Mad Men (Šílenci z Manhattanu)
93/100 - 56×

Mad Men(Šílenci z Manhattanu)

New York, 60. léta. Prestižní reklamní agentura, honba za mocí, konflikty a nevěra. Příběh se točí okolo fiktivní reklamní agentury Sterling Cooper sídlící na Madison Avenue. Nejde tu ale jen o chod agentury, vymýšlení reklam, ale hlavně o životy lidí, kteří v ní pracují. Hlavními aktéry jsou kreativní ředitel Don Draper, jehož život je opředen tajemstvím a sekretářka Peggy Olson, jež se snaží prosadit v mužském světě. Seriál nás pomalu ale jistě vtahuje do dění a fascinuje brilantními dialogy, výborně napsanými postavami a dokonalou šedesátkovou výpravou.

USA | 2007 | Ukončeno
vysílání
7 sezón | AMC | 49 minut
žánr
Drama, Historický, Romantický
hrají
Jon Hamm (Don Draper), Elisabeth Moss (Peggy Olson), John Slattery (Roger Sterling), Christina Hendricks (Joan Holloway), Robert Morse (Bertram Cooper), January Jones (Betty Draper), Vincent Kartheiser (Pete Campbell), Jessica Paré (Megan Draper), Jared Harris (Lane Pryce), Kiernan Shipka (Sally Draper), Jay R. Ferguson (Stan Rizzo), Maggie Siff (Rachel Menken)

10 důvodů proč si pustit Mad Men

10 důvodů proč si pustit Mad Men

Ještě jste Mad Men neviděli? Chyba! Je to seriál opěvovaný kritiky i diváky. U nás zatím do podvědomí nevstoupil, takže si pojďme probrat důvody, proč byste se na něj měli podívat, což znamená zamilovat si ho.

10 1
18.5.2015

1. Seriál je naprosto brilatně obsazen, jako by postavy byly napsány hercům na míru a to nemluvíme jen o Jonu Hammovi. John Slattery jako nikdy si neberoucí servítky Roger Sterling nebo Elisabeth Moss jako cílevědomá Peggy Olsonová jsou také trefou do černého. Stejně jako všichni ostatní.

2. Příběh se neustále rozvíjí, žádná epizoda či scéna nepřijde nazmar. Scénáře jsou excelentní, dialogy geniální a nechybí humor ani občasné tragédie, ovšem ruku v ruce s celkovým vyzněním seriálu.

3. Humor je zde velice jemný, ale i drsný a hlavně nekorektní, v plném souladu s érou nových a neotřelých nápadů, ve které ovšem vládnou muži. Někdy postačí i zvednuté obočí či zarytý (většinou Donův) pohled.

4. Mad Meni získali desítky ocenění (např. 15 Emmy, 4 Zlaté glóby) a ještě více nominací. To už o něčem svědčí. (Ano, tento bod mě kdysi od Mad Menů naopak odrazoval, nechtěla jsem se dívat na něco, co je podle tolika lidí „naprosto nejlepší seriál všech dob“. Jak si teď nadávám. ;) Ano – je to jeden z nejlepších seriálů, co byl kdy natočen.)

5. Nikde si nepřičichnete ke světu (a hlavně vzniku a vývoji) reklamy a marketingu jako u Mad Menů, se všemi jejich negativy i pozitivy – rození úžasných nápadů z první ruky je dechberoucí, stejně jako myšlenky a metody, které se dříve v této branži používaly.

6. Ta vizuální stránka, ty barvy! 60. léta a hlavně později jejich konec vám nedovolí spustit oči z obrazovky. Ale zároveň nelze říci, že by scény byly přeplácané, to v žádném případě. Vše působí zcela hodnověrně.

7. Postavy si neberou žádné servítky, říkají, co si myslí, dělají, co chtějí. Frčí tu šovinismus poplatný době a tolik cigaret a tolik alkoholu v žádném jiném seriálu neuvidíte. Zároveň nic z toho nevypadá nepatřičně, seriál plně odráží autenticitu 60. let.

8. Nenásilnou formou si připomenete určité kapitoly dějin USA, ovšem vždy zasazené tak, aby nevyčnívaly a zapadly do děje. Sem tam se mihne politika, hippies, Marylin Monroe, ale nikdy tyto události neruší a jemně doplňují děj.

9. Protože Jon Hamm je Don Draper.

10. Ač třeba podobný The Newsroom je láska na první pohled, Mad Meny si zamilujete pomaleji, ale o to hlubší vaše láska bude. Zaryjí se vám pod kůži tak, že ani nedutáte a nutně potřebujete další díl, nebo rovnou celou sezónu. Ty jemné náznaky, v pozdějších sezónách ještě jemnější narážky, si budete užívat a nebudete jich mít dost. A rozhodně si Mad Meny nepustíte jen jednou. Jsou totiž láskou na celý život.

Takže nezbývá, než položit otázku: Stačilo?

Fotografie: AMC

Zdroj: AMC

Diskuze /5

InReverse

poprvé jsem viděl Mad Men asi před 4 lety, pilot se mi nelíbil, přišlo mi to nudné a vykašlal jsem na to, asi po roce mě do nich znovu umluvil kamarád a už mě nepustiti, s výše uvedeným desaterem nemůžu nesouhlasit :) jen to vydržte v seriálu je toho mnohem víc než se může na první pohled zdát a člověk v něm neustále nachází nějaké nově drobnosti

18.5.2015 | 9:43:37
Popopki

Shlédnul jsem první řadu a opravdu jsem doufal, že mě to chytne, ale bohužel ne. Věřím, že to je dobrý seriál, ale nemůžu mu přijít na kloub :(

18.5.2015 | 10:00:53
barahir

Mě to taky ze začátku moc neba, ale ono to člověka postupně chytne, nejvíc se mi libíla asi 4. řada a teď ten konec.

čestný člen redakce
18.5.2015 | 11:47:54
markidu

Přesně tak, mě definitivně dostali na konci první série. Některé epizody jsou vážně nezapomenutelné (třeba ta s traktorem :D). Podle mně tenhle seriál patří k naprosté špičce.

18.5.2015 | 14:55:56
ddf76

Serial jsem zacal sledovat, az kdyz bezela 4. rada. Takze jsem plno veceru hltal prvni 4.serie :). Asi nejlepsi dramaticky serial. Nelze nez souhlasit s clankem. Uvidime, jestli se nenatoci film.

18.5.2015 | 20:42:22
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Nepřehlédněte

10 důvodů proč si pustit Mad Men

10 důvodů proč si pustit Mad Men

Ještě jste Mad Men neviděli? Chyba! Je to seriál opěvovaný kritiky i diváky. U nás zatím do podvědomí nevstoupil, takže si pojďme probrat důvody, proč byste se na něj měli podívat, což znamená zamilovat si ho.

Upoutávka

Thumbnail Play icon

Reklama

Momentka

Momentka

Nejoblíbenější postavy

Plakáty

Plakáty

Narozeniny

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama