Outlander (Cizinka)
95/100 - 312×

Outlander(Cizinka)

Seriál Outlander sleduje příběh Claire Randallové, vdané armádní sestry z roku 1945, jež se záhadně dostane zpět v čase do roku 1743. Zde je okamžitě uvržena do neznámého světa plného nebezpečí, zatímco její manžel Frank nemá ponětí, kam zmizela. V tomto novém světě je navíc okolnostmi donucena se provdat za Jamieho Frasera, mladého a romantického skotského bojovníka. Její srdce tak zůstane rozpolcené mezi dvěma naprosto odlišnými muži, kteří žijí ve dvou rozdílných dimenzích.

USA | 2014 | Pauza
vysílání
8 sezón | Starz | 55 minut
žánr
Dobrodružný, Historický, Romantický
hrají
Sam Heughan (James Fraser), Caitriona Balfe (Claire Randallová Fraserová), Richard Rankin (Roger Wakefield MacKenzie), Oscar Kennedy (Lord John Grey), Duncan Lacroix (Murtagh Fraser), Tobias Menzies (Frank Randall), Tobias Menzies (Jonathan Randall), Graham McTavish (Dougal MacKenzie), Gary Lewis (Colum MacKenzie), Grant O'Rourke (Rupert MacKenzie), Stephen Walters (Angus Mhor), Laura Donnelly (Janet Fraser)

Ohlédnutí za epizodou Through a Glass, Darkly

Ohlédnutí za epizodou Through a Glass, Darkly

S druhou sérií vám přinášíme novou rubriku, a to Ohlédnutí. Po každém díle vypíchneme důležité nebo zajímavé momenty z epizody. Rubrika bude obsahovat spoilery, proto doporučujeme číst až po zhlédnutí. Teď, prosím, přijměte naše pozvání a vraťte se s námi v čase s epizodou Jako v zrcadle, nejasně.

12 0
15.4.2016

Návrat

Epizoda nám začala poněkud zmateně. Claire se vrací z minulosti a je značně psychicky rozhozená. Dokonce napadne chudáka pána, který ji najde v těch šílených dobových šatech bloumat po silnici. Zjistí, že minulost se nezměnila a bitvu u Cullodenu, která byla pro Skotsko fatální, stejně vyhráli Britové. Že vám to nezapadá časově? Když na konci první série odjížděli do Francie a byli s Jamiem šťastní? Nebojte se, všechno se časem vysvětlí.

Frank

Další důležitá věc, která se odehrála v první epizodě, bylo setkání s Frankem. S milovaným manželem, ke kterému se ze začátku chtěla tak moc vrátit. Claire si uvědomuje, že je to Frank a ne Black Jack, ale v určité chvíli před ním ucukne. A já se jí rozhodně nedivím! Já sama ho už asi nikdy nepřestanu vidět jako sadistického magora Black Jacka. Následně pak Frankovi řekne vše, co se stalo. Podle seriálu tomu Frank prostě uvěří, i když se možná maličko zdráhá. V knize je na Claire o něco přísnější, historku s minulostí jí nikdy úplně neuvěří, což se do jisté míry podepíše i na jejich dalším soužití, ale nepředbíhejme…

Miminko

Když Claire propustí z nemocnice, čeká je pomyslný návrat do první série, kdy spolu sedí u krbu a povídají si, stejně jako v pilotním dílu. Claire přizná, že měla jiného muže. Frankovi to nevadí, je ochotný s ní dál žít. V tuhle chvíli jsem si říkala „Black Jacku, ty hajzle, nehraj to na mě, já ti vidím až do žaludku, ty parchante.“ Prostě už to nikdy nebude Frank… Pak ale nadchází zlomový okamžik, kdy mu Claire oznámí, že je s tím jiným mužem, naším Jamiem, těhotná. Pokud to opět někomu z vás nehraje časově, když vlastne do Francie už odjížděla těhotná a těhotenství na ní není v současnosti stále poznat, opět se nebojte, všechno se časem vysvětlí.

Pomoc

Když se Claire vrátí do současnosti, rozhodne se, že musí mluvit s paní Grahamovou, hospodyní reverenda Wakefielda, u kterého v první sérii hledal Frank pomoc se stopováním svých předků. Paní Grahamová totiž byla „čarodějka“, která dodržovala staré rituály a v první sérii jsme ji například viděli, jak na Svátek všech svatých tancuje v tajemném kruhu Craigh na Dun. Paní Grahamová, protože je takto otevřená, Claire uvěří a Claire tak má konečně někoho, s kým o svém dobrodružství může mluvit otevřeně. Začne také pátrat po tom, co se Jamiemu stalo. Pokud si z knih pamatuji dobře (a případně mě, prosím, opravte), žádný návrat na vysočinu se nekonal a už vůbec ne pátrání po Jamiem, které pro Claire bylo v knize až moc bolestné.

Frankova krize

Nevěra mu nevadila, cizí dítě, to už je něco jiného. Nejdřív se pokusí vybít si frustraci fyzicky, když zdemoluje reverendův skleník (či co to je), poté si s reverendem sednou a promluví si. Frank se cítí částečně zraněný, částečně zoufalý, protože zatímco byla Claire pryč, zjistil, že je neplodný, a tudíž nikdy svoje děti mít nebude. Samozřejmě, jak to už v seriálech bývá, byl reverend v podobné situaci, když se začal starat o svého malého příbuzného, Rogera, protože jeho rodiče zahynuli. Malý chlapec ho už oslovuje jako otce, což se u malých dětí stává, a reverend přiznává, že už ho ani neopravuje, že je to vlastně super, vychovávat další generaci.¨

Po rozhovoru s ním se Frank rozhodne, že v manželství budou pokračovat a dítě vychovají spolu. Ale bez jakékoliv zmínky o Jamiem a s tím, že Claire přestane navždycky pátrat v minulosti po Jamieho osudu. Vše, o čem tu píšu, se v knize také neodehrálo, ale výsledek zůstává stejný.

Paříž

Když Claire s Frankem vystupují z letadla, Claire ta scénka připomene Jamieho. A tímto oslím můstkem se dostáváme do minulosti a doopravdy se vracíme tam, kde jsme byli od seriálu odstřiženi na konci první série. Claire, Jamie a Murtagh dorazí do Francie. Po ubytování se Jamie přizná, že stále cítí Black Jacka, což mu také připomíná jeho stále poměrně čerstvě zmrzačená ruka. Claire převede jeho myšlenky k jinému cíli: zastavit krveprolití u Cullodenu. Jamie navrhuje, že by spíš měli zajistit, aby Skoti vyhráli, než aby se snažili zabránit celému povstání. Claire o tom ví ale tak málo, že se nakonec shodnou, že jejich jediný možnost je zastavit to. A k tomu vede jediná cesta

Jared

Fraserovi se setkají s Jamieho bratrancem Jaredem, který ve Francii žije a vede život na vysoké úrovni. Nejdřív nechce Jamieho přesvedčení, že je oddaný jakobita, věřit, ale Jamie mu ukáže svá záda. Dost pádný argument k čemukoliv. Rozhodne se tedy Jamieho zasvětit do tajů jakobitské společnosti. Jamie se chce sejít s vůdci jakobitů a mluvit s nimi. V knize Jared není tak nepřátelský jako tady, přišel mi jako takový bodrý chlapík. V knize měli všichni samozřejmě mnohem víc času na vytvoření vztahů a zázemí pro Jamieho „zasvěcení“. Jared se taky rozhodne, že Jamie povede jeho obchod s vínem, zatímco on bude pryč.

Proč by mělo jít všechno hladce, že?

Claire je chodící problém. To jsme zjistili už v první sérii. Kam se nachomýtne, tak způsobí pozdvižení. Je až překvapující, že se pořád nenaučila držet jazyk za zuby, protože právě tato část jejího těla jí dělá nejvíc potíží. Při procházce v docích si všimne nemocného člověka. Samozřejmě to nemůže nechat jen tak být a jde zjistit víc informací. Muže vytáhli z lodi, která vezla náklad hraběte St. Germaina. Claire diagnostikuje muži neštovice, kvůli kterým musí být celá loď spálená i s nákladem, což je pro hraběte velká ztráta, z které opravdu není nadšený. Když teď máme z cesty Black Jacka, máme tu tedy našlápnuto k novému hlavnímu záporákovi.

Názory

@LadyAlex
První věc, kteoru si neodpustím, jsou Jamieho vlasy. Protože paralelně sleduju na** Prima Love** první sérii, mám v živé paměti, jaký měl Jamie účes. To, co má na hlavě teď, se mi moc nelíbí, strašně mu to nechali přerůst. Další pro mě velká věc v tomhle díle byl Frank, jak už jsem se vyjádřila v ohlédnutí. Tobbymu už prostě nikdy nebudu věřit, že není Black Jack. Ať už hraje Franka, ať hraje v Game of Thrones, ať bude hrát kdekoliv.

Docela mě překvapilo, že tvůrci zatáhli do děje druhé série rovnou i třetí knihu (nebudu říkat nic podrobnějšího, abych náhodou nechtěně něco neprozradila), tudíž se první díl ze začátku zdál maličko zmatený. Ale chápu, že nechtějí začínat druhou knihou, protože by tím prozradili poměrně velké spoilery. Strašně moc se těším na Prahu… pardon, chtěla jsem říct Paříž, doufám, že se jí dočkáme co nejdřív.

@hermionablack
Období „sucha“ skončilo a nastává sklizeň! Seriál se rozjel pomalu, ale na pozadí se již začalo rozplétat klubko velkých emocí. Ráda bych vyzdvihla herecké výkony hlavních postav – hlavně Caitriona Balfe se od první série výrazně zlepšila a zdatně jí sekunduje i Tobias Menzies ve své pekelně těžké dvojroli.

@ScaryX
Tím, že jsem knihou nepolíben, mám velkou příležitost nechat se seriálem překvapit (nebo vyspoilerovat svými kolegyněmi ;-) ). Je fajn, že linka minulost/budoucnost je opět při životě. Dovolí to seriálu si nadále udržet status „Sci-Fi“. Uvěřit Frankovi, že není úplně Black Jack, mi ani nedělalo moc potíže. Je ale zajímavé sledovat reakce jak Claire tak diváků/divaček. Široké pláně překrásného Skotska mi sice budou chybět, ale v novém prostředí nastanou nové situace. Půjde hlavně o zákulisní pikle a vyrovnávání se s minulostí postav, potažmo jejich budoucností. Francie se nám ještě neukázala v celé své síle, tak není radno ji podceňovat.

Sledovanost

Cizinka si při premiéře druhé řady vedla nadmíru skvěle. Epizoda přilákala 1,5 milionu diváků a získala podíl sledovanosti 0.39. A to přesto, že byla epizoda vypuštěna o něco dříve. Řečí čísel byl tentokrát podíl sledovanosti dvakrát větší než finále i premiéra první řady. Překonalo to i osmou epizodu, která byla doteď tou nejsledovanější. Nemalou zásluhu na tom bude mít i uvolnění celé první série zdarma ke shlédnutí od stanice Starz. Upřímně se tak divím, že už prodloužení nebylo dávno oznámeno. O osud Cizinky se ale rozhodně bát nemusíte.

Zdroj: Starz

Diskuze /10

kristynak

I přesto, že jsem první díl druhé série viděla, jakmile „překročil práh“, děkuji za shrnutí. Jareda jsem si podle knihy taky představovala jinak, v seriálu mi přijde divnej :). Ale určitě se ještě vyvrbí. Frank… Tobias Menzies je dokonalý! Myslím jako herec. Věřila jsem mu Black Jacka, věřím mu Franka, hraje fakt výborně! Jamieho vlasy – mno, v první sérii mu to slušelo víc, ale to asi celkově. V kiltu taky vypadá líp než v našňořených voláncích. A je to prostě Jamie, slušel by mu i pytel od brambor :)

15.4.2016 | 20:37:32
Born to die

Tak k Jamieho vlasům… velmi brzo je v knize zmíněno, že vždycky měl dlouhé vlasy a že si je ostříhal jen kvůli tomu, že byl na útěku. Takže logicky, když už není na útěku, bude je chtít mít zase delší. Navíc v té době bylo i pro muže docela samozřejmé mít delší vlasy. Ale to určitě neznamená, že na to každý nemůže mít svůj subjektivní názor. :) Mně se třeba líbí delší i kratší. ;-)

15.4.2016 | 22:06:20
LadyAn

Myslím, že Jamieho vlasy se ještě vybarví,zatím mi po příjezdu do Paříže přišel stále ještě zraněný. Při návštěvě Jareda už vypadá líp.Jinak knihy mám načtené a myslím,že se serial rozjíždí velmi dobře. Frank byl prostě skvělý, Clare také. Jen to čekání na každý další díl, to bude hrůza. A pak to čekání na třetí řadu......To bude nekonečnééééé.

15.4.2016 | 22:44:30
Callysto

Asi jsem slepá, ale vlasů jsem si opravdu nevšimla. A to jsem od neděle sjela znovu celou první sérii. Asi to pro mne není tak důležité, jak kdo vypadá. Nedělá mi problém rozlišovat Franka od Black Jacka, přece jen každou z postav hraje Tobias odlišně, až na ten výbuch vzteku, kdy mu došlo, jak je to vlastně s dítětem. Ale jinak tam vidím velké rozdíly v tom, jak vyznívá charakter postavy. A přiznám se, objednala jsem si komplet všech osmi knih v angličtině, akorát pochybuju o tom, že to někdy přelouskám celé. No, uvidím. Doufám, že originál bude lepší, než český překlad, ten mne moc nenadchnul.

#5 hermionablack
15.4.2016 | 23:28:10
hermionablack

#4 Callysto: S anglickou verzí fandím! Já skončila u 6. dílu a snad se k tomu někdy vrátím, zatím mě vždycky zmohl ten poměrně složitý styl vyprávění a kvantum stránek.

webmaster
15.4.2016 | 23:42:57
Elerfalin

ahojky , chci se zeptat jak to vidíte myslíte že bude i 3 série ?? nechci aby to 2 sérii skončilo stejně jako u seriálu pushing daisies

16.4.2016 | 1:19:03
Allien9

Líbil se mi Frank a celá jeho linie, nelíbil se mi zbytek. Sam strašně zprkeněl a nesedl mi tudíž ani herecky, ani vzhledově (vlasy, uhlazenost). Třeba se to zlepší, až ho přestane bolet packa, ale pro mě zatím nečekané zklamání.:-/

Allien9
16.4.2016 | 2:37:30
salamander

Už jsem se nové série nemohla dočkat a zklamaná jsem tedy rozhodně nebyla. :) Navíc se mi moc líbí, jak modifikovali hudbu k seriálu (prostě skvělý Bear McCreary). Zajímavé povídání o tom, jak vznikal soundtrack k 2. sérii zde: http://www.bearmccreary.com/…on-2-begins/#…

16.4.2016 | 9:23:05
Janie

S autorem nesouhlasím v jedné věci, a to je právě Tobias… on je tak dobrý herec, že když hraje Franka, tak mu prostě ta nevinnost čiší z očí a gest a když hraje Black Jacka, tak to tam najednou není a už z očí se dá vyčíst ta nevyzpytatelnost a zlovolnost. Jinak souhlasím s některými názory tady – překvapivě se mi taky mnohem víc líbila linka z budoucnosti, z Francie jsem byla trochu zklamaná. A to jsem na začátku dílu byla otrávená, že už se Claire vrací.

16.4.2016 | 11:14:53
jasonpileek

Já knihy nečetl, ale tak celou dobu si to podle první epizody první řady přestavuji, jak ona uteče zpět před smrtí během války, a on si potom pro ni pujde a přijde o něco dřív, kdy ji pak bude sledovat v okně, v prvním díle u tý lampy :D A právě že to, že druhá série začala „koncem“ se mi líbí, právě proto, že nám Ron Moore dává jasně najevo, že ten seriál bude mít i plnohodnotný konec :) Třeba bude mít i další serii, ale příběh nevyšumí nekonečným natahováním, jako jiné seriály :)

22.4.2016 | 21:49:05
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Cizinka pokračuje

Cizinka dostala osmou sérii, ta bude ale poslední

Cizinka dostala osmou sérii, ta bude ale poslední

Společnost Starz prostřednictvím videa oznámila, že se oblíbený seriál všech milovníků historie, Skotska, USA a ladných nohou v kiltech dočká osmé série. Bohužel vše dobré má svůj konec, takže osmá série bude pro seriál i tou finální.

Momentka

Momentka

Reklama

Nepřehlédněte

Vysílání se prý blíží

Vysílání se prý blíží

Podle zatím nepodložených zpráv se vysílání druhé poloviny sedmé série blíží. Dočkat bychom se ho měli už někdy v průběhu jara, píše to alespoň článek Economictimes­.com. Kdy přesně se tak stane, ale článek nesdělil.

Plakáty k seriálu

Plakáty k seriálu

Narozeniny

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama