13 Reasons Why (Proč? 13x proto)
90/100 - 459×

13 Reasons Why(Proč? 13x proto)

Seriál vypráví příběh studentky Hannah Bakerové, která spáchala sebevraždu. Než Hannah zemřela, nahrála sadu kazet, na nichž odhalila 13 důvodů, jež ji k sebevraždě přivedly. Za každým důvodem stál jeden člověk, jenž je tak nepřímo odpovědný za její smrt. Baliček s kazetami putuje mezi obviněnými a nyní přistál u Claye. Proč Hannah zemřela a co s tím má Clay společného?

USA | 2017 | Ukončeno
vysílání
4 sezóny | Netflix | 55 minut
žánr
Drama, Mysteriózní, Thriller
hrají
Katherine Langford (Hannah Baker), Dylan Minnette (Clay Jensen), Brandon Flynn (Justin Foley), Alisha Boe (Jessica Davis), Christian Navarro (Tony Padilla), Justin Prentice (Bryce Walker), Ross Butler (Zach Dempsey), Devin Druid (Tyler Down), Miles Heizer (Alex Standall), Ajiona Alexus (Sheri Holland), Tommy Dorfman (Ryan Shaver), Timothy Granaderos (Montgomery de la Cruz), Anne Winters (Chloe Rice)

Kdo zabil Hannu?

Kdo zabil Hannu?

Ve třinácti dílech Hannah vysvětlila, kdo všechno nepřímo může za její smrt. Čím se seznam obviněných rozrůstal, někteří z diváků si stěžovali, že to začíná být nepřehledné. Proto jsme pro vás připravili tento seznam kazet. V článku se nachází spoilery, které odhalují všechny zápletky ze seriálu.

32 2
28.4.2017

1. Justin

Justin vyfotil Hannu během jejich rande v pozici, kterou pak vysvětlil jinak, a vymýšlel si, jak se s Hannou vyspal.

2. Jessica

Jessica byla Hannina první kamarádka v novém městě. Následně do své party přizvaly Alexe, což byl začátek konce, když spolu Alex a Jessica začali chodit a rozbili partu.

3. Alex

Alex se spolupodílel na vytvoření seznamu, kdo je v škole sexy, Hannu napsal do kolonky „nejlepší zadek“ a aby se pomstil Jessice, tak tu napsal do „nejhorší zadek“. To Hanně vyneslo posměšky a neustávající fyzické obtěžování.

4. Tyler

Tyler dlouhodobě Hannu sledoval a když pořídil fotku, jak se Hannah líbá s Courtney, rozeslal jí celé škole.

5. Courtney

Kvůli zveřejnění fotky, na které se Courtney a Hanna líbaly, se s ní Courtney přestala kamarádit. Aby udržela své tajemství, že je lesba, vymýšlela si o Hanně lži.

6. Marcus

Marcus pozval Hannu na rande, následně jí ponížil, když přišel pozdě, a sexuálně obtěžoval před svými kamarády.

7. Zach

Zach to asi myslel dobře, ale Hannah už na tom byla tak špatně, že když zvolil ne úplně vhodná slova, aby jí řekl, co k ní cítí, seřvala ho a ztrapnila před celou jídelnou. On se jí mstil tím, že jí kradl psaníčka, na kterých tolik lpěla a když napsala anonymní vzkaz, který přečetli před třídou, nezastal se jí. Nakonec ještě zahodil (nebo ne?) dopis, který mu Hannah napsala.

8. Ryan

Ryan povzbuzoval Hannu, aby psala a vylévala si tak svoje srdce. Když napsala velmi osobní báseň, ukradl ji a zveřejnil ve svém časopisu. Velmi rychle vyšlo najevo, že ji psala Hannah, a všichni se jí opět smáli.

9. Justin a Hannah

Na Jessičině párty Justin dovolil Bryceovi, aby znásilnil Jessicu, když byla opilá. Shodou okolností to celé viděla Hannah a stejně jako Justin a Bryce se rozhodla mlčet.

10. Sheri

Při odjezdu z Jessičiny párty nabourala do dopravní značky a odmítla to nahlásit policii. Kvůli absenci této značky poté zemřel Jeff. Sheri se přes naléhání Hanny odmítla přiznat a veškerá vina padla na Jeffa.

11. Clay

S Clayem je to složité. Hannah sama řekla, že on jí neublížil, ale že to musí slyšet. Poté, co se s Clayem políbili, ho Hannah odehnala a sama řekla, že to bylo kvůli ní a ne kvůli něčemu, co by udělal on. Dalo by se ale říct, že kdyby z té místnosti neodešel, nevpadli by tam Justin s Jessicou, kterou by pak Bryce neznásilnil.

12. Bryce

Tady není co řešit. Bryce Hannu znásilnil.

13. pan Porter

Hannah vyhledala pomoc a šla k panu Porterovi. Ten naprosto přehlédl do očí bijící varovná znamení a evidentně se ani nesnažil dostat se pod povrch věci. Naprosto jako odborník selhal.

Zdroj: Netflix

Diskuze /40

Delinly

díky moc. je to mnohem přehlednější :)

28.4.2017 | 15:39:06
makakus

Jak už bylo několikrát řečeno jiným způsobem v seriálu – kdyby byly toto pádné důvody, proč spáchat sebevraždu (snad kromě 12), tak by ji musela spáchat snad polovina puberťáků. Nesouhlasím ani s některými hodnotícími popisy – pan Potter například dělal svoji práci podle mne dobře („naprosté selhání“ ani náhodou, běžný výkon psychologa), protože když to Hannah nechtěla nahlásit a nebyly ani naplněny znaky znásilnění (ústní i fyzický odpor), nedalo se s tím opravdu nic dělat. Navíc mu Hannah neřekla vůbec nic konkrétního s čím by mohl pracovat. Nevyšlo ani najevo, že Hannah psala tu báseň, nesmáli se jí, ale té básni (přehnaně). Přehnané nebo nepravděpodobné byly i jiné části – vlezu do vířivky u svého úhlavního nepřítele a zůstanu tam, i když všichni odejdou? Pak ani neřeknu „nech mě“? Je důvodem k hlubokým depresím, že jsem ve škole ta s „nejlepším zadkem“? I další důvody, takto stručně vypsány, nepůsobí najednou nijak zásadně. Seriál byl lepší a víc psychologický, než to z tohoto tvrdého výčtu vypadá.

#4 tomperys #8 LadyAlex
28.4.2017 | 15:47:20
Nina317

Stále nechápem prečo išla Hannah na párty k Bryceovi, keď vedela že znásilnil Jessicu, ešte sa aj vyzlečie do spodného prádla a pridá sa do vírivky k Justinovi, Jessice a Zachovi :D veď to nemá logiku a otvorí oči a zbadá Brycea :D Ja na jej mieste keby ho zbadám, tak vystrelím z tej vírivky :D ani by nestihol povedať ahoj :D

28.4.2017 | 15:53:19
tomperys

#2 makakus: Samy o sobě by to asi důvody nebyly, ovšem každý člověk není stejný, někoho nerozhází ani smrt blízké osoby, někdo se z toho tak sesype, že ho musí třeba i hospitalizovat. Těch důvodů bylo 13 a bylo tam i v závěru zmíněno, že to byla potom už poslední kapka. Nabalilo se to všechno na sebe jako lavina a ona to už prostě nezvládla. Se selháním psychologa bych spíše souhlasil. Protože říct, že odvedl svoji práci dobře je jako srovnávat to s dělníkem u pásu, který prostě jako Baťa cvičky podle pokynů něco udělá a tím má hotovo. Psycholog pracující s dětmi se s tím nedá srovnávat, on musí vytušit, jestli se něco děje a musí na to patřičně reagovat, kontaktovat rodiče a podobně. Z mého pohledu selhal, protože neudělal nic „navíc“, nedal ji prakticky vůbec na vybranou, nechtěl tu situaci nijak řešit, pokud neoznačí viníka a navíc ji navrhl, aby na to zapomněla, když za pár měsíců ze školy stejně odejde. To podle mě není dobře oceněná práce a pokud byste měl díte, které by někdo znásilnil a psycholog by mu řekl, aby na to zapomnělo a ono se posléze zabilo, asi byste zcela jistě názor změnil.

28.4.2017 | 16:04:12
Raya

Taky jsem si občas říkala, že Hanna řeší opravdu blbosti, to s tím nejlepším zadkem tam bylo trošku vedle. Ale na druhou stranu, když se všechny ty zdánlivě maličkosti stanou najednou, tak potom jeden problém už jen zvětšuje ten další. Do toho věk 17 není na psychiku úplně nejšťastnější, plus Hanna byla jedna z citlivějších a problém je na světě. A psycholog samozřejmě mohl udělat víc to je bez diskuzí .. vždyť ona mu nepřímo řekla, že už tu nechce být. Otázkou je jestli by se něco změnilo, kdyby projevil větší zájem, dost možná ne.

28.4.2017 | 16:32:25
elvispresny

Vašimi debilnými komentármi ničíte tento famózny skvost. Prečo?

28.4.2017 | 17:06:30
Angi
  1. Hannah nevěděla, že ta párty je u Bryce. Procházela se, uslyšela hudbu, šla dovnitř. Možná ji to mohlo dojít během té doby, ale nevypadala, že by byla zrovna v optimální psychické kondici a to člověku nemyslí 2× nejlíp.
  2. Copak to s tím zadkem fakt nechápe?? Jde o ty následky. To, že ji napsali jakože má nejlepší zadek způsobilo permanentní obtěžování od kdekoho, ne jen jeden den, ale celou dobu. Spolu s její pověstí rozhoďnožky, díky Justinovi, kterou ještě pak posílila svou lží Courtney se na ní nabalovali další chlíváci jako Marcus a Bryce. Díky tomu ani už nevěřila Zachovi.. všechno souvisí se vším. Použíjte tu hroudu mezi ušima lidi.
#10 Golradir #37 Nina317
28.4.2017 | 17:14:58
LadyAlex

#2 makakus: Jak uz jsem tu psala nekolikrat, mam psychologii vystudovanou a Hannah v jeho kancelari jevila nekolik alarmujicich priznaku a on na ne vubec nereagoval. Cloveku v krizi proste nemuze rict, ze to ma skousnout a jit dal a uz vubec nemel dovolit, aby od nej z kancelare odesla. Co se tyka duvodu Hanniny sebevrazdy, ono se to takhle zda jako blbosti, jasne, nekdo napsal seznam, ale uz nikdo neresi, ze musela cely dny resit jeho dopady. Porad ji nekdo obtezoval a nekdo se ji posmival. Kazdy, koho potkala a komu verila, ji zradil a jeste pridal k drbum kolujicim po skole. Kazdy jsme jiny a na ruzne podnety reagujeme jinak. Jestlize Hannah byla sama o sobe hodne citliva (to, jak se jevila navenek, je uplne jina vec) a navic castecne i emocionalne nestabilni, vubec se nedivim, ze takhle zareagovala.

Co se tyka basne, v dilu holky rikaly, ze rozeznavaji jeji rukopis a samozrejme si to nenechaly pro sebe, takze se vedelo, ze je to jeji basen.

Ze se nebranila? Nekolikrat se pokusila utect. Bryce mel evidentne mnohem vic sily nez ona, coz se da soudit i z tech modrin, ktere jsme pak videli. Hannah uz v tu dobu byla uplne znicena a proste v sobe nenasla silu branit se.

Nas clanek nemel byt prepisem serialu, samozrejme kdybychom chteli, dalo by se na desitkach stranek popsat, proc a jak jednotlivej duvod zapusobil na Hanninu psychiku. Jde pouze o shrnuti, koho se tykaly kazety a co Hanne udelal.

#10 Golradir
čestný člen redakce
28.4.2017 | 17:30:23
Renýsek9

Chtěla bych se zeptat…Asi jsem nepochopila konec 12 dílu… Kdo, koho střelil do hlavy? ví se to? :O Děkuju předem :)

#11 Golradir #12 LadyAlex
28.4.2017 | 18:48:20
Golradir

#7 Angi:
#8 LadyAlex: Chtěl jsem reagovat na předešlé komentáře úplně stejně, teď už díky vám nemusím :)

#15 Angi
28.4.2017 | 18:50:59
Golradir

#9 Renýsek9: Alex „má díru v hlavě“. Jsou asi tři možnosti jak se to stalo: 1) sebevražda 2) Tyler a jeho arzenál zbraní 3) Nevyrovnaný Justin

28.4.2017 | 18:54:12
LadyAlex

#9 Renýsek9: Vi se, ze je Alex postrelenej. Vime, ze pristup ke zbrani mela Jessica, Jason a Tyler, jestli nekdo dalsi, to nevime. Takze je otazka, jestli se pokusil o sebevrazdu, nebo se mu nekdo pomstil. V knize (rozecetla jsem ji, jeste ji nemam celou za sebou) Hannah pise, ze to, co provedl Alex, bylo to nejhorsi, protoze od toho seznamu se pak odvijely vsechny ty prusvihy, co se ji staly. Takze bych se ani nedivila, kdyby se mu nekdo pomstil.

#16 Angi
čestný člen redakce
28.4.2017 | 19:06:49
⚡️RicH⚡️

Děkuji moc za tenhle krasně přehledný seznam ;). Nic už asi psát nemusím všechno bylo řečeno :D. Akorát by to občas chtělo méně nad tím přemýšlet a víc si to užívat :D.

#16 Angi
28.4.2017 | 19:28:55
Liss93

Díky za souhrn. Jsem ráda, že Clay nebyl důvodem Hanniny sebevraždy, jen byl prostě ve špatnou chvíli na špatném místě. A u Zacha jsem si myslela, že si Hannah myslela, že on jí kreslí ty zajíčky a že když se s ním pohádala, tak jí už žádné nedal. Jinak kazety zničily životy těm, co na nich byli. Možná to tak Hannah chtěla, možná ne, kdoví. Ale Justin se díky nim musel postavit své oddanosti Brycovi, který byl sice obětavý kamarád, ale k holkám se choval jako prase, Jessica se musela postavit svému znásilnění, Tyler zjistil, jaké to je, když ho někdo fotí a těmi fotkami zničí jeho soukromí, Alexovi došlo, že Hanně ublížil kvůli rozchodu s Jessicou, Courtney se srovnala se sou orientací, Sheri se pod tíhou svědomí šla přiznat na policii a Clay si dal všechno za vinu, ačkoli jeho jedinou „vinou“ bylo, že Hanně neřekl, co k ní cítí. A pan Porter po poslechu asi dá výpověď, protože jako psycholog selhal. U Zacha těžko říct, líto mu to bylo, ale ze všech mi přišel nejméně vinný. Marcus a Ryan ničeho nelitovali a k Brycovi se nemá cenu vyjadřovat, stačilo co řekl Clayovi. Kdyby dostal kazety, tak je zahodí a vůbec to neřeší. A i kdyby se dostaly na veřejnost, tak informace na nich popře. A Hannah byla sice citlivá, ale navenek působila jako suverén, a tak by ostatní kolem možná ani nenapadlo, že si to tak bere (tedy co se toho seznamu o zadku týče).

#16 Angi #17 LadyAlex
28.4.2017 | 19:32:03
Angi

#10 Golradir: Oni lidi si hlavně neuvědomují, že se nechtěla zabít kvůli tomu, že ji někdo připsal na seznam. Oni to berou po tom díle, ale Hannah to sepisovala až zpětně, když přemýšlela, jak šel její život takhle do prkytek.

28.4.2017 | 19:47:40
Angi

#12 LadyAlex: eee Jason měl přístup k mačetě. ;)
#13 ⚡️RicH⚡️: Pro mnohé je přemýšlení nad dějem součást toho „užívání si“.
#14 Liss93: Porter nejspíš skončí v lochu, protože je soud a rodiče Hannah z kazet zjistí, že za ním byla a on to celou dobu tajil.. ten je taky v haji.. To vše, co Hannah těmi páskami způsobila je taky důvod k zamyšlení. Morálně je to pochybné úplně ze všech stran. A kolik z nás je citlivých, ale nedávají to na sobě znát? Pamatuju si slova jedné písničky od žita44, kterou jsem poslouchal někdy na základce – „Krátery na duši, který nikdo netuší, zamaskovat legrací, srdce krvácí..“

#17 LadyAlex
28.4.2017 | 19:52:38
LadyAlex

#14 Liss93: K tem kralickum. Pokud si dobre pamatuju, nekde v prvnich dilech bylo videt, ze takovyho kralicka si cmaral Clay do sesitu nebo kam, kdyz byli v kine. Takze si myslim, ze je kreslil pro Hannu on… A dovolim si te opravit ohledne toho Alexe. On ji neublizil tim, ze se rozesel s Jessicou, ale tim, ze z casti napsal ten seznam, kam uvedl Hannu jako „nejhezci zadek“ a Jessicu jako „nejhorsi zadek“, cimz v podstate spustil vsechno, co se Hanne pak stalo.

#16 Angi: S Porterem souhlasim, protoze jestli jsem to pochopila spravne, trinacta kazeta minimalne z casti obsahuje jeji rozhovor s Porterem, kde je jasne slyset, jak na to vsechno hodil bobek. To je jasnej dukaz jeho neschopnosti. Stejne jako Clayova nahravla Bryce je jasnej dukaz k jeho odsouzeni za znasilneni.

Uaaaa, kdykoliv musim mluvit o Porterovi, vzdycky se tak nastvu :D mam minimalne hodne podobnej vycvik jako on a me to prastilo okamzite do oci a on nic nedelal!!!! Sakra, uz jsem zase vytocena :D

To, co Hannah paskama zpusobila, si myslim, ze je jedine dobre. Proc by nekdo, kdo trapi lidi a ublizuje jim tak, ze se z toho rozhodnou skoncovat se zivotem, meli vyvaznout s cistym stitem? Jsou odpovedny za svoje ciny a musi vedet, ze jejich ciny maji nasledky. A ted budou muset zit s tim, ze to, co udelali, aby se pobavili, stalo nekoho zivot.

A ano, souhlasim, nikdy nikdo poradne nevi, co se v cloveku deje, pokud se on sam nerozhodne dat to znat. A obzvlast ty nejcitlivejsi lidi si casto hrajou na ty nejvic nad veci. A casto se jim to muze vymstit.

#19 Angi #26 Liss93
čestný člen redakce
28.4.2017 | 20:24:45
goldi20

V posledním díle je přece řečeno, že se Alex střelil sám, a je v kritickém stavu, aspoň jsem to tam slyšela......Jinak, vše bylo řečeno, není co dodat. … Rozhodně souhlasím s tím, že Porter selhal, já nejsem psycholog, ale zajímám se o ni, a hergot, bylo jasně vidět že je na tom dost špatně.

#20 Angi
28.4.2017 | 20:37:59
Angi

#17 LadyAlex: To jak Clay kreslil zajíce/králíka v kině, tak to bylo přímo v tom díle se Zachem… a taky tam přímo Hannah říká, že ji i na tom málu tak záleželo a on jí to vzal. By mne fakt zajímalo, jak to lidi sledují, že jim to pak musíš vše ještě třikrát vysvětlovat. =)

Každopádně Porter i Bryce můžou používat spoustu triků, jak znevěrohodnit nahrávku (a v některých státech se tajně pořízená nahrávka bez svolení soudu ani není přípustná jako důkaz), viz druhý díl třetí série Better Call Saul. =)

Porter to pak ještě extratuplem dohnojil (pro sebe), že ten rozhovor s Hannah tajil.. Z mnoha lidí na pásce by se po zveřejnění stala štvaná zvěř.. a k dalším sebevraždám nemusí být daleko.

Poslední věta – proto je důležité mít někoho, stačí jeden člověk, s kterým můžeš mluvit o čemkoliv. A tím myslím opravdu cokoliv, aniž by tě soudil.

#22 MaTTeSCZ77 #26 Liss93
28.4.2017 | 20:42:46
Angi

#18 goldi20: Jasně řečeno to je, ale neznamená to, že to tak bylo. Pokud třeba našli Alexe s dírou v hlavě a vedle něj zbraň, kterou tam mohl nechat Tyler/Justin/kdo­koliv… tak si z toho učiní rychlý závěr a to se roznese.

28.4.2017 | 20:44:17
mima33

Už som tu viackrát písala svoje názory na 13RW, ale nedá mi sa ešte raz nevyjadriť. Pán Porter mi nepripadal ako zlý človek, ale rozhodne bol príšerný vo svojej práci. Ja som raz skončila u školskej poradkyne (na strednej, nebudem uvádzať dôvod – ale bola to viac-menej banalita) a jej prístup bol celkom neporovnateľný s prístupom Portera, takže podľa mňa to s Hannah na plnej čiare pokašľal, zrejme si to na konci aj uvedomil a draho za to zaplatí. To bez pochyby.

Justin nebol zlý človek, len hlupák, ktorý si nevidel ďalej od nosa a zakladal si na popularite. Preto sa choval tak príšerne. Jessica mi zo začiatku pripadala ako blbá pipina, ale na konci … no ved všetci vieme. Rozhodne by som nechcela byť v jej koži. Alex je dobrý chalan, akurát to prehnal a nechtiac ublížil človeku, ktorý si to od neho nezaslúžil a napokon – zo všetkých dvanástich ho to poznačilo psychicky najviac. Bezpochyby najhoršími a najbezcitnejšími ľuďmi sú Courtney, Ryan a v prvom rade Bryce. Na Tylera tak akosi nemám názor, ale najčastejšie sa mi s ním spája slovo psychopat.

Tie dôvody samé o sebe nie sú dôvodmi na samovraždu, ale v prípade Hanny – prvé dva spustili hotovú lavínu problémov, ktoré sa len kopili a kopili a na psychiku sedemnásťročnej teenagerky, ktorá prakticky nemala kamarátku, ktorá by ju podržala a podporila toho bolo naozaj moc. Nemala sa komu zdôveriť, každý komu začala veriť ju časom nejakým spôsobom zradil. Bola sama. Nesúhlasím s jej pomstou (s tým, že poslala kazety), pretože to zničí aj životy nevinných ľudí, bola dosť inteligentná na to, aby jej bolo jasné, že napokon budú zverejnené. Ale na druhú stranu – to prasa Bryce skončil a to mi to kompenzuje.

28.4.2017 | 20:44:47
MaTTeSCZ77

#19 Angi: Ježiš, to že někdo nepochopí určitou část seriálu, nemusí být hned důvod k narážkám, jak to ti lidé musí sledovat ne ? :D klid :D

#23 Angi
28.4.2017 | 21:06:21
Angi

#22 MaTTeSCZ77: Ja jsem v klidu. V teplé posteli, s kočkou na rameni, v ruce sklenička Vat 69, víc v klidu být ani nemůžu. =)

#24 MaTTeSCZ77 #34 Car
28.4.2017 | 21:09:09
MaTTeSCZ77

#23 Angi: Dost to vysvětluje… :D

#25 Angi
28.4.2017 | 21:15:20
Angi

#24 MaTTeSCZ77: Heh, moje oblíbená hláška. =) Ale tak schválně, co třeba?

28.4.2017 | 21:24:10
Liss93

#17 LadyAlex: Myslela jsem to tak, že chtěl ublížit Jessice po rozchodu, když napsal ten seznam a ublížil tím bohužel Hanně.
#19 Angi: Tak s tím obrázkem to nemusela myslet tak, že jí je bere ze sáčku, ale že jí vzal radost z toho že jí je dával a pak přestal (pokud by si to myslela). Ale já to teda všechno pochopila jinak, takže na mě nehleďte :D Ale z toho, co se kde píše je vidět, že každý si děj vyložil po svém. Třeba situaci s Alexem. Někdo má za to, že se střelil sám, někdo že ho střelil Tyler nebo Justin…

#27 LadyAlex
28.4.2017 | 23:05:58
LadyAlex

#26 Liss93: Jo, Alexova strelna rana je jedna velka zahada a nikdo nema spolehlivy vysvetleni :D Mozna nam to vysvetli druha rada :D

#28 DelarosaBA
čestný člen redakce
29.4.2017 | 0:02:34
DelarosaBA

#27 LadyAlex: Alex ale aj vyzeral ze si to ide hodit – uz ten pohlad depresivny v 13epizode tomu nasvedcoval , ale sa mi lubilo jak sa pobil s Montym :D

29.4.2017 | 0:19:34
Erwell

Tak já si myslím, že Alexe střelil Tyler.. A to z tohoto důvodu: Tyler měl ve své temné komoře fotky a jen Alexovo sundal dolů, jakože např. je jako první z kola ven? :) Nevidím důvod, proč by to měla dělat Jess a nemyslím si, že by se chtěl zabít sám. Nevím no, nejspíše uvidíme fakt v té druhé sérii. :)

#31 Angi
29.4.2017 | 0:21:20
Liss93

On je ten flashback předtím než sundal tu fotku dost matoucí. Má to působit, že Tyler si zabití Alexe rozmyslel, protože se k němu zachoval hezky. Ale možná je to právě tak, jak říká Erwell. Byl prvním na jeho seznamu a nyní je ze hry, takže jeho fotku už sundal. 2.série by díky tomu konci mohla být o Tylerovi. 13 důvodů, proč jsem zabíjel. Byl by tam vidět kontrast toho, jak se dá (v extrému) řešit šikana. První série byla o sebevraždě, druhá by byla o vraždě (vraždách).

29.4.2017 | 1:30:11
Angi

#29 Erwell: Kdyby to psal Moffat, tak by to sundání fotky byla jen falešná stopa a Tyler by tu fotku sundal jen proto, že je to „problém, který se vyřešil sám.“ Jenže kdyby to psal Moffat, tak by se ukázalo, že Tony je vlastně maskovaná Hannah, která cestuje časem, aby zastavila své zlé dvojče…proto ten otazník u Tonyho. =))

29.4.2017 | 6:37:19
wishmasterX

… ten rozbor jednotlivých kazet je dobrý ,ale upřímně, pokud se na to člověk opravdu díval, tak mu ty jednotlivé body jsou snad jasné, ne ? :-) Jinak si dovolím svůj komentář vzít trochu z jiného „konce“ … Hned v první epizodě byla jasná narážka na současný svět, ve kterém žijeme, mobily, tablety, sociální sítě … Pár let zpátky, by Justin bez mobilu mohl maximálně vyprávět, že s ní údajně spal, ale v podstatě by na to neměl žádný „důkaz“ a pomluva by se šířila jen ústně, nikoliv Facebookem, takže by to nenapáchalo tolik škody a když vezmu poslední epizodu ? Narážka na současný systém, který delší dobu vládne nejen ve Spojených Státech, kdy každý zaměstnanec, v jakémkoliv oboru musí doslova vážit každého slova, jestli neřekl něco nevhodného, protože kdejaký křivý pohled na Vašeho souseda už zavání žalobou … Proto vlastně ani tak důležitá osoba, jako je dětský psycholog musí jednat naprosto bezpohlavně, a zjevně mu to bohužel není moc příjemné, viz. některé detailní záběry na jeho osobu …

29.4.2017 | 14:52:54
roco888

Mám odpověď na otázku z titulu článku – HANNA.

Je to příběh o holce, která měla problémy – jak už MAKAKUS napsal – jako polovina puberťáků. Mně osobně připadalo, jako když jim chodila opravdu dost naproti (záměr scénáře?). No a v souvislosti s její přecitlivělou schránkou to prostě dopadlo tak jak to dopadlo. Nebudu zabíhat do detailů jako většina zdejších komentářů a používat samé co by – kdyby. Ve scénáři bylo několik nesmyslů, protože jinak by příběh nemohl pokračovat. Takže můj názor na seriál – viz první věta.

#35 Car
29.4.2017 | 16:57:54
Car

#23 Angi: jeeee s číčou na rameni :D

no upřímě řečeno, mě je to jedno, jestli se střelil do hlavy sám nebo jestli to udělal někdo jiný, dle mého názoru největší podílel na Haninně smrti má jednozačně Bryce, neříkám, že ostatní důvody byly banalita to rozhodně ne, ale tohle byla tak trochu poslední kapka a ono každá žena či dívka, nese znásilnění opravdu velmi špatně a ve většině případů z toho má doživotní následky, takže asi tak. Pan Porter, je kapitola sama taky mám okrajově vystudovanou psychologii, ale nebudu se tady tím ohánět, řeknu to čistě ze svého názoru, jak už tady bylo řečeno a bylo to vidět i v tom díle, tak Hannah byla psychicky už opravdu velmi na dně, cehoz si snad sakra musel vsimnout pri tolikalete prace poradce, a rikat neco ve stylu, zapomen na to jdi dal… jako je jasny ze Hannah mu asi nevybleje na prvnim setkani co vsechno se ji stalo to je blbost, a ano uz vubec ji nemel nechavat odchazet, s nejvetsi pravdepodbnosti si to slížou vsichni už jen proto ze jsou nahravky na světě a rodice ted maji v ruce důkazy s kterymi mohou nakladat a taky s nimi nakladat budou, navic Clay nahral dukaz k tomu, ze to byla rozhodne pravda, plus Jessica asi taky kápne božskou, ale to uz je zase na kazdem z nas aby si to domyslel… nicmene rozhodne bych nepsala jako nekdo pod cca druhym prispevekme nebo kde to byli ze ty duvody byli malicherne, okej, ja si to ze zacatku taky myslela, ze duvody nic moc, ale ono kdyz jeden duvod vede ke druhemu, pripocteme si k tomu citlivou osobu v tak ,,blbem'' veku, tak už je to pak hned, ja bych na tohle treba nemela ,,koule'' ale jak jiz bylo receno kazdy jsme jiny a ona proste nevidela jine vychodisko z toho vseho…

30.4.2017 | 12:13:38
Car

#33 roco888: tak jako to, že jim ,,nabihala'' tem problemum, to taky muze byt zapricineno tim, že proste chtela drzet krok s ,,partou'' nevim no… ja jsem sitaky rikala proc leze na Bryceovu party ale pokud nevedela ze tam bydli tak tam proste sla, faktem je ze mohla odejit nejak driv no, pac potom co se stalo nebyl uplne dobry napad aby se tam zdrzovala, ale to je kdyby …

30.4.2017 | 12:18:12
B.Wilde

Kdyby se to mělo brát jako jednotlivé důvody, tak většina by k sebevraždě asi jen tak někoho nevedla… když se to ale vezme jako celek a jako souhrn všeho co se jí stalo, tak se tomu fakt nedá moc divit… :-/ Ono není nic příjemného, když má člověk nějaké problémy a nemá nikoho, kdo by mu pomohl a stále mu jen někdo podkopává nohy… jasně, mohla se v některých situacích zachovat jinak… ale byla to 17tiletá holka, v tom věku člověk prostě přemýšlí jinak než třeba pak za pět, deset let…

30.4.2017 | 13:38:05
Nina317

#7 Angi: Hneď ako tam prišla ju zdravil :D tak sa mohla hneď otočiť na päte a odísť :D zachovala sa dosť nelogicky

30.4.2017 | 20:25:23
Ninde

Jestli se mohu podělit o svůj celkový názor na některé věci, co jste zde řešili… Začnu od konce…Pan Porter může být dost možná dobrý člověk a chápu jeho motivace chránit svojí rodinu, ale v jeho případě bych ani nepočítala jako největší morální přečin to, že naprosto nezvládl svou práci, ale spíše to, že poté celou dobu všem lhal…dívka se zabije pár hodin poté, co se vám v kanceláři svěří s tím, že byla znásilněná, nic už jí nezajímá a že chce všechno skončit a vy budete předstírat i před jejími rodiči, že jste o ničem nevěděl? Vážně by mě zajímalo, jak by se zachoval dál, jestli by se přiznal všem, nebo kazety radši zničil (počítejme, že neví o kopiích).

Co se týče Alexe, vážně si myslím, že se pokusil o sebevraždu, neboť to, jak si Hanninu smrt bral, bylo zjevné. Nespočet scén naznačovali jeho psychický stav…ten bazén…jízda autem…trhání plakátů s tím, že sebevražda je očividně řešení…konec v kapele…to jak říkal Justinovi, že pokud se zabije, jestli umře taky…říkal, že nemá žádné plány do budoucna…jak se úplně lhostejně ke svému zdraví rval s Montgomerym…těsně před koncem si uklidil pokoj…možná by se toho našlo víc, ale je také možné, že se nás jen tvůrci snažili zmást a teorii s Tylerem rozhodně nevylučuji.

Jinak co se týče Hanny a pádnosti jejích důvodů…myslím, že opravdu nemusela být tak citlivá a psychicky labilní, jak tady někteří z vás popisují, aby jí stačili tyto důvody. Opravdu psychicky labilním jedincům by mohl stačit pouze jediný důvod…zvláště pokud by se jednalo třeba o 12, ale ona i kombinace prvních tří (posměch a pomluvy všech spolužáků + ztráta přátelství, pocit samoty) by mohla někomu stačit. V Hannině příběhu je opravdu důležité, nebrat je jako důvody samy o sobě (nezabila by se kvůli tomu, že jí všichni pomlouvají…nezabila by se kvůli tomu, že jí někdo fotí v ložnici…a nejspíše by se nezabila ani kvůli tomu, že byla znásilněná), ale dohromady je to prostě moc. Všechno co se jí stalo bylo hrozné, uvědomte si co cítila…kromě naprosté samoty a ponížení cítila nejen vinu za Jessičino znásilnění, ale i za Jeffovu smrt. A myslím, že s tím by se hodně lidí těžko smiřovalo.

#39 LadyAlex
1.5.2017 | 1:03:42
LadyAlex

#38 Ninde: S tim tajenim, ze u nej Hannah byla, mas naprostou pravdu, vubec mi to nedocvaklo! Co se tyka Alexe, neco na tom bude, protoze mas pravdu, sebevrazi si casto usporadaji svoje veci, aby odchazeli ze sveta s cistym stitem, vyresi dluhy a podobne, coz se tady da brat ten jeho uklid pokoje. Rekla bych, ze teorie sebevrazda vs. pokus o vrazdu je to tak 50:50. A s tvym nazorem na Hannu taky plne souhlasim, vsechno jsi to krasne vystihnul :-)

čestný člen redakce
1.5.2017 | 1:59:42
barahir

U Alexe bych to viděl na 80 % jako sebevraždu. Tyler z té pistole v životě nestřílel a nafingovat sebevraždu není jen tak, musel by ho střelit do té hlavy dost zblízka. Tyler by nejspíš střílel do hrudi, aby se vůbec trefil.
Ty náznaky tam byly už někdy na začátku, kdy Alex sledoval otce, jak čistí zbraň.

čestný člen redakce
1.5.2017 | 10:17:33
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Nejoblíbenější postavy

Reklama

Galerie

Galerie

Sledujte nás

Narozeniny herců

Filtr seriálů








Reklama