Black Sails (Pod černou vlajkou)
92/100 - 276×

Black Sails(Pod černou vlajkou)

Pirátské dobrodružství kapitána Flinta, který byl nejobávanějším pirátem své doby, a Johna Silvera, který ukradl mapu ke španělskému pokladu. Oba dva chtějí tento poklad získat, čímž se dostávají do křížku.

USA | 2014 | Ukončeno
vysílání
4 sezóny | Starz | 55 minut
žánr
Akční, Dobrodružný, Historický
hrají
Toby Stephens (James Flint), Hannah New (Eleanor Guthrie), Luke Arnold (John Silver), Jessica Parker Kennedy (Max), Tom Hopper (Billy Bones), Toby Schmitz (Jack Rackham), Clara Paget (Anne Bonny), Zach McGowan (Charles Vane), Luke Roberts (Woodes Rogers), Ray Stevenson (Edward Teach), Roland Reed (Dufresne), Louise Barnes (Miranda Barlow), Hakeem Kae-Kazim (Pan Scott), Sean Cameron Michael (Richard Guthrie), Mark Ryan (Hal Gates)

Postřehy z dosavadních událostí třetí řady

Postřehy z dosavadních událostí třetí řady

Není to tak dávno, co třetí série Black Sails začala, ovšem aktuálním šestým dílem se již překlápíme do její druhé poloviny. Nadešel tak správný čas na drobnou rekapitulaci toho nejzajímavějšího, co jsme se doposud v Nassau a širém okolí mohli dozvědět.

18 0
1.3.2016

Flintovi živí mrtví

Jak herec Toby Stephens předestřel v podrobném rozhovoru, máme letos možnost podívat se do hlavy kapitána Flinta prostřednictvím jeho snů. V nich se vedle „průvodkyně“ Mirandy Barlow pravidelně zjevuje ještě jedna tajemná postava – zosobněná smrt. Pokud vám její ztvárnění ve Flintově říši snů přišlo povědomé, zasloužíte pochvalu. Takto vystrojená smrt se totiž objevila už během parodického soudního procesu s Eleanor Guthrie, kterým si piráti v Nassau krátili dlouhou chvíli.

Sami tvůrci seriálu Jonathan Steinberg a Robert Levine k tomuto tématu pověděli následující:

Smrt je v této sérii zobrazena dvakrát, nejprve jako postava divadelní hry v krčmě u Max. Museli jsme přijít s kostýmem pro herečku, který v té hospodské scéně z první epizody vypadal jako něco, co by opilí piráti mohli vymyslet, aby se zabavili, a zároveň jako něco, co sedí do ztvárnění smrti v hlubokém podvědomí. Je to tak trochu i vtip. Stojí to totiž celé na předpokladu, že Flint tohle představení musel sám dříve vidět.

Najděte deset rozdílů

Pan Scott byl odjakživa přítelem otroků… nebo ne?

Na konci čtvrté epizody jsme se dočkali pořádného zvratu, který nám od píky změnil pohled na postavu pana Scotta. Věrný služebník Richarda Guthrieho a poté jeho dcery Eleanor totiž skrýval svou pravou tvář, když potají pomáhal své rodině a spolu s ní celému ostrovu uprchlých otroků. Jak později na (smrtelné?) posteli pověděl Flintovi, činil tak již od doby, která předcházela událostem první série. Zde ovšem narážíme na možný scenáristický zádrhel.

Když se totiž vrátíme v čase zpět do šestého dílu úvodní řady, najdeme pana Scotta v nezáviděníhodné situaci bok po boku otroků na lodi Andromache pod velením kapitána Brysona. Zatímco ostatní se v nastalé situaci chtěli přidat k mužům kapitána Flinta, zmocnit se lodi a vybojovat si lepší život v Nassau, Scott jim zarputile odmítal pomoci. Zmiňme například jeho dialog s naléhající otrokyní: „Máme šanci být svobodní.“ – „To je mi fuk.“

Své odmítavé stanovisko však Scott zdůvodňuje tím, že pomoci Flintovi získat Brysonova děla by znamenalo „nebezpečí pro někoho, koho miluju“. Že by hovořil o své manželce a už tehdy se obával katastrofálních následků pro Nassau i onen uprchlický ostrov, které vyvolá zcizení zlata z Urcy de Lima?

Pan Scott nás převezl všechny, ale bylo to tak myšleno od samého počátku?

Woodes Rogers aneb spasitel Robinsona

Scenáristé Black Sails již od počátku umně míchají fikci ze slavného Ostrova pokladů z pera Roberta Louise Stevensona (odkud pochází např. Flint, Silver, Billy nebo „nováček z klece“ Ben Gunn) se skutečnými událostmi a historickými postavami (kapitáni Vane, Rackham, Hornigold, Anne Bonny či Teach alias Černovous).

Nový příchozí Woodes Rogers, který hájí zájmy britského impéria, spadá do té druhé kategorie. Valná většina jeho činů či výroků tedy odpovídá skutečnosti 18. století: opravdu utrpěl zranění během bitvy se španělskou galeonou u mexického pobřeží a opravdu posléze vydal velmi úspěšnou knihu. Stejně tak se stal guvernérem Nassau s pomocí amnestie, kde se musel potýkat s finančními potížemi, a Charlese Vanea ztratil z dohledu kvůli ohnivé lodi, přesně jako jsme mohli vidět ve čtvrté epizodě.

Woodes Rogers připlouvá do Nassau

Perličkou navíc, která musela v seriálu zůstat opomenuta, je jeden z hlavních důvodů finančního zdaru Rogersových zápisek z cest. Zatímco seriálový Rogers jej odůvodnil smrtí svého bratra (která se rovněž zakládá na pravdě), ve skutečnosti vyvolala největší pozornost záchrana námořníka Alexandera Selkirka z února 1709. Selkirk totiž musel přežít čtyři roky na opuštěném ostrově a díky Rogersovi se právě jeho příběh stal předlohou pro známé dílo Robinson Crusoe, jež napsal Rogersův blízký přítel Daniel Defoe.

Jakou další postavu, ať už fiktivní nebo skutečnou, byste si přáli v seriálu vidět?

Foto: Starz

Diskuze /2

Umpalumpa3

Co se týče toho Scotta a toho, že nechtěl Flintovi pomoct s těmi děly: Já měla v první sérii zato, že tím blízkým člověkem měla být Eleanor, které se to koneckonců pokoušel rozmluvit a pak do toho dokonce zapletl jejího otce, aby její plán překazil. Ledaže by se opravdu obával, že po přepadení Urcy de Lima by následovalo zničení Nassau Španěly a tím i konec zásobování ostrova otroků. Ale je pravda, že když se na to dívám zpětně, trošku to pokulhává :-D

překladatel
2.3.2016 | 9:39:54
Umpalumpa3

Jinak super článek :-)

překladatel
2.3.2016 | 9:40:35
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Recenze

Black Sails očima redaktorů Edny

Black Sails očima redaktorů Edny

Po čtyřech sériích jsme se rozloučili s povedeným pirátským dobrodružstvím, na které budeme ještě dlouho vzpomínat. Pokud stále zvažujete, zda se na seriál podívat, či jste s jeho sledováním neprozřetelně přestali během první rozjezdové řady, s rozhodováním vám možná pomůže naše recenze.

Podpořte překladatele

Chcete-li podpořit překladatele Black Sails a poděkovat jim za jejich práci na titulcích, můžete tak učinit zde. Moc vám děkujeme. PayPal máme společný, takže pokud nám dáte vědět, za který seriál přispíváte, budeme vám vděční.

Reklama

Finále Black Sails

Postřehy ze závěrečné epizody aneb jak to dopadlo s Flintem

Postřehy ze závěrečné epizody aneb jak to dopadlo s Flintem

Po čtyřech sériích a osmatřiceti dílech se s námi piráti z Black Sails definitivně loučí. Ještě než se ale pustíme do souhrnného hodnocení, sluší se věnovat pozornost závěrečnému dílu, který svým rozuzlením leckoho zaskočil. Netřeba zdůrazňovat, že v článku narazíte na moře spoilerů.

Nejoblíbenější postavy

Narozeniny herců

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama