Switched at Birth
96/100 - 45×

Switched at Birth

Bohatým Kennishovým i kadeřnici Regině Vasquez se dcerky narodily v jeden den ve stejné nemocnici. Vyrostly z nich mladé slečny, které mají společný snad jen věk, a najednou zjistí, proč se svým rodičům vůbec nepodobají – v nemocnici byly omylem vyměněny. Po tolika letech se žádný rodič nechce vzdát ani jedné ze svých dcer. Volba společného bydlení ovlivní životy všech. Seriál je výjimečný i tím, že Daphne Vasquez je neslyšící, část dialogů se proto odehrává i ve znakovém jazyce.

USA | 2011 | Ukončeno
vysílání
5 sezón | ABC, Freeform | 43 minut
žánr
Drama, Rodinný
hrají
Gilles Marini (Angelo Sorrento), Vanessa Marano (Bay Kennish), Katie Leclerc (Daphne Vasquez), Sean Berdy (Emmett Bledsoe), Donald Warren Moffett (John Kennish), Lea Thompson (Kathryn Kennish), Marlee Matlin (Melody Bledsoe), Constance Marie (Regina Vasquez), Lucas Grabeel (Toby Kennish), Ryan Lane (Travis Barnes)

Co vedlo k natočení posledních tří epizod

Co vedlo k natočení posledních tří epizod

Speciální epizody se staly v seriálu tradicí. Už se neřeší jen začlenění neslyšících do společnosti, ale také problémy se závislostí, deprese, postižení, a v posledních epizodách také rasismus. O poslední zmíněné tematice se rozpovídaly Lizzy Weiss, Jeff Byrd a herečka Bianca Bethune.

1 0
19.3.2017

Showrunnerka seriálu Lizzy Weiss, režisér Jeff Byrd a herečka Bianca Bethune diskutovali o epizodě, která nás dovedla k slzám a zamyšlení. Spousta fanoušků sice kritizovala cestu, jakým se k tématu propracovali („nevkusný“ kostým na párty), ale hloubka příběhu nám dala na počátek problému zapomenout a vedla k zamyšlení nad situací afroameričanů (nejen) v USA. Lizzy Weiss se podařilo zpracovat jedinečný příběh studentky bojující za práva její i spolužáků.

Při psaní příběhu jsem se dostala do bodu, kdy jsem položila pero a uvědomila jsem si, že tohle nemůžeme udělat,“ popsala Lizzy Weiss pro The Hollywood Reporter své prvotní obavy. „Nemůžeme takový příběh vyprávět z perspektivy Daphne a Bay. Vždyť nejsou černošky. Prostě nemůžeš napsat příběh, ve kterém naše "bílé“ hlavní hrdinky zachraňují situaci."

Namísto, aby se vzdala, protlačila Weiss příběh v novém rámci. Epizodu poskládala z pohledu tří postav, afroameričanů: Iris (Sharon Pierre-Louis), Sharee (Bianca Bethune) a Chrise (Sam Adegoke).

(Režisér Jeff Byrd a herečka Bianca Bethune (Sharee) na place. Foto: Freeform)

Děj z epizody Occupy Truth byl inspirován skutečnými událostmi. Studenti držící hladovku, aby upozornili na rasistické útoky na škole; nadávky; nespravedlivé a hrubé napadení ze strany policie. To je jen několik málo případů, kterým afroameričané čelí. Seriál je o tom, čelit společenským tabu a bariérám. Showrunnerka se nebála ani toho, že se její dvě hrdinky stanou v jedné epizodě pouze vedlejšími postavami.

Weiss pro pátý díl najala tým afroameričanů: scénáristku Talicii Raggs, režiséra Jeffa Byrda a i kompletní soundtrack k epizodě byl tvorbou afroamerických umělců. „Nejsem černoška, a tak jsem musela být hodně otevřená, naslouchat a ptát se na spoustu otázek,“ říká Weiss. „Byl to opravdu jeden z nejnáročnějších a neuvěřitelně kreativních zážitků v mém životě.“

Jeff Bryd promítl do seriálu svou vlastní zkušenost, kdy jako fotbalista spolu se spoluhráči odstoupili na protest ze hry. „Bylo úžasné, že jsme se tak shodli. Při natáčení jsem mnohým přispěl.“ Byrd má také vlastní zkušenost s útokem policie, které Chris čelil, když byl obviněn z krádeže (vlastního) kola.

Weiss také prozradila, že jí televizní stanice zakázala použít slovo „negr“. Proto se hovořilo jen o „tom slovu na N“.Myslela jsem, že je důležité, aby tam to slovo zaznělo. Nebylo použito jako urážka či výsměch, někdo jen líčil svůj zážitek z dětství. Stanice to nechtěla kdoví z jakého důvodu a s tím jsem argumentovat nemohla.“

Bianca Bethune vlastní zkušenost s rasistickým útokem nemá. Showrunnerka vylíčila natáčení scény s Reginou: „Všichni jsme cítili, že se drží zpátky, protože to byl neuvěřitelně bolestný rozhovor nejen pro postavu, ale i pro herečku. Jeff na ni proto začal křičet, jak to režiséři dělávají, a ona se rozplakala.“ Po natočení scény skončili společně v objetí i slzách.

Lizzy Weiss doufá, že si diváci z epizody něco odnesli a třeba se posunulo jejich vnímání vůči menšinám. Epizoda byla napsána více než před rokem a stále je aktuální. Jeff Byrd zůstává optimista: „Switched at Birth promlouvá k mladým a mládež se má zasadit o změnu. Pokud se nám podaří získat mladé lidi, aby díl zhlédli a začali na toto téma diskutovat, za pět, deset let, to změní hodně srdcí i myslí.“

Zdroj: HollywoodReporter

Diskuze /0

Zatím žádné komentáře… Buď první!
Ale k tomu se musíš registrovat nebo se !

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama