Avengers Recenze: Captain America: Návrat prvního Avengera

Recenze: Captain America: Návrat prvního Avengera

Recenze: Captain America: Návrat prvního Avengera

Captain America musel nejdříve zápasit s mimozemskou technikou vybavenými nacisty během druhé větové války, aby o 70 let později spojil síly se zbylými členy týmu Avengers a pomohl tak zachránit celou Zemi. Letos se pak kapitán vrací, a to ve svém již druhém sólovém filmu, který slibuje zase něco trochu jiného.


4 0
6.4.2014

Ať už mohl druhý filmový Captain America s podtitulem Návrat prvního Avengera (v originálu The Winter Soldier) dopadnout jakkoliv, s poměrně klidným svědomím jsme mohli předpovědět alespoň to, že se nebude jednat o pouhý kopírák Captaina Americy předchozího. Zatímco První Avenger byl totiž mixem superhrdinského a válečného žánru, který měl potenciál (byť nakonec ostudně nevyužitý) stát se Indianou Jonesem komiksovo-filmové éry, Návrat prvního Avengera vrhá Captaina Americu do zcela nového prostředí globálně paranoidní komiksové současnosti.

Rogersův pohled na svět vymodelovaný mantinely čtyřicátých let dvacátého století se proto nyní dostává do křížku s postojem organizace S.H.I.E.L.D. a její snahou bojovat proti světovému terorizmu všemi možnými prostředky, tedy i za předpokladu možného narušení některých etických bariér. V tomto bodě se tak druhý Captain America dostal na rozcestí. Mohl se buďto hlouběji ponořit do takto nastavených témat, více probádat ony až orwellovské motivy a skloubit superhrdinský žánr tentokrát s žánrem paranoidních špionážních thrillerů 70. a 80. let (k čemuž tíhne zejména obsazení Roberta Redforda do jedné z hlavních rolí), a nebo všem těmto tématům pouze sklouznout po povrchu a v ušetřeném čase se naopak soustředit na o to víc výbuchů, přestřelek a padání masivních létajících lodí z oblohy.


Tím, že se tento film rozhodl jít onou druhou cestou, se filmový Captain America stal již podruhé obětí nedostatečného využití svého potenciálu. Návrat prvního Avengera mohl jít ve šlépějích posledních úspěchů Avengers Josse Whedona a Iron Mana 3 Shana Blacka, kteří dokázali skvěle vybalancovat akční stránku svých filmů se solidním příběhem a především i klíčovým vývojem jejich hlavních postav. A přesně to mohl a měl udělat i druhý Captain America. Film, který sice často vytváří velmi zajímavé situace a nastiňuje velmi zajímavá témata, avšak ta jsou zazděna kvantem akčních scén, které jsou vesměs všechny prostě o pět minut delší, než by bylo záhodno. Nehledě na to, že ve středobodu takovýchto scén figuruje postava, po níž celý film nese dokonce svůj originální podtitul, ale která v něm zároveň vlastně ani nemusela být.

Pokud odhlédneme od toho, jak se filmy z produkce Marvel Studios poslední roky vyvíjejí a jak vysoké nároky na každý nový z nich tak vznikají, Captain America: Návrat prvního Avengera je pořád zábavným akčním snímkem, kterému je třeba přidat k dobru i to, jak se v rámci marveláckých filmů bere pro změnu zase trochu vážněji a alespoň se snaží experimentovat s nějakými novými tématy (na rozdíl třeba od druhého Thora, který byl téměř výhradně založen na vizuálním spektáklu, komických situacích a interakci hlavního hrdiny s miláčkem publika Lokim – i tak ale tento film dokázal fungovat skvěle).

Druhý Captain America se nám velmi usilovně snažil dokázat, že nemusíte být Cristopher Nolan, abyste do komiksového filmu mohli vnášet silná a vážná témata, ale že to jde i u akčního a odlehčenějšího superhrdinského blockbusteru. A tahle snaha se prostě cení. Zvlášť když chyběl opravdu jen malý krůček k tomu, aby se to celé skutečně povedlo.

Hodnocení: 70 %

Diskuze /19

UPIRIK2

Tak já si myslím že je to zatím z hlediska příběhu nejpropracovanější MARVELovka a za mě je to druhý nejlepší film po Avengers, možná i na stejno. Já bych dal takovejch 85–90%,

6.4.2014 | 16:09:10
barahir

Já si myslím, že ten příběh už je malinko překombinovanej a když se podívám na Capa, jak bojuje s tím svým štítem, tak se musím vždycky smát. :) Takže za mě taky 70%.

redaktor
6.4.2014 | 16:34:12
Blackhand47XD

70% je podle mě málo, ale 100 lidí 100 chutí, každému se líbí něco jiného. Podle mě nejlepší Marvelovka.

webmaster
6.4.2014 | 17:00:51
Aurius007

Pro tupé lidi nechápající děj je film hodnocen 70% a méně. Ti kteří mají IQ větší než průměrný houpací kůň film hodnotí 90%+. Nejlepší Marvelovka a nejlepší akční film za poslední tři roky minimálně.

#5 Blackhand47XD #6 Hurley #7 Blackhand47XD #9 barahir
6.4.2014 | 18:02:01
Blackhand47XD

#4 Aurius007: To neni o IQ, ale o tom, jak se lidé vyznají v konspiračních teoriích a mysteriózních filmech, i když na tyto věci toho IQ trochu třeba je.

webmaster
6.4.2014 | 18:07:07
Hurley

#4 Aurius007: Tak to jsem rád, žes mi v tom konečně udělal jasno.

webmaster
6.4.2014 | 18:08:23
Blackhand47XD

#4 Aurius007: Navíc toto je názor jenom jednoho člověka, jestli chceš dělat pořádný průzkum, tak se koukni na http://www.csfd.cz/ pokud se k tobě tento web ještě nedostal.

webmaster
6.4.2014 | 18:13:25
Luis007

Od kdy se skloňují anglické názvy? To neodčiní ani ta kurzíva!

#14 Hurley
6.4.2014 | 19:13:26
barahir

#4 Aurius007: No, to můžu napsat klidně i obráceně. :D Jelikož Marvelovky opravdu nejsou pro nějaké myslivny.

redaktor
6.4.2014 | 20:29:22
Aurius007

Je mi u zadku co si myslí ostatní :) Buď jsou tupí, nemají vkus nebo jen nepochopí děj. Jediný směrodatný názor je pro mě ten můj. Takže je zbytečné na mě negativně reagovat :-) Pro představu: souhlasíš s mým názorem – zasloužíš si pochvalné zamručení když si to přečtu nesouhlasíš – jsi pro mě jen ztráta času a další tupá ovce :-)

Pěkný den :-)

#11 barahir #13 Hurley
6.4.2014 | 20:40:05
barahir

#10 Aurius007: Tak s tebou je radost diskutovat. :)

redaktor
6.4.2014 | 21:10:52
Fifipek

Souhlasím, že společně s Avengers nejlepší marvelovka :)

6.4.2014 | 22:57:48
Hurley

#10 Aurius007: Rodiče z tebe musí mít určitě radost.

webmaster
7.4.2014 | 7:05:41
Hurley

#8 Luis007: No hele. Pokud je název filmu zároveň v češtině nepřekládaný jméno postavy (Captain America, Iron Man, Batman), tak jak bys to chtěl neskloňovat? Nebo jsi myslel něco jinýho?

webmaster
7.4.2014 | 7:53:10
PecaCZE

Ani nevím proč jsem na to ještě nešel do kina. Určitě to bude po Avengers nejlepší film od Marvelu, protože Iron Man 3 pokazili a Thor: Temný svět nenasadil laťku zrovna nejvýš.

7.4.2014 | 15:42:25
ValdaM

Já myslel, že je tu recenze a komentáře k ní, né hodina angličtiny…

8.4.2014 | 22:14:19
Ikari

super film, ale neco mu chybi, stejne jako vsem filmum (s vyjimkou Hulka), kde nevystupuje Tony Stark – myslim, ze Iron Man 3 byl zatim nejlepsi a pak druhe misto maji Avengers, ale ty jsou taky pouze tazeny Starkovym vtipem a charismatem

mno nechci tu ten film jen pomlouvat, byl opravdu dobry, ale mel na mnohem vic a souhlasim s tim, co tu uz nekdo rikal, ze kapitanovi se neda jinak nez smat xD

10.4.2014 | 14:12:35
lilith23

Musím povedať že v kine som nemohla obsedieť, zbytočne dlhý a nadhodnocovaný. Áno bolo to super, ale myslím že skôr kvôli dejovej línii so SHIELD-om než kvôli samotnému kapitánovi. Bitky premakané ale po prvej hodine už ma nudili, a ani ten marvelovský humor nebol nič moc. A najviac ma dorazilo že (áno je to film o Rogersovi, ale) vôbec neinformovali Iron mana či Hulka keďže sa ich Hydra chystala zlikvidovať, to by si kapitán vzal na svedomie že buď to stihneme alebo ich proste zabijú? Nešlo by to s ich pomocou ľahšie??? Film je super ale mňa viac bavil Thor:Dark World

20.4.2014 | 17:17:21
TheDarkKnight

Jedná se rozhodně a bezkonkurenčně o nejlepší MARVELovku. Avengers jsou na sto mílí daleko od tohoto filmu, který jako jeden z mála MARVELovek vypadá konečně dospěle.

21.4.2014 | 11:35:35
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Nominuj Ednu na Křišťálovou lupu

Pomoz Edně usednout na trůn v kategorii Zájmové weby 

Hlasujte pro Ednu!

Reklama

Aktuální film

Spider-Man: Homecoming

Název: Spider-Man: Homecoming
Premiéra: 6.7.2017 (ČR/SR)
Režie: Jon Watts
Scénář: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein, Erik Sommers, Jon Watts, Chris McKenna
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Tom Holland, Marisa Tomei, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Zendaya, Tony Revolori, Chris Evans, Laura Harrier, Martin Starr, Selenis Leyva, Donald Glover, Angourie Rice, Logan Marshall-Green, Hannibal Buress, Jon Favreau
Stopáž: 133 minut 

O FILMU | TRAILER | PLAKÁTY

VAŠE HODNOCENÍ

RECENZE | POSTŘEHY

Marvel Cinematic Universe

PRVNÍ FÁZE

 

DRUHÁ FÁZE

 

TŘETÍ FÁZE

Postavy