Outlander (Cizinka)
95/100 - 312×

Outlander(Cizinka)

Seriál Outlander sleduje příběh Claire Randallové, vdané armádní sestry z roku 1945, jež se záhadně dostane zpět v čase do roku 1743. Zde je okamžitě uvržena do neznámého světa plného nebezpečí, zatímco její manžel Frank nemá ponětí, kam zmizela. V tomto novém světě je navíc okolnostmi donucena se provdat za Jamieho Frasera, mladého a romantického skotského bojovníka. Její srdce tak zůstane rozpolcené mezi dvěma naprosto odlišnými muži, kteří žijí ve dvou rozdílných dimenzích.

USA | 2014 | Pauza
vysílání
8 sezón | Starz | 55 minut
žánr
Dobrodružný, Historický, Romantický
hrají
Sam Heughan (James Fraser), Caitriona Balfe (Claire Randallová Fraserová), Richard Rankin (Roger Wakefield MacKenzie), Oscar Kennedy (Lord John Grey), Duncan Lacroix (Murtagh Fraser), Tobias Menzies (Frank Randall), Tobias Menzies (Jonathan Randall), Graham McTavish (Dougal MacKenzie), Gary Lewis (Colum MacKenzie), Grant O'Rourke (Rupert MacKenzie), Stephen Walters (Angus Mhor), Laura Donnelly (Janet Fraser)

Ohlédnutí za epizodou Faith

Ohlédnutí za epizodou Faith

Tento týden jsem se dočkali velmi emotivního dílu, kdy jsme se museli vypořádat s důsledky Jamieho a Black Jackova duelu. Také nás čekal boj o život mistra Raymonda a St. Germaina. Pojďte se tedy s námi ohlédnout za touto vskutku výživnou epizodou jménem Faith.

12 0
25.5.2016

Porod

Hned na začátek bych chtěla říct, že zrovna takhle zajímavou část, o které pojednává tento díl, si z knihy moc dobře nepamatuju, proto vás prosím o shovívavost a případné doplnění mých neznalostí. Claire se dostala k matce Hildegardě, jak si přála, když začala v lese rodit. Ač se jí všichni snaží pomoct, dítě se narodí mrtvé. Podle mě tu ukázali dost důležitou věc. Po porodu zůstalo Claire břicho. Sama dítě nemám, ale jak určitě mnoho maminek z řad našich fanynek potvrdí, ono se to bříško zázračně neztratí, když ze sebe vytlačíte dítě, na rozdíl od toho, co se nám snaží Hollywood vsugerovat. Břicho se po porodu vstřebává několik týdnů, u každé rodičky je to jiné. Opravdu jsem tenhle detail uvítala. Trochu z cesty mi přišlo, že si Claire hned sedla, ale je otázka, kolik času uběhlo od porodu, než jí sdělili pravdu o dítěti. Každopádně věřte, že žena po porodu si opravdu hned nesedne. Mrtvé dítě ale není vše, co Claire čeká…

Horečka omladnic

Díky nedokonalým technikám tehdejších operací zůstane kousek placenty v Claiřině děloze. Díky tomu se jí vyvine horečka omladnic, na kterou skutečně dřív umíralo velké množství rodiček (například Jane Seymourová, třetí manželka Jindřicha VIII.). Tehdejší lékařství jí nemohlo nijak pomoct, takže Claire jen pomalu umírala. Dokud k ní nepřišel její milovaný mistr Raymond a nepomohl jí. Pokud si to z knihy pamatuju dobře (jakože spíš asi ne :D ), tak za Claire přišel už při porodu a dítě z ní vyjmul ven on.

Fergus, náš malý chudáček

Od začátku této série nikdo z našeho redakčního týmu netají to, že milujeme Ferguse. Jak krásně se tu o Claire staral, úplně jsem se z toho rozplývala. Přesně si nepamatuju, jak se Claire v knize dozví, co se u madam Elise stalo, ale tady jí to řekne sám Fergus. Odporný Nechuťák (chápej Black Jack) nejenže má slabost pro muže, ale dokonce i pro chlapečky. Proto když u sebe najde Ferguse, bez skrupulí ho znásilní. Docela by mě zajímalo, co si vlastně původně objednal… Každopádně pokud si dobře pamatuju, Fergusovi se to nestalo poprvé. Už když žil v bordelu, ho tu a tam někdo takhle zneužil, tudíž z toho myslím neměl takové trauma jako v seriálu. Každopádně pro mě celá Fergusova starost o Claire a pak jeho zpověď byla mnohem dojemnější než všechno to chování a popisování Faith (ano, jsem starý cynik).

Bílá paní zasahuje

Claire se rozhodne, že udělá vše pro to, aby Jamieho propustili. Jediná možnost je jít za králem, i když ten požaduje vysokou cenu. Claire je smířená s tím, že se s ním bude muset vyspat (kdo si jako já myslel, že je král gay, ruku nahoru!), ale co ji čeká, to nemohla ani tušit. Král si ji předvede pro její „schopnosti“ jako Bílé paní, aby rozsoudila, jestli jsou mistr Raymond a St. Germain čarodějové, nebo ne. Claire ví, co mistr míchal do svých jedů, proto jim tím chce zachránit život, ale poté, co se mistr Raymond napije, nepozorovaně tam přimíchá skutečný jed. To se pro nás znalce projeví tím, že Claiřin náhrdelník zčerná, čehož si všimne i St. Germain a je mu jasné, že je po něm. Nakonec velmi efektivně natáhne bačkory a nám už na hřišti zbývá jediný opravdový záporák: Odporný Nechuťák. Přesto se tomu Claire nevyhne a musí s králem do postele. Věta „zavřela jsem oči a myslela na Anglii“ nebyla zvolena náhodně. Prý ji napsala královna Victorie své dceři, když jí to v manželské posteli moc neklapalo…

Vítej doma, skorovrahu

Král dodrží slovo a zařídí, aby Jamieho propustili. V knize nebyl tak shovívavý a řekl Claire, že jakmile ho propustí, musejí opustit Francii. V knize to celkově bylo trochu jinak. Ani já, ani @hermionablack si už nejsme jisté, jaký byl v knize sled událostí, ale pokud mi paměť slouží, Claire se po přímluvě u krále odebrala k Mary Hawkinsové na zotavenou z porodu. Tam ji později našel Jamie, se kterým už Claire nechtěla mít nikdy nic společného. Samozřejmě se nakonec usmířili, jak jinak.. Tady toto usmíření probíhá bez větších hádek u Jareda doma. Popis malé Faith byl opravdu dojemný (přesto u mě stále vyhrává Fergus), ale nepamatuji se, že by její hrob Jamie někdy navštívil.

@LadyAlex
Tento díl byl samozřejmě plný emocí. Ani jsem si nevšimla, jak rychle mi utekl, bylo to celé opravdu velmi silné. Ale jakožto seriálovému maniakovi se mi samozřejmě musel hned vybavit seriál Ztraceni, kde měli spoustu sošek Panenky Marie a já napůl čekala, že když ji Claire rozbila, objeví se pytlíčky s heroinem… Také nemůžu opomenout Jamieho vousy. Takhle jsem se nenasmála snad od druhého dílu. Hodně mi chybělo usmiřování u Mary a také trochu větší projev emocí během toho usmiřování, nějaká ta hádka třeba. Ale jinak za mě opravdu skvělý díl, nabitý od první vteřiny do poslední. A příští týden už znovu Skotsko!

@hermionablack
Velmi křehké vztahy se můžou jít zahrabat, tohle byla dávka emocí tak na měsíc! Hodně se mi líbilo ztvárnění andělských křídel, které Claire viděla, když ji léčil mistr Raymond a celkově tato linka je velmi sympatická. Také už víme, proč jí říká madonno (a kvůli jejím pěveckým schopnostem to není). Ještě bych ráda zmínila i scénu s Claiřinou dcerou (která také nebyla v knize) – na to nemusí být člověk odborník na genetiku, aby ze zrzavých vlasů vyvodil patřičné důsledky. Teď už jen záleží na tom, jak, kdy a kde se můžeme těšit na malou Fraserovou č. 2.

@ScaryX
Epizoda emocemi přímo přetékala. Od nezdařeného Claiřina porodu přes Fergusovu zpověď po chovaní Faith. Nemnoho fanoušků se také doznalo, že i když byl St. Germain po čertech prohnaný, bylo jim ho trochu líto. A mně vlastně taky. Všichni už se jistě těšíme na návrat do Anglie. Jen abychom válečným Skotskem nebyli zaskočeni.
A když teď máme za sebou jednu etapu příběhu této řady, můžete zavítat do hodnocení postav a vyjádřit se, která pařížská figurka si získala vaše sympatie a která naopak jen nenávist a pohrdání.

Zdroj: Starz

Diskuze /10

Caille

„Odporný Nechuťák (chápej Black Jack)“ > Velice mě pobavilo =D Stejně tak by i mě zajímalo, koho nebo co si to objednal. Každopádně celá epizoda opravdu až moc protkaná emocemi, což většinou nebývá můj šálek čaje, ale spoustu diváků tohle chytá, takže chápu, proč celý díl jen o tom. Navíc, přeci jen přijít o dítě není jen tak, nějaké emoce jsou pochopitelné. Za mě to asi taky bude chudáček Fergus, za kterého bych uronila slzičku, Black jack je prostě všude a za vším…Ten rozkrok si prostě zasloužil. Že St. Germain skončí takto by mě nenapadlo. Měla jsem za to, že jed si objednal u Raymonda, ale tak co už. Když byl tak naivní, že ho nenajdou, i když mi ho taky trochu líto bylo, žádný svatoušek to nebyl a zasloužil si to. Raymond to dobře udělal. Palec nahoru. A palec nahoru taky za tenhle článek. Pobavil mě a zároveň donutil zavzpomínat na něco lepšího po Hodorovi ='(

25.5.2016 | 17:39:24
siri

Díky za další pěkné ohlédnutí! „Nakonec velmi efektivně natáhne bačkory a nám už na hřišti zbývá jediný opravdový záporák: Odporný Nechuťák.“ :D palec nahoru už jen za toto přirovnání ;) Taktéž sdílím touhu dozvědět se, co že si Nechuťák původně objednal…

Doplnění: Mistr Raymond se vplížil tajně Claire zachránit na poslední chvíli stejně jako v seriálu, u porodu nebyl, ani monsieur Forez. Ke zmatení možná došlo proto, že zatímco Claire ležela s horečkou, Matka Hildegarda se u její postele modlila s prosbou o pomoc ke svatému Raymondovi. Claire byla z L’Hopital des Anges po zásahu Mistra Raymonda odvezena na Fontainbleau, venkovské sídlo Louisy de La Tour, kde strávila několik týdnů, aniž by vůbec věděla, že Jamie celou dobu bručí v Bastile. Dávala mu za vinu, co se stalo s Faith, a nechtěla ho vidět. Automaticky předpokládala, že on to vnímá stejně, proto se neukazuje. Pamatuju si to, protože mně tahle pasáž v knize přišla málo uvěřitelná a dost mě štvala. Jakmile se dozvěla o Bastile, přehodnotila situaci a vyrazila na misi. Co se vlastně stalo v Maison Elise, se Claire dozvěděla od Ferguse opět na Fontaineblau, kam se vrátila po audienci. Propuštěný Jamie za ní přijel škemrat tam. Poštěkali se podobně důstojně jako v seriálu – s tím rozdílem, že Claire i poté stále dávala vinu za Faith Jamiemu a ten se zase vztekal kvůli králi. Ke konečnému usmíření došlo až na výletě na útesy a bylo to usmíření kompletní – v rovině duchovní i fyzické. Přestože byla seriálová konfrontace mezi ústředním duem vcelku věrná knižní předloze, působila vágně nejspíš proto, že v epizodě chyběl ten usmiřovací sex, který byl v knize výlevkou pro emoce. Jenže se to tam po té náloži se ztrátou dítěte nehodilo (podobně jako koupel v teplých pramenech v opatství „po Wentworthu“, vypuštěná ze závěrečné epizody první řady). Taky si nemyslím, že Jamie šel k hrobu Faith, alespoň si nic takového nevybavuju. V knize ani nebyly žádné křestní lžíce.

Jakkoli je chlapec, co hraje Ferguse, úplně výborný, mě zkrátka dostali s Faith. Vůbec mi celý díl přišel dobře zahraný, na všech frontách.

Ještě douška k sezení po porodu – dle mého, proč ne? Pokud se jedná o normální porod, bez komplikací, není důvod nesedět (navíc několik hodin poté). Ve Vikinzích vytáhli Judith z porodní postele, jali se jí vyslýchat na nádvoří hradu u sloupu a řezat jí ucho, a dojít tam musela po svých ;).

#3 LadyAlex
webmaster
25.5.2016 | 19:43:40
LadyAlex

#2 siri: Moc dekuju za casovou osu, krasne jsi to pripomnela :-) Ono jak to bylo v knize protchnuty jen tema jejima myslenkama, tak jsem to hodne preskakovala, coz se mi pak tedy v clanku vymstilo :D

A obema vam moc dekujeme za chvalu clanku, vzdycky to moc potesi a da silu psat dal :-)

čestný člen redakce
25.5.2016 | 21:11:52
kaci.vesela

Hrozně se mi líbí jak popisujete každou epizodu. Vždycky tam přihodíte nějakou svojí vsuvku a hned ten článek dostane takový pěkný směr :-) musím říct, že smekám před hereckým výkonem Caitriony, úplně jsem jí to věřila, že opravu o to dítě přišla. Líbila se mi i ta začáteční scéna s Briannou. A jak asi tady všichni miluju Ferguse já taky tak u jeho scény mi skoro ukápla slzička hlavně v tom bodě kdy říkal, že je to jeho vina a Jamie se nevrátí. Ten návrat Jamieho mi přišel trošku odfláknutý, jak jsem tu vypozorovala v knize to muselo být asi lepší. Pousmála jsem se taky u toho jak říkala „Spala jsem s králem“ :-D těším se na Skotsko. Sice se mi Francie nebo spíš Praha líbila :-) tak miluju Skotsko i když tak nějak vím co tam příjde stejně Skotsko je Skotsko. Víte někdo jak to vypadá se 3. sérií?? Bude nebude??

#8 ScaryX
25.5.2016 | 21:55:10
saracz

Skvělý díl a skvělé ohlédnutí :). Jen co to bylo za film který Claire citovala?

#8 ScaryX
25.5.2016 | 22:14:43
vivien29

Tak já také moc děkuju za takto vtipně sepsané ohlédnutí!!:-)))) Dost jsem se nasmála, což je fajn, protože slzy jsem ronila v průběhu epizody – takže stačilo :-)

Mně ty vypuštěné scény z knihy vůbec nechyběly, naopak – jsem vděčná za to, že tam nebyly, včetně sexu na skále se šleháním kopřivami a nálezu nějakých koster v jeskyni. Seriálová předělávka byla kompletně super, čistá, uvěřitelná, logická. Až teda na ten Jamieho bíbr:-)) Ale po třetím zkouknutí jsem si na tu hrůzu relativně zvykla:-)) Germaina mi bylo líto moc, jak přijal svoji (efektivní) smrt. Na druhou stranu, když jsem si připomněla, že chtěl stejným způsobem zabít Claire, lítost se poněkud zmenšila.

K doplnění od siri ještě připojuju detail, kteří tvůrci seriálu také vynechali – Odporný Nechuťák si Ferguse označkoval stejně jako Jamieho. Claire na to, co se stalo, přišla tak, že Fergus si roztrhl šaty a Claire zahlédla vypálený glejt a Fergus musel s pravdou ven. Na Twitteru jsem narazila na hysterickou diskuzi ohledně toho Fergusova znásilnění… někteří diskutující nekompromisně odsoudili tvůrce seriálu za to, že tam taková nevhodná scéna byla (znásilnění dítěte). Překvapilo mě to a nečekala bych, že z toho může být davový problém, pořád jde přece o přepis smyšleného knižního příběhu a filmovou zkratku náhledu do záporákovy duše…

Naprosto souhlasím s tím, že se v této epizodě všichni – do jednoho – zablýskli excelentními výkony! (tedy až na ten sporný výkon krále… ten je v tom ale nevinně, i v knize to bylo jen šup tam, šup ven – prostě šlo čistě o formální provedení stanovené taxy).

25.5.2016 | 22:17:15
LadyAn

Také nemohu než chválit, přidám jen pár poznámek: lžíce v knize opravdu nejsou, pravdu od Ferguse se Clare dozvědělá poté, když po bitce s čeledínem na statku měl Fergus roztrženou košili a tuším-na ruce vypálené znamení od Black Jacka. Usmíření mezi Jamiem a Clare je i v knize velmi křehké, tam Clare viní ze smrti Faith Jamieho. Ale, co je podstatné, v knize má Clare problémy v těhotenství už po napadení na ulici a slibu, že Jamie rok s pomstou počká.Takže po nešťasném narození Faith ve výsledku Clare po čase přiznává, že i bez souboje a návštěvy lesíka, by narození Faith stejně dobře nedopadlo, čímž snímá vinu z Jamieho.

Také by mne zajímalo, jestli bude třetí serie? A ještě prosba, nemohli byste doplnit aktuálně životopisy hlavních herců? Angličtinu neovládám, a nikde v češtině jsem o nich nic novějšího nenašla.

#8 ScaryX
25.5.2016 | 22:43:11
ScaryX

#4 kaci.vesela:
#7 LadyAn: Že to prodlouží, je prakticky jisté. Nezbývá než čekat, kdy to konečně taky veřejně oznámí. Serial si zatím vede dobře.

#5 saracz: Myslíš „Vás budu postrádat nejvíc“? To je z Čaroděje ze země Oz, když se Dorotka loučí se Strašákem.

čestný člen redakce
25.5.2016 | 22:58:46
kacaba 76

prosím nejde mi to stáhnout s českými titulky nemůžete někdo epizodu 02×07s titulky vložit na ulož to nebo na edisk soubory s příponou srt mi počítač neotevře takže nemůžu stáhnout díl s titulkama předem moc děkuji

#10 jasonpileek
26.5.2016 | 6:59:11
jasonpileek

Epizoda to byla skutečně nádherná a taky v první chvíli po stmívačce, kdy jsem si otřel oči od slz, tak mi napadlo jak excelentní výkony všichni podali, včetně tvůrců !

#9 kacaba 76: Na přehrávání videí + .srt či jiné titulky jsou nejlepší programi typu BSPlayer , kde si titulky spustíš manuálně nebo se ti stáhnou sami :)

26.5.2016 | 22:12:46
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Cizinka pokračuje

Cizinka dostala osmou sérii, ta bude ale poslední

Cizinka dostala osmou sérii, ta bude ale poslední

Společnost Starz prostřednictvím videa oznámila, že se oblíbený seriál všech milovníků historie, Skotska, USA a ladných nohou v kiltech dočká osmé série. Bohužel vše dobré má svůj konec, takže osmá série bude pro seriál i tou finální.

Momentka

Momentka

Reklama

Nepřehlédněte

Vysílání se prý blíží

Vysílání se prý blíží

Podle zatím nepodložených zpráv se vysílání druhé poloviny sedmé série blíží. Dočkat bychom se ho měli už někdy v průběhu jara, píše to alespoň článek Economictimes­.com. Kdy přesně se tak stane, ale článek nesdělil.

Plakáty k seriálu

Plakáty k seriálu

Narozeniny

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama