Game of Thrones (Hra o trůny)
95/100 - 2 310×

Game of Thrones(Hra o trůny)

Fantasy seriál o intrikách, magii a zradách. Západozemí a Východní země nejsou zeměmi, ve kterých by chtěl někdo žít, na každém rohu totiž číhá nebezpečí, která vás může ihned připravit o život.

USA | 2011 | Ukončeno
vysílání
8 sezón | HBO | 60 minut
žánr
Dobrodružný, Fantasy, Historický
hrají
Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Lena Headey (Cersei Lannister), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Kit Harington (Jon Sníh), Maisie Williams (Arya Stark), Sophie Turner (Sansa Stark), Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister), Iain Glen (Jorah Mormont), John Bradley (Samwell Tarly), Alfie Allen (Theon Greyjoy), Conleth Hill (Varys), Gwendoline Christie (Brienne z Tarthu), Liam Cunningham (Davos Mořský), Aidan Gillen (Petyr Baeliš), Isaac Hempstead Wright (Brandon Stark)

Podle George R. R. Martina bychom si se spoilery neměli lámat hlavu

Podle George R. R. Martina bychom si se spoilery neměli lámat hlavu

Zpráva o tom, že seriál Game of Thrones skončí dříve než jeho knižní předloha, už koluje internetem. George R. R. Martin se vyjádřil k tématu spoilerů.

16 0
28.3.2015

Producenti seriálu prozradili, že seriál skončí dříve než knihy, a tak čtenářům odhalí informace o tom, jak by knihy měly skončit. Autor knižní předlohy George R. R. Martin se vyjádřil k celé situaci okolo spoilerů, níže si můžete přečíst jeho názor na celou věc.

Nikdy jsem nepochopil tenhle koncept spoilerů. Ano, jste potěšeni, když čtete knihu nebo sledujete televizní seriál. Co se stane dál? Kdo vyhraje? Kdo prohraje? To ale není jediný důvod, proč sledovat film nebo televizní seriál. S knihou je to to samé.

(Zdroj: CBSNEWS.com)

Martin svou myšlenku poté rozvede a uvádí i konkrétní příklady toho, jak na celou věc nahlíží on.

Četl jsem hodně historické beletrie, víte? Vím, kdo vyhrál občanskou válku, pro mě to není spoiler. Stejně si ale užiji bitvu u Gettysburgu, i když vím, jak bitva dopadla. Stejně si užiji historická fakta o válce růží, i když vím, kdo vyhrál.

Diskuze /21

Akul

To ale nečetl Hru o trůny. :-D

28.3.2015 | 14:27:37
Oveckoun

Ještě bych zmínil tu bombu, že v Indii se připravuje jejich vlastni Bollywoodská verze GoT… Co jsem se to dozvěděl, už ty zprávy ohledně spoilerů neřeším :-D :-D

28.3.2015 | 15:11:27
turcmen

George by si měl ale začít lámat hlavu s tím jestli poslední díly ságy půjdou na dračku stejně jako předešlé, když už všichni budou vědět jak to dopadne..

#4 Katy91
28.3.2015 | 15:22:54
Katy91

#3 turcmen: ale ty budeš vědět, jak to dopadne dle tvůrců seriálu GoT, Martin to může napsat úplně jinak, navíc když už to začneš číst, tak přečteš všechny díly ne? aspoň u mě to tak platí

#21 turcmen
28.3.2015 | 15:29:13
Fey

Súhlasím, podľa mňa seriál nezachytí úplne všetko to, čo kniha. Niektoré postavy a tak ďalej, pre to, určite nebudem váhať dočítať aj knihy, pretože ak aj budú také ako seriál v istých dejových líniách (čo nepredpokladám) krásne by mi doplnili dej. A zas možno až na koniec si budú tak pramálo podobné že to bude jedno a v tretej možnosti sa Martin naštve a všetkých prekvapí tým, že dá napokon uplne iný koniec ako bol v seriály čo by ma vôbec neprekvapilo :D

28.3.2015 | 15:43:28
Bingod

Já se ke knihám dokopal až po odvysílání čtvrté série. Seriál jsem ještě nedohnal (jsem v polovině bouře mečů), přesto je četba nesrovnatelně plnohodnotnější zážitek. A to že jsem zatím znal celý děj mě nijak netankuje. Nejvíc mě asi omezuje výprava a herci seriálu, protože popisované postavy a události už si prostě nedokážu představit jinak (i když se ty seriálové s knižním popisem mnohdy moc neslučují). Tohle je asi největší spoiler zapříčiněný seriálem, být připraven o nějaké What The fuck momenty je vedlejší. Chápu ale pravověrné čtenáře, který si chtějí uchovat knižní zážitek jako ten první (čiže nejsilnější). Já už o tuhle možnost přišel, takže mě to oznámení nechává docela chladným.

28.3.2015 | 16:34:42
ElektronickyOtisk

Bylo by od pana Martina příjemné a laskavé, kdyby alespoň tu ŠESTOU knihu dopsal ještě před odvysíláním šesté série. Aby si čtenáři užili aspoň ještě jednu knihu plnou překvapení. Srovnávat beletrii a literaturu faktu mi přijde vedle, protože k oběma čtenář přistupuje z různých důvodů. Já také četl knihy až po shlédnutí čtvrté série a také mě bavili, protože jsou neskutečně lepší než seriál. A i když mi nevadilo, že jsem věděl co se tam stane, i tak jsem si víc užil ČTVRTOU A PÁTOU knihu, protože tam jsem NEVĚDĚL co se stane a bylo to biliardakrát napínavější. Prostě když čtenář zná konec, je jednoznačně ochuzen o podstatnou část zážitku ze čtení. Nemá cenu to oplácávat různými moudry o tom, jak to vlatně ani nevadí. Není to tak, že by pak už nemělo cenu ty knihy číst: čteme je jednoznačně i z jiných důvodů, než jen proto, abychom zjistili, jak to skončí. Ale to jak to skončí je jedním z důvodů a je to sakra podstatný důvod. Zvláště u Martinových knih, kde byl vždy silný moment překvapení a dějového zvratu. Teď už nebude. Tohle je prostě selhání ze strany autora. Nedá se nic dělat, nepřestal jsem ho mít za to rád, ale ať se to okecá jakkoliv, to že seriál skončí dřív a ke všemu podle rozhovorů s tvůrci i úplně stejně jako kniha, je velká chyba.

28.3.2015 | 17:07:43
Oveckoun

Na druhou stranu – musím říct svůj zážitek. Když jsem tehdy četl Rudou Svatbu, byl jsem v šoku. Radši jsem se vrátil o pár stránek v představě, že jsem si nějak popletl POV. Ale v seriálu, když jsem věděl co se stane… V momentu, kdy šel zavřít dveře a začala hrát hudba tak mi srdce začalo tlouct jako o závod a dodneška říkám, že to byl zážitek, jaký jsem nikdy dřív u seriálů nezažil. Hrozně mi vadí že na G.R.R.M. teď každý pozér tlačí aby to už laskavě dopsal. Přitom to je autor který napsal mnohem víc věcí než „jen“ Ice & Fire a vsadím všechno co mám, že dobrá půlka lidí co na něj tak tlačí, nezná jedinou jeho další povídku.

#9 messiah #10 sFík #11 Dejw
28.3.2015 | 17:44:54
messiah

#8 Oveckoun: Jo, na tom něco bude, přitom právě povídky jsou excelentní. A na rozdíl od Písně ledu a ohně u nás i vyšly čtyři povídkové knihy v pěkné úpravě a s pěknými obálkami. A Sen Ockerwee – to je klenot, který v žánru přinejmenším dorovnává i klasického Draculu, nebo Já, legenda, Interview s upírem, moderní „upírské“ romance raději ani nezmiňovat.

28.3.2015 | 18:06:15
sFík

#8 Oveckoun: Musím říct že s RS mám podobnou zkušenost, když jsem to četl v knížce, chodil jsem po bytě a četl za chůze, a pak jsem s knížkou hodil (na postel, aby se nerozbila, nejsem žádnej jezuita). Jako divákovi seriálu se mi zastavilo srdce a byl jsem v šoku jako kdybych tu knížku vytěsnil a děj si nepamatoval. Co se Martinových povídek týká, mě ty sci-fi věci moc nebavily. Zkoušel jsem to číst, ale víceméně bez úspěchu jsem se tím neprolouskal, zatím čekají ve čtečce na horší časy knižní krize.

Za to ale souhlasím s Martinem, že u knížek je cesta cíl, ne to, že se dozvím jak děj dopadne, ale jak se tam dopracujeme :) Což bude v knížkách – co si budeme povídat, mnohem plnohodnotnější, vzhledem k tomu, o kolik postav a detailů je seriál z pochopitelných důvodů ochuzen…

28.3.2015 | 21:35:10
Dejw

#8 Oveckoun: Naprostej souhlas! Knížky podobnýho charakteru se nenapíšou přes noc. Nejen to, že jsou pořádně objemný, ale když si vezmeš strukturu kapitol, je tam i spoustu dokreslujících informací, sem tam něco z historie, což dá určitě mnohem víc práce, než když by George psal z bodu A do bodu B, bez sebemenších odboček. Já osobně dilema knížka/seriál už vyřešený v hlavě mám a to hlavně proto, že mě už čtvrtá série tolik nebavila a ty knížky jsou pro mě natolik lepší, že se pokusim zvládnout vyhýbat všem spoilerům a dozvědět se to z knížek :D Jinak proti seriálu nic nemám, třeba první série se mi fakt líbila, jenom moc neoceňuju vlastní kreativitu Benioffa s Weisem, která se bohužel, čím dál víc stupňuje. Mimochodem, na Martinovy povídky se teprve chystám (jen co dočtu Rytíře sedmi království). Kterou sbírku byste mi doporučili? :)

#12 messiah
28.3.2015 | 23:53:15
messiah

#11 Dejw: Taky jsem připraven po páté sérii dál seriál nesledovat a vyhýbat se spoilerům, nebo v extrému klidně pro jistotu všemu, kde by se mohl spoiler nebo náznak objevit. Ty knihy (Vichry zimy a Sen o jaru) mi za to stojí.

Já mám přečteny Písečníky a Píseň pro Lyu, zbylé dvě mám v knihovničce ještě nepřečtené. Oboje super, nemůžeš sáhnout vedle. Samotná povídka Písečníci je jedna z nejlepších co jsem četl (nutno ale podotknout že moc povídkovej nejsem).

29.3.2015 | 9:50:30
Wolfstooth

Co se týče prodeje knih… myslím, že to je G.G.R. Martinovi už celkem jedno. Z 1 série seriálu bude mít více peněz, než z celého prodeje knih. Spíše bych doufal, aby si knihy udrželi kvalitu, protože ho baví psát. Ne, aby si řekl, že už všichni ví jak to dopadlo, protože viděli seriál (co vím, tak by měl seriál končit stejně jako knihy se stejnými postavami naživu…), tak to nějak prostě dopíšu a hotovo.

29.3.2015 | 11:01:49
Jamis

Za mě to tedy vůbec nesnižuje to překvapení z rozuzlení. Kniha je jiná a seriál taky jiný. Mám je oba moc rád. A patřím k lidem co knihy čtou víckrát a filmy i seriály, které se mi líbí čtu také vícekrát. A vždy je tam něco co jsem před tím nezaznamenal a nevšiml si a i kdyby ne, stejně si to užívám. Jak psal oveckoun, četl jsem rudou svatbu v knize a byla to bomba. V seriálu jsem jí viděl o něco později a opět to byla bomba. Pro mě to kvalitu jednoho nebo druhého díla nesníží. Navíc, s mojí pamětí :-) než to Martin dopíše, dávno zapomenu nuance a užiju si to na krásně jako bych to viděl poprvé.

29.3.2015 | 12:58:19
HenryTheEight

Má pravdu ten pán… Taky jsem nedávno četl o Václavovi II. a jak jsem mu přál, aby se mu povedlo postavit univerzitu, udržet si vliv v Uhersku a Německu, dočkat se dalšího syna s Eliškou Rejčkou… a přitom jsem dopředu moc dobře věděl, jak chudák nakonec dopadne. A to ani nemluvím o tom, jaký rozjezd měl Václav III. a jak ho hned ze začátku Habsburkové nechali zavraždit… Není to jen o faktech, o začátku a o konci. Je to o té cestě, kterou se dobereme k výsledku, a o tom, jak si ji dokázeme užít.

GRRM určitě umí dobře psát a myslím si, že i když budeme znát výsledek, tak si ty knihy dokážu užít. Seriál určitě mnoho věcí pozmění anebo vůbec nezmíní, takže se stejně těším.

29.3.2015 | 13:42:42
Orea

Problém s knihama je hlavně ten, že kromě Písně v knihkupectvích nic jiného nemají. Abych nekecala, možná mi paní tenkrát nabízela Píseň pro Lyu, ale ta je prý pochmurná, tak jsem nechtěla, měl to být dárek. I když si nejsem úplně jistá, jestli mi i neřekla, že je to spíš pro děti.
Já mám přečtená Tufova dobrodružství a taky můžu doporučit všema deseti, geniální knížka :-)

A pak je taky problém s časem, že… :-)

#17 messiah
29.3.2015 | 16:27:45
messiah

#16 Orea: No, pro děti má být ledový drak. http://www.daemon.cz/…n-george-r-r Zde mají všechny čtyři povídkové knihy: Písečníci, Písen pro Lyu, Zpěvy hvězd a stínů, Písně mrtvých. I perfektní Sen Ockerwee, dále Ledového draka a Soumrak na Worlornu. Kdo to sehnat chce, tak sežene, ač ve většině případů jde asi o poslední kusy.

#18 Orea
29.3.2015 | 17:05:19
Orea

#17 messiah: Jasně, však neříkám, že jsem pro to udělala všechno ;-) Nejspíš si to pro začátek půjčím z knihovny, ale teď nemám ani prodloužené členství, protože jsem chtěla napřed přečíst jiné knihy, co jsou po ruce, a ten seznam se zatím spíš rozrůstá, než že by se zkracoval :D
a tys teda četl všechny, které zmiňuješ?

#19 messiah
29.3.2015 | 18:03:24
messiah

#18 Orea: No o čase na čtení mi ještě chvilku vyprávěj. Ne, já jsem přečetl Sen Ockerwee, Písečníky, pak pět dílů Písně, potom Lyu, pak Rytíře sedmi království, Svět ledu a ohně a teď čtu Zpěvy hvězd a stínů. Ještě mám koupené Písně mrtvých, ale kdy na ně dojde nevím.

#20 Orea
29.3.2015 | 18:08:25
Orea

#19 messiah: takže skoro všechny :D musím říct, žes mě na to docela nalákal… :-)

29.3.2015 | 18:54:29
turcmen

#4 Katy91: jako jo určitě si to přečtu :) spíš přemýšlím, že seknu z GoT a nedodívám poslední sérky dokud to nedočtu… ale už teď vím, že to nevydržím :D takže snad to bude mít uplně rozdílný průběh a budeme příjemně překvapení v obou případech

30.3.2015 | 0:05:30
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Konec Game of Thrones

Seriál Game of Thrones odstartoval svou existenci na jaře roku 2011 a skončil na jaře roku 2019. Byl tu s námi dlouhých osm let, ale vše musí jednou dojít na svůj konec. Pokud chcete seriál podpořit a zároveň ukázat, jak vás bavil, tak jej ohodnoťte. Můžete také ohodnotit jednotlivé postavy a epizody

Prequel

Hra o trůny je sice u konce, ale to neznamená, že se do Západozemí už nikdy nepodíváme. Stanice HBO totiž objednala nový seriál, ve kterém se zaměří na dračí rod Targaryenů. 

Reklama

Nejoblíbenější postavy

Narozeniny

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama