The Last Kingdom (Poslední království)
93/100 - 200×

The Last Kingdom(Poslední království)

V roce 872, kdy většina království v dnešní Anglii padla do rukou Vikingů, dokázal Wessex jako jediný nájezdům pod velením krále Alfréda Velikého vzdorovat. Uhtred, syn saského šlechtice, se stane kvůli Vikingům sirotkem. Navíc jej unesou a vychovají mezi sebou. Donucen vybrat si mezi zemí svého původu a lidmi, kteří jej vychovali, je jeho loajalita věčně testována. Kdo vlastně je, Sas, nebo Viking?

VB | 2015 | Ukončeno
vysílání
5 sezón | BBC Two, Netflix | 60 minut
žánr
Dobrodružný, Historický, Válečný
hrají
Alexander Dreymon (Uhtred), David Dawson (Alfréd), Emily Cox (Brida), Tobias Santelmann (Ragnar mladší), Ian Hart (Beocca), Rune Temte (Ubba), Matthew MacFadyen (Lord Uhtred), David Schofield (opat Eadred), Charlie Murphy (Iseult),

Bebbanburský věstník #1 – Uhtred

Bebbanburský věstník #1 – Uhtred

Při příležitosti startu druhé série byla vyzpovídána většina štábu. Herci poskytli zajímavé informace o sobě a postavách, které v seriálu ztvárňují. Každý týden vám přineseme rozhovor s jedním z nich a nezačneme nikým menším než samotným představitelem lorda z Bebbanburgu, Uhtredem, synem Uhtreda.

9 0
30.3.2017

Je to tak, že začátek této série navazuje tam, kde skončila ta minulá?
Ano! Wessex se zrovna vzpamatoval z bitvy u Ethandunu a Alfréd je stále u moci. Také se vyřešil problém s Dány, protože Guthrum byl pokřtěn a stal se loutkou krále Alfréda. Hlavní dánské postavy, Ragnar mladší a Brida, jsou ve vězení jako rukojmí. Uhtred je zrovna na cestě na sever, aby zde osvobodil svou sestru Thyru. Je ještě hodně co řešit!

V jakém rozpoložení je Uhtred?
Nacházíme Uhtreda na zajímavém místě. V první sérii jsme ho ukazovali jako energického hrdinu a teď ho vidíme na začátku té druhé úplně na dně. Je v bordelu, opilý a pravděpodobně se posledních pár večerů pral. To může být zpočátku trochu nečekané, ale dává to smysl, pokud přihlédneme k tomu, co se mu stalo.

Uhtred není ve své kůži. Zdroj: BBC

Ale nemůže jen tak ležet v bordelu celou sérii, že ne?
Ne. Hilda ho přijde probudit. Znovu mu vrátí víru a sílu pokračovat. Brzy poté se Uhtred znovu shledá s otcem Beoccou, který mu ukáže, jakým směrem se vydat.

Jak se vyvíjí Uhtredův vztah s Alfrédem?
Alfrédova zbožnost začíná víc a víc převažovat nad Uhtredem, protože jsou tak rozdílní ve všem, co dělají. Alfréd mu nevěří, a tak začne být velmi obtížné se s ním domluvit. Jsou v tom světě dva nejpokrokovější muži, ale ve druhé sérii se ještě víc rozchází. Na konci první série spolu sdíleli hezkou chvíli, když Alfréd doopravdy uznal, že mu Uhtred umožnil vyhrát bitvu o Ethandun a poděkoval mu za to. Ale pak se od té blízkosti velmi rychle vzdálí. Uhtred zachránil Alfrédovi život. Také mu zachránil syna a ztratil přitom vlastního. To je obrovská oběť, že? Uhtred je opravdu nemile překvapený a cítí se ublíženě, když mu Alfréd zase přestane věřit.

Užíváte si spolupráci se skvělými kaskadéry, kteří na seriálu pracují?
Naprosto. V první sérii jsem chtěl strašně moc dělat vše, co jsem mohl. Ale brzy jsem zjistil, že ti fantastičtí kaskadéři, které máme k dispozici, často zvládnou akci mnohem líp, než bych to udělal já. Doopravdy jsou pro mě velkou inspirací.

Druhá série má představit údajně epické scény z otrokářské lodi při cestě na Island. Jaké to bylo natáčet?
Bylo to úžasné. Natáčeli jsme v Korda Studios v Budapešti, kde se také natáčel Marťan a Borgiové. Celá ta velká loď pracuje na hydraulickém systému, což nám umožňuje napodobit pohyb vln a v jednom kuse na nás stříká voda z obrovských vodních děl. Také jsme použili přístroje na déšť a blesky, takže to vypadá, že jsme uprostřed bouře. Opravdu se tak cítíte. Máte před nosem kameru a snažíte se natočit scénu, ale stěží udržíte oči otevřené, jak vám do nich šplouchá voda odevšad. Byl to vážně skvělý zážitek.

Na lodi Uhtredovi teklo nejen do bot… Zdroj: BBC

Povězte nám o Finanovi, což má být Ir, kterého Uhtred potká na cestě.
Možná vypadá jen jako jeden z adeptů na Uhtredovu pravou ruku, ale on je mnohem víc. Když projdete takovým traumatem, jakou byla ta cesta, a přežijete ji společně, stane se z vašeho společníka něco víc než jen přítel – stane se z něj bratr. Neexistuje nic, co byste mu neřekli, a nic, za co byste se před ním styděli.

Jak je to možné?
Protože Uhtreda viděl v tom nejhorším, když byl nejzranitelnější. Je mezi nimi velmi jedinečné pouto a svým způsobem je to požehnání, protože jim to dovolí být si blízcí.

Proč si myslíte, že diváky tak přitahuje vaše postava?
Na Uhtredovi je skvělé, že je pro diváky snadné se s ním spojit a dívat se na svět v devátém století jeho očima. Nezajímá ho, v co lidi věří a odkud pochází. V této nové sérii dá dohromady skupinu, kde už je teď jeptiška, zatímco on je pohan.

Uhtred je velmi dobrý v navazování vztahů, že?
Ano. Je dobrý v navazování přátelství. Pro současné publikum je na Uhtredovi přitažlivé to, že je schopný spojit se s lidmi po celém světě bez ohledu na jejich vyznání nebo národnost. V tomto ohledu předběhl svou dobu. A to je jeden z mnoha důvodů, proč lidé milují The Last Kingdom.

Zdroj: BradfordZone

Jak zatím hodnotíte rozjezd série? Zlepšilo se podle vás hraní hlavního představitele? A co říkáte na další postavy? Svěřte se v komentářích.

Diskuze /1

maharan

Už jsem se obával, že tam Finan nebude a jeho postavu nahradí Halig.

30.3.2017 | 15:50:11
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Momentky

Momentky

Nejoblíbenější Dánové

Reklama

Nejoblíbenější Sasové

Narozeniny

Sledujte nás

Filtr seriálů








Reklama