Game of Thrones (Hra o trůny)
95/100 - 2 310×

Game of Thrones(Hra o trůny)

Fantasy seriál o intrikách, magii a zradách. Západozemí a Východní země nejsou zeměmi, ve kterých by chtěl někdo žít, na každém rohu totiž číhá nebezpečí, která vás může ihned připravit o život.

USA | 2011 | Ukončeno
vysílání
8 sezón | HBO | 60 minut
žánr
Dobrodružný, Fantasy, Historický
hrají
Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Lena Headey (Cersei Lannister), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Kit Harington (Jon Sníh), Maisie Williams (Arya Stark), Sophie Turner (Sansa Stark), Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister), Iain Glen (Jorah Mormont), John Bradley (Samwell Tarly), Alfie Allen (Theon Greyjoy), Conleth Hill (Varys), Gwendoline Christie (Brienne z Tarthu), Liam Cunningham (Davos Mořský), Aidan Gillen (Petyr Baeliš), Isaac Hempstead Wright (Brandon Stark)

Stane se dothráčtina novou klingonštinou?

Stane se dothráčtina novou klingonštinou?

Dothráčtí váleční bojovníci nás v seriálu sice opustili, ale jejich jazyk žije dál, hlavně mezi fanoušky.

15 5
25.4.2015

Podle lingvisty Davida J. Petersona, který pro seriál Game of Thrones vytváří umělé jazyky, se popularita zvyšuje. Ten také mimo jiné provozuje web www.dothraki.com, který je fanoušky zaplněn žádostmi o překlad a také se na něm nachází překladatelský průvodce nazvaný Living Language: Dothraki, jenž vyšel v říjnu minulého roku. Od té doby se podle něj počet lidí hovořících tímto smyšleným jazykem rapidně zvýšil.

Ještě před rokem a půl uměli asi pouze čtyři lidi, které já sám osobně znal, tak nějak ovládat tento jazyk. Momentálně jejich počet říct nedokážu. Lidé mi nyní píší v dothrátštině neustále, a to velmi kvalitně.

A na otázku, proč si vlastně lidé z seriálu oblíbili právě dothráčtinu, má Peterson jasnou odpověď.

Velkou výhodou bylo to, že to byl první umělý jazyk, který se v seriálu objevil. Ale také za to vděčíme neuvěřitelnému výkonu Jasona Momoa. Ten, i když opustil seriál hned v první sezóně, je stále v kontaktu s fanoušky, což také přirozeně vede k zájmu o dothráčtinu.

(Foto: HBO)

Fanoušci seriálu Game of Thrones a knižní předlohy Píseň ledu a ohně jistě tvoří největší část lidí, kteří se o jazyk zajímají. Ale Peterson má zkušenosti i s lidmi, kteří neviděli seriál ani nečetli knihu.

Existují lidé, kteří nikdy neviděli seriál ani nečetli knihu, ale mají zájem o jazyk. Prostě se o jazyk vážně zajímají, a já si myslím, že to je dobré. Vždy jim říkám, že by měli zkusit seriál, že je vážně hodně dobrý.

Dodává, že popularita dothráčtiny zastínila některé jiné známé umělé jazyky. Avšak vzápětí to doplní tím, že umělé jazyky spolu mohou v klidu koexistovat a že podle něj klingonštinu jen tak někdo nenahradí. Co si myslíte vy? A najde se tu někdo, kdo se věnoval studiu dothráčtiny?

Ještě nedávno to byl jazyk Na'vi, kterým se hovořilo ve filmu Avatar. Nyní je Avatar pryč, ale Game of Thrones se vrací každý rok. Osobně znám několik lidí, kteří se předtím učili Na'vi. A alespoň jednoho, o kterém vím, že se učil klingonštinu. Ale až za dva roky vyjde pokračování Avatara, jazyk Na'vi se stane opět nejpopulárnější. Pochybuji ale, že by někdo někdy nahradil klingonštinu.

Diskuze /6

Fors

A co elfština? :D

#5 Tarfalas
25.4.2015 | 14:32:43
mikjan

Taky nechápu, co všichni vidí na těch nových umělých jazycích, když mají Quenyu…

25.4.2015 | 17:20:00
gadonking

Všichni zapomínáte na esperanto.

#4 Salim Hrdonožka
25.4.2015 | 22:16:50
Salim Hrdonožka

Co se seriálu týče, víc se mi zamlouvala valyrijština, více melodická a méně hrdelní, ale ta se zase v seriálu moc často neobjevila. Obecně jazyky ze seriálů jsou spíše módními trendy fantasy a sci-fy fanoušků než čímkoli jiným a stejně jako jiné trendy brzy zmizí. Co přetrvá bude možná právě klingonština, protože byla první (mohl to být nějaký jazyk z Doctor Who, ale tam to hezky obešli, takže všem stačí naučit se EXTERMINATE). A další jazyky, které zůstanou, byť krátkodobě v menší popularitě, budou právě knižní, jako již zmiňovaná elfština.

#3 gadonking: Esperanro je z tohoto vesmíru, to nám sem nepleť ;).

25.4.2015 | 23:48:41
Tarfalas

#1 Fors: Těch je příliš moc druhů.

27.4.2015 | 17:50:50
Ethan.Oliver

Ja sa venujem dothračtine aj elfštine ale elfština mi príde jednoduchšia aj viac taká.....ako to povedať.....taká exotická. Ale zaujímavé sú oba jazyky

29.4.2015 | 22:13:54
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Konec Game of Thrones

Seriál Game of Thrones odstartoval svou existenci na jaře roku 2011 a skončil na jaře roku 2019. Byl tu s námi dlouhých osm let, ale vše musí jednou dojít na svůj konec. Pokud chcete seriál podpořit a zároveň ukázat, jak vás bavil, tak jej ohodnoťte. Můžete také ohodnotit jednotlivé postavy a epizody

Prequel

Hra o trůny je sice u konce, ale to neznamená, že se do Západozemí už nikdy nepodíváme. Stanice HBO totiž objednala nový seriál, ve kterém se zaměří na dračí rod Targaryenů. 

Reklama

Nejoblíbenější postavy

Narozeniny

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama