Outlander (Cizinka)
95/100 - 312×

Outlander(Cizinka)

Seriál Outlander sleduje příběh Claire Randallové, vdané armádní sestry z roku 1945, jež se záhadně dostane zpět v čase do roku 1743. Zde je okamžitě uvržena do neznámého světa plného nebezpečí, zatímco její manžel Frank nemá ponětí, kam zmizela. V tomto novém světě je navíc okolnostmi donucena se provdat za Jamieho Frasera, mladého a romantického skotského bojovníka. Její srdce tak zůstane rozpolcené mezi dvěma naprosto odlišnými muži, kteří žijí ve dvou rozdílných dimenzích.

USA | 2014 | Pauza
vysílání
8 sezón | Starz | 55 minut
žánr
Dobrodružný, Historický, Romantický
hrají
Sam Heughan (James Fraser), Caitriona Balfe (Claire Randallová Fraserová), Richard Rankin (Roger Wakefield MacKenzie), Oscar Kennedy (Lord John Grey), Duncan Lacroix (Murtagh Fraser), Tobias Menzies (Frank Randall), Tobias Menzies (Jonathan Randall), Graham McTavish (Dougal MacKenzie), Gary Lewis (Colum MacKenzie), Grant O'Rourke (Rupert MacKenzie), Stephen Walters (Angus Mhor), Laura Donnelly (Janet Fraser)

Několik problémů, které pochopí jen lidé posedlí seriálem Outlander

Několik problémů, které pochopí jen lidé posedlí seriálem Outlander

S druhou sérií jsme se rozloučili už před nějakou dobou a pořád nás čeká ještě několikaměsíční pauza bez našich oblíbených hrdinů. Pojďme si dlouhé čekání na Mořeplavce alespoň trochu zkrátit. Taky cítíte jistou míru posedlosti seriálem? Zkuste se otestovat podle amerického Cosmopolitanu.

22 0
11.9.2016

Ti totiž pobavili svým článkem o seriálu Outlander autorku knižní předlohy Dianu Gabaldon natolik, že se o závěry redakce neváhala podělit s fanoušky na Facebooku. Na Edně jsme pro vás připravili výběr z článku upravený pro evropské publikum.

Z výsledků pozorování divácké komunity okolo seriálu Outlander vyplynuly následující postřehy, které pochopí jen lidé seriálu naprosto oddaní. Jaké jsou ty těžkosti, se kterými musíme bojovat? Co je pro fanoušky Cizinky opravdu náročné?

1. Pokoušet se vysvětlit někomu, kdo nemá předplatné kabelovky, že nemůžete jít v sobotu večer ven za zábavou, protože zrovna běží další díl vašeho oblíbeného seriálu (u nás je to ten večer, kdy vyjdou titulky).
„Jasně, že vím, že si můžu tu epizodu nahrát, ale já to potřebuju vidět hned, neblázněte! Buď to, nebo zalezu minimálně na měsíc a přečtu všecky ty knihy!“

2. Rozhodovat se, zda číst nebo nečíst ty tisíce a tisíce stránek, protože je sezóna už zase u konce.
Spousta diváků seriálu už má knihy přečtené (v našich podmínkách alespoň ty knihy, které jsou dostupné v českém překladu), ale pro ty, kteří se ke čtení ještě nedostali, může být takové rozhodování hotovým utrpením: "Mám si ty knihy přečíst už teď? Možná v seriálu přijdu o šoky z budoucích dějových zvratů! Ale moci si naplno užívat všecku tu diskuzi o změnách v seriálové adaptaci oproti předloze, to taky není k zahození… Nebo mám raději sedět a užívat si to překvapení? Nechci dopadnout jako ti, kteří v Game of Thrones po celou dobu věděli o blížící se Rudé svatbě…

3. Nutnost zastavovat děj běžící epizody každých pět minut a vyhledávat si informace o skutečných událostech skotské historie.
„Jakobitské povstání je jako co?“ Americké školy (a stejně tak ty české) se příliš nezabývají britskými dějinami, pokud se zrovna netýkají amerického rozhodování, zda mít nebo nemít na trůně krále, takže pokud jste poprvé slyšeli o princi Karlu Eduardu Stuartovi až v seriálu, nejste první. Prostě si tuhle stránku z Wikipedie pěkně uložte do záložek a pokračujte ve sledování.

4. Neodůvodněný vztek na vaši drahou polovičku, která není schopná přesvědčivě zvládnout skotský přízvuk.
„Ne, ne, je tam canna (namísto can't). Použiju ve větě: I canna believe Outlander is almost over. Ugh, I hate you! (Nemůžu uvěřit, že Outlander už končí. Nenávidím tě!)“ (V našich podmínkách tento problém sklouzává k prostému vizuálnímu porovnávání nedostižného skotského vzoru s inkriminovanou drahou polovičkou…)

Miláčku, co kdybys taky občas zašel do posilovny, hmm?

5. Nutnost používat titulky, i když umíte dost dobře anglicky.
„Tak takhle se vždycky cítí moje máma!“

6. Nemít dostatek peněz na návštěvu Skotska, které se z ničeho nic stalo vaší vysněnou výletní destinací číslo jedna.
„Když zruším kabelovku, oželím elektřinu a přestanu kupovat kafe po, řekněme, dobu pěti let, bude to dost na jednosměrnou letenku?“ (My jsme na tom líp, jsme alespoň blíž!)

7. Snažit se o vysvětlení hlavní zápletky těm přátelům, kteří seriál neznají, takže se je musíte pokusit přesvědčit, aby k vám přišli na promitací párty.
„Je to něco jako fantasy, ale vlastně není, protože je to založeno na skutečných událostech z historie, jen se tam cestuje v čase a je tam fakt dobrý sex. Tak, domluveno?“

8. Mít v hlavě pořád úvodní znělku, a to i ve chvílích, kdy byste to vůbec nečekali.
A taky stále zapomínat text vyjma: „siiiiing mííí e sóóóng“ a muset si nutně vzpomenout na zbytek, jinak není za žádných okolností možné dokončit koupel.

…óóól dat vos fééér…óóól dat vos míííí…is góóón…

9. To zklamání, které se dostaví po zjištění, že Sam Heughan nenosí kilt po každý den svého života!

10. Vaše neschopnost přestat se zaobírat myšlenkou, zda spolu hlavní představitelé randí i ve skutečném životě.
„Je to samozřejmě úplně fuk…, ale… co když spolu opravdu chodí? To bychom pak sledovali vývoj jejich lásky v reálném čase! A co bude, pokud se rozejdou? Tohle všecko se zničí?“ (A co hůř, co když je Sam gay?!)

Úplný výčet amerických problémů se seriálem Outlander si můžete přečíst na zámořské verzi Cosmopolitanu.

Sedí něco z toho na vás? Přidali byste nějakou další posedlost? Svěřte se nám v diskuzi pod článkem.

Foto: Starz

Diskuze /17

jasonpileek

Leda tak 6. :D A pravda, není to tak daleko a letenka je taky levná. Jen člověk nechce cestovat sám :D A ještě se dá uvažovat o 7., 8. :D Neustále někomu vysvětlovat o čem to je, protože na to nikdo nekouká a nejhorší je pak někomu vysvětlovat, že tv dabingem si to totálně skazí a že musí na uložiště a stahovat titulky :D Asi se lepší vůbec nezmiňovat.. :D

11.9.2016 | 16:21:25
Mescalamba

Ta znělka je fakt skvělá, kvůli tomu sem se na to kdysi začal koukat. :D Nicméně netrpím až takovou posedlostí takže sem zatim nedorazil ani na konec série 1. :D

11.9.2016 | 16:40:37
Arwenka

Abych vydržela od série k sérii, tak sjíždím knížky stále dokola a na stará kolena (ve škole jsme měli ještě ruštinu) jsem se začala sama doma za pomoci školou povinných dětí a kamarádky učit angličtinu, protože nutně musím přečíst i ten zbytek v Čechách nevyšlých knížek.

11.9.2016 | 18:51:53
sfoun

Tak asi 6, 8 a nejspíš 7. Knížku čtu zatím první, radši koukám na stáhnuté díly, ovšem s titulky, dabing je tragédie. A Skotsko mě bralo vždycky, takže u mě to bylo jasný :-D

11.9.2016 | 19:18:19
Allien9

Asi už jsem trochu někde jinde. :-D

Allien9
11.9.2016 | 20:01:27
Kate.elf

6. to jistí už vybírám co kde budu dělat a inspiruji se jednou cestovkou, která dokonce nabízí zájezd po místech natáčení :-) https://www.rabbies.com/…r-4-day-tour No a jako správný fanda už mám doma všechny knížky…jsem teprve u 3. a v říjnu má vyjití soundtrack k 2.serii :-)

11.9.2016 | 20:30:06
Thundeus

Posedlý nejsem.

11.9.2016 | 20:49:01
Ennisa

2,3,6,8,9 a 10. Jsem v tom až po uši. :-D

11.9.2016 | 21:07:16
Maggie.b

Ano posedlá jsem se opravdu stala. Téměř se všemi body souhlasím. Úplně mě to pohltilo, Krásná krajina, krásný chlap , krásná muzika.

11.9.2016 | 22:54:04
TakaNS

zajdete k doktorovy on to napravy nebo asi mate vazny problem

12.9.2016 | 11:53:23
medvídek2016

Souhlasím :) Já jsem jela jak střela z práce abych aspoň chytla posledních 10–15 min když to dávaly na prima Cool. Nebo když dávaly Tvoje tvář má známí hlas tak jsem posouvala silou vůle hodiny aby to skončilo a já si mohla dát svou dávku romantiky (cizinku), No a když byly premiéry a já čekala neděle, pondělí, úterý než to přeloží (hodní lidi) a dají to s titulky to bylo pro mě strašný. Ale cizinka je jediný seriál u kterého jsem to nevzdala s titulky (Bylo nebylo, Království) to jsem vzdala a čekala až to bude česky. A ještě jedna věc která mi nedá spát a musím nad tím pořád přemýšlet když jsem viděla cizinku poprvé tak jsem si myslela že Geillies je dcerou Jeimiho a Claire protože je stráááášně moc podobná na Jeimiho zrzavé vlasy, kočičí pohled, s znamínko na tváři? A nebo by mohla být pra pra pra pra vnučka, na tuhle otázku bych chtěla vědět odpověď. A pamatuji si když jsem viděla jen upoutávky na seriál tak jsem věděla že si ho zamiluji, a byla to pravda:)))))) a písničku mám stáhnutou v telefonu.

#12 jasonpileek
12.9.2016 | 17:34:56
jasonpileek

#11 medvídek2016: No já sice romány nečetl, ale jako, že by se vrátila v čase, aby hoblovala strejdu svýho přímýho předka.. To už by bylo asi moc ujetý, ne ? :D :D

#14 medvídek2016
12.9.2016 | 20:50:44
Callysto

Takže u mne body dva až sedm.

12.9.2016 | 23:12:54
medvídek2016

#12 jasonpileek: No já četla zatím 4 knihy a nebyla tam zatím žádná zmínka která by mi to objasnila, ale prostě ta podoba Geillis a Jeimiho mě prostě vrtá hlavou. jestli je mezi nimi nějaké rodinné pouto. To by asi musela Paní Gabaldon napsat aspoň 30 knihy aby se dostala do 20 století a tím nám představila celý rodokmen Jamesa a Clair a má záhady by byla vyřešená jestli je tam nějaké spojení nebo štáb vybral herečku tak podobnou herci Samu Heughan:)))))

#15 siri
13.9.2016 | 7:27:45
siri

#14 medvídek2016: Kdo je Geillis, je vysvětleno v Mořeplavci.

Mezi ní a Jamiem není žádné pokrevní pouto. Byla by jen jeho teta sňatkem, pokud by se jí podařilo provdat se za Dougala MacKenzieho. Rodinné pouto tam tedy vskutku nějaké je, navíc je Geillis sedminásobná prababička Rogera MacKenzieho (Wakefielda), protože jeho rodová linie pochází od dítěte, které měla Geillis právě s Dougalem MacKenziem, Jamieho strýcem. Takže Roger a Jamie (a potažmo i Brianna) jsou už skutečně pokrevně příbuzní, ale hodně vzdáleně. Brianna s Rogerem jsou vlastně velmi vzdálená sestřenice a bratranec, přičemž Brianna je ze spojení o sedm generací staršího, než Roger, jehož linie plynula přirozeně v čase až do jejich současnosti, zatímco ta Briannia celé toto období přeskočila. Jasný jako facka :D.

webmaster
13.9.2016 | 10:33:07
Ptolemai

:D :D :D super

14.9.2016 | 12:00:01
40440

Musím uznat, že je to jediný seriál který mě vzal. Pořád nemohu uvěřit, že mezi nimi není žádný vztah. Když hraje Cait milostnou scénu s Frankem tak takový výraz obličeje nemá, jako když hraje milostnou scénu se Samem. Nevím čím to je, ale výraz má úplně jiný. Když hraje se Tobiasem (Frankem), tak vím určitě, že to jenom hraje. Jinak jsem po shlédnutí cizinky zakoupila a přečetla všech všech 5 dílů co u nás vyšli (hořící kříž je rozdělený na dvě knihy). Jinak obsah dalších 3 dílů po osmičku jsem dostal od kamarádky, která jej někde stáhla. Opravdu po osmičku zvraty děje které bych rozhodně nečekala. Cestování přes kameny znovu do 20 století a pod. Jako začátečník v angličtině bych si ovšem na čtení tak objemných knih netroufla ani náhodou. Musím doufat, že vydají zbývající díly, i když je překlad příšerný. Mám ovšem obavy, že po 10 díl kterým to bude končit to asi nenatočí. Končilo by to pak natáčení někdy v roce 2024. To by se už ovšem herci museli jako Jamie a Claire opravdu cítit. Nic jiného by ani neznali, no nevím. Jinak shlédnout opravu s titulky, dabing ať náš nebo slováků je prostě děsný, náš je ještě horší.

14.9.2016 | 12:34:01
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Cizinka pokračuje

Cizinka dostala osmou sérii, ta bude ale poslední

Cizinka dostala osmou sérii, ta bude ale poslední

Společnost Starz prostřednictvím videa oznámila, že se oblíbený seriál všech milovníků historie, Skotska, USA a ladných nohou v kiltech dočká osmé série. Bohužel vše dobré má svůj konec, takže osmá série bude pro seriál i tou finální.

Momentka

Momentka

Reklama

Nepřehlédněte

Vysílání se prý blíží

Vysílání se prý blíží

Podle zatím nepodložených zpráv se vysílání druhé poloviny sedmé série blíží. Dočkat bychom se ho měli už někdy v průběhu jara, píše to alespoň článek Economictimes­.com. Kdy přesně se tak stane, ale článek nesdělil.

Plakáty k seriálu

Plakáty k seriálu

Narozeniny

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama