Heroes (Hrdinové)
83/100 - 168×

Heroes(Hrdinové)

Mysleli si, že jsou jako ostatní, dokud v sobě neobjevili nadpřirozené schopnosti. Hrdinové se vracejí s novou řadou.

USA | 2006 | Ukončeno
vysílání
5 sezón | NBC | 43 minut
žánr
Dobrodružný, Komiksový, Sci-fi
hrají
Pruitt Taylor Vince (Caspar Abraham), Dylan Bruce (James Dearing), Clé Bennett (M. F. Harris), Aislinn Paul (Phoebe Frady), Toru Uchikado (Ren Shimosawa), Eve Harlow (Taylor Kravid), Zachary Levi (Luke Collins), Kiki Sukezane (Miko Otomo), Robbie Kay (Tommy Clarke), Danika Yarosh (Malina), Ryan Guzman (Carlos Gutierrez), Judith Shekoni (Joanne Collins), Rya Kihlstedt (Erica Kravid), Gatlin Green (Emily Duval)

Podobnost mezi Hrdiny a X-meny, část druhá

Podobnost mezi Hrdiny a X-meny, část druhá

Ve druhém článku, který se zabývá určitou podobností a zároveň odlišností mezi X-meny a Hrdiny, se zaměříme na výskyt kostýmů, podobným zápletkám a dalším aspektům, které nás nutí myslet si, že jsou si obě díla velice podobná.

6 1
18.1.2016

Zatímco minule jsme porovnávali podobnosti a odlišnosti jednotlivých schopností, dnes se podíváme na obecné prvky, které mají obě díla dost podobné, ale také rozdílné. I když v dnešní době panuje pomyslná válka mezi Marvelem a DC, na internetu se jistá podobnost mezi X-meny a Heroes příliš neřeší.

V roce 2006, kdy měli Hrdinové premiéru, byla situace o trochu vyhrocenější. Ovšem seriál si našel své fanoušky a přišel s velkou dávkou originality, takže nikdo si nestěžoval, že Hrdinové kopírují X-meny. Seriál přišel i s novými prvky, které X-meni doposud neměli. Sám tvůrce X-menů a ostatních velkých postav u Marvelu, Stan Lee, si střihl jedno malé cameo v první řadě Hrdinů a dokázal tak, že žádná velká rozepře mezi těmito díly není.

Kostýmy

X-meni patří do světa Marvelu, který je typický svými kostýmy pro superhrdiny. Ostatně k superhrdinům vždy patří nějaké kostýmy. Zatímco tedy mutanti latexovými oblečky nešetří, Heroes se tohoto tématu zdržují a jsou mnohem „civilnější“. Ostatně Hrdinové jsou seriálem o lidech se schopnostmi a ne o superhrdinech, kteří zachraňují svět (i když k tomu mají občas blízko).

Za celou existenci seriálu lze snad hovořit pouze o jednom maskovaném hrdinovi – Carlosu Gutierrezovi, kterého jsme potkali až nyní při premiéře Heroes Reborn, kde ztvárňuje ochránce El Vengadora, který dohlíží na výjimečné lidi v L.A. Zajímavou skutečností rovněž je, že zrovna Carlos, i když obléká kostým, nemá žádnou superschopnost.

(U X-menů o kostýmy není nouze.)

Vzhled

Zatímco v Heroes světě vídáme pouze lidi a jejich schopnosti nemají žádný vliv na zbarvení a různé deformování pokožky, u X-menů často vídáme postavy, na kterých se mutace podepsala a nevypadají příliš „lidsky“. Ať už hovoříme o Mystique, Beastovi či Nightcrawlerovi, každý má svůj originální vzhled a nevypadají jako lidé.

Heroes jsme se setkali pouze s jednou postavou, která dočasně vypadala nelidsky a to zrovna ve chvíli, kdy si píchla nestabilní vzorek séra se schopností. Jedná se o genetického vědce Mohindera Sureshe, který se pokoušel na začátku třetí řady dokončit otcovo dílo a vytvořit pro svět sérum, které by dávalo všem schopnosti.

(I když vypadají jinak, láska si je stejně našla.)

Nenávidění lidé

Toto je asi jeden z nevýraznějších společných znaků mezi X-meny a Heroes. Ať už má jedinec jakoukoliv schopnost, široká veřejnost se ho automaticky bojí, nechápe ho a většina z nich by tyto lidi viděla za mřížemi nebo rovnou mrtvé. Téma, o kterých jsou vlastně celý X-meniHeroes.

Zatímco téměř každý X-menovský film se věnoval právě nenávisti obyčejných lidí vůči výjimečným, Heroes občas od této tématiky odbočí, ale později se k ní opět vrátí. Za nejvýraznější řadu, která se zabývala právě tímto tématem, byla polovina třetí řady (část Fugitives), kdy vláda Spojených států lovila všechny výjimečné lidi.

(V obou dílech protestují lidé proti výjimečným.)

Schopnosti

Téma, kterému jsme se věnovali už i minule. Snad nejde najít ani jednu schopnost, která by nebyla v X-menech a opačně. X-meni pochopitelně mají delší tradici a lze tedy snadno usuzovat, že hlavní tvůrce Heroes Tim Kring se u mutantů inspiroval a jednoduše spoustu schopností „přebral“.

Tim Kring sám už ale několikrát řekl, že nikdy v ruce nedržel žádný komiks a všechny schopnosti si vymyslel sám. Těžko se mu taková věc věří, na druhou stranu je v dnešní době hrozně těžké vymyslet novou, neokoukanou schopnost, kterou nevymyslel někdo jiný pro Marvel, konkurenční DC či pro úplně někoho jiného. Kring se ovšem dokáže občas překonat a v Heroes Reborn vymyslel skvělou schopnost vstupování do počítačových her, kterou ovládá Miko Otomo.

(Teleportace je schopností, která nesmí nikde chybět.)

Uvítali byste, kdyby Hrdinové byli trošku víc jako X-meni? Nebo naopak? A která dílo je podlé vás lepší?

Foto: X-men – WB, Heroes – NBC

Diskuze /9

Angi

Jen maličká poznámečka – u x manů se nešetří kůží, není to latex. Ale jinak dobrý. ;)

18.1.2016 | 16:35:25
Angi

Jinak právě ta schopnost vstupování do počítačových her mi osobně příjde příšerná, jeden z přehmatů Reborn. Uvěřím, že se člověk geneticky uzpůsobený může zneviditelnit, může hýbat předměty a vstupovat do mysli jiných, ale do videoher? To mi příjde trošku přitažené za vlasy.. Dejme tomu, že Micah umí ovládat přístroje. Dobrá. Tělo má v sobě elektřinu. Pomocí elektrických impulzů dokáže při doteku donutit procesory přístroje, aby přijaly nějaký podněty a na základě toho reagovaly, jako kdyby dostaly pokyn z klábosnice. Ale pokaždé se toho přístroje dotkne. Přepisovat JINÉ LIDI bez této schopnosti na jedničky a nuly a „teleportovat“ je do her, aniž by byli napojeni na nějaký přístroj, jako to dělal Hachiro Hirovi a Ratfaceovi, to je za hranou.

#5 barahir #9 Degas10
18.1.2016 | 16:42:03
Ermak

Souhlas. Spíš bych bral kdyby jí mohl Hachiro oživit jenom ve hře a tam by taky zůstala dokud by nesplnila svůj úkol a pak by pro ni byl konec.

#4 téčko171
18.1.2016 | 18:31:02
téčko171

#3 Ermak: To už existuje, říká se tomu heal, nebo resurrect. :D

webmaster
18.1.2016 | 18:33:17
barahir

#2 Angi: Pokud by to měl brát člověk striktně logicky, tak i Micahova schopnost je nesmysl. Že se počítače nebo televize dotkne je sice hezké, jenže ty jsou na povrchu nevodivé, takže jim žádný elektrický impulz předat nemůže.

#6 Angi #8 tom99
čestný člen redakce
18.1.2016 | 20:12:42
Angi

#5 barahir: Jasně, já tím chtěl říct, že nic se nemá přehánět.

18.1.2016 | 22:07:25
legoxxx

Goauldi existujou že jo?

18.1.2016 | 22:43:54
tom99

#5 barahir: Všechny technické schopnosti jsou vlastně hloupé. Je to výtvor člověka, co by třeba takový Micah dělal s touto schopností ve 12. století? Argumentovat se na to dá jen tím, že se schopnosti vyvíjely jako člověk…

webmaster
18.1.2016 | 23:41:42
Degas10

#2 Angi: Myslím, že jste to špatně pochpopili, oni několikrát, řekli, že Hira dávají na místo bez času a to je ta schopnost, dává je do jiného světa, který se dá vidět zkrz počítačovou hru. Já bych to bral jako jinou dimenzi. Samozejmě to může fungovat i jinak.

19.1.2016 | 17:45:29
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Reklama

Nejoblíbenější postavy

Náhodný obrázek

Náhodný obrázek

Hlídejte si nás

Narozeniny

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama