Black Sails (Pod černou vlajkou)
92/100 - 276×

Black Sails(Pod černou vlajkou)

Pirátské dobrodružství kapitána Flinta, který byl nejobávanějším pirátem své doby, a Johna Silvera, který ukradl mapu ke španělskému pokladu. Oba dva chtějí tento poklad získat, čímž se dostávají do křížku.

USA | 2014 | Ukončeno
vysílání
4 sezóny | Starz | 55 minut
žánr
Akční, Dobrodružný, Historický
hrají
Toby Stephens (James Flint), Hannah New (Eleanor Guthrie), Luke Arnold (John Silver), Jessica Parker Kennedy (Max), Tom Hopper (Billy Bones), Toby Schmitz (Jack Rackham), Clara Paget (Anne Bonny), Zach McGowan (Charles Vane), Luke Roberts (Woodes Rogers), Ray Stevenson (Edward Teach), Roland Reed (Dufresne), Louise Barnes (Miranda Barlow), Hakeem Kae-Kazim (Pan Scott), Sean Cameron Michael (Richard Guthrie), Mark Ryan (Hal Gates)

Toby Stephens: Flintova odysea Karibikem

Toby Stephens: Flintova odysea Karibikem

Herec Toby Stephens se obsáhle rozpovídal o rozpoložení Jamese Flinta, příchodu nových tváří a také řadě dalších lákadel, která nám třetí série nabídne. Rozhovor vyšel na webu Collider.

25 0
1.2.2016

Jste z třetí řady také tak ohromený, jako budou diváci, až si ji pustí?

Musím říct, že když jsme se konečně dostali ke zhlédnutí třetí série, byl jsem na ni jako celek ohromně pyšný. Byla tam toho spousta z příběhových linek, které se mě netýkají, a hodně tomu přidá také plátno. Vyrazilo mi to dech, jde vážně o něco mimořádného.

Když se tahle série nebojí rozjet to ve velkém, dechberoucí pasáž z bouře nevyjímaje, kolikrát vás napadlo, zda to vůbec ustojíte ve zdraví?

Našlo se pár chvilek, kdy jsem byl dost zničený, ale stálo to za to. Kde jinde bych dostal příležitost dělat podobné kousky a byl součástí něčeho tak uspokojujícího? Někdy to ale bylo vážně náročné. Ke konci dojde na jednu takovou scénu a pak tu byla ta bouře, která pro mě sice byla namáhavá a vyžadovala nezměrné úsilí, ale je úžasná.

Jak je na tom teď kapitán Flint, zvláště psychicky?

Na začátku třetí série se stáhnul do sebe. Všichni jeho blízcí jsou mrtví a už se s tou bolestí nedokáže vypořádat, takže se uzavře a všechno se to snaží zablokovat. Zároveň hodlá natropit takovou spoušť, aby vyprovokoval Anglii a mohl si na ní vybít vztek. Bere svou posádku na jízdu, která nemůže skončit jinak než smrtí jeho i všech zúčastněných. Ale aspoň při tom způsobí nějakou škodu.

V průběhu série ale svou lidskost zase najde skrze nové poslání. To je jeho skutečná pouť. Zpočátku je ztracený. Myslím, že (tvůrci) Jon (Steinberg) a Robert (Levine) usilovali o jeho osobní odyseu. Je jako Odysseus, který se snaží znovu najít svůj domov, své já.

Kapitán Flint přitom není zrovna ten typ, který by se ostatním svěřoval se svými pocity.

Přesně tak. Tahle řada je skvělá tím, že nám umožní podívat se do jeho hlavy prostřednictvím snů, stejně jako měla druhá série flashbacky. Jinak by pro nás byl příliš odtažitý. Můžeme vidět do jeho nitra, jak to v něm pod povrchem vře. Postupem série se dozvíte víc.

Jak moc je pro něj náročné, že už nemá nikoho, kdo jej znal ještě předtím, než se z něj stal otrlý pirát?

Svým způsobem je to jednodušší, protože už jej nic neváže s jeho minulostí, ale zároveň je i osamělejší. Jedna ze zápletek třetí série se týká toho, jak se Silverovi podaří dostat Flintovi pod kůži. Jediný způsob, jak zachránit krk sobě i celé posádce, totiž spočívá v tom, aby si k němu našel cestu a ukočíroval ho. Musí se z něj ve Flintových očích stát nová Miranda Barlow nebo Gates, jenže to je taky pěkně nebezpečné.

Uvrtat se do takového vztahu se nebude chtít ani jednomu z nich, ale nic jiného jim ani nezbývá.

Přesně tak, začínají na sobě být závislí. Nechci toho moc prozrazovat, ale tenhle jejich vývoj je vážně povedený. Natáčíme právě čtvrtou sérii a tam se to rozvíjí ještě víc. Jde o tragický vztah, není možné jej udržet. Ale po nějakou dobu přináší své ovoce.

Diváci si v minulé sérii pořádně užili spolupráci kapitána Flinta s kapitánem Vanem. Jak jsou na tom ti dva nyní?

Panuje teď mezi nimi nejisté spojenectví, ale kámoši z nich nebudou nikdy. Myslím, že k sobě chovají vzájemný respekt, jenže mezi nimi panuje rozdíl v pohledu na svět. Vane si přeje anarchii, kde se lidi můžou vzájemně zabíjet a zvítězí ten nejsilnější. Nikdy už nebude ničím otrokem. A přesně to pro něj představuje Teach (Černovous). Ten je ukázkovým příkladem, který nemá žádné uzavřené pakty ani žádné dluhy. Jen si prostě stojí na svém. Jenže když se nakonec setkají, Vane se bude muset rozhodnout, zda si něco takového ještě pořád přeje. Pro něj s Flintem je to zajímavá zápletka, na jejímž konci nakonec skončí skoro se stejným pohledem na věc. Vane se tak přiblíží Flintově vnímání světa.

Co si Flint myslí o Černovousově příchodu do Nassau?

Objeví se tam jako typický chlap ze staré školy s průpovídkami, jaké to bylo za jeho časů všechno lepší. Zábavné na tom je, že si tím zahrává s naším smyslem pro hledání kladných a záporných postav. Svým způsobem si pak přejete, aby byl Černovous tím, kdo si to sem napochoduje jako pravý pirát a všem ukáže. Stane se někým, komu chcete říct: „Ne, tvoje způsoby nejsou tou správnou cestou. Jsi ze staré školy a věci se mění. Tohle už není stejný svět, nejde se ho pořád držet.“

Jak rázně do toho ještě může zasáhnout Eleanor Guthrie?

Co se týče jejího vztahu s Flintem, tak ten je u konce. Jejich cesty se rozešly. Flint si myslí, že bude v Anglii souzena a oběšena. Když se pak vrátí s Woodesem Rogersem, Flint vycítí potíže. Woodes Rogers totiž představuje ohromné nebezpečí. Nejde o to samé, jako když spolu s Hamiltonem přišli s nápadem všechny omilostnit. Anglie to teď používá jako nástroj k ovládnutí. Woodes Rogers je vlastně taková pokřivená verze Jamese McGrawa. Navíc jde jako obvykle v prvé řadě o peníze. Eleanor se to všechno musí snažit přežít. Pokouší se dostat z pozice, kdy už měla skoro oprátku na krku, zpět do role někoho vlivného. Čeká ji dlouhá cesta.

Když teď víme, jak ohromná je třetí řada, bude ta čtvrtá ještě ohromnější?

Snažit se ohromit ještě víc je k ničemu, pokud se vám nedaří oslovit diváky. Dokud půjdou příběh i postavy kupředu a budou se smysluplně rozvíjet, tak věřím, že si to svou laťku udrží. Dle mého třeba jedny z nejlepších scén třetí řady vůbec nejsou o velkých CGI efektech. V závěrečných dílech uvidíte, jakou to najednou nabere váhu, kterou jsem doteď necítil. Až si možná pomyslíte: „Panebože, tohle je fakt do puntíku promyšlené.“

Už mi to začíná připadat jako nějaká velká tlustá knížka, která se zabývá vážným tématem. V každé z posledních epizod se stane něco velkého. Ani bych to nechtěl vidět všechno na jeden zátah. Raději bych si je pouštěl s rozestupem, protože bych to chtěl všechno postupně vstřebat.

Původní interview si můžete přečíst na webu Collider.com.

Foto: Starz

Diskuze /1

Umpalumpa3

No, Toby byl přece jenom trochu sdílnější než Ray :-) Paráda! Nemůžu se dočkat dalšího dílu.

překladatel
2.2.2016 | 22:45:42
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Recenze

Black Sails očima redaktorů Edny

Black Sails očima redaktorů Edny

Po čtyřech sériích jsme se rozloučili s povedeným pirátským dobrodružstvím, na které budeme ještě dlouho vzpomínat. Pokud stále zvažujete, zda se na seriál podívat, či jste s jeho sledováním neprozřetelně přestali během první rozjezdové řady, s rozhodováním vám možná pomůže naše recenze.

Podpořte překladatele

Chcete-li podpořit překladatele Black Sails a poděkovat jim za jejich práci na titulcích, můžete tak učinit zde. Moc vám děkujeme. PayPal máme společný, takže pokud nám dáte vědět, za který seriál přispíváte, budeme vám vděční.

Reklama

Finále Black Sails

Postřehy ze závěrečné epizody aneb jak to dopadlo s Flintem

Postřehy ze závěrečné epizody aneb jak to dopadlo s Flintem

Po čtyřech sériích a osmatřiceti dílech se s námi piráti z Black Sails definitivně loučí. Ještě než se ale pustíme do souhrnného hodnocení, sluší se věnovat pozornost závěrečnému dílu, který svým rozuzlením leckoho zaskočil. Netřeba zdůrazňovat, že v článku narazíte na moře spoilerů.

Nejoblíbenější postavy

Narozeniny herců

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama