The Leftovers (Pozůstalí)
85/100 - 99×

The Leftovers(Pozůstalí)

Když dvě procenta světové populace náhle bez vysvětlení zmizí, svět se snaží přijít na to, co s tím má dělat. O tři roky později se odehrává děj seriálu The Leftovers a přináší příběhy lidí, kteří se přes toto nevysvětlitelné zmizení nedokázali přenést.

USA | 2014 | Ukončeno
vysílání
3 sezóny | HBO | 60 minut
žánr
Drama, Mysteriózní
hrají
Justin Theroux (Kevin Garvey), Carrie Coon (Nora Durst), Amy Brenneman (Laurie Garvey), Christopher Eccleston (Matt Jamison), Ann Dowd (Patti Levin)

Jak Gladys zemřela?

Jak Gladys zemřela?

U normálního seriálu, když diváci vidí, že na nějakou postavu hází kameny, dokud nezemře, považuje se za smrt ukamenování. Ale u The Leftovers se obratem objeví další teorie o její smrti. Přečtěte si je sami..

1 0
2.8.2014

Gladys, členka skupiny Vina Přeživších, to nezvládla přes pátou epizodu. Tak dlouho štvali obyvatele Mapletonu, až si na ně počkali a začali se bránit. Na webu www.watchingtheleftovers.com se objevilo zajímavé zamyšlení o tom, jak mohla Gladys zemřít třemi různými způsoby, ve třech různých časových liniích a všechno jsou to způsoby, jimiž umírají svatí.

Aimee se neformálně zmiňuje Kevinovi a Jill o ukřižování, zatímco Patty řekla Laurie: Pochybnost je oheň. A oheň tě bude pálit, dokud z tebe nezbude jenom popel.

Ale ani jedna ze zmínek nevnáší světlo na skutečný případ úmrtí Gladys. Gladysina smrt se zdá být brutální, ale při troše zkoumání se ukáže, že členka VP zemřela třemi různými, odlišnými způsoby – všechno jsou to kultovní způsoby, kterými umírali svatí napříč dějinami.

Hledání dalšího potencionálního důkazu o Gladys a jejím statusu svaté? Viz chvíle s Kevinem a reverendem, kdy Matt jde navštívit její „hrob“ v márnici a ten je prázdný. O tom je také jeden slavný biblický příběh.

Pokouší se nám někdo říct, že Gladys je svatá? Tady jsou tři prožité smrti Gladys a svatého, kterého potkal stejný osud.

  1. Smrt na stromě. Gladys je unesena, tažena lesem a přivázána ke stromu, předtím než je ukamenována. Několik svatých bylo přivázáno ke stromům jako prostředek k dosažení smrti. Nejpozoruhodnějším byl svatý Edmund, který byl přivázán ke stromu, ponechán jako potrava pro blízké vlky a nakonec zastřelen šípy. Jeho smrt byla předmětem několika významných maleb.
  1. Trest smrti ukamenováním. Kamenování nezlomilo jen Gladysino tělo, ale také jejího ducha. Předtím než podlehla, vzdala se svého slibu mlčení. Svatí včetně Matyáše a Jakuba byli ukamenováni. Nicméně žádná z těchto smrtí nebyla pozoruhodnější než ta svatého Štěpána, prvního křesťanského mučedníka. Jeho smrt znovu posílila pozici křesťanství v mnoha oblastech, kde ho ztrácelo.
  1. Smrt ohněm. Po tom všem, co protrpí Gladys ve svém těle, je spálena a definitivně odstraněna ze světa na konci epizody – což by mohlo být považováno za její konečnou smrt. Jednou z nejvíce ctěných svatých žen je bezpochyby Johanka z Arku. Johanka byla upálena roku 1431 ve věku devatenácti let. Její mučednická smrt pokračuje v inspiraci a motivaci jejích věrných dodnes.

Myslíte, že se nám tvůrci vážně snažili naznačit, že je Gladys svatá, nebo je tenhle článek jen snahou hledat tam něco, co tam není?

Za pomoc s článkem děkuji Danyssimovi.

Zdroj: HBO

Diskuze /17

barbis_dc

jako nekoukalo se mi na to dobře… :/

2.8.2014 | 12:12:34
Oveckoun

Já jsem si ten seriál zamiloval. Je to pořád chaotické a divné ale má to “NĚCO“ kvůli čemu na každý díl čučím jako tele na nové vrata :-)

2.8.2014 | 17:30:26
Kafka Tamura

To jako dáváte do názvu článku takový spoiler? Já se tam ještě nedostal… co to je za vtip?

#4 KevSpa
3.8.2014 | 2:02:38
KevSpa

#3 Kafka Tamura: Taky jsem si hned říkala, že chudáci ti, co to ještě neviděli.

webmaster
3.8.2014 | 13:35:45
rosswell1987

Já pořád nevím co si myslet o tomto serialu,ale s přítelkyní ho žereme a těšíme se na další a další díly,nejvíce se mi líbí soundtrack :-),ta scéna s ukamenováním byla drsná to se musí uznat,a na konci jak jí nechali upálit to taky bylo celkem morbido......Jsme moc zvědaví jak to celé skončí a jak se budeme cítit po první sérii :-)

3.8.2014 | 18:31:44
Kafka Tamura

Zabiju vás všechny.

3.8.2014 | 18:33:16
rosswell1987

Tak proč tu chodíš když jsi to neviděl? :-)

#14 Kafka Tamura
3.8.2014 | 18:37:55
sea

Seriál mě dostal. není to tak, že bych seděla a nedočkavě čekala na další díl, ale spíš mě pohání ta touha, že to nechápu – proč dělají to, co dělají, proč ta VP… těším se na další díl. Jen mám dotaz – proč děláte tady nové titulky, když to jde na HBO s českými titulky?

#9 Milenka
4.8.2014 | 15:48:22
Milenka

#8 sea: Pro sledování seriálu na HBO musí být tento kanál předplacený. Nikoho nenutíme, aby seriál sledoval s našimi titulky.

#13 sea
4.8.2014 | 16:59:20
mico78

Nehnevajte sa fanboys a fangirls, po 5 casti uz mozem snad povedat svoj nazor. Od Lindelofa som videl uz vselico ale podla mna, cim je starsi tym mu viac hrabe. Co ako tento serial ma byt, tomu ani zaboha neviem pochopit. Neskutocna strata casu? Mam rad serialy, vcelku rad pri nich travil zvysny cas ci relaxujem ale keby som nevedel ze v tomto ma prsty Lindelof, tak si myslim, ze to ma na svedomi celkom dobry psychopat na jednej strane a fakt dobry uspavac hadov a nudic na druhej. Uz mi je jedno ako to dopadne, ake (ne)vysvetlenia dostane divak a ake rozne zbytocne vyklady najdem na fanweboch. Pozeram to uz len pretoze je tam sympaticky Justin Theroux a neskutocne krasna Margaret Qualley.

#11 PaSta
4.8.2014 | 18:06:47
PaSta

Pro mě osobně je to jeden z nejlepších seriálů tohoto roku… pokud čekáš, že se divák dočká racionálního vysvětlení… ne. #10 mico78:

4.8.2014 | 21:01:56
PaSta

Velmi si líbí, kam se seriál zatím ubírá, pokud by se na konci objevilo nějaký prozření, byl bych velice zklamán. :(

4.8.2014 | 21:03:14
sea

#9 Milenka: a no jooo, pro mě to je automatické a už mě nedošlo, že to je placený kanál. Ptala jsem se, protože mě udivilo, že překládáte, když už titulky jsou – jakože zbytečná práce. Ale máte pravdu, kdo nemá HBO, tak pro toho to je super.

5.8.2014 | 18:51:27
Kafka Tamura

#7 rosswell1987: Zaprvé je tvoje otázka irelevantní (kdyby se to týkalo diskuzí, tak by tvůj dotaz byl na místě), za druhé sem nemusím chodit, když to vidím už na homepage edny. Prostě napsat do titulku článku takový spoiler je svinstvo a je jedno jestli sem člověk jde, i když to ještě neviděl… jak jinak bych si měl třeba odsud stáhnout titulky, když bych sem neměl chodit kvůli spoilerům v titulku? Co když bych se chtěl jen podívat, kolik už je epizod odvisílaných? Tak se jdu přece podívat sem. Jak pišu, tvůj ofenzivní dotaz je mimo.

6.8.2014 | 11:30:45
Kafka Tamura

A jsem velice rád, že to milenku vůbec nesere a není schopná s tím něco udělat… tleskám.

#16 Milenka
6.8.2014 | 11:33:00
Milenka

#15 Kafka Tamura: Já osobně si nemyslím, že týden po odvysílání epizody by mělo být embargo na spoilery. Kdy jindy by se mělo o epizodě diskutovat, než po tom, co byla odvysílána? Za měsíc? To by se o tom už těžko chtěl někdo bavit.. Tvou připomínku samozřejmě beru v potaz a příště to více zvážím.

#17 KevSpa
6.8.2014 | 15:14:39
KevSpa

#16 Milenka: Myslím, že diskutovat o epizodě je něco zcela jiného, než napsat do názvu článku takovýhle spoiler jako prase. Promiň, ale skutečně se to dalo zaobalit mnoha různými způsoby, aby lidi, co ještě třeba ani seriál nezačali sledovat, neměli hned vyspoilovanou smrt jedné z postav. V samotném článku, pokud je na to v anotaci upozorněno, už si můžeš spoilovat jak je libo, ale tohle vážně odporuje všem zásadám slušného psaní. Chtělo by to trochu myslet na čtenáře a diváky, kteří se na seriál teprve chystají či nesledují každý díl hned po odvysílání.

webmaster
16.8.2014 | 4:22:46
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Seriál byl ukončen

Po třech řadách byl seriál The Leftovers ukončen a dalších epizod se již nedočkáme.

Co je cílem Leftovers?

To krásně shrnul Damon Lindelof

Tenhle seriál není pro každého. Někteří lidé ho budou milovat a jiní ho mít rádi nebudou, ale chceme, aby všichni něco cítili.

Reklama

Poster ke třetí řadě

Poster ke třetí řadě

Titulky

Titulky k seriálu pro vás překládali Danyssimo a Milenka

Stáhnout je můžete v profilech jednotlivých epizod nebo v rubrice Titulky

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama