Elementary (Jak prosté)
81/100 - 89×

Elementary(Jak prosté)

Velmi chytrý a ne úplně nejpříjemnější chlápek se ze současného Londýna přestěhuje do New Yorku a pomáhá místní policii řešit zapeklitější případy. Na každém kroku ho doprovází Dr. Joan Watson (Lucy Liu), kterou jeho otec platí, aby zajistila, že syn už zůstane střízlivý, a které se pomáhání s případy díky své medicínské minulosti zalíbí. Vzhledem k tomu, že chlápkovo jméno je Sherlock Holmes, můžeme očekávat, že úspěšnost newyorské policie prudce poroste…

USA | 2012 | Ukončeno
vysílání
7 sezón | CBS | 42 minut
žánr
Akční, Detektivní
hrají
Jon Michael Hill (Detektiv Marcus Bell), Lucy Liu (Dr. Joan Watsonová), Aidan Quinn (Kapitán Thomas Gregson), Jonny Lee Miller (Sherlock Holmes), Natalie Dormer (Jamie Moriartyová), Ophelia Lovibond (Katheryn "Kitty" Winterová), John Noble (Morland Holmes), Nelsan Ellis (Shinwell Johnson), Betty Gilpin (Fiona "Mittens" Helbronová),

Postřehy z epizody How the Sausage Is Made

Postřehy z epizody How the Sausage Is Made

S nadpozemskou rychlostí vám přinášíme postřehy z osmé epizody. Dočkali jsme se poněkud nechutné a smrtící sváči a Sherlockově tvrdohlavosti ohledně odvykání. Pojďte si s námi připomenout, čeho jsme tu byli svědky.

5 0
20.12.2016

Shrnutí epizody

Je libo páreček?

Ústředním motivem tohoto dílu je uměle vyrobené maso z buněk odebraných z masa „běžného“ – přírodního. To jsme ale trochu předběhli. Sherlock a Joan jsou zavoláni do márnice, kde je náš známý patolog seznámí s případem. Nalezne totiž v žaludku mrtvého muže lidské maso. To navíc obsahuje koňské anestetikum (příčina úmrtí muže v márnici).

Vyrazí tedy za domnělým výrobcem oněch párků. Bohužel se od něj moc nedozví, ale díky bezpečnostním kamerám naleznou dva hádající se lidi, z nichž jeden odpovídá popisu oběti, který Sherlock sestavil na základě nalezených zbytků rozemletého muže. To je přivede za zdravotní sestrou, která muže identifikuje jako Joaquina Pereyu.

Joaquin je výzkumný pracovník ve firmě zabývající se výrobou onoho umělého masa tzv. lisa. V jeho kanceláři se podaří Sherlockovi objevit špeha, který dodával informace masnému průmyslu. To vrhá velkou vlnu podezření na firmu Midwest Cattle Ranchers. To je přivede na stopu rodinného podniku. Jde o otce s dcerou, kteří za mrzký peníz likvidují nepohodlné lidi. Ač se přiznají k vraždě osmi lidí, vražda Joaquina jejich práce není.

Proto jsou Sherlock s Joan nuceni přezkoumat Joaquinovu práci. Zjistili totiž, že přes všechnu snahu se lisu nepodařilo získat na hygieně nálepku „maso“ ale pouze „náhražka“. Proč tomu tak je? Protože někdo zfalšoval zprávu o lisu. Rázem se mezi podezřelými ocitá Joaquinův kolega a zároveň nástupce, coby šéf vývoje, pan Farley.

Nedá to moc práce a Farley se přizná k zfalšování údajů ve zprávě pro hygienu. Nepřizná se ovšem k vraždě. Sherlockovi s Joan se ovšem podaří odhalit, že má komplice. Jde o jeho šéfa, pana Platze, který je zároveň strůjcem všeho. A to proto, že podvodem s lisem mohl závratně zbohatnout díky tomu, že by se liso stalo masem náboženských skupin, které „pravé“ maso z nějakého důvodu konzumovat nemohou.

Nemají ovšem žádné přímé důkazy, a tak se musí uchýlit ke lsti. Přesvědčí velké vůdce všech těchto náboženských skupin, aby bojkotovaly liso, pokud někdo nebude usvědčen za vraždu Joaquina. To a lehký psychický nátlak ze strany Sherlocka a Joan přiměje Farleyho, aby vše přiznal a prásknul svého šéfa výměnou za beztrestnost a možné budoucí zisky z prodeje lisa.

Těžký to život ex-fěťáka

Po dlouhé době se dovídáme o Sherlockově zápolení s odvykáním. Sherlock je znuděný sezeními a rád by přidal výzvu. Trochu se přiblížil k onomu okraji a ujistil se, že vše zvládne a zároveň si trochu oživil onu rutinu, kterou toto vše přináší. Již před nějakou dobou se rozhodl sezení zanechat. Joan ovšem s tímto přístupem nesouhlasí. Díky Sherlockovu známému zjistí, že Sherlock na sezení nechodí. Rozhodne se tedy Sherlocka sledovat. Vše skončí krátkou rozepří, kde si oba vyjasní svá stanoviska. Podle Joan je více než pravděpodobné, že by tímto krokem mohl Sherlock spadnout zpět k závislosti. Sherlock se ovšem tomuto tvrzení brání. Nicméně přesto vyrazí na setkání a zkusí věci, které mu Joan poradila.

Názory na epizodu

@matrix17

Zápletka dílu se mí líbila. Spíše ono prostředí laboratoří. Je pravda, že jsme v nich tolik času nestrávili, ale byla to příjemná změna. Trochu mi chyběl Sherlockův výstup v klubu, o kterém s Joan mluvili. Tak nějak jsem ho očekával. Jsem také velmi zvědavý, zda připomenutí Sherlockovy závislosti bylo jen připomenutí, nebo se bude ještě dále rozvíjet.

@LadyAlex

Myšlenka namletého muže v párcích je dokonalá. Stejně jako spor ohledně lisa. Ale samozřejmě, jak už je u tohohle seriálu běžné, nasadí vysokou laťku, kterou v průběhu dílu shazuje čím dál tím níž, až to OPĚT skončí u peněz. Už mě tohle vážně nebaví. Líbila se mi religionistická linka, bylo to hezké oživení.

Jak se vám líbila epizoda? Souhlasíte s námi? Nebo máte jiný názor? Podělte se s námi o něj v komentářích.

Zdroj: CBS

Diskuze /0

Zatím žádné komentáře… Buď první!
Ale k tomu se musíš registrovat nebo se !

Stav překladu

Epizoda S07E13: Their Last Bow

cz100%
DOKONČENO

Titulky pro vás připravuje tým ve složení @LadyAlex, @matrix17 a @Annie2809.

Titulky vždy sedí na verzi HDTV.x264-FLEET a HDTV.x264-KILLERS.

JAK VLOŽIT TITULKY DO VIDEA?

Nepřehlédněte

Sherlockovo bádání pokračuje

Sherlockovo bádání pokračuje

V předchozích letech nás stanice CBS dlouho napínala, než nám prozradila osud seriálu. Letos se ale rozhodla velmi brzy po premiéře nové série. Sherlock bude mít práci i příští rok.

Reklama

Fotky

Fotky

Narozeniny

Sledujte nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama