Harry Potter
93/100 - 57×

Harry Potter

Harry Potter, který celý svůj život vyrůstal u nudných Dursleyů, zjišťuje, že je slavný čaroděj, kterého zná celý kouzelnický svět. Harry za sebou nechává svět mudlů a vydává se do školy čar a kouzel v Bradavicích, kde čelí své nelítostné minulosti. Zjišťuje pravdu o smrti svých rodičů a dozvídá se o tajemném Vy-víte-kom.

VB | 2001 | Vysílá se
vysílání
9 sezón | | 120 minut
žánr
Dobrodružný, Drama, Fantasy
hrají
Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermiona Grangerová), Rupert Grint (Ron Weasley), Michael Gambon (starší Albus Brumbál), Ralph Fiennes (Tom Raddle), Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid), Alan Rickman (Severus Snape), Eddie Redmayne (Mlok Scamander), Jude Law (mladší Albus Brumbál), Johnny Depp (první Gellert Grindelwald), Mads Mikkelsen (druhý Gellert Grindelwald), Ezra Miller (Credence Holokost), Maggie Smith (Minerva McGonagallová), Tom Felton (Draco Malfoy), Gary Oldman (Sirius Black)

Recenze: Harry Potter a Prokleté dítě

Recenze: Harry Potter a Prokleté dítě

Jelikož euforie okolo filmu Fantastická zvířata a kde je najít pomalu opadla, můžeme se nyní věnovat i jiným tématům z kouzelnického světa. Přečetli jsme si knihu Harry Potter a Prokleté dítě. Jak podle nás dopadla?

16 3
5.1.2017

J. K. Rowlingová vždy tvrdila, že příběh Harryho Pottera je uzavřený a už nebude pokračovat. Zničehonic se ale minulý rok začalo šuškat o divadelní hře a následně na popud fanoušků vznikla kniha, která vypráví o posledním Harryho dobrodružství. Kniha obsahuje pouze dialogy, Rowlingová ji odmítla přepsat do románové podoby.

Příběh se věnuje malému Albusi Potterovi, který nastupuje do prvního ročníku v Bradavicích. Albus je ovšem zařazen do koleje, do které si nepřál jít. Jeho nejlepším kamarádem je Scorpion, syn Draca Malfoye, dlouholetého Harryho rivala. Albusovi ve škole téměř nic nejde, Bradavice bere jako nutné vězení, kam musí chodit. Navíc se mu nedaří vymanit ze stínu svého slavnějšího otce.

Albusovi se naskytne možnost získat poslední obraceč času v Anglii a má tak možnost změnit minulost. O výpravách do minulosti je vlasně celá kniha. Ta skvěle intonuje na nostalgickou notu, protože navštěvujeme nám dobře známá místa z knih a filmů, potkáváme postavy, které jsou již dávno mrtvé. Navíc cestování časem má v knize jasně daná pravidla.

(Příběh začíná přesně tam, kde jsme skončili v epilogu. Foto: Warner Brothers.)

Autoři knihy mysleli na všechny časové paradoxy a i nepatrná změna minulosti může změnit jakoukoliv událost v kouzelnickém světě. Třepotání motýlích křídel je cítit z každé návštěvy časem. V knize máme čtyři důležité výpravy do minulosti a prakticky v každé z nich hlavní hrdinové příběhu něco změní. Následná část knihy je na odškodnění původních chyb, takže se musí znovu cestovat časem.

V centru dění je také prokleté dítě, o kterém dlouho nevíme, koho tím Rowlingová vlastně myslí. I zde se jí povedlo jako v předchozích knihách udržet napětí až do konce a nechat nás na pochybách. V podstatě je i na čtenářovi, aby si obhájil sám, kdo prokleté dítě je. Chvilku si tak čtenář může myslet, že se jedná o Albuse, posléze zase o Scorpiona či později o úplně někoho jiného.

Příběh je především o nových postavách, které se ale vydávají navštívit stará místa, staré události a staré postavy. V určitých směrech nás tedy kniha nemá čím překvapit, protože v ní vystupují pouze tři nové postavy. A bohužel ty staré se občas nepředstavují v úplně nejlepším světle. Minerva McGonagallová, Severus Snape či Albus Brumbál dostávají dostatečný prostor a ukážou se nám tak, jak je máme nejraději.

Horší už to je u hlavní trojice. Ron Weasley dostává velice málo prostoru a spíše v příběhu překáží. Hermiona Grangerová je asi stále stejná, ale těžko se k ní hledá cesta. Největší problém přišel u Harryho, jehož jsem místy nepoznával. Pochopitelně se už jedná o zdevastovaného čtyřicátníka, který je unaven z práce, ale místy mi přišel namyšlený a nesympatický. Jeho rozhovory s Brumbálem, McGonagallovou a malým Albusem mi občas vadily a štvalo mě, co vše si k nim dovolil.

(Obálka knihy. Foto: Warner Brothers.)

Nyní ale zpět k příběhu. Cesty do minulosti jsou na knize to nejlepší, bohužel je to vše, co samotná knížka nabízí. V popředí děje je znovu temnota, nová věštba a opět Voldemort. Myslel jsem, že toto téma má Rowlingová za sebou, ale propašovala ho i do této knihy, a tak trošku násilně otvírá něco, co mělo zůstat už dávno zavřené. Poslední třetina tak trochu násilně tlačí na pilu a kazí dojem z celé knihy. Závěr se opravdu nepovedl.

Rowlingová zde šla úplně jiným směrem než u filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Zatímco snímek si šel svou vlastní cestou a na Harryho odkazoval jen v nutných případech, kniha až někdy zbytečně poukazuje na něco, co jsme už vlastně jednou četli. Rowlingová nedokázala přijít s novým příběhem, spíše recykluje to, co jsme měli rádi na předchozích knihách. Sice není autorkou knihy, ale připravila kostru příběhu a námět. Navíc je stále zodpovědná za celý kouzelnický svět, proto připisuji jakékoliv šlápnutí vedle Rowlingové a ne autorům knihy.

Tato kniha se nehodnotí snadno. Čte se dobře, nostalgie je cítit ze všech stran, ale přesto se nemůžu zbavit pocitu, že tato výprava do kouzelnického světa byla zbytečná. Cesty do minulosti jsou nejsilnější, ale zároveň i nejslabší stránkou celé knihy. Sice posouvají děj kupředu, ale nutí nás číst něco, co jsme si už jednou přečetli. Pokud bych měl šanci na přejmenování knihy, pojmenoval bych ji Harry Potter a Ohnivý pohár 2.1. Snad už Rowlingová nechá Harryho skutečně u ledu. Poslední třetina mi zkazila dojem z celé knihy. To si vážně mohla Rowlingová odpustit.

Hodnocení: 65 %

P.S. 1: Na filmovém plátně by tento film nemusel být vůbec špatný, pakliže by se zajímavě upravil konec knihy. Upřímně bych ale natočil tento film do pěti let, protože se v knize vyskytuje celá řada starých postav, jejichž představitelé tady s námi za více let už nemusí být.

P.S. 2: Pokud skutečně natočí film a rozdělí ho na dvě části, tak to ho radši nechci vidět.

Diskuze /13

RhaeLin

Za mě bylo Prokleté dítě od útěku z vlaku naprostou tragédií – pravidla cestování v čase si odporují s Vězněm z Azkabanu a návštěvy minulosti nejsou nostalgické, nýbrž znehodnocující… Na filmové plátno radši ani nemyslet… S námětem většinového příběhu ale Rowlingová nejspíš nepřišla, protože sama cestování časem moc ráda nemá ;)

RhaeLin
5.1.2017 | 18:05:27
merit

S recenziou úplne súhlasím. Neviem, do akej miery je Rowlingová na tomto diele účastná, ale z úcty k nej chcem veriť, že len minimálne :). Čítalo sa to síce dobre, no mne to viac pripomínalo fanfiction, ako serióznu knihu. A vadilo mi, čo spravil autor z hlavnej trojice Ron, Hermiona a Harry. Úplne stratili iskru, nadhľad a ľahkosť .

5.1.2017 | 18:26:34
mima33

No čítala som niekoľko fanfiction poviedok, ktoré boli lepšie premyslené a mali lepšie zvládnutý dej. Ako totálny fanatik do všetkého čo sa len trochu týka HP som sa knižky nemohla dočkať, ale nedostala som presne to čo som čakala. Ale to som ani nemohla. Za a) jedná sa o divadelnú hru (čo je pre mnohých problém, ale pre mňa toto kameňom úrazu nebolo) a za b) nenapísala to J.K.R.

Harry sa ukázal ako naozaj mizerný otec, najviac ma bavili Scorpius a Draco. Cestovanie časom je ošemetnou záležitosťou tak celkovo a nebolo podľa mňa podané správne – keďže ako poznamenali v komentári hore – odporovalo tomu čo už vieme z tretej časti. Verím, že divadelná hra musela byt doslova kúzelná a nikdy mi neprestane byt ľúto, že som ju nemala šancu vidieť, ale knižka sama o sebe je veľkým prešľapom. A pokiaľ viem, J.K.R. sa vyjadrila, že z tohto film určite nebude, takže žiadne obavy :) okrem toho teraz majú plné ruky práce so Zvieratami.

#9 merit
5.1.2017 | 19:16:30
Zdenny7

Za mě vyhozené 5kilo, totalni pi…vina.

5.1.2017 | 20:15:12
Tonks123

ked prisla na scenu babka ktora predava cukrovinky a je na pol robot tak uz som nevedela ci sa smiat alebo plakat

6.1.2017 | 2:46:33
Marilla

Tak krásně jsem si žila.......a pak jsem si přečetla Prokleté dítě. Jeto…no není to špatné, ale není to Harry Potter a někdy lituji že jsem to četla.

6.1.2017 | 10:33:26
DarkElfMuffin

Dojná kráva značky, nic víc. Není to uplně špatné, prostě se to veze se jménem, ale dějově to odskakuje na nástupiště „proboha už si vystupte“. Harry v tomhle podání není Harry, jak ho známe. Ok, je mu už 40, ale přesto si neumim představit, že by byl schopný vychovat takovýho spratka, zatímco Malfoyovic kluk (a on i Malfoy) je podstatně sympatičtější. Tak nějak to obrací charaktery, který se léta projevovaly dost jasně. A i u těch známých postav to dělá zbytečný bubliny – pani s vozíkem ve vlaku je tak přitažená za vlasy, že jí už žádný nezbyly.

#9 merit
6.1.2017 | 12:22:12
tunerrw

S hodnocením i většinou recenze souhlasím- přečíst si to nebylo zas tak špatné, ale znovu už to asi číst nebudu. Vzhledem k ceně dostane čtenář cca 150 stran (ano- pokud umažete ty mezery, tak to tak nějak bude) a navíc scénáře, ne uceleného příběhu, tak cena je opravdu přemrštěná (osobně jsem rád, že sem mi knihu poedlo koupit ve slevě). V divadle by to mohlo vypadat zajímavě, v knize už tolik ne. Místy mi nesedí postavy a jejich chování a to „prokleté dítě“ už vůbec ne- tady souhlasím s tím, že poslední třetina knihy je asi nejhorší. Bylo sice fajn vrátit do Potterovského světa a hrátky s časem mi přišly také zajímavé, ale za mě si radši kupte Bajky Barda Beedlyho, nebo to, jak filmy vznikaly a točili se (ač je výrazně dražší)- Harry Potter a filmová kouzla.

#9 merit
6.1.2017 | 13:03:26
merit

#3 mima33: S tým FF som to nemyslela zle, pár som ich prečítala a niektoré boli výborné ( určte lepšie, ako Cursed child ). Ale FF má väčšinou charakter skôr alternatívneho, ako nového deja, čo bol podľa mňa aj prípad Cursed child. Cestovanie v čase je celkom zábava, ale tu mi to prišlo až okato prvoplánové. Do deja tak mohli byť ľahko vsunuté staré postavy a udalosti, aby som sa mala možnosť viezť sa na vlne nostalgie a s butterfly efektom zasa mohli vznikať nové verzie už existujúcich dejov. Zdá sa mi to trochu málo, ak to má oficiálnu značku HP. No a mne osobne chýbalo viac Rona ( aj keď, po tom, ako v tejto knihe dopadol Harry, by som možno mala byť rada, že ho bolo málo :) ).

#7 DarkElfMuffin: Presne, práve túto zmenu charakterov fakt nemám rada, to mi vadilo asi najviac.

#8 tunerrw: Rozprávky B.B. odporúčam aj ja, sú nádherné :).

#11 mima33
6.1.2017 | 13:51:42
zabijakptak

Mně se knížka líbila a přečetl jsem ji za jeden den. No vaše hodnocení neberu vážně od toho co jste dali filmu Assassin's cre­ed 90%…

6.1.2017 | 14:39:49
mima33

#9 merit: nie, ja som neodkazovala svojim komentárom na teba. Skôr som myslela, že podaktoré FF sú lepšie ako Prekliate dieťa a vo všetkých smeroch ho dokážu zatieniť a aj zahanbiť – žiaľ. Ja som Rona nikdy rada nemala a po tejto knihe už nemám rada ani Harryho, absolútne pre mňa zničili jeho charakter. Nevadilo by mi, ak by Rowlingová (ale len ona a nik iný) napísala novú knihu zo sveta HP, možno z nejakej inej školy, ale Harrymu už dúfam dá pokoj, lebo toto fakt na papiery nefungovalo. A teta s cukrovinkami – to radšej ani nekomentujem. A k Delphi – to bol big joke pre mňa. Ale to je len môj názor, samozrejme :)

#12 merit
6.1.2017 | 18:29:38
merit

#11 mima33: So mnou to také ľahké mať nebudú, nikto ma nepresvedčí, že postavy, ktoré som tak dlho poznala a mala rada, sa odrazu budú správať, akoby to ani neboli ony :). Prekliate dieťa jednoducho nedokážem brať ako pokračovanie Rowlingovej série. Bolo to príjemne nostalgické, dobre sa čítajúce, s lepšími, aj horšími časťami, ale nezodpovedajúce štýlu, ani úrovni J.K.R..

Ten „šokujúci“ zvrat s Delphy bol skoro ako nejaká paródia :).

6.1.2017 | 23:09:06
IvcaKoudy

Nechápu, jak takovou špatnou fan fiction mohla posvětit… Nemá to s HP nic společného a zbytečně to kazí efekt.

6.2.2017 | 15:18:38
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Aktuální film

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

Premiéra: 6. dubna 2022
Režisér: David Yates
Scénář: J. K. Rowling, Steve Kloves
Hudba: James Newton Howard

Do světa Harryho Pottera se po více jak čtyřech letech opět vracíme. J. K. Rowlingová připravila scénář na celkem pět filmů Fantastických zvířat, které budou mapovat příběh Mloka Scamandera, který bude prozkoumávat svět, hledat skvělá stvoření z kouzelnického světa a taktéž bojovat proti Grindelwaldovi

PROFIL FILMU
RECENZE FILMU
OHODNOŤTE FILM
OHODNOŤTE POSTAVY

Reklama

Filmy

Předchozí film

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

Premiéra: 15. listopadu 2018
Režisér: David Yates
Scénář: J. K. Rowling
Hudba: James Newton Howard

Do světa Harryho Pottera se po dvou letech opět vracíme. J. K. Rowlingová připravila scénář na celkem pět filmů Fantastických zvířat, které budou mapovat příběh Mloka Scamandera, který bude prozkoumávat svět a hledat skvělá stvoření z kouzelnické­ho světa.

PROFIL FILMU
RECENZE FILMU
OHODNOŤTE FILM
OHODNOŤTE POSTAVY

Fotografie

Fotografie

Narozeniny

Filtr seriálů








Reklama