Game of Thrones (Hra o trůny)
95/100 - 2 310×

Game of Thrones(Hra o trůny)

Fantasy seriál o intrikách, magii a zradách. Západozemí a Východní země nejsou zeměmi, ve kterých by chtěl někdo žít, na každém rohu totiž číhá nebezpečí, která vás může ihned připravit o život.

USA | 2011 | Ukončeno
vysílání
8 sezón | HBO | 60 minut
žánr
Dobrodružný, Fantasy, Historický
hrají
Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Lena Headey (Cersei Lannister), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Kit Harington (Jon Sníh), Maisie Williams (Arya Stark), Sophie Turner (Sansa Stark), Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister), Iain Glen (Jorah Mormont), John Bradley (Samwell Tarly), Alfie Allen (Theon Greyjoy), Conleth Hill (Varys), Gwendoline Christie (Brienne z Tarthu), Liam Cunningham (Davos Mořský), Aidan Gillen (Petyr Baeliš), Isaac Hempstead Wright (Brandon Stark)

Shrnutí a postřehy z epizody Wars to Come

Shrnutí a postřehy z epizody Wars to Come

Přinášíme vám shrnutí a některé postřehy z první epizody s názvem Wars to Come, kde hlavním tématem byla svoboda a jak s ní kdo naloží.

21 0
16.4.2015

Hned v úvodu první epizody můžeme vidět vůbec první flashback, který se v seriálu objevil. V něm se objeví dívka, o níž ani nevíme, kdo je, a mladičká Cersei Lannister, která navštíví čarodějku Maggy, se kterou jsme se střetli úplně poprvé. Ta vyřkne tři věštby, podlé té první se Cersei stane královnou, což se potvrdilo, podle té druhé se objeví mladší a krásnější dívka, která ji svrhne z trůnu, což se, jak se zdá, začíná pomalu vyplňovat, a jako třetí, že její tři děti zemřou, což se prozatím splnilo z jedné třetiny. Vypadá to tedy, že Maggy se dá celkem věřit.

Cersei na tom momentálně není psychicky nejlépe, její otec Tywin Lannister za sebou nemá ještě ani pohřeb a ona myslí pouze na zabití Tyriona, který už ale Královo přístaviště dávno opustil. Místo toho by se měla starat, jak jí radí i bratr Jaime Lannister, o osoby, které je budou chtít dostat z trůnu. Na pohřbu se objevil Lancel Lannister, jehož vzhled se od doby, kdy jsme ho naposledy mohli vidět v druhé sérii, značně změnil. Svým příchodem na scénu představil náboženskou skupinu, která si říká Vrabčáci. K tomu všemu si Cerseina jediného syna Tommena stále více kolem prstu omotává Margaery Tyrell, která se lehce zmínila o tom, že Cersei už nebude překážet v cestě.

Okolo Daenerys Targaryen to není také zrovna nejrůžovější. Jeden z jejích Neposkvrněných vojáků byl chladnokrevně zavražděn členy Synů harpye, o kterých se v prvním díle více nedozvíme. Lid také od Daenerys žádá znovuotevření bojových jam, kde by bojovali svobodní lidé, ta je ale zásadně proti, avšak Daario se jí to snaží rozmluvit a vysvětlit. Dva z draků, Rhaegal a Viserion, jsou stále zavřeni v kobce a vypadá to, že za to Daenerys celkem nesnáší. Drogon, ten se neukázal již několik týdnů. Všichni draci se od Daenerys vzdalují, jak se s tím vypořádá, dokáže si k drakům najít cestu? Co je Matka draků bez draků?

Na severu Západozemí se snaží Jon Sníh, pod nátlakem Stannise Baratheona přesvědčit Mance Nájezdníka, aby se přidal ke Stannisově armádě. Ať se Jon snaží, jak chce, ani hrozba upálení na hranici Manceho nepřesvědčí. Svoboda je pro něj to nejdůležitější, komentuje to slovy „Svoboda dělat své vlastní chyby je vše, co jsem kdy chtěl.“ Ovšem na druhé straně Tyrion to tak rozhodně nemá, svobodu bral doposud jako samozřejmost. Varys se ho snaží přesvědčit, že by se měl vzchopit a dopomoci k míru po celém Západozemí. Zde se nachází Varys a Jon ve stejné situaci, oba se snaží přemluvit své bývalé nadřízené, že má cenu žít. Mance si ale stojí za svým a skončí upálen Melisandrou na hranici. Tyrion to bere z té „jednoduší“ stránky, pokouší se upít k smrti. Ale ve finále dá na Varysova slova a jede za Danaerys, ovšem se slovy: „Mohu se opít k smrti cestou do Meereenu?“

I krátká pasáž s Brienne z Tarthu a Podrickem se točila okolo svobody. Podrick totiž nemusí Brienne vůbec sloužit, může se sbalit a klidně odejít, namísto toho se ale rozhodne zůstat s Brienne a pokusit se dostat k Sanse Stark a chránit ji, jak slíbila své Paní Catelyn Tully, V momentě, kdy toto Brienne a Podrick probírají, okolo nich v kočáru projíždí Sansa spolu s Malíčkem. Snaží se dostat někam, kam nedosáhne ani ruka Cersei.

Foto: HBO

Diskuze /37

Labta

ta mladší a krásnější královna co má nahradit Cersei…nemyslím že to nakonec bude Margeary

#2 turcmen #3 Argetlam Královrah
16.4.2015 | 19:59:02
turcmen

#1 Labta: v tom je právě ten vtip :) Cersei si to myslí

16.4.2015 | 20:24:57
Argetlam Královrah

#1 Labta: To mě nikdy nedošlo. No, víme, že Stannisova dcera ani manželka to nebudou :D Ale je zde někdo, kdo skutečně věří, že Daenerys může ovládnout západozemí? Podle mě umře hned v další knize.

#4 komja #5 hobitofil
16.4.2015 | 20:49:42
komja

#3 Argetlam Královrah: Jenomže to byl přišly o jednu oblíbenou postavu (beru to podle hodnocení edny) ;) a taky by přišly o zajímavýho protivníka. Ne, já si myslím, že Daenerys tam ještě chvíli vydrží ;)

16.4.2015 | 21:16:26
hobitofil

#3 Argetlam Královrah: V to že umře můžeme jen doufat :D

16.4.2015 | 21:16:56
Argetlam Královrah

Já mám náhodou Daenerys rád, ale uznávám, že i když je hodně osvícená na tamní dobu, soucitná a milosrdná, tak se umí rozčílit. Byla by to fajn královna, až by ji život trochu naučil. Jenže Daenerys se poslední dobou chová jako děcko v knihách. Měla by si ujasnit, jestli západozemí opravdu chce, a nebere to jen jako nepříjemnou povinnost a pomstu. Podle mě by mohla být super vládkyně těch tří měst – Meerenu, Astaporu a Yunkai. Ona tam prostě zapadá. Navíc, berte na vědomí, že Valyrie padla teprve před nedávnou dobou (cca 300 let zpátky), není to tak dlouho. A to císařství bylo postaveno na silách draků, je dost možné, že Daenerys půjde ještě víc do minulosti, a shledá se jako důstojnou dědičku Staré Valyrie. I to v první sezóně by tomu naznačovalo: „I am Daenerys Stormborn of house Targaryen, of the blood of old Valyria, I am the dragons' daughet…“ Valyrijskou krví se chlubí, ale o západozemí ani zmíňka.

#16 Orea
16.4.2015 | 21:28:00
Argetlam Královrah

pardon za překlep ve slově daughter.

16.4.2015 | 21:28:40
nesnášimřízky

Daenerys mi až do téhle série nevadila, ale teď to s ní jde nějak z kopce. S draky si nerozumí, nemá Joraha…

A jakmile ztratila i sera Barristena, tak je hotovo :-D !

16.4.2015 | 21:52:58
Londo

Pokud autor dodrží předsevzetí, že z hlavních postav přežije konec konkrétní pětice (kdo chce, ten si ji dohledá), tak je o budoucí královně asi jasno…

#32 MackMashon
16.4.2015 | 22:18:15
nerrti

Myslím, že především Sansa má slušnou šanci Cersei nahradit, už jen kvůli její proměně a taky v předšlých řadách je to naznačeno pomocí repliky „Ta nás jednou všechny přežije“, autoři na takovéhle repliky nezapomínají.

16.4.2015 | 23:41:53
lenacia

Danny to má blbý, draci ji nerespektují, protože neumí být na ně přísná, je to jako s koňma, ti vás taky nebudou respektovat dokud si nezískáte autoritu, a taky, každá máma musí své děti umět i trestat (ať lidské či dračí :D), knihy sem nečetla, ale myslím si, že dokud se tuhle autoritu nenaučí, tak má s draky prostě útrum. (ps: můžete mi dyštak třeba dát i knižní spoiler, jak to s ní bude dál mě to neva :) ) Taky by mě zajímalo, zda se ta čtenářská rovnice která koluje internetem ukáže jako pravdivá.

#12 kupky #14 Ann Taylor
17.4.2015 | 0:41:17
kupky

#11 lenacia: Radši si ty knížky přečti, rozhodně ti to neuškodí…

17.4.2015 | 0:47:39
Akul

U Lancela je rozdíl mezi knihou a seriálem. Vypadá to, že v knize se přidal k Válečníkovým synům a v seriálu k Nuzným druhům. Ale třeba k nim ještě přejde.

17.4.2015 | 7:49:47
Ann Taylor

#11 lenacia: Internetem koluje tolik čtenářských rovnic, že už dokonce několik lidí mělo oplodnit samo sebe :D Ale nemyslím, že by ti moc pomohly spoilery z knih, pokud se nerozhoduješ, jestli je číst, protože to vypadá, že spousta věcí bude čím dál víc jinak, protože seriál už si musí pomalu připravovat půdu pro vlastní zakončení osudů jeho postav a je to vidět už teď. Takže bych neřekla, že se s ní bude dál dít to samé, co v knížce. Spousta věcí asi jo, ale klidně myslím, že i většina bude pozměněná.

redaktor
17.4.2015 | 8:47:48
didi2012

ja by som uz rada videla Rickona s Oshou co sa vlastne s nimi stalo

#18 Zdenny7 #20 didi2012 #21 Zdenek0000
17.4.2015 | 9:25:49
Orea

#6 Argetlam Královrah: Já bych teda neřekla, že tam Daenerys zapadne, spíš přesně naopak… Nehodí se tam, protože nezná tamější zvyky a kulturu a lid ji nemá rád, kromě osvobozených otroků.
Taky jsem měla za to, že Valyrie byla zničena a tudíž tam není komu a čemu vládnout. A že je královna nebo dědička nebo co Sedmi království (nechce se mi hledat, jak přesně to říkala), říkala docela často a nahlas ;-)

17.4.2015 | 11:34:57
redhrad

To co nabízí kniha jako předpoklad se bohužel nemusí a jak sledujeme ani nebude už často naplňovat, škoda. Na královnu jsou pořád minimálně tři alternativy – Margeary, Sansa a mother of Dragons. Ale jak jsem už napsal, Ti dva pánové co dostali od GRRM pointu a volnou ruku jak k ní dojdou, nás co se držíme knižního příběhu budou velmi překvapovat! Změn bude jen přibývat a doufám že to nebude jen na škodu samotnému příběhu.

17.4.2015 | 11:55:37
Zdenny7

#15 didi2012: Upřímně u čtení knih jsem začal Martina podezřívat, že na něj jaksi pozapomněl.....

I když když se může objevit až v 5 knize z plánovaných 7 tak zásadní postava (alespoň pro mě, možná nakonec nebude tak podstatná když v seriálu byla vyškrtnuta), někdo kdo má větší a přednostní právo na železný trůn než Daenerys, tak se může stát cokoliv. Třeba se Rickon objeví v 7 knize na konci a bude velet bílým chodcům a vyplení celé Západozemí a bude jezdit na svém zlovlku jako skřeti v Pánu prstenů :D

Poslední větu berte z rezervou, není myšlena vážně.

#23 Stráťa
17.4.2015 | 12:23:15
rockysiburger

Samozřejmě že se v seriálu něco z knih neobjeví. A je to dost složité při tom počtu postav. Já doufám že se seriál bude dál držet základních postav. Hlavně nesmí umřít Tyrion, Jon a Stannis. Jsou to moje stavební základy seriálu. Stačí že už zemřel Tywin ! Bezesporu jedna z nejlepších postav. A jestli umře daenerys to si nemyslím. Už jen protože bych potřeboval vidět Victariona Greyjoy ! Zatím jsem ale spokojen! winter is coming !

17.4.2015 | 12:49:30
didi2012

#15 didi2012: Dakujem nemyslim ze bude yasadna postava ale predsa len ked uz tam raz bol tak som zvedava ako sa bude pohybovat aj s tou divokou dalej

17.4.2015 | 12:57:27
Zdenek0000

#15 didi2012: podle informací, které dostal Davos od Manderlyho by se měl Rickon s Oshou pohybovat na Skagosu

#22 didi2012
17.4.2015 | 14:02:25
didi2012

#21 Zdenek0000: dakujem mohli by to dat do serialu nenahnevala by som sa keby to dali aj do 5 serie

17.4.2015 | 14:09:32
Stráťa

#18 Zdenny7: Tak ono s tím právem na trůn to není tak horký, vlastně ani jeden nárok nemá a pokud tam chce někdo z nich sedět tak si ho musí dobít (to může udělat kdokoliv mocnej). Jeho nárok je silnější jenom o to že je muž (sedm království nemůže mít královnu – když to jednou zkusily targariani tak rozpoutali občasnkou válku).

#26 Zdenny7
17.4.2015 | 16:28:08
Cassidy7

Já myslím, že by bylo super, kdyby Deanerys umřela, ne proto, že bych ji neměla ráda, ale protože to moc lidí nečeká (což je vzhledem k počtu zabitých postav poměrně překvapivé) :)

17.4.2015 | 18:20:07
redhrad

Umřít může opravdu kdokoliv, ať je to z podnětu knih a samotného tvůrce a nebo scenáristů od HBO. Deanerys věřím že minimálně do poloviny 6 řady seriálu tady bude, mají tam rozpracovanou dost velkou dějovou linku a tak by to asi museli vycpat vatou. Pořád je to jeden z dračích jezdců, další bude asi Bran a třetí tak to jsem sám zvědav, pár postav mi na to sedí, ale asi je to víc přání než aby to vyšlo. Díky „GRRM“ zatím máme pořád o zábavu postaráno:-)

#29 basket
17.4.2015 | 18:33:48
Zdenny7

#23 Stráťa: Pokud myslíš Tanec s Draky kdy o trůn bojovala Rhaenyra a její bratr Aegonem II., tak o tom vím, ale můj názor na vetší nárok na trůn je založen na tom, že se jedná o syna Rhaegara, kdežto Deany je jeho sestra. Jinak nárok Targaryenu jako takový je samozřejmě diskutabilní. Robert je porazil a tedy stal se právoplatným králem. Vycházím z pohledu Targaryenu, kdy se domnívají, že právo vládnout patří jen jim a Robert byl uchvatitel. Moje domněnka byla založena jen na tom, že syn ma přednost před tetou :D

#27 Asha124
17.4.2015 | 19:23:21
Asha124

#26 Zdenny7: Bastardi nemají nárok na nic.

#30 Zdenny7
17.4.2015 | 21:57:38
Jacob94

O tom by se dalo velice, velice polemizovat už jen z pár příkladů historie. Jo, bastardi byli degradováni, ale víceméně jen pokud byl k dispozici jiný mužský následník. Navíc jejich legitimace byla u vysoké šlechty s dobrými vztahy s králem relativně snadná.

18.4.2015 | 1:11:10
basket

#25 redhrad: a pak na železný trůn usedl Galbatorix a deanerys porodila Eragona dalšího dračího jezdce :D ber to s humorem prosim tě :D jen mě to tak napadlo :D :D

18.4.2015 | 2:24:11
Zdenny7

#27 Asha124: Nevím o jakých bastardech mluvíš. Já poukazoval na postavu z knih která v serialu evidentně byla úplně vypuštěna i když v poslední doposud vydané knize jde podle mě o nejzásadnější zvrat. Tedy že žije syna Rhaegara a jeho manželky Elia Martell (kterou zavraždil spolu s dětmi Hora, tedy syn nakonec zavražděn nebyl). Takže jejich dítě rozhodně není žádný bastard. Nevím asi si nepochopil co jsem psal. Pokukazoval jsem jen na sílu nároku mezi přímím potomkem Rhaegara a sestrou Rhaegara (tedy tetou toho přímého potomka).

18.4.2015 | 17:26:12
OGLoc

Určitě není ten ztracený Targaryenský syn John Snow, kterýho si z války přivezl Ned? :) Nakonec bude Westerosu vládnout Deny s Johnem. :D

#33 Zdenny7
19.4.2015 | 2:00:23
MackMashon

#9 Londo: Mohl bys mi prosím napsat do spoileru kdo je v té pětici? O.o

19.4.2015 | 4:08:16
Zdenny7

#31 OGLoc: Já celou dobu mluvím o postavě s knih, takže nadhazovat Johna, když jasně píšu že se jedná o o někoho jiného je úplně mimo.

19.4.2015 | 8:47:00
Madafaka888

Proč ještě v seriálu teda Aegon není když je pro děj tak duležitý? :o -_-

#35 Zdenny7
19.4.2015 | 12:45:38
Zdenny7

#34 Madafaka888: Protože seriál se tuto sérii odklonil velmi od knih a v podstatě už jde jiným směrem než knihy. Těch zásadních rozdílů a změn je mnohem více.

Např.

  1. Sansa je v knihách pořád v Orlím hnízdě a rozhodně není na Zimohradu a nechystá se na svatbu. V knize je tam jiná postava, Jeyne Pool, kterou vydávají za Ariu Stark a svatbou s ní si snaží upevnit právo na Sever.
  2. Jaime rozhodne není v Dorne ale v Říčních krajinách (Řekotočí a okolí).
  3. Brienne vubec nesleduje Malička a Sansu, kteří jsou v Orlím hnízdě, ale je souzena a má být pověšena tzv. Paní Kamenosrdce, což je ve skutečnosti Caitlyn Stark oživena Berikem Dondarionem, nakonec není pověšena a setkává se s Jaimiem v Havranostromě.
  4. V seriálu chybí Arianne Martel, prvorozený potomek a následník „trůnu“ v Dorne (v Dorne je to odlišné a i dcery můžou vládnout pokud jsou prvorozené) a Quentyn Martell, druhý potomek prince Dorana (v Dorne se používá titul princ pro hlavního vládce). Quentyn se vypraví za Daenerys a chce si jí vzít za manželku. To se mu nepodaří tak alespoň chce pustit 2 zavřelé draky, bhoužel je při tom ugrilovanej.
  5. Chybí uplně linka s Victorianem Grayojem (bratrem Balona Grayjoje, tedy strýc Theona), který též jede za Daenerys a sebou veze roh který údajně má ovládat draky

A odlišností je ještě mnohem mnohem více … stačí si přečíst jen knihy. Vřele je doporučuji.

#37 Lukass.M
19.4.2015 | 13:19:16
Lukass.M

Další postřeh – možná už ho někdo psal… Melissandra tituluje Jona Sněha „Bastard ze Zimohradu“, ne „Bastard Neda Starka“… :D

Při cestě výtahem na zeď se ptá „Jsi snad panic?“, Jon:„Ne“, M:„Dobře“… co má s nim sakra asi v plánu? A proč s Jonem, když potřebuje krev králů :D

19.4.2015 | 22:25:38
Lukass.M

#35 Zdenny7: Můžu mít prosbu? :D Pro příště se pokus o spoiler (na začátku řádku vykřičník, mezera a piš… potom vedle odeslání komentáře „NÁHLED“) OK?

Máš tam jak spoilery z knížky, tak z neodvysílanejch dílů pátý série.

20.4.2015 | 14:47:33
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Konec Game of Thrones

Seriál Game of Thrones odstartoval svou existenci na jaře roku 2011 a skončil na jaře roku 2019. Byl tu s námi dlouhých osm let, ale vše musí jednou dojít na svůj konec. Pokud chcete seriál podpořit a zároveň ukázat, jak vás bavil, tak jej ohodnoťte. Můžete také ohodnotit jednotlivé postavy a epizody

Prequel

Hra o trůny je sice u konce, ale to neznamená, že se do Západozemí už nikdy nepodíváme. Stanice HBO totiž objednala nový seriál, ve kterém se zaměří na dračí rod Targaryenů. 

Reklama

Nejoblíbenější postavy

Narozeniny

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama