. Je skutečný a jde přesně tam, kam potřebuje. Je to velmi vášnivý herec. Vždycky se hluboce vžíval do scén.

Zdroj: Syfy

Diskuze /0

Zatím žádné komentáře… Buď první!
Ale k tomu se musíš registrovat nebo se !

Stav překladu

Epizoda S04E10: The Beginning

cz100%
DOKONČENO

Překládáme na spojený závěrečný dvojdíl.

Překlad: @komcus & @ARGUS001

Sedí na verzi:

  • 12.Monkeys.S04E10-E11.HDTV.x264-KILLERS

Po zhlédnutí epizody nezapomeňte díl ohodnotit.

Čtvrtá řada seriálu

Seriál má již schválenou čtvrtou, závěrečnou řadu.

Reklama

Poster ke třetí řadě

Poster ke třetí řadě

Promo fotky postav

Promo fotky postav

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama