Avatar
91/100 - 32×

Avatar

Vydejte se na planetu Pandora, kde se střetnou lidští kolonizátoři a místní kmeny nejen o vzácný nerost. Toto je příběh Jakea Sulleyho, bývalého mariňáka, který dostane úkol vetřít se mezi místní obyvatele Pandory. Jejich svět si ale zamiluje natolik, že bude muset přehodnotit své životní cíle. Na jakou stranu se Jake přidá?

USA | 2009 | Vysílá se
vysílání
2 sezóny | FOX
žánr
Akční, Dobrodružný, Fantasy
hrají
Sam Worthington (Jake Sully), Zoe Saldana (Neytiri), Sigourney Weaver (Grace Augustine), Stephen Lang (Miles Quaritch), Joel David Moore (Norm Spellman), Michelle Rodriguez (Trudy Chacon), Giovanni Ribisi (Parker Selfridge), Laz Alonso (Tsu'tey), Dileep Rao (Max Patel), Matt Gerald (Lyle Wainfleet), Kate Winslet (Ronal), Cliff Curtis (Tonowari), Sigourney Weaver (Kiri), Jack Champion (Miles Socorro), Jamie Flatters (Neteyam)

Cameron chce ve dvojce představit novou technologii. Je ve hře 3D bez brýlí?

Cameron chce ve dvojce představit novou technologii. Je ve hře 3D bez brýlí?

James Cameron je režisér, který rád posouvá technologii kupředu. Dokázal to již v Avatarovi, kdy proslavil formát 3D. I když nás další pokračování čeká již za tři roky, Cameron musí plánovat už teď. Pakliže chce představit něco revolučního, musí mít ty nejlepší kamery. Představí nám 3D bez brýlí?

12 0
4.7.2017

James Cameron je v Hollywoodu opravdu velkým pojmem. I když v poslední době natáčí v průměru jeden film za desetiletí, všichni ho neustále berou vážně a váží si jeho práce. Cameron už brzy začne natáčet pokračování Avatara a rád by posunul technologické hranice zase o něco dál. Vzpomeňme si na první film z roku 2009, který je neodmyslitelně spjat s formátem 3D. Někteří diváci na film vyrazili do kina jen právě kvůli tomuto formátu.

A to si James velice dobře uvědomuje. I když samotný námět Avatara je určitě zajímavý, velkou část tržeb z filmu Cameron získal právě z prodaných lístků z 3D. Jenže po Avatarovi se na 3D prakticky přestalo chodit a návštěvníci kin se vrací zpět k pohodlnému 2D. Dnes je již vědecky dokázané, že někteří lidé mají z 3D závratě a může se jim z tohoto filmového formátu dělat špatně. Nepohodlné jsou taky poměrně těžké brýle a obraz filmu je příliš tmavý. A to vůbec nemluvíme o 3D filmu s titulky. Snímek je naprosto nekoukatelný.

(Představí nám Cameron znovu něco revolučního? Foto: Fox)

Pakliže představí Cameron Avatara 2 „jen“ ve 3D, tentokrát už to stačit nebude. Ví, že musí riskovat a musí posouvat hranice o něco dál. O něco podobného se pokusil Peter Jackson před pár lety v novém Hobitovi, kdy zrychlil o polovinu snímací frekvenci. Ohlasy ovšem nebyly pozitivní, film spíše působil jako dokument a akční scény zkrátka vypadaly zvláštně. James si tedy na technologické přehmaty musí dávat pozor (i když sám Jacksona pochválil a nová snímací frekvence se mu líbila).

Jeho cílem je v roce 2020, kdy má pokračování Avatara premiéru, představit zcela revoluční technologii, kdy se budeme dívat na 3D bez brýlí, které jsou podle vědců hlavním důvodem nepohodlí a případných potíží. Zda to bude reálné, ukáže až čas. Pakliže to Cameronovi nevyjde, bude se chtít blýsknout něčím novým. U Jamese se zřejmě nemusíme bát, že by zakrnul a přestal inovovat.

Chodíte radši na filmy ve 3D či ve 2D? Pakliže na 2D, zašli byste znovu na 3D, kdybyste si nemuseli nasazovat brýle?

Diskuze /7

PecaCZE

Tak ze začátku Avatar působil skvěle hlavně kvůli technologii a jak vypadal ve 3D. Dneska pokud se film nenatočí záměrně kvůli fajn 3D efektům je zbytečný ho pouštět ve 3D, není v tom rozdíl. Proto myslím, že další Avatar může mít větší laťku díky tomu, že lidi budou mít tohle na vědomí. Zajímá mě jak bude 3D bez brýlí vypadat a jak je to vůbec možný. Mohl by tu být článek o tý technologii, teď jdu jíst takže na to nemám čas si to hledat :D.

#2 Blackhand47XD
4.7.2017 | 18:17:48
Blackhand47XD

#1 PecaCZE: Na 3D bez brýlí by bylo třeba nové promítačky, kdy by se obraz promítal z více úhlů a otvořilo by to onen efekt. V opačném případě by se muselo něco udělat s plátnem. 3D monitory bez brýlí mají jakousi speciální čočku, která ukazuje každému oku správný obraz.

#3 PecaCZE
webmaster
5.7.2017 | 8:34:20
PecaCZE

#2 Blackhand47XD: No myslel jsem si, že by kina museli nakoupit promítačky nebo něco jinýho, aby to mohli pustit. Ale v tom případě to budou hrát třeba jenom v Praze.

5.7.2017 | 10:21:08
Cloner

Nejlepší jsou 2D Titulky :D Dabing je hrozný a z 3D mě po delší době začnou bolet oči a stejně to ve finále až tak lepší zážitek není. Snad ten nový 3D bude lepší :)

5.7.2017 | 12:34:49
Smurfette001

Oni někde ještě používají ty těžký brýle?!?! Chodíme spíš na 3D, ale kvůli vyhovujícímu termínu, prostě se to sejde, není to záměr. U Pirátů to byla špatná volba, protože je to fakt strašně tmavý. Ale jinak dobrý, Strážci byly v pohodě, Valeriana máme taky rezervaci na 3D. Kino se tu rekonstruovalo před 3 lety, brýle jsou speciální, ale lehký. U těch prvních jsem mívala problém s bolestí hlavy. Po Avatarovi to byla vyloženě migréna, že jsem zvracela. Ale tady mi to nevadí. Cinestar nevím jak teď, už tam nejezdíme, ale naposledy jsme tam měli jak papundeklový dětský sluneční brýle a velkej rozdíl od 2D nebyl. Ten nápad bez brýlí není špatný, ale přesně jak je psáno výše – nový vybavení kina. Tzn.lístky budou nehorázně drahý a stejně bysme na to nešli. Popř. to bude jen v Praze a 150km na film nepojedu.

#6 tom99
7.7.2017 | 9:10:29
tom99

#5 Smurfette001: Ano, bohužel používají. Provozovatelé malých kin v menších městech, kteří tenkrát koupili brýle ve velkém a nyní nechtějí kupovat nové, dávají na představení ty velké a těžké. Bohužel…

webmaster
8.7.2017 | 9:17:09
DHARMA4,8

V kině to jde v pohodě i ve 3D s titulky. (S tvrzením v článku nesouhlasím.)
3D bez brýlí zní krásně, ale bez změny vybavení kin tomu nějak nevěřím.

8.7.2017 | 20:27:11
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Pokračování a budoucnost série?

Aktuálně se připravuje třetí díl, který je již dotočený. Chybí dodělat digitální efekty, střih a hudba. James Cameron ale natočil již pár scén pro čtvrtý díl. Jeho osud bude ale zpečetěn, jakmile budou známy finanční výsledky třetího filmu. The Way of Water je v suchu, neboť film celosvětově utržil přes 2 320 milionů dolarů.

Nové postavy

V průběhu filmu Avatar: The Way of Water jsme měli možnost poznat několik nových postav. Níže vám přinášíme jejich profily, nezapomeňte každou postavu taktéž ohodnotit.

Reklama

Nejlepší postavy

Nejlepší film

Naše hodnocení

Recenze: Avatar

Recenze: Avatar

Nový film Jamese Camerona je tu. Sbírá nadšené divácké ohlasy stejně jako pochvaly kritiků. Filmoví fanoušci jsou z Avatara jednoduše nadšeni a film láme rekordy v kinech. Nyní je čas, aby i Edna zhodnotila tento velkofilm. Líbí se nám Avatar, nebo nás vůbec neoslovil?

Galerie

Galerie

Okénko do historie

Cameron vrací úder v návštěvnosti filmu v kinech

Cameron vrací úder v návštěvnosti filmu v kinech

Ač se první týden promítání kvůli nepříznivému počasí na východním pobřeží mohl prosinec zdát jako nešťastná volba, nyní se karta obrací. Nikdy se totiž do kina nechodí víc než o vánočních svátcích. A zvlášť, když tam na vás čeká epické dobrodružství od Jamese Camerona.

Narozeniny herců

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama