Star Wars: Rebels
77/100 - 132×

Star Wars: Rebels

Nový animovaný seriál ze světa Hvězdných válek, který se odehrává devatenáct let po událostech třetí epizody (Pomsta Sithů) a ještě před událostmi čtvrté epizody (Nová naděje), nám představuje zcela nové hrdiny, kteří odstartovali celý příběh o začátku rebélie proti Impériu.

USA | 2014 | Ukončeno
vysílání
4 sezóny | Disney XD | 27 minut
žánr
Animovaný, Dobrodružný, Sci-fi
hrají
Taylor Gray (Ezra Bridger), Freddie Prinze Jr. (Kanan Jarrus), Vanessa Marshall (Hera Syndulla), Steven Blum (Garazeb Orrelios), Tiya Sircar (Sabine Wren), Ashley Eckstein (Ahsoka Tano), James Earl Jones (Darth Vader), Jason Isaacs (Inkvizitor), David Oyelowo (Alexsandr Kallus), Billy Dee Williams (Lando Calrissian), Keth Soucie (Maketh Tua), Stephen Stanton (Wilhuff Tarkin), Phil LaMarr (Bail Organa), David Shaughnessy (Cumberlayne Aresko)

Proč byl souboj Obi-Wana a Maula tak krátký?

Proč byl souboj Obi-Wana a Maula tak krátký?

V epizodě Twin Suns se proti sobě postavili dva rivalové, jejichž konflikt začal během blokády planety Naboo Obchodní federací. Nyní se Maul s Obi-Wanem Kenobim setkali na Tatooinu a pochopitelně to neskončilo jen u slov. Proč byl ale jejich vzájemný souboj tak krátký? Článek obsahuje spoilery.

13 0
20.3.2017

Délka souboje je velice diskutovaným tématem na zahraničních fórech i u nás na Edně, proto vám nyní přinášíme vysvětlení, proč souboj trval pouze pár sekund. Není to tím, že by Obi-Wan Kenobi či Maul zapomněli jak bojovat a druhý tak hned padl, ale Obi-Wan vyhrál snadno, protože Maula zmátl ve stylu boje.

Mistr Kenobi používá v boji bojovou techniku III. Jeho klasický postoj před soubojem jsme mohli již několikrát vidět ve filmech či v seriálu Clone Wars. Obi-Wan udělal ten samý postoj i v epizodě Twin Suns, následně si ale vše rozmyslel a udělal základní postoj bojové techniky IV, kterou používal jeho bývalý mistr Qui-Gon Jinn.

(Tento chvat stál Maula život. Foto: DisneyXD)

Tím Maula zmátl. Po tomto postoji změnil strategii i Maul a zaujmul jiné postavení. Když souboj začal, Maul předpokládal, že Obi-Wan bude bojovat technikou IV a chtěl tedy Kenobiho usmrtit stejným způsobem, jakým zabil Qui-Gona. Obi-Wan ale hned na začátku souboje přešel opět na bojovou techniku III, čímž Maula zmátl. Když mu bývalý sith chtěl zasadit smrtelný úder, Obi-Wan byl připraven a svou bojovou technikou III ho zabil.

Toto je tedy odůvodnění krátkého souboje mezi Mualem a Kenobim. Soubojů mezi Maulem a Obi-Wanem jsme se dočkali napříč všemi médii hned několikrát. Tento souboj byl o konfliktu dvou zlomených mužů a umění podvodu. Zatímco téměř ve všech případech Obi-Wan na Maula narazil náhodně, nyní jeho příchod očekával a patřičně se připravil. Níže přikládáme video, na kterém je velice dobře vidět změnění bojových postojů Obi-Wana a následná změna techniky u Maula.

Thumbnail Play icon

Diskuze /27

Lex Luthor

Čekal jsem trochu větší epický souboj ne jenom bloudění po planetě a pár máchnutí mečem, prostá změna taktiky nemohla tak zkušeného bojovníka jako byl Maul zaskočit, asi už byl unavený a chtěl umřít, taky viděl budoucnost v holokronech takže ví, že Vader Obivana zabije, proto říkal on nás pomstí, tím myslel, že Luke zabije Sithy. Maul začal Sithy nenávidět asi stejně jako Obivana.

20.3.2017 | 15:53:16
saman

Mě spíš zarazilo to jak ho zabil, vždyť tím chvatem by ho sekl nejdřív do hlavy ne? Tam to trochu nesedí,ale zas chápu že je to serial pro děti tak tam nemůžou dát rozpulenou hlavu. :D

#10 skoces
20.3.2017 | 15:58:50
Dawer24

Hrozné zklamání. Největší tahák této série a trval asi 4 sekundy? To je na hnus velebnosti!

20.3.2017 | 16:27:19
Ryen

Taky mě zmátlo, že nikde na těle nebyla vidět rána po meči… Ale jinak ten souboj se mi moc líbil. Není to klasický souboj sv. mečů, ale souboj dvou zkušených mistrů, kteří dokázali, jak dokonale znají toho druhého – zkrátka takový souboj v hlavě, kde si každý připravuje strategii a lsti pro toho druhého – a potom stačí jediná chyba a souboj je ukončen jedním správným sekem. Mám pocit, že i samurajští mistři, ze kterých Jediové vychází, tohle dělali. Navíc jako bonus připomínka skonu Qui-Gon Jinna a to, že ho Kenobi dostal právě na to, je pěkně symbolický. ;)

#6 Jaroslaw
20.3.2017 | 16:29:31
Pimster

Méně je někdy více.

20.3.2017 | 16:46:30
Jaroslaw

#4 Ryen: V Rebels se zranění neukazují… asi kvůli děckám. Hodně to bylo vidět tředa když Kanan přišel o zrak (rád bych řekl, že o oči, ale ty evidentně má).

Jinak souboj to byl jeden z nejlepších, co jsem viděl ve SW. Fakt jsem se bál, že tam bude šedivej Obi skákat jak za mlada. Opravdu ten souboj byl o něčem, což se obvykle říct nedalo.

Mimochodem, aby se teda vědělo, kde se páni tvůrci inspirovali: https://www.youtube.com/watch?…

#10 skoces
20.3.2017 | 16:50:33
tom99

Na Maulovi bylo postaveno celé finále minulé řady, proto mě teď překvapuje, jak se ho rychle zbavili. Nevadí mi konec, že ho zabil Obi na Tatooinu, tak to možná vždy mělo být, ale spíš mě štve nevyužitý potenciál ohledně Ezry. Toho Maul přetahoval na temnou stranu, ale nakonec je z toho prd. Ezrův vývoj je tak ve třetí řady znovu „nijaký“. Nepřešel na temnou stranu, vývoj postavy byl snad cítit jen v prvním díle třetí řady, poté už sklouzl k otravnému a hloupému Ezrovi. Bridgera měli z této epizody úplně vynechat. Byl tam k ničemu a pak Maul s Kenobim dostali málo prostoru. Úvodních deset minut, kdy se toulal v poušti, si mohl Filoni odpustit…

#17 kutas
webmaster
20.3.2017 | 16:51:16
dovahkiin

To je nesmysl, jako chápu ty techniky, nicméně i tak to co Maul udělal s Jinnem vycházelo ze situace kdy s ním bojoval, to není to stejný jako to použít jako první a poslední úder, to že ho zabil a musel zabít Kenobi smysl dává, protože jinak by to, jak vysvětlili tvůrci, Kenobiho v zásadě okradlo o jedno z největších vítězství a možná to první zásadní, každopádně tohle vysvětlení toho souboje je prostě tupý a neznamená to že mám problém s výsledkem, jenom s vysvětlením

20.3.2017 | 17:19:43
dovahkiin

Taky mě maličko zklamalo že u toho nezahrálo aspoň nenápadně potichoučku Duel of the Fates

#11 Ryen
20.3.2017 | 17:25:19
skoces

To že byl souboj krátký mi zas tak moc nevadí, čekal bych k tomu nějakou větší debatu, celkově ta epizoda ale byla špatná, větší část o ničem a pak nezbyl čas. Souhlasím s tím, co už tu bylo psáno, že totálně zahodili celé vlákno o propadu Ezry temné straně. Je mi teď docela líto, že Maul zemřel, mohlo to s ním být ještě zajímavé, možná už byl ale opravdu zlomený a v holocromech něco viděl a tak chtěl zemřít v Boji. Vzhledem k tomu jak málo Ezra používá sílu v posledních epizodách mám dojem, že Kanan zemře při odhalení základny a Ezra se na Jedi a Sílu kompletně vykašle a bude z něho řadový pilot povstalců.
#6 Jaroslaw: Tak zase si Vemte, jak skákal Yoda kolem Dookua v epizodě II a to byl starší než je Obi teď.
#2 saman: On měl tu hlavu jakoby zakloněnou, takže bych čekal seknutí do hrudní kosti, ale ani to nebylo vidět no.

#17 kutas
20.3.2017 | 17:25:50
Ryen

#9 dovahkiin: Já jsem zase čekal nějakou epic hudbu, když se tam poprvé Kenobi ukázal… to mi taky chybělo. Ale trochu to vynahradili tou hudbou v závěru epizody – poslechl jsem si ji až do konce titulků. :D

#14 dovahkiin
20.3.2017 | 17:28:24
Ikari

byl to takovy ten samurajsky typ souboje :D kde se vetsina odehrava v myslich protivnku a pak v realu probehne uz jen vysledek – bylo to cele docela hluboke – za me zatim nejlepsi souboj jak v Rebelech, tak i v Clone Wars

20.3.2017 | 17:43:03
sFík

Oni hlavně museli ukázat Kenobiho stylem ep. IV než epizod I-III .. kdy ve čtyřce byl způsob Obiho boje s Vaderem spíše pohybově skromnější (právě proto že v animovaných CW byl předobrazem Kenobiho McGregor zatímco v Rebels Guiness. Možná proto by se tam nějakej epickej boj plnej skákání a jinejch šíleností nehodil :) Sice jak u Rebels tak CW jsem vždycky kroutil očima, rád jsem Obiho viděl..

20.3.2017 | 19:13:08
dovahkiin

#11 Ryen: to sice jo…ale Duel of the Fates to jde ke Kenobimu s Maulem jako burákový máslo k marmeládě v USA :D

20.3.2017 | 19:17:13
JohnyTSK

zdalo sa mi to alebo tam bol luke až moc mladí? veď sa to odohráva tesne pred ep. IV kde by mal mať už 19 rokov.

#16 Ryen
20.3.2017 | 19:24:06
Ryen

#15 JohnyTSK: Tak byl vidět z velký dálky, to mohlo tu velikost zkreslovat.

20.3.2017 | 19:42:30
kutas

#7 tom99: přesně souhlasím s tebou když si vzpomenu na všechny upoutávky a články jak bude Ezra temnější a že ho ovlivní temná strana síly proto byl vývoj Ezry vlastně po celou dobu o ničem. Chápal bych to kdyby třetí série byla poslední.

#10 skoces: Maul je silnej chlapík nějaké seknutí do hrudi ho nemůže rozhodit když už přežil i přepůlení a mega obrovský pád

Ale zajímá mě jak Maul mohl vědět že Kenobi někoho hlídá. Navíc jestli ho ta osoba pomstí.

20.3.2017 | 20:14:16
*Marcuss*

Maul už toho měl dost že byl souboj krátký není vůbec na škodu ty dlouhé epické souboje vidíme všude možně rána kterou mu Obi-wan zasadil je vidět na těle (špatně ale je) a budoucnost viděl v holokronech ikdyž ne uplně a navíc jak jedi tak sith dokáže díky síle vidět budoucnost :)

#19 Ryen
20.3.2017 | 21:36:01
Ryen

#18 *Marcuss*: K tomu proroctví – především je sithského původu (pokud teda i to Disney nezrušil), takže jako bývalý sith o něm určitě věděl.

20.3.2017 | 21:39:35
Needle

Těšil jsem na epizodu o Obi-Wanovi, místo toho nám naservírovali Ezru…znovu.

21.3.2017 | 16:41:22
dovahkiin

líběj se mi na youtube ty videa z tohodle dílu s názvem „full battle“ atp. :D a pak je to 10 vteřin

21.3.2017 | 23:46:13
mety

podla mna po rozhovore sa rozhodol ze tak to bude lepsie ze zomrie nez utecie lebo bol by v pokuseny zneuzit informaciu ktoru sa dozvedel a obi wan iba jeho ziadosti vyhovel

22.3.2017 | 2:47:15
svina

Jak bylo už řečeno, tak zkušeného šermíře jako je Maul nemůže zaskočit obyčejná změna postoje. Že umře muselo být jasné (a i logické) každému, Disney si chce udržet status quo, když hlavním tahounem děje jsou filmy. Bohužel tento seriál je jen vatou celého univerza a je evidentní, že hlavouni z Disney ho nikdy nebrali vážně. Dodívám se na tuhle sérii ze slušnosti, ale potom je pro mě tento seriál mrtvý. Myslím si. že o nic nepřijdu.

26.3.2017 | 13:06:28
jdkstrejcek

Nechápu co kdo tady plácá, jak zkušeného šermíře nemůže zmást změna techniky…Souboj se světelným mečem je čistě o technice, jsou o tom napsány miliony řádků v knihách, komixech a podobné. Již od žáka jsou děti učeni stylu, který časem se svým mistrem stále pilují a pilují. Souboj není jen o prostém máchání meče ve snaze vyhrát, ale o striktním dodržování techniky. Ezra Sabine také učil základní postoj k obraně, útoku a podobné. Celý souboj se odehrává v tomto duchu. Každý Jedi se zdokonaluje a vypilovává určitou formu, aby se stal jejím mistrem. Něco je o rychlosti (yoda) něco je o síle (windu) něco je čistém šermířském klání (dooku) a podobně. Když se Obi-Wan a Anakin připravovali na Dooka, moc dobře věděli, že je nejspíše nejlepším duelistou v galaxii a věděli, že přímá konfrontace s jeho stylem není to pravé a proto na něj volili strategie. Maul se se stylem IV již setkal a dokázal najít jeho slabinu v obraně, kteru zabil Qui Gon Jinna. Obi-Wan o tom moc dobře věděl a pouze tím zmátl Maula, který to nečekal. Obi-Wan změní styl (začne hrát hudba new hope…proč asi? procítění v sile? žeby?) Maul na to zareaguje změněním stylu a snahu znovu využít slabiny formy IV a skočí Obimu na špek. Toď vše. Nejde o to, jaký je Maul šermíř, ale o tom, že zná formu IV a chtěl opět využít její slabiny a doufal, že Kenobiho nachytá. Nestalo se tak, Obi-Wan je zde podobný ep. IV, kde již hraje na vychytralost, procítění síly a zkušenost, nežli na zběsilý utok jeho formou III, na kterou již v těchto letech nejspíše ani nemá sílu.

#25 svina
28.3.2017 | 23:41:33
svina

#24 jdkstrejcek: Plácáš absolutní nesmysly, ano šerm je o technice, ale právě proto je to tak důležité styly střídat a hlavně umět víc než jeden, jediové (a sithové určitě též) většinou uměli alespoň 3 styly, aby právě byli připraveni na náhlé změny stylů, což by měl zvládnout jakýkoliv jedi knight. Co si teď vzpomenu aniž bych se díval na wiki, tak např. Anakin uměl styl s dvěma meči a Obi-wanův. (+ jako Vader musel mít další). PS: Nauč se česky, napsat „toď“ je zvrácené.

#26 dovahkiin
1.4.2017 | 13:26:43
dovahkiin

#25 svina: nevím jestli to do detailů platí i v novém kánonu ale Maulovo Juyo které měl na mistrovské úrovni mělo být nepřekonatelné a platné na všechny ostatní styly, navíc Kenobi musel za ty roky vyjít trochu ze cviku zatímco Maul se bojů účastnil takže by určitě Maul tak snadno nepohrál i kdyby si Kenobi měnil styly jak chtěl

ale Anakin neovládal Obi-Wanův styl, zatímco Kenobi byl mistr Soresu tak Anakin zase Djem So a myslim Ataru

1.4.2017 | 19:55:36
Spectre-0

Tenhle souboj jsem přijal kladně. Plynule navazuje na Obyvanův šermířský styl z Epizodi IV, který je spíš samurajského stylu než ten, který ovládal v prequel trilogii.

22.4.2017 | 6:45:06
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Zajímavosti

První pohled na hranou Sabine Wren v nás vyvolává nostalgii na závěrečnou řadu Rebels

První pohled na hranou Sabine Wren v nás vyvolává nostalgii na závěrečnou řadu Rebels

Seriál Ahsoka má naplánovanou premiéru na rok 2023. Bohužel jsme se nedočkali očekávaného traileru, nicméně alespoň nám byl poskytnut první pohled na hranou Sabine Wren. Není žádným tajemstvím, že seriál bude jakýmsi pokračováním staré party Povstalců.

Reklama

Nejoblíbenější postavy

Propojené seriály

Další postava z Rebels se dočkala hraného debutu, poznali jste ji?

Další postava z Rebels se dočkala hraného debutu, poznali jste ji?

Animované seriály nejsou pouze pro děti. Dave Filoni má stále čím větší podíl na celkových Star Wars a nebojí se propojovat animované projekty s těmi hranými. Nyní jsme se dočkali dalšího důležitého debutu postavy, kterou jsme doposud viděli pouze v animovaném seriálu.

Momentka

Momentka

Narozeniny herců

Filtr seriálů








Reklama