Homeland (Ve jménu vlasti)
92/100 - 315×

Homeland(Ve jménu vlasti)

Mrazivý špionážní seriál Homeland vznikl v produkci kabelovky Showtime, tedy v Americe, která je po událostech 11. září 2001 stále „lehce nervózní“ z terorismu. Tento konspirační thriller se točí kolem bipolární agentky Carrie, která s kolegy ze CIA bojuje proti terorismu.

USA | 2011 | Ukončeno
vysílání
8 sezón | Showtime | 50 minut
žánr
Akční, Špionážní, Thriller
hrají
Claire Danes (Carrie Mathison), Mandy Patinkin (Saul Berenson), F. Murray Abraham (Dar Adal), Maury Sterling (Max Piotrowski), Elizabeth Marvel (Elizabeth Keane), Jake Weber (Brett O'Keefe), Linus Roache (David Wellington), Morgan Spector (Dante Allen), Amy Hargreaves (Maggie Mathison), Costa Ronin (Jevgenij Gromov), Rupert Friend (Peter Quinn), Sarita Choudhury (Mira Berenson), Damian Lewis (Nicholas Brody), Morena Baccarin (Jessica Brody), Jackson Pace (Chris Brody)

Rozhovor s Alexem Gansou

Rozhovor s Alexem Gansou

Showrunner seriálu Alex Gansa poskytl rozhovor The A.V. Clubu o tom, proč dějová linka Brodyho skončila tak, jak skončila, a zda ze Saula jeho mistrovský plán neudělal vševědoucího a co můžeme v seriálu čekat dál.

2 0
19.12.2013

Proč jste se rozhodli pro takový konec Brodyho příběhu?
Alex Gansa: Myslím, že jsme se tak rozhodli na začátku roku. Bylo to jedno z prvních velmi obtížných rozhodnutí, která jsme museli v našem scenáristickém koutku řešit. A omezená účast Brodyho v této sérii to jen potvrzovala. Jinými slovy, chtěli jsme se ujistit, že kdykoliv se Brody objeví na kameře, kdykoliv bude součástí příběhu, tak to bude podmanivé a nezbytné. Jeho účast byla tedy omezená kvůli tomu, že jsme měli pocit, že nám dochází zajímavé zápletky. A ten čas nadešel. Jeho životnost vyprchala, i když to pro nás bylo bolestivé, protože jsme milovali nejen postavu, ale i Damiana Lewise. Ale už bylo načase…

Měli jste dějovou linku příběhu takhle naplánovanou od začátku série?
Alex Gansa: Popravdě ano, v jistém smyslu. Jedna ze zásadních otázek, kterou jsme si mezi scenáristy pokládali, byla: „Pokud by Brody žil dál, kde by žil?“ Ano, ve skutečnosti existují dvě tři místa, kde by se to mohlo legálně uskutečnit, kde by mohl žít a neskrývat se v ústraní. A jedním z těch míst byl Írán. Připadalo nám to jako místo plné všemožných příběhů, obzvlášť celá ta nukleární otázka, s ohledem na to, kde jsme skončili v druhé sérii. Bylo to zajímavé místo, kde mohl skončit. V této zemi také žádalo o azyl mimo jiné i mnoho velitelů Al-Káidy. Ne, že by byli vítáni jako hrdinové, ale bylo jim poskytnuto útočiště. Takže nám to připadlo rozumné, aby tam Brody nalezl útočistě také. Samozřejmě, vydal se tam na příkaz Saula, ale připadalo nám to jako zajímavé místo, kde skončí. Takže tohle jsme věděli. Věděli jsme ale, že bude věřejně pověšen na náměstí? Ne, to jsme nevěděli. Ale jakmile se do této země dostal, víceméně s jistotou jsme věděli, že se odtamtud nedostane ven.

Když zpravodajství z celého světa oznamovala novinky ohledně Íránu a nukleárních sankcí, považovali jste to za šťastnou náhodu?
Alex Gansa: Bylo to trochu surreální, když jsme si uvědomili, že hlavní íránský diplomat, který vyjednával v Ženevě, se jmenoval Javad. V té chvíli nám to připadalo trochu surreální. (Smích) Je to zajímavé. V jisté míře jsme předvídali něco, co jsme nečekali. A skutečnost, že tyto dvě země, Amerika a Írán spolu po tolika letech jednaly, byla zajímavá a reflektovala konec série. Ale byla to naprostá náhoda. Od nikoho jsme intel nedostávali!

Brodyho rodina byla v první polovině série, potom se stáhla do ústraní. Přemýšleli jste nad tím, že se objeví ve finále série, jen aby se vědělo, jak se jim daří?
Alex Gansa: Trochu jsme nad tím přemýšleli. Musíme pochopit, že Brodyho smrt a důvod, proč byl v Teheránu, musela být držena v tajnosti. CIA by tuto operaci nikdy nepotvrdila. I přes to, že by to pro Danu, Jessicu a Chrise znamenalo jakousi útěchu, nikdy by se to nedozvěděli, protože by to naprosto zničilo operační bezpečnost mise a mírových jednání. Takže Carrie, Saul, ani nikdo jiný by nemohli nic Daně a Jessice říct, co by vyvolalo reakci, jakou byste očekávali. Nebylo už co říct. Nic, co by Carrie řekla Daně, by nemohlo překonat tu mocnou scénu v motelovém pokoji. Tu chvíli jsme nemohli překonat.

A totéž platí i o Jessice. Také tu šlo o to, že byla Morena Baccarin v té době 8 a půl měsíců těhotná a nemohla jen tak nastoupit do letadla a přiletět z Los Angeles do Charlotte, takže jsme ji neměli k dispozici. To jsou otázky, se kterými se musíte potýkat při vytváření televizního seriálu. Nemohla se dostat do Charlotte, takže nemohla být zahrnuta do děje. To je vše.

Když jste vymysleli Saulův mistrovský plán, báli jste se, že z něj uděláte příliš vševědoucího člověka?
Alex Gansa: Na konci Saul řekne Daru Adalovi: „Měli jsme štěstí.“ O tom nebyl pochyb, že Saul pokoušel štěstěnu. Kdybyste se ohlédli za jeho kariérou bez tohoto vítězství, mohli byste podotknout, že jeho kariéra vešla vniveč a že těmi humanistickými bláboly nemohl dosáhnout ničeho podstatného. V dřívějších epizodách narážel při rozhovoru s Javadim na to, že i přesto, že se mluví o bezpečnějším a mírovějším světě, nic se zatím pro to neudělalo. A tak na konci své kariéry, na úplném konci svého funkčního období v CIA, se snažil dokázat něco obrovského. A proti všem předpokladům se tak stalo. A podle mě nic nepředvídal a hodně se z té původní verze operace pokazilo, takže samotné dokončení operace záviselo na štěstí.

V této sérii se příběh točil kolem Carrie, ale v některých epizodách rozhodně upadá do pozice vedlejší postavy. Vnímali jste ji jako hlavní postavu v této sérii?
Alex Gansa: Chtěli jsme, aby se Carrie stala neuvěřitelně efektivním výzvědným agentem. To bylo naší hlavní motivací. A to, co letos dokázala, bylo senzační. Musím říct, že odmítám myšlenku, že ustoupila po pozadí jako vedlejší postava. Do příběhu jsme přidali nové postavy, ale z větší části se točil právě kolem ní. A i na konci byla opět jediná, která měla pravdu o Brodym. Že misi dokončí, že udělá správnou věc. A měla pravdu. A díky tomu ji i senátor Lockhart odměnil na konci série tím, že ji chtěl umístit do Istanbulu.

Když mluvíme o senátoru Lockhartovi, je zajímavé sledovat, jak se ze zdánlivého záporáka proměnil v někoho, jehož motivace postupně začínáme chápat. Jak jsme na tuto postavu přišli?
Alex Gansa: Myslím, že jako u všeho ostatního musíme počkat, až se celý příběh odvypráví, než si o někom uděláte obrázek. Především bych chtěl vypíchnout výkon Tracyho Lettse, který byl podle mého názoru naprosto úžasný. Od jeho působení ve zvláštním senátním výboru přes jeho zbrojení proti Saulovi až po jeho ocenění Saulova humanizmu a pochopení, že lidská výzvědná služba má stejnou hodnotu jako ta elektronická. Během času se vzdělal. Myslím, že kdybyste mohli vytáhnout nějaký moment v sérii, vybrali byste ten, kdy se Saul rozhodne nezničit Lockhartovu kariéru a Lockhart se na něj podívá a pomyslí si: „Počkat, Saul v sobě skrývá něco víc, než jsem si mohl představit.“ A to byl podle mě začátek Lockhartovy výuky. Je to chytrý chlap. Řídil se podle svých předsvědčení, která se ale očividně během série změnila a poslední scéna, mezi ním a Carrie v kanceláři, ho ukázala v komplexním světle.

Nejspíš jste se ještě s ostatními scenáristy kvůli čtvrté sérii nesešel, ale máte už nějakou představu, kam se bude seriál vyvíjet dál?
Alex Gansa: Upřímně moc ne. Ale sledování Carrie, jak bude dělat to, pro co celý život trénovala, nás všechny hodně zajímá. Ale buďme upřímní. Seriál projde obrovskou změnou. Přišli jsme o Damiana. Přišli jsme o Nicholase Brodyho. Bude to úplně jiný seriál.

Je to vzrušující, začínat odznovu?
Alex Gansa: Určitě ano. Ale musíme počkat. Jak to Joseph Conrad řekl? „Psaní je jak rubání uhlí vlastníma rukama.“ Doufejme, že narazíme na bohatou žílu.

Zdroj: Showtime

Diskuze /9

vojtamkv

Brody nebude, a dle mě, by neměla být ani 4 sezóna, když je jedna z hlavních postav pryč! Akorát domrší kvalitu, něčeho výborného, a udělají z toho blbou telenovelu! :-(

19.12.2013 | 21:58:50
Kamylko

tak viac-menej povedal/potvrdil to, co som si aj myslel, resp. pisal tuto pod clankami ci na fore, stale si to neviem predstavit dalej bez Brodyho, ale bez Carrie by som si to vedel predstavit este menej … :) takze ja Homeland este urcite nezatracujem :P

19.12.2013 | 23:37:04
sedlo03

Pustili se do bitvy, kterou prostě nemůžou vyhrát. Jsou 2 možnosti.

  1. seriál bude slušně pokračovat dál, ale už to nebude a ani nemůže být ‚Homeland‘
  2. bude to hrozná slátanina a Homeland si poničí reputaci.

Nechápu to rozhodnutí, ale bude seriálu přát, aby vyšla ta první možnost.

#7 LameSVK
20.12.2013 | 0:07:07
dAw3

Každej snad čekal, že Brody odejde, tuhle řadu už to muselo přijít a respekt tvůrcům, že ho zabili, ikdyž už to mohli udělat ve finále 1. série. Po 1. i 2. sérii jsem vůbec nevěděl co chtěj tvůrci vymyslet do další řady a pokaždé přišli na něco geniálního, takže věřim, že se jim to povede i u další série bez Brodyho. Sice to je velká ztráta, ale Homeland na něm úplně nestál a existuje spoustu seriálů, které úspěšně přežili odchod důležité postavy. :)

20.12.2013 | 3:12:42
ElektronickyOtisk

Tak telenovela by to byla, pokud by právě furt dokonal omílali Brodyho. Ta postava byla výborná a silná, ale už fakt nebylo co o ní vyprávět. Jeho příběh skončil a můj veškerý respekt k tvůrcům, že se odvážili do toho skočit takhle po hlavě. Homeland se letos po konci Breaking Bad stal jednoznačně nejkvalitnějším seriálem, který je možné sledovat.

20.12.2013 | 10:40:57
Helcarax

Myslím, že měli 3. serií skončit, protože by to byl konec jak vyšitý :-)…Brody odešel, Carrie se Saulem také… třeba se tvůrcům podaří zaskorovat, ale nerad bych se dočkal další otravné a debilní Dainy, vztahu Carrie – Quinn a Saula v soukromém sektoru, kde sleduje manželskou nevěru, kde jakého boháče :D :D

20.12.2013 | 10:43:29
LameSVK

#3 sedlo03: o com by bola 4. seria s Brodym ? zili by s Carrie a dietatom v USA stastne, az kym by nepomreli ? juhu to je ale zapletka :D tym, ze ho zabili otvorili dvere dalsim xy moznym pokracovaniam

prestal si pozerat GoT lebo na konci prvej serie zomrel Ed Stark, o ktorom bola vpodstate cela ta seria ? Prestanes ho pozerat preto lebo na konci tretej serie zomreli Cat a Robb, o ktorych bola druha a tretia seria ? Nebude to uz bez nich GoT ? I dont think so…

tak, prosim ta, neodsudzuj nieco, co este nie je :)

#8 Kamylko
21.12.2013 | 5:28:09
Kamylko

#7 LameSVK: 100% suhlas, Neda Starka mi je resp. bolo ovela viac luto ako Brodyho, mam ale divny pocit so serialov v tomto roku, uz asi takych 5 postav ci uz hlavnych alebo velmi dolezitych zomrelo :(

21.12.2013 | 23:20:08
barahir

Předpokládám, že rozhovor vznikl až po odvysílání posledního dílu a dotočeno už muselo být o několik měsíců dříve. Docela mě teda překvapuje, že ještě nemají šajnu, co bude v další sérii.

čestný člen redakce
22.12.2013 | 0:11:41
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Stav překladu

Epizoda S08E12: Prisoners of War

cz100%
DOKONČENO

Titulky překládá: @KevSpa

Sedí na verze: GHOSTS, ION10, AMZN, TBS, BTX

Epizodu nezapomeňte ohodnotit.

Ohodnoťte seriál Homeland

Podpořte překladatele

Chcete-li podpořit překladatele Homelandu a poděkovat jim za jejich práci na titulcích, můžete tak učinit zde. Moc vám děkujeme. PayPal máme společný, takže pokud nám dáte vědět, za který seriál přispíváte, budeme vám vděční.

Reklama

Momentka

Momentka

Nejoblíbenější postavy

Narozeniny herců

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama