Game of Thrones (Hra o trůny)
95/100 - 2 309×

Game of Thrones(Hra o trůny)

Fantasy seriál o intrikách, magii a zradách. Západozemí a Východní země nejsou zeměmi, ve kterých by chtěl někdo žít, na každém rohu totiž číhá nebezpečí, která vás může ihned připravit o život.

USA | 2011 | Ukončeno
vysílání
8 sezón | HBO | 60 minut
žánr
Dobrodružný, Fantasy, Historický
hrají
Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Lena Headey (Cersei Lannister), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Kit Harington (Jon Sníh), Maisie Williams (Arya Stark), Sophie Turner (Sansa Stark), Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister), Iain Glen (Jorah Mormont), John Bradley (Samwell Tarly), Alfie Allen (Theon Greyjoy), Conleth Hill (Varys), Gwendoline Christie (Brienne z Tarthu), Liam Cunningham (Davos Mořský), Aidan Gillen (Petyr Baeliš), Isaac Hempstead Wright (Brandon Stark)

Shrnutí a postřehy z epizody Kill the Boy

Shrnutí a postřehy z epizody Kill the Boy

Máme tu další postřehy a shrnutí, tentokrát z páté epizody Kill the Boy, ve které jsme se dozvěděli něco o Zkamenělých lidech nebo o Jonově proměně z chlapce na muže.

20 0
19.5.2015

V epizodě Kill the Boy začínáme dějovou linií Daenerys, která je otrávena chováním Synů harpyje, pod jejichž rukama zemřel její přítel a rádce Barristan Selmy. Dany proto učiní rázné rozhodnutí, shromáždí představené všech velkých meerenských rodin, což zahrnuje i Hizdahr zo Loraqera, a přivede je do kobky za draky. Zde žadoní, ať se doznají, ale nikdo nic neříká, a tak se Dany rozhodne jednoho z mužů předhodit drakům. Ti ho upálí za živa a poté sežerou. Udělala Dany chybu, když Rhaegalovi a Viserionovi dala ochutnat lidské maso? Svůj pohled na věc v nedávném videu poskytla i herečka Emilia Clarke.

Máme tu dějovou linii Šedého červa a Missandei, čemuž osobně moc nefandím a radši bych dal více prostoru ostatním postavám, případně novým. Každopádně Šedý červ se po třech dnech probouzí a Missandei přiznává stud, ne kvůli tomu, že by se bál smrti, ale že se bál, že už ji nikdy neuvidí. Poté je Missandei u Dany, která ji žádá o radu, ta ji řekne, že ji může pouze říct, že vždy našla to nejlepší východisko. A tak se Dany vydává za Hizdahr zo Loraqerem, kde mu přiznává svou chybu a říká, že znovu otevře bojové jámy, ale pouze pro svobodné muže. Také se hodlá provdat za někoho z velké meereské rodiny, a ten někdo už před ní klečí.

Hlavní dějství tohoto dílu se soustředí na Zeď. O skutcích Daenerys se dozvídají i zde, když Sam zrovna předčítá mistru Aemonovi dopis, který k nim dorazil. Aemon podotýká, že je tam sama a bez rádců a že osamocený Targaryen je strašlivá věc. V tom přichází Jon Sníh, který přišel za mistrem pro radu. Ale ani neřekne, o co se jedná, mistr Aemon mu odpoví, že pokud se rozhodl, tak má jednat. Má zabít chlapce a nechat zrodit muže. Jon si tedy předvolá Tormunda a žádá po něm, aby vedl Svobodný lid a přidal se k němu, protože se blíží zima. Po rozmluvě Tormund souhlasí a říká, že Svobodný lid je v Tvrdodomově, což znamená, že budou potřebovat lodě, proto Jon oznamuje, že osloví Stannise, aby mu je půjčil. Jedinou podmínkou Tormunda je to, že Jon musí jet s ním. Jon se tento návrh rozhodne prodiskutovat s členy Noční hlídky, ale střetává se s jasným nesouhlasem. I Olly si myslí, že to je pouze léčka, že tohle nemůže myslet vážně. O Jonově rozhodnutí se vyjádřili i tvůrci seriálu David Benioff a D.B. Weiss.

Poté můžeme vidět Sama, který je zabořený v knihách a studuje. Při tom se baví s Fialkou o největší knihovně na světě, která se nachází v Citadele ve Starém městě. Tam se také učí mistři, jako je mistr Aemon. Sam už jako malý toužil stát se jedním z nich. Následovně Sama navštěvuje Stannis, který s ním rozmlouvá o tom, že přichází zima a bílý chodci s ní. Dozvídá se, že Sam jednoho z nich zabil pomocí dýky vyrobené z dračího skla, které, jak se dozvěděl, používaly Děti lesa k lovu, víc toho prozatím nezjistil. O Dětech lesa toho moc nevíme, ale s jedním z nich se na konci čtvrté série setkal Brandon Stark. Jedná se o prastaré bytosti, o kterých si většina myslí, že jsou to vymyšlené postavy z legend, ale existuje pár výjimek, jako mistr Luwin, který o nich říkal právě Branovi. Stannis tedy Sama pověřuje, aby dál studoval a našel nějaké užitečné informace. Poté se loučí s Jonem a spolu s Melisandrou, Shireen a Davosem odjíždí na Zimohrad, nynějšího sídla Boltonů. V knize ale všichni tři zůstali na Černém hradu.

Blízko Zimohradu se právě ubytovala BriennePodrickem. Zde prostřednictvím staršího může předávají zprávu Sanse Stark. Zpráva, ve které zní, že pokud bude mít potíže, má rozsvítit svíčku na nejvyšším okně rozbořené věže, k Sanse chvíli na to dorazila. Poté se Sansa vydává k věži a potká Myrandu, která jí připomněla něco z minulosti. Zavedla ji za Smraďochem, což byl velký šok pro oba, Sansa o jeho přítomnosti neměla nejmenší ponětí a Smraďoch v žádném případě nechtěl, aby ho spatřila.

Následuje asi nejlepší scéna z této dějové linie – večeře Boltonů. Před ní ale ještě Smraďoch stihl Ramsayovi říct, že ho Sansa viděla, což Ramsayho zrovna dvakrát nepotěšilo. Při večeři Ramsay donutí Smraďocha, aby se Sanse omluvil za to, že zabil dva její bratry, a nutno podotknout, že si to Ramsay náramně užívá, dokonce navrhne, aby Smraďoch Sansu odvedl k oltáři. V tom ale srandu překazí jeho otec Roose Bolton, který má pro všechny dobrou zprávu, on a Walda Frey čekají miminko, chlapečka, budoucího dědice. To tedy pro Ramsayho není dobrá zpráva, cítí se ohrožen. O této scéně se také nedávno v rozhovoru pro HBO rozhovořil představitel Ramsayho, herec Iwan Rheon. Roose ale ví, že Ramsay je jeho syn, poví mu i příběh o jeho původu, o jeho matce, a společně budou čelit Stannisovi, který se za nimi právě vydal. Bitva mezi Boltony a Stannisem se blíží.

Závěr epizody jsme si mohli konečně užít Tyriona. Ten se spolu s Jorahem plaví skrze zbořeniště Valyrie, kam se nikdo jen tak nevydá z žádného důvodu. „Zkáza stále vládne Valyrii," pronesl Tyrion a dodal, že tam straší démoni a plameny. Cestou spolu s Jorahem přednášejí píseň o starém městě Valyrie. Náhle, když zrovna Tyrion mluví o tom, že plameny ničící Valyrii pohřbily i draky, se na obloze objeví Drogon. Pro Tyriona je to vskutku dechberoucí okamžik. Vzápětí je přepadne skupina Zkamenělých lidí, od kterých stačí jediný dotek, máte šedý lupus a stanete se jedním z nich. Strhne se souboj, ze kterého naštěstí Tyrion a Jorah vyváznou bez zranění, tedy až do posledního záběru, kdy zjistíme, že Jorah byl nakažen a nemoc se začne rozšiřovat.

Vyjádření spisovatele George R. R. Martina bylo v této epizodě věnováno právě Zkamenělým lidem. Martin zde promluvil o šedém lupusu, kterým byla mimo jiné nakažena Stannisova dcera Shireen. Když se jím člověk nakazí, je to jasný rozsudek smrti, sice pomalý, ale jasný. Dočkáme se vůbec Jorahovi smrti?

Shrnutí a postřehy epizody The Sons of the Harpy

Shrnutí a postřehy třetí epizody High Sparrow

Shrnutí a postřehy z druhé epizody The House of Black and White

Shrnutí a postřehy z první epizody Wars to Come

Foto: HBO

Diskuze /2

DramaQueen

Emilia Clarke, ne Emily Rose :) Jinak tedy souhlasím ohledně Boltonovic rodinné večeře, to bylo hodně dobrý, dechberoucí momenty (to prakticky vždycky, když se objeví Ramsey) i vtipné hlášky, vážně povedené… A žeru tu návaznost, kdy Daenerys udělá jedno z nejblbějších rozhodnutí ohledně obětování náhodného člověka drakům a hned vzápětí Sam čte o jejím vládnutí s pochvalným komentářem. To musel prostě někdo udělat se sarkastickým záměrem, ničemu jinýmu neuvěřím! :D

19.5.2015 | 18:37:19
Lukass.M

Shrnutí jo, postřehy? Nic ve zlym, práce za tim stojí, jen tentokrát postrádám něco čeho by si tupec jako já sám nevšiml ;)

Ikdyž možná si za to můžu sám, jakožto čtenář s obstojnou pamětí :D

20.5.2015 | 21:49:53
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Konec Game of Thrones

Seriál Game of Thrones odstartoval svou existenci na jaře roku 2011 a skončil na jaře roku 2019. Byl tu s námi dlouhých osm let, ale vše musí jednou dojít na svůj konec. Pokud chcete seriál podpořit a zároveň ukázat, jak vás bavil, tak jej ohodnoťte. Můžete také ohodnotit jednotlivé postavy a epizody

Prequel

Hra o trůny je sice u konce, ale to neznamená, že se do Západozemí už nikdy nepodíváme. Stanice HBO totiž objednala nový seriál, ve kterém se zaměří na dračí rod Targaryenů. 

Reklama

Nejoblíbenější postavy

Narozeniny

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama