Sleepy Hollow (Ospalá díra)
85/100 - 203×

Sleepy Hollow(Ospalá díra)

Legenda o bezhlavém jezdci v městečku Sleepy Hollow znovu ožívá. Tentokrát v naší současnosti, kde se Ichabod Crane a bezhlavý jezdec opět střetnou, v sázce je tentokrát osud celého světa.

USA | 2013 | Ukončeno
vysílání
4 sezóny | FOX | 44 minut
žánr
Dobrodružný, Fantasy, Mysteriózní
hrají
Tom Mison (Ichabod Crane), Janina Gavankar (Diana Thomas), Lyndie Greenwood (Jenny Mills), Jeremy Davies (Malcolm Dreyfuss), Shannyn Sossamon (Pandora),

Co nám přinesl start čtvrté série?

Co nám přinesl start čtvrté série?

Úvodní díl čtvrté série nám přinesl nové prostředí, postavy ale i nová nebezpečí. Co všechno jsme si z něj mohli odnést a co nás ještě čeká?

9 0
9.1.2017

Význam názvu epizody

Ichabod nám to v samotné epizodě částečně osvětlil. Američtí kolonisté svým evropským kolegům záviděli jejich spojení s antickou historií, a tak svou novou vlast na počest jejího objevitele Kryštofa Kolumba nazvali poeticky Columbia, ženské božské zosobnění Spojených států amerických. Kromě geografických názvů řek a měst však zůstalo pouze „District of Columbia“, což bylo ústavou dané území, kde mělo hlavní město celé unie teprve vyrůst. Celý název hlavního města USA tak vlastně asi zní Washington, hlavní oblast Spojených států amerických.

Sledovanost

Nová série odstartovala opět o dost slabší. 2,2 milionů diváků při podílu sledovanosti 0,6 je dost špatný výsledek. Ospalé městečko je však naštěstí pravděpodobně miláčkem stanice, protože hrozba ukončení nad ním visí už od druhé série a zatím tomu osudu vytrvale uniká. V pátečním vysílání má však tentokrát nikterak silného předskokana v podobě Rosewood. Sice může nadále tvořit mezistaniční tandem s dalším nadpřirozeným seriálem Grimm, ale důležité diváky mu může ubírat nová mýtická pohádka Emerald City běžící ve stejném čase. Teprve příští víkend uvidíme, nakolik za úvodní sledovanost mohla premiéra této novinky a jak se Sleepy Hollow dokáže nadále udržet v přízni diváků.

Ichabod hledá své diváky. Foto: FOX

Nové postavy

Povrchově jsme se seznámili se všemi novými postavami. Sílu jejich skutečného charakteru odhalí až čas. Zároveň se také budeme nejspíš častěji setkávat s Malcolmovým osobním strážcem a řešitelem „lidských problémů“ Jobem. Jeho postava bude pro celý příběh poměrně důležitá a zahalená tajemstvím. Osazenstvo nám ještě rozšíří o Robbieho Kaye (Once Upon a Time, Heroes: Reborn), jenž ztvární pravděpodobně pouze epizodní roli internetové celebrity, která po celém světě poblázní spoustu dívek a to včetně mladé Molly. Na to, zda bude démonickým padouchem či naopak jeho obětí potřebující záchranu, si budeme muset ještě počkat.

Jezdec a Henry

Pokud jste viděli trailer k nadcházející epizodě, příchod Bezhlavého jezdce nám bude přislíben již velmi brzy. Jezdec Války je rozhodně někdo, s kým v téhle řadě můžeme počítat. Víc toho víme i o návratu Henryho Parishe ve čtvrté epizodě. Tým se utká s nepřítelem, který má schopnost své oběti uvěznit v jejich osobním pekle. To Ichabodovo bude mít podobu soudu za zradu a jeho vlastní syn mu v něm z pozice žalobce bude způsobovat ta největší utrpění.

Poslední rytíři v boji s nadpřirozenem? Foto: FOX

Tajná organizace

Organizace zřízená samotným Georgem Washingtonem tedy žádná sláva. Ze závěru třetí řady to vypadalo, že Ichabodovi spadne do klína spousta mužů v černém. Opak je však nespíš pravdou. Ještě není nic jisté, ale chtělo by se říct, že většina agentů této ctnostné instituce sešla z cesty a stali se zkorumpovanými vojáky v řadách tajemné organizace zla, řídící zpoza opony situaci v hlavním městě. Byli jsme lákáni na nového protivníka této řady, avšak pouhý chytrák a vědátorka jsou na boj se „všemocným zlem“ poměrně málo. Ale nechme se překvapit, kam nás ještě příběh zavede.

A jak zapůsobila úvodní epizoda „restartu“ seriálu na vás? Má šanci se nadále udržet ve vaší přízni?

Diskuze /4

Lex Luthor

Rozhodně si ji budu pouštět dál, Ichabod v hlavním je super, doufám, že organizace je více rozsáhlá.

#2 ScaryX
9.1.2017 | 20:55:37
ScaryX

#1 Lex Luthor: Zlá organizace nebo hodná organizace? :-) Já bych rád viděl víc organizovaného zla, než jen okultistického miliardáře. V tomhle se ještě můžou vytáhnout. Ohledně Ichabodovi nové organizace jsem vzhledem k tomu loňskému závěru poněkud zklamaný. Ale asi se to dalo čekat, nezvládli by se tomu dostatečně věnovat a vykreslit všechny postavy. Naštěstí se dají veškerá nebezpečí odvracen i v mnohem menším počtu a bídnějších podmínkách. Předchozí série jsou toho vlastně příkladem ;-)

čestný člen redakce
9.1.2017 | 21:31:04
Naolec

Nemohu si pomoct, ale právě jsem dokoukal 1. díl a nad finálem epizody mi zůstává rozum stát. Opravdu bude nový svědek náké děcko ? Divák je zvyklí,že svedčí bojují se zlem vrhají se do nebezpečí, pronásledují démony.. a tedka bude jeden ze svědků sedět doma a dělat úkoly do školy, zatímco bude Ichabod pobíhat po DC a lovit démony s její mamčou ? Jsem opravdu zvědavý jak to bude dále.

16.1.2017 | 6:59:58
luciakanky

práve som dopozerala prvú epizódu a mám zmiešané pocity. presun zo sleepy hollow do washingtonu sa ako tak dá ešte prežiť, ale ak vážne bude druhým svedkom dieťa…

26.1.2017 | 10:16:40
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Jezdci apokalypsy

Čtyři jezdci apokalypsy

Čtyři jezdci apokalypsy

Pokud vás zajímá, z jakých podkladů tvůrci při ztvárnění jezdců apokalypsy ve Sleepy Hollow vycházeli, přečtěte si zajímavý článek čtenářky Jansky právě na toto téma. Dozvíte se, že jezdci apokalypsy jsou biblické postavy popsané v knize Zjevení sv. Jana, jsou čtyři, každý má specifického koně, své předměty a své jméno.

Nejlepší postavy

Reklama

Symboly

Poznejte okultní symboly Sleepy Hollow

Poznejte okultní symboly Sleepy Hollow

V pilotním díle seriálu si diváci mohli všimnout některých symbolů. Jeden z nich byl na rakvi, ve které byl pohřben Bezhlavý jezdec. Podobný symbol jsme mohli vidět také na týle jeho hlavy (když ji ještě měl na krku) a na bibli, se kterou byl Ichabod Crane pohřben.

Hlášky ze seriálu

Hlášky ze seriálu

Okultismus

Moloch a jeho následovníci

Moloch a jeho následovníci

Velká část mytologie seriálu Sleepy Hollow se točí okolo Molocha, který zde reprezentuje síly, proti kterým bojují hlavní hrdinové. Pojďme si zrekapitulovat, kdo to je a kdo jsou jeho služebníci.

Z historie

Historické reálie 18. století

Historické reálie 18. století

Pokud se zajímáte o historické reálie doby, ve které žil Ichabod, může vás zajímat článek Týnky o jedné z vedlejších postav první série, Banastru Tarletonovi. Tohoto muže jsme viděli v šesté epizodě nazvané Sineater. Na první pohled plukovník britských rudokabátníků, ale na ten druhý démon. Zajímavé na této postavě je, že je inspirována skutečnou historickou postavou.

Z historie

Abraham Van Brunt - bezhlavý jezdec

Abraham Van Brunt - bezhlavý jezdec

Pokud si před finálovou epizodou chcete připomenout, kdo vlastně je bezhlavý jezdec, naše nová redaktorka Týna Janska pro vás připravila delší povídání.

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama