Black Sails (Pod černou vlajkou)
92/100 - 276×

Black Sails(Pod černou vlajkou)

Pirátské dobrodružství kapitána Flinta, který byl nejobávanějším pirátem své doby, a Johna Silvera, který ukradl mapu ke španělskému pokladu. Oba dva chtějí tento poklad získat, čímž se dostávají do křížku.

USA | 2014 | Ukončeno
vysílání
4 sezóny | Starz | 55 minut
žánr
Akční, Dobrodružný, Historický
hrají
Toby Stephens (James Flint), Hannah New (Eleanor Guthrie), Luke Arnold (John Silver), Jessica Parker Kennedy (Max), Tom Hopper (Billy Bones), Toby Schmitz (Jack Rackham), Clara Paget (Anne Bonny), Zach McGowan (Charles Vane), Luke Roberts (Woodes Rogers), Ray Stevenson (Edward Teach), Roland Reed (Dufresne), Louise Barnes (Miranda Barlow), Hakeem Kae-Kazim (Pan Scott), Sean Cameron Michael (Richard Guthrie), Mark Ryan (Hal Gates)

Tvůrci Black Sails o čtvrté sérii a těžkých rozhodnutích

Tvůrci Black Sails o čtvrté sérii a těžkých rozhodnutích

Třetí řada Black Sails je už za námi, a tak přichází čas rekapitulovat i polehoučku zkoumat, co nás čeká zase za rok. A kdo jiný by se měl této role zhostit než samotní tvůrci pirátského seriálu, Jonathan Steinberg a Robert Levine. Jejich obsáhlý rozhovor vyšel na webu Inverse.

23 0
5.4.2016

Závěr třetí série nabídl více prvků z Ostrova pokladů než kdy jindy, a tak se zdá, jako by se už chystalo konečné rozuzlení. Bude čtvrtá série tou poslední?

Steinberg: Těžko říct. Jsme rozmazlení tím, že nám v minulosti odklepli další sérii vždycky velmi brzy. Pro čtvrtou řadu máme připravený konec, se kterým jsme spokojení.

Levine: Ale úplně podle knihy to nebude. Produkce Black Sails je hodně náročná, víc než u jakéhokoli jiného seriálu, na kterém jsem kdy pracoval. Bereme to sérii po sérii.

Jednou ze zajímavostí posledního dílu bylo Flintovo odtajnění jeho minulosti Silverovi, přičemž ten na jeho sexualitu nijak nezareagoval. Bylo to tak kvůli jeho osobnosti, kdy se Silver o tajnosti ostatních stará jen tehdy, když pro něj má taková informace cenu? Anebo zde hraje roli prostředí jejich života se silným vzdorem proti zavedeným pořádkům a i další členové posádky by nehnuli brvou stejně tak?

Steinberg: Tak trochu od obojího. Jde určitě o Silverův charakter, ale i jejich společnost jako celek akceptuje všemožná vybočení ze zavedené normy. Některé věci tehdy nebyly tak šokující jako dnes, jiné zase byly ještě víc. Navíc v té chvíli panovalo mezi Flintem a Silverem opravdové přátelství.

Kamarádství Flinta se Silverem s koncem třetí série nejspíše odzvonilo

V dřívějším rozhovoru mi Zach McGowan prozradil, jak si myslel, že v seriálu bude jen jeden rok. Měl Charles Vane původně zemřít už dříve?

Steinberg: Jediná postava, o které jsme věděli, že s námi stráví jediný rok, byl Gates – a Silver pak převezme jeho pozici kormidelníka. Co se týče Vanea, bylo to těžké rozhodování. Nejenže byl oblíbený u fanoušků, ale patřil u nás k tomu nejlepšímu jak svou postavou, tak i lidsky. Emotivní reakce lidí (na Vaneovu smrt) jsou tytéž, jaké jsme prožívali i my: „Je správné udělat to takhle? Může seriál pokračovat i bez něj?“

Levine: Máme zásadu, že nikdy neuděláme nic jen proto, abychom šokovali. Šlo nám o to, zda můžeme náš příběh posunout dále a učinit jej lepším, než kdybychom něco takového neprovedli.

Steinberg: Uvidíte, že z našeho vyprávění stejně nikdy nezmizí. Jeho duch zůstane pořád vtisknutý do osudů celé řady postav.

Vím, že máte společný účet na Twitteru a vy, Jone, máte i svůj vlastní. Internet může být pro seriálové tvůrce krutý, zvláště když učiní takováto rozhodnutí – jaká byla v tomto ohledu odezva fanoušků?

Steinberg: Počítali jsme s tím, že to vyvolá reakci. Bylo by vlastně horší, kdyby na žádnou nedošlo, kdyby to lidi nezajímalo. Samozřejmě doufáme, že se kvůli tomu lidé na seriál nepřestanou dívat, každopádně jejich reakce byly tak nějak podle očekávání. Chtěli jsme tuhle sérii postavit na tématu smrti. Konec deváté epizody rozhodně nebyl pro diváckou potěchu.

Kapitán Vane už nikoho dalšího neodkrágluje, ale jeho stopa v Nassau přetrvává dál

Vývoj celé řady postav sice předurčuje děj Ostrova pokladů, ale vyvinula se nějaká směrem, jaký jste neočekávali?

Steinberg: Docela překvapivý byl vývoj Eleanor. Je součástí Nassau, ale zároveň se z něj touží vymanit. Ponořila se do pletichaření víc než jakákoli jiná postava.

Levine: Neustále se snažíme, aby se dalo najít pochopení pro obě strany. Spousta lidí si například myslí, že to, co Eleanor provedla Vaneovi, je neodpustitelné, ale na druhou stranu jí zabil otce.

Bylo by hloupé ptát se vás na nejoblíbenější epizodu nebo postavu, ale našla se některá, u které vás nejpříjemněji překvapilo, co se z ní vyklubalo?

Levine: Ohromně jsem si užil sedmou epizodu třetí řady a Silverův vývoj. Bylo to zasloužené a to už delší dobu. Navíc díky tomu do sebe všechno začalo harmonicky zapadat.

Steinberg: Je to tak, jak byste asi čekali. Silverův vývoj byl strhující, ale dá se říct, že byl pevně zasazený již do základní premisy seriálu. Vypustili jsme ho do světa už před čtyřmi lety a doufali, že se tato postava promění z takového počátečního trouby až v děsivého piráta. Mimo to bych mohl zmínit vztah RackhamaBonny, který je pro nás stejně tak zábavný jako pro diváky.

Takovýho chcípáka bych nevzal do posádky ani za půlku zlata z Urcy!

Jak se vám daří udržet rovnováhu mezi historickými událostmi, ovlivněnými Ostrovem pokladů, se svou vlastní tvůrčí kreativitou?

Steinberg: Někdy jsou nám dějiny k užitku. Věděli jsme třeba o ohňových lodích už od chvíle, kdy jsme se seriálem začínali. Brzy jsme se taky zamilovali do postav Rackhama s Bonny. Věděli jsme už dopředu, jak dopadnou v druhé sérii a stejně tak i v té třetí. Co se týče toho, že historie Anne Bonny je poměrně nejasná, máme to s ní alespoň jednodušší a můžeme si ji utvářet k obrazu svému.

Celý příběh je neustále proměnlivý, ale víme, že na některé jeho pevné části určitě dojde. Sice je známo, co se stalo, ale zároveň neznáte jejich důvody a jak by je šlo interpretovat, což nám dává určitý prostor. I tak ale někdy slyším Roberta Louise Stevensona, jak se nám posmívá z budoucnosti.

Určitě na tohle musíte odpovídat často, ale dostane se i na představení Mary Readové?

Levine: Ohromně rádi bychom přivedli celou řadu postav, jenže jejich místo už zabírají jiní. Max s Eleanor jsou jediné dvě hlavní postavy, s kterými jsme přišli my sami. Začíná se nám to zaplňovat.

I když máte stálé obsazení, v každé sérii se vždy některá postava ocitne ve středu zájmu. Kdo se dočká největší pozornosti ve čtvrté sérii?

Steinberg: Pod drobnohled se dostane Silver, a to ještě intenzivnější než v třetí řadě. Luke Arnold je vážně parádní. Další postavou, se kterou jsme už od dřívějška počítali, byla Madi. Ta se také brzy dočká pořádné pozornosti.

Nová královna uprchlých otroků, již nebude radno podceňovat

Jak se vypořádáváte s rolí tvůrců, když jste na to dva? Stává se vám často, že odpálkujete nápad toho druhého?

Steinberg: Našim scenáristům vždycky říkáme, ať se připraví na to, že devadesát procent jejich nápadů poletí oknem. Dodnes mi někde ve sklepě leží kupa pět let starých nápadů, které jsme vyřadili při tvorbě pilotního dílu.

Levine: Tenhle seriál je obrovský a vždycky musí být nahoře někdo, kdo má poslední slovo. Nebyli bychom tam, kde jsme, nebýt Jonathana.

Steinberg: Museli jsme se naučit zkombinovat dvě věci najednou: když vám roste rozpočet, tvůrčí svoboda jde naopak dolů. Ale vedení Starz nám poskytlo neuvěřitelnou podporu: ne každý by nám dal zelenou, když povíme, že chceme natočit celou sérii na téma smrti.

Black Sails jsou dle mého nejlepším seriálem, co se udržování vedlejších postav týče. Drobnosti jako vztah Idelle s Featherstonem nebo návrat Jacoba Garretta vytváří dojem celistvého světa. Plánovali jste dopředu i tyhle maličkosti?

Steinberg: Hodně se nám příčí přidávat před kameru nové postavy jen tak. Navíc máme v Jižní Africe ohromnou zásobu talentů, které je třeba si hýčkat. Aidan (Whytock) se nám vážně moc líbil. A někteří jako vy zaregistrovali, jak jsme postupně do děje dostali Idelle – bylo to ještě v druhé sérii během její konverzace s Featherstonem, kdy jsme si všimli, že dovede být zábavná. Craig (Jackson) se původně ucházel o roli Rackhama a byl pak jediný, kdo z našeho pohledu přicházel v úvahu pro Featherstona.

Jacob alias Billyho výmluvný pomocník se nám představil už v 7. dílu druhé řady.

Když zrovna máte volnou chvíli sledovat televizi, jaké pořady se vám líbí?

Levine: Mám dvě malé děti, takže si v poslední době dopřáváme spoustu komedií. Dívám se na Broad City, The Americans, Halt and Catch Fire a také jeden švédský seriál s názvem Borgen.

Steinberg: Abych byl upřímný, tak hlavně reprízy Key and Peele. Poslední seriál, který jsme si oba doopravdy užili, byl Wolf Hall.

Na co se ze čtvrté série Black Sails těšíte ze všeho nejvíc?

Steinberg: Povaha vztahu mezi Flintem a Silverem se s koncem třetí série proměnila v něco zcela nového. A Černovous s Dlouhým Johnem Silverem nejsou jedni z nejslavnějších pirátů jen tak náhodou – právě o nich se toho dozvíme víc.

Celý článek najdete na webu Inverse.com. Autorkou rozhovoru i zmíněného interview se Zachem McGowanem je Lauren Sarnerová, již můžete sledovat mimo jiné na Twitteru.

Foto: Starz

Diskuze /6

OGLoc

Hezky se vyhýbají otázkám o čtvrtý sérii :D

6.4.2016 | 0:23:53
1chowchow1

Už aby byla 4 řada!!!!! <3 :D Jinak já mám Johna ráda.. jako jo věřit mu každý druhý slovo…:D ale i tak pro mě jeden z nejlepších ;)

6.4.2016 | 6:33:58
Ne-On

Madi bude nejspíš ona černošská žena Silvera zmíněná v knize

6.4.2016 | 9:16:06
armunder

Doufám že Elenor v dalším díle zabodnou. Protože je dobrá jen na jednu věc a to na mrdaní. Jinak je to mrcha.

6.4.2016 | 14:11:19
Manonka

Nedokážu si to bez Vana moc představit, škoda, že nepověsili někoho jiného :-)

7.4.2016 | 11:57:55
Viktoriesit

Vane mi tam bude dost chybět.. Byla to jedna z mých nejoblíbenějších postav. Doufám ale, že aspon Billy zůstane do konce :)

16.8.2016 | 19:32:00
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Recenze

Black Sails očima redaktorů Edny

Black Sails očima redaktorů Edny

Po čtyřech sériích jsme se rozloučili s povedeným pirátským dobrodružstvím, na které budeme ještě dlouho vzpomínat. Pokud stále zvažujete, zda se na seriál podívat, či jste s jeho sledováním neprozřetelně přestali během první rozjezdové řady, s rozhodováním vám možná pomůže naše recenze.

Podpořte překladatele

Chcete-li podpořit překladatele Black Sails a poděkovat jim za jejich práci na titulcích, můžete tak učinit zde. Moc vám děkujeme. PayPal máme společný, takže pokud nám dáte vědět, za který seriál přispíváte, budeme vám vděční.

Reklama

Finále Black Sails

Postřehy ze závěrečné epizody aneb jak to dopadlo s Flintem

Postřehy ze závěrečné epizody aneb jak to dopadlo s Flintem

Po čtyřech sériích a osmatřiceti dílech se s námi piráti z Black Sails definitivně loučí. Ještě než se ale pustíme do souhrnného hodnocení, sluší se věnovat pozornost závěrečnému dílu, který svým rozuzlením leckoho zaskočil. Netřeba zdůrazňovat, že v článku narazíte na moře spoilerů.

Nejoblíbenější postavy

Narozeniny herců

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama