Mad Men (Šílenci z Manhattanu)
93/100 - 56×

Mad Men(Šílenci z Manhattanu)

New York, 60. léta. Prestižní reklamní agentura, honba za mocí, konflikty a nevěra. Příběh se točí okolo fiktivní reklamní agentury Sterling Cooper sídlící na Madison Avenue. Nejde tu ale jen o chod agentury, vymýšlení reklam, ale hlavně o životy lidí, kteří v ní pracují. Hlavními aktéry jsou kreativní ředitel Don Draper, jehož život je opředen tajemstvím a sekretářka Peggy Olson, jež se snaží prosadit v mužském světě. Seriál nás pomalu ale jistě vtahuje do dění a fascinuje brilantními dialogy, výborně napsanými postavami a dokonalou šedesátkovou výpravou.

USA | 2007 | Ukončeno
vysílání
7 sezón | AMC | 49 minut
žánr
Drama, Historický, Romantický
hrají
Jon Hamm (Don Draper), Elisabeth Moss (Peggy Olson), John Slattery (Roger Sterling), Christina Hendricks (Joan Holloway), Robert Morse (Bertram Cooper), January Jones (Betty Draper), Vincent Kartheiser (Pete Campbell), Jessica Paré (Megan Draper), Jared Harris (Lane Pryce), Kiernan Shipka (Sally Draper), Jay R. Ferguson (Stan Rizzo), Maggie Siff (Rachel Menken)

Mad Meni na výstavě

Mad Meni na výstavě

Chcete se podívat do zákulisí seriálu Mad Men? Pokud si uděláte výlet do New Yorku, tak máte šanci nahlédnout Mad Menům pod pokličku v Museum of the Moving Image, kde se koná výstava zahrnující interiéry, kostýmy a náhled do tvůrčího procesu téhle show.

2 0
7.4.2015

Výstava, která probíhá do 14. července, čítá přes 30 kostýmů, kuchyň domu Draperových, Donovu kancelář ze 4. až 6. série a spoustu různých rekvizit a memorabilií včetně scénářů, poznámek, ale také audiovizuální doprovod v podobě památečních okamžiků seriálu. Cílem kurátorky výstavy Barbary Millerové bylo přinést návštěvníkům nejen kulisy, ale i kreativního ducha tohoto seriálu, takže z Los Angeles se do New Yorku přepravila např. i místnost, ve které scenáristé show tvořili.


Mezi vystavenými rekvizitami najdete třeba i Donovy popelníky, jeho slavný zapalovač, Bettyino pouzdro na cigarety, plakáty na Lucky Strike či Hilton. Můžete si zde prohlédnout stránky ze zápisníku Matthewa Weinera z let 1992–1993, do kterých si začal psát své první nápady.

Pár dnů před zahájením výstavy dostal tisk možnost prohlídky s výkladem od samotného Weinera a pro fanoušky, kteří se k tomu připletli, bylo setkání s Weinerem naprosto úžasným zážitkem a samozřejmě vyzvídali ohledně konce. Ale Weiner zůstal samozřejmě neústupný, i když velice milý. Jeho první myšlenkou, když přemýšlel o novém seriálu, kdysi bylo vytvořit drama beze zbraní, ale aby zároveň odráželo realitu života. Když je teď vystaveno to množství poznámek a nápadů, přijde mu, jakoby se před diváky obnažoval. Roky si psal po papírcích dialogy a popisy jednotlivých postav, ještě než vůbec došlo k objednávce pilotního dílu.

Foto: Movingimage

Kostymérka Janie Bryantová vytvářela nástěnky plné koláží, které jí měly pomoci při práci s postavami. Nakonec pak pomáhaly celému štábu. Na nástěnce Dona Drapera se tak například vyskytovaly fotky Marcella Mastroianniho a Davida Ogilvyho.

Nelehkou práci měli rekvizitáři – veškeré propriety na place musely být autentické a shánění jim zabíralo hodně času. I krabice od bot musela být originál z 60. let.

Foto: Movingimage

Jistě, fanoušci či návštěvníci se občas dostanou na natáčecí scénu různých seriálů při návštěvě ateliérů v Los Angeles, nebo při natáčení epizody před diváky (v případě sitcomů). Ale tato výstava je svým způsobem jedinečná a (nejen) zarytým fanouškům Mad Menů poskytne ještě větší souznění se seriálem, ukápnutí pár slz radosti i smutku, ale i zážitek, na který jen tak nezapomenou.

Info o výstavě na oficiálních stránkách muzea.

Ale ještě jeden bonbónek nakonec. Pokud si uděláte výlet do Washingtonu D.C. a navštívíte Smithsonian, naleznete tu také Mad Many. A to natrvalo.

Diskuze /1

RichardSpitzer

Výborný nápad. Škoda, že nejsem v New Yorku. Ještě by měli prodávat jako suvenýry kopie propriet používaných v seriálu. Třeba ty skleničky, co z nich v kanceláři pijí (a co je také na tom plakátu), ty bych si hned koupil :-).

8.4.2015 | 14:03:46
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Nepřehlédněte

10 důvodů proč si pustit Mad Men

10 důvodů proč si pustit Mad Men

Ještě jste Mad Men neviděli? Chyba! Je to seriál opěvovaný kritiky i diváky. U nás zatím do podvědomí nevstoupil, takže si pojďme probrat důvody, proč byste se na něj měli podívat, což znamená zamilovat si ho.

Upoutávka

Thumbnail Play icon

Reklama

Momentka

Momentka

Nejoblíbenější postavy

Plakáty

Plakáty

Narozeniny

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama