Agents of S.H.I.E.L.D. Recenze pilotu

Recenze pilotu

Recenze pilotu

Pravděpodobně vůbec nej­očekávanější seriál letošního podzimu konečně dorazil. Joss Whedon sestoupil ze svého holly­woodského trůnu a vrátil se na rodnou televizní obrazovku – fikční svět však zároveň neopustil. Jeho nový seriál Agents of S.H.I.E.L.D. totiž dějově navazuje na loňskou filmovou pecku Avengers.


4 1
27.9.2013

Buffy, Firefly, Dr. Horrible, Dollhouse. Joss Whedon je díky svým vtipným dialogům, brilantně napsaným postavám a správně „shipperským“ vztahům mezi nimi bohem pro tisíce seriálových fanoušků. Dnes už ho však většina lidí zná především jako režiséra a scenáristu veleúspěšné komiksárny Avengers (na jejíž hlavní (super)hrdiny všechny své výše zmíněné dovednosti úspěšně aplikoval). Nyní se však Joss Whedon vrací do televize s novým seriálem Agents of S.H.I.E.L.D. odehrávajícím se právě po Avengers (a Iron Manovi 3) a v hlavní roli se zmrtvýchvstalým agentem Philem Coulsonem v podání fanoušky zbožňovaného Clarka Gregga.

Když se poprvé ohlásilo, že Joss Whedon napíše a zrežíruje pilotní epizodu Agents of S.H.I.E.L.D., pro fanoušky to znamenalo záruku kvality a to nejlepší možné nakopnutí a určení směru samotného seriálu. A přestože nanejvýš kvalitní podívanou Whedon skutečně dodal, žádný konkrétní směr agentům S.H.I.E.L.D.u přek­vapivě neudává.


Na jeho pilotní epizodě je totiž krásně vidět, že místo aby budoval nějakou pilot přesahující zápletku či podrobně představoval jednotlivé postavy, Whedon je prostě jen rád, že je zase u seriálu. Tým hlavních postav se tak dá rychle dohromady, jen tak mimoděk se u každé z nich letmo zmíní osobní kostlivec ve skříni (Coulsonovo Tahiti, „rodinná minulost“ agenta Warda) a už už honem do terénu chytat novopečeného superhrdinu s nekontrolova­telnými schopnostmi.

Pilotní epizoda Agents of S.H.I.E.L.D. krásně balancuje na hraně komedie a vážnosti přesně tak, jak byste to od Whedona čekali (potěší navíc i cameo Rona GlasseFirefly), a jak to zároveň i pasuje do samotného světa filmových Avengers. Whedon zde na sebe však neupozorňuje jen po stránce scenáristické, nýbrž i režisérské a občasnou kamerovou piruetkou či nadprůměrně vymazlenou scénou vždy připomene, že tohle je vážně něco extra (u bondovsky syrové představovací scény agenta Warda za doprovodu Édith Piaf až mrazí).

Podtrženo sečteno, Joss Whedon si napsal a natočil parádní televizní kousek. Co bychom však měli očekávat od jeho nástupců, to nám zároveň ani nenaznačil. Pilotní epizodu tak jinými slovy už máme sice za sebou, avšak na to, co bude schopen nabídnout samotný seriál, si ještě budeme muset počkat.

Hodnocení pilotu: 80 %

Diskuze /22

Kafka Tamura

90%? Nejočekávanější seriál podzimu? Tak to je potom smutné :)

#2 Hurley
27.9.2013 | 20:09:59
Hurley

#1 Kafka Tamura: Nechápu proč. :)

#4 Kafka Tamura
webmaster
27.9.2013 | 20:31:50
iNstinkt-

nejočekávanější určitě ale 90% to fakt ne. 80%

27.9.2013 | 20:32:01
Kafka Tamura

#2 Hurley: To nevadí. Já zase nechápu proč jo :)

#5 Hurley
27.9.2013 | 20:41:03
Hurley

#4 Kafka Tamura: Osobně nemám moc filmů ani seriálových epizod, kterým bych vážně dal čistou stovku. To si vážně šetřím. 90 % není pro pilot vůbec žádná ostuda.

#6 iNstinkt-
webmaster
27.9.2013 | 20:52:15
iNstinkt-

#5 Hurley: 90% takže je to podle tebe jeden z nejlepších serialu vsech dob ?

#9 Hurley
27.9.2013 | 21:44:18
Oveckoun

Já to nebral jako pilotní díl od Josse Whedona ale jako bonus na disku s Avengeres :) S hodnocením bych počkal až na další díl… Nicméně na Skye bych čučel pořád :D

27.9.2013 | 21:46:28
zuzak07

Já souhlasím, pilot mě nezklamal, právě naopak, bylo to svižné, vtipné, překvapivé. Každý má svůj názor a každý může ohodnotit po svém.

27.9.2013 | 21:46:38
Hurley

#6 iNstinkt-: To se mě vážně ptáš po první epizodě?

webmaster
27.9.2013 | 22:07:54
Xavik

Hurley pěkné zhodnocení, souhlasím se vším. :)

admin
27.9.2013 | 22:56:19
jedy357

Možná, že jsem až moc zmlasanej nedávným marathonem Homelandu (přiznám se, že mě ty dvě série během pár dní dostaly :), ale pilot Shieldu byl hodně (pod)průměrněj. Marvel i DC miluju, ať už komiksy nebo jiný média, takže jsem se na tenhle seriál těšil. Nicméně měl jsem pocit, že pilot nevěděl, jestli se chovat (komiksově) vážně nebo se parodizovat. „Vtípky“ mi přišly neskutečně nastrčené (cca každá druhá scéna se Skye), postavy naprosto povrchní (stereotypní geeci, stejně tak chladnokrevný badass), zápletka tuctová. Jediný, co mě zaujalo, je samozřejmě agent Coulson a odkazy na ostatní filmy a universum celkově (včetně hlášky Spídyho – to byl jedinej vtip, kterej mi přišel dobrej). Po jedné epizodě nad seriálem nelámu hůl, ale doufám, že se kvalita dost zvedne. Po Avengers bych řekl, že by Whedon měl mít lepší cit pro superhrdiny (ikdyž tady žádní nejsou :). Dal bych tak 50%.

28.9.2013 | 0:48:03
Hurley

Hůl nad tím určitě nelámej. Mně se třeba svýho času moc nelíbil pilot Firefly, a ten seriál je teď pro mě jeden z nejoblíbenějších. :) A hlavně jak říkám, ten pilot se dalším epizodám ani nesnaží udávat žádnej směr, takže třeba tě to ještě překvapí.

webmaster
28.9.2013 | 7:58:15
alexis

Já myslím, že Whedon má vždycky poklidnější začátky. První epizoda Buffy, Angela, Firefly nebo Dollhousu nejsou žádnou nakopávací a dechberoucí podívanou. Ovšem Whedon to pak rozbalí tak, že jen lapete po dechu a nestačíte koukat, co že se to stalo s tím milým seriálem pro mládež, či s tou pohodovou pohádkou pro dospělé. Je to běžec na dlouhou trať, plánuje děj na série dopředu (pokud mu seriál nezruší). Takže mu dejte šanci, vy malověrní…

#14 Hurley
28.9.2013 | 9:41:35
Hurley

#13 alexis: V tomhle máš naprostou pravdu. Zároveň se ale trochu bojím toho, jak moc se bude Whedon o samotnej seriál starat. Jasně, má si s bráchou spolunapsat ještě pár epizod a na celej seriál bude dohlížet jako producent co se příběhu a vývoje postav týče, ale teď má prostě plný ruce práce hlavně s dvojkou Avengers a v budoucnu to nebude lepší. Musíme se prostě připravit na to, že SHIELD bude takovej whedonovskej seriál převážně bez Whedona.

#18 alexis
webmaster
28.9.2013 | 11:03:31
SoJ3R

50%

29.9.2013 | 0:48:31
Jackob32

90% za nudnou zápletku a mizerné herecké výkony bez vtipu? Objeví se superhrdina, stane se z něj padouch, agenti ho zastaví. 60% a jen kvůli efektům

29.9.2013 | 11:53:39
harmonica

90% to je vtip ne? Od admina takového webu bych čekal trochu nadhledu. Ale opěvovat takovou slataninu 90% to je trošku úlet. Souhlasím že to chce počkat na pár epizod ale pilot byl hrůza.

29.9.2013 | 12:01:56
alexis

#14 Hurley: Věřím, že to zvládne dobře. Jednu dobu mu běžely tři seriály souběžně. Pokud si vybere spolupracovníky, kteří budou naladění na stejnou vlnu – jako třeba byl David Greenwalt v Angelovi – tak se máme na co těšit.

29.9.2013 | 20:49:39
Hurley

Mezi všema negativníma ohlasama mě nejvíc překvapil zdejší argument, že se to divákovi nelíbilo asi kvůli „rozmlsanosti na Homelandu“. To se za poslední roky opravdu tak markantně rozmohl trend vážný dramatický produkce (Game of Thrones, Homeland, Hannibal, …), že už někdo prostě nedokáže přepnout na klasickou seriálovku, která už se z vlastní podstaty nebere zas tak vážně? Pilot SHIELDu možná není dokonalej, ale od začátku do konce sem se u něj bavil jako malej kluk. A přesně to je pointa úplně všeho, co dělá Whedon a co dělaj filmy Marvel Cinematic Universe. Vážně by mě zajímalo, kolik lidí tu před zhlídnutím pilotu čekalo něco jinýho.

#20 hujerita007 #22 jedy357
webmaster
30.9.2013 | 13:19:29
hujerita007

#19 Hurley: Toto bolo presn etrafené a napísané :-) Mám rád tiež GOT aj Homeland ale celkovo mi pilot sadol a to som sa bál že to bude iba priemer. Pár vtípkov ma potešilo a teším sa na ďalšie diely a verím že Whedon sa o svoje dieťa postará a nebude z neho zlá macocha :-)

2.10.2013 | 2:11:37
Brett

Já jsem čekal taky od tohoto seriálu mnohem víc, ale ještě nelámu nad tím hůl. Hodnocení pilotu je vskutku přehnané. :)

redaktor
3.10.2013 | 14:07:23
jedy357

#19 Hurley: Hurley, to není tím. Ikdyž v poslední době jsem na drama hodně přepnul, mimo GoT jsem před cca půl rokem shlédnul i celý Mad Meny a neskutečně jsem si to užil. Jde jen o to, že mi to znělo hrozně lacině a parodicky, ne jako ostatní Marvel filmy (např. Avengers byli perfektně vtipní v poměru s tou dramatickou částí). Jdu teď zkusit druhý díl a fakt doufám, že si ho užiju, ale na pilot jsem názor nezměnil.

4.10.2013 | 19:14:10
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Aktuální epizoda

Epizoda S04E22: World's End

cz100%
DOKONČENO
en100%
DOKONČENO

Překlad: @OlafDark
Korekce: @Sluníčko11
Časování: @KlárkaP

Překlad sedí na verze Agents of S.H.I.E.L.D.:

  • S04E22 HDTV x264 KILLERS
  • S04E22 HDTV XviD FUM
  • S04E22 720p HDTV DIMENSION
  • WEB-DL

Reklama

Momentka

Momentka

Nepřehlédněte

Marvel Television: Všechny seriály ve filmovém světě

Marvel Television: Všechny seriály ve filmovém světě

Vesmír Marvelu se neustále rozrůstá a to nejen na poli filmů, ale i seriálů. Mysleli jste si, že se dočkáte pouze S.H.I.E.L.D.u, Carterové nebo seriálů od Netflixu? Omyl, Marvel toho plánuje mnohem víc a začíná se do toho také sám trochu zamotávat.

Nejoblíbenější postavy