Once Upon a Time (Bylo, nebylo)
87/100 - 417×

Once Upon a Time(Bylo, nebylo)

Zlá královna, macecha Sněhurky, mocnou kletbou přenesla téměř všechny pohádkové bytosti do světa lidí, do zapadlého městečka Storybrooke. Na svoji skutečnou totožnost si nepamatují, žijí celkem běžné životy a ani jim není divné, že město nikdo z nich neopouští, vůbec nestárnou a v rukách starostky je soustředěna všechna moc. Podle legendy může kletbu zrušit jediný člověk, dcera Sněhurky a Prince Krasoně, kterou z království zachránili ještě jako nemluvně těsně před tím, než ostatní kletba uvěznila v Storybrooku. Adoptivní synek starostky věří, že tou osobou, a zároveň jeho biologickou matkou, je praktická a nezávislá Emma Swan z Bostonu…

USA | 2011 | Ukončeno
vysílání
7 sezón | ABC | 42 minut
žánr
Drama, Fantasy, Rodinný
hrají
Josh Dallas (David Nolan), Jennifer Morrison (Emma Swan), Jared Gilmore (Mladší Henry Mills), Robert Carlyle (Pan Gold), Robert Carlyle (Rampelník), Josh Dallas (Princ Krasoň), Meghan Ory (Ruby), Meghan Ory (Červená Karkulka), Eion Bailey (August W. Booth), Dylan Schmid (Baelfire), Emilie de Ravin (Belle French), Sebastian Stan (Jefferson), Josh Dallas (Princ James), Jamie Dornan (Šerif Graham), Ginnifer Goodwin (Sněhurka)

Rekapitulace epizody 3x04 Nasty Habits

Rekapitulace epizody 3x04 Nasty Habits

Ve čtvrté epizodě Nasty Habits David není v nejlepší formě, Emma s Hookem objeví nečekané využití kokosového ořechu a Neal s Goldem jdou na ryby.

1 0
22.10.2013

Je libo kalamáry?

Na začátku epizody se v Nealovi probouzí samotný Houdini – dostává se z pout a posílá k zemi jednoho ze Ztracených chlapců. Gold (který s válečnou malůvkou vypadá opravdu švihácky) se Belle svěřuje se svým plánem, že zemře za záchranu Henryho (a to i když má být Henry podle proroctví jeho zkáza), jelikož Gold už nemá pro co žít.

Gold potká dva Ztracené chlapce, které uspí pomocí kouzel. Těsně po tom narazí na Neala, o kterém ale nejdříve předpokládá, že je také jen jeho vize. Neal se mu poté svěří se svým plánem, což znamená, že se Gold nemusí pro Henryho obětovat. Díky ulitě přivolají z moře obrovskou oliheň.

Zamrzni!

Neal s Golden vystopují Petra Pana, Neal na něj vystřelí, Pan ovšem šíp chytí (Pan už asi musel chytit spoustu šípu, co?). Jenže Neal magický inkoust z olihně nenatřel na hrot, ale na dřík, takže vezmou Henryho, mezítím co je Pan znehybněn.

Ještě před tím, než odejdou, Pan prohlásí, že Gold chce Henryho zabít, kvůli věštbě, která mu byla řečena. Později se na to Neal Golda ptá. Ten mu řekne, že ho Pan zradil už dříve, že opravdu Henryho chce zachránit a dodává, že neví kde má svou dýku, jelikož jí schoval stín. Jenže Neal mu nevěří, takže ho znehybní stejně jako Petra Pana a odchází i s Henrym.

Malůvky na zdi

Hook najde skrýš, kde přebýval Neal, když byl v Zemi Nezemi a doufá, že tam najdou způsob, kterým Neal kdysi Zemi Nezemi opustil (byl zatím jediný, komu se to podařilo). Zkoumají Nealovy kresby na zdech, a pak najdou kokosový ořech, který zobrazuje hvězdnou mapu. Ale podle Hooka je Neal jediný, kdo jí může přečíst, jelikož je zakódovaná.

Gold se obává, že Petr Pan a Ztracení chlapci dostanou Henryho zpět, což se také stane. A také Pan naráží na to, že Neal neuprchl, ale Pan ho nechal. Když magický inkoust z olihně na Golda přestane působit, objeví se opět iluze Belle, která se obává, že Nealova přítomnost opět probudí v Goldovi jeho pud sebezáchovy.

Dojemná scéna mezi Davidem a Sněhurkou – David (kterému Hook naznačil, že je možná šance na uzdravení jeho rány) říká Snow, že kdyby se mu cokoliv stalo, musí se přes to přenést a jít dál.
Nakonec se opět vracíme do tábora Petra Pana, který opět zahraje na svoji zázračnou flétnu, jejíž zvuk už Henry slyší a začne oslavovat spolu se Ztracenými chlapci.

Slyšíš to taky?

Flashbacky v této epizodě jsou zaměřeny na Rampelníka a Baelfira. Rampelník zjišťuje, že Bae zmizel z domova a dozvídá se, že spousta chlapců z města v noci následovala osobu v plášti, která hraje na flétnu. Gold (který píšťalu také slyší) zjišťuje, že na flétnu hraje Petr Pan, a lá Krysař. My se dozvídáme, že Gold zná Pana z dětství a neskončilo to mezi nimi dobře.

Petr Pan vysvětluje, že flétnu slyší jen ti, kteří se cítí nemilováni. Pan nabízí Rampelníkovi dohodu – že si Baelfira může vzít zpět domů, pokud si ho ovšem Bae vybere. Petr o nabídce Baeovi řekne, a proto se Bae cítí zrazený a utíká z domova, když se ho Rameplník nezeptá, ale domů ho dostane pomocí kouzla.

Tři největší záhady epizody:

1. Co přesně se odehrálo mezi Goldem a Petrem Panem?
Víme, že Pan nějakým způsobem Golda zradil a se všemi těmi narážkami na Goldova otce se to nejspíš dozvíme, až konečně s jeho otcem budeme seznámeni.

2. Zvládne Hook vyléčit Davidovu ránu?
Hook opravdu naznačil, že by rána nějakým způsobem vyléčit šla. Takže teď je jen otázka, jak těžké to bude. Musíme doufat, že si se záchranou pospíší.

3. Zachrání nakonec Gold Henryho?
Nebo má Belle pravdu o jeho pudu sebezáchovy? Chceme věřit tomu, že se Gold změnil, ale teď má spoustu věcí, pro které žít, takže se toho trochu bojíme.

Zdroj: ABC

Diskuze /5

Atenecka

Tenhle díl byl trošku slabota… V podstatě se nic nestalo :-)

K záhadám

  1. nějak mě to ani nezajímá, prostě se to nějak stalo…
  2. spíš by měl říct Regině, ať ho vyléčí. Ale asi to bude umět vyléčit Peter Pan (proto to ani Hook neřekl – připadá mu to nereálné), bylo by celkem blbé si mazat na zbraň jed, které neumíte překonat…
  3. S proroctvím je to většinou jinak, třeba ten chlapec ani neni Henry, nebo zhouba není smrt, ale ztráta magie (ta vědma to říkala Rampleníkovi ne Goldovi). Nebo zhouba znamená ztráta starého já (potměšilového Rampleníka) nebo este dost moznosti…

Jen mě zklamalo, že Regina dělala v podstatě křoví (fajn měla asi 3 repliky),, teším se zas na flashbacky se Zlou královnou :-) A musím řící, že Rampelník tak dobrý, nesobecký a uvědomělí mě celkem nudí, ikdyž stou malůvkou na ksichtíku byl vážně sexy :-)

22.10.2013 | 19:10:19
LadyKatharina

Mě se zase díl líbil. Mám ráda Neala, Rampelníka a flashbacky s nimi. Tak mě napadlo, co když to celé o tom srdci pravého věřícího je jenom zase hra Pana? Co když ve skutečnosti chce Henryho kvůli tomu, aby se dostal k Rampelníkovi a zabil ho? Proto je Henry jeho zkáza, tím že ho dostane k Panovi.

22.10.2013 | 21:40:16
lilith23

Ja som sa skôr nudila, aj ked epka bola v pohode, až na tie efekty. Zdalo sa to len mne že hlavonožec s oceánom bol ako vystrihnutý z nejakého „desného“ béčkového sci-fi?

#4 iNstinkt-
22.10.2013 | 22:45:31
iNstinkt-

#3 lilith23: když OUAT nikdy nemělo dobrý efekty.

#5 TerkaAndy
23.10.2013 | 15:00:46
TerkaAndy

#4 iNstinkt-: Myslím si že OUaT je na tom ještě dobře oproti Wonderlandu, tam jsou ty efekty (prostředí atd) občas přehnaný až moc

23.10.2013 | 15:03:03
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Nepřehlédněte

Edňáci hodnotí finále seriálu Once Upon a Time

Edňáci hodnotí finále seriálu Once Upon a Time

Závěrečná epizoda Leaving Storybrooke uzavřela dlouhou sedmiletou cestu seriálu. Splnila naše očekávání a byla seriálu důstojným finálem?

Děkujeme

Děkujeme za vaši přízeň

Děkujeme za vaši přízeň

Sedm pohádkových let je u konce a celá naše redakce vám tímto děkuje za vaši dlouholetou přízeň.

Reklama

Fotky z finále

Fotky z finále

Nejlepší postavy

Narozeniny herců

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama