The Newsroom
95/100 - 60×

The Newsroom

Inteligentní, aktuální a vtipný The Newsroom přibližuje zákulisí fiktivní zpravodajské televizní stanice. Soustřeďuje se na moderátora Willa McAvoye (Jeff Daniels), výkonnou producentku MacKenzie, kterou s Willem pojí společná minulost, a celý tým redakce neustále se honící za novou informací a jejím ověřením, aby mohli být na zpravodajství, které dělají, právem hrdí.

USA | 2012 | Ukončeno
vysílání
3 sezóny | HBO | 60 minut
žánr
Drama, Komedie, Romantický
hrají
Jeff Daniels (Will McAvoy), Emily Mortimer (MacKenzie McHale), Sam Waterston (Charlie Skinner), Olivia Munn (Sloan Sabbith), Thomas Sadoski (Don Keefer), Alison Pill (Margaret Jordan), John Gallagher, Jr. (Jim Harper), Grace Gummer (Hallie Shea), Dev Patel (Neal Sampat), Marcia Gay Harden (Rebecca Halliday), David Harbour (Elliot Hirsch), Jane Fonda (Leona Lansing), Chris Messina (Reese Lansing), Adina Porter (Kendra James), Chris Chalk (Gary Cooper)

Operace "Zadní Vítr" - hlavní inspirace 2. série

Operace "Zadní Vítr" - hlavní inspirace 2. série

Přečtěte si článek o operaci „Zadní vítr“, fascinující skutečné události, která inspirovala Aarona Sorkina, a stojí tak za hlavním příběhem táhnoucím se celou 2. řadou The Newsroom.

1 0
10.8.2013

Každý, kdo sleduje Sorkinův The Newsroom, už ví, že se seriál zaobírá skutečnými událostmi. Letos však Aaron Sorkin představil nový rámec – tím je Operace Genoa, fiktivní zápletka táhnoucí se celou 2. řadou. Nicméně tento příběh sám o sobě není tak zcela originální, ve skutečnosti je totiž založen na reálné misi zvané Operace „Zadní Vítr“, která způsobila obrovské problémy CNN v roce 1998. Fakta obou případů jsou docela podobná, což se Sorkin ani nesnaží zakrýt.

Jak jsme se dozvěděli v epizodě 2×02 – The Genoa Tip, tip, který Cyrus West dal Jerrymu Dantanovi, byl o použití nervového plynu (sarin) Američany na civilisty. Vlastně to byl jeden z vojáků Speciálních jednotek, který se akce účastnil, kdo mu poskytl dané informace. Pokud by tyto informace byly pravdivé, jednalo by se o válečný zločin.

V operaci „Zadní vítr“ se jednalo o misi z roku 1970 během války ve Vietnamu, kde byly speciální jednotky poslány do Laosu, aby odpoutaly pozornost, a aby tak mohla americká armáda zahájit útok proti vojsku na severu. Mise byla úspěšná, 54 členů vietnamského vojska bylo zabito a americké speciální jednotky našly bunkr obsahující spoustu informací od rozvědky. Nicméně jakési to chemické činidlo použito bylo, ať už Američany nebo Vietnamci. Kdo jej použil, a co to vlastně bylo za chemikálii, zůstává otázkou. Většina svědků tvrdila, že šlo o slzný plyn, ale někteří tvrdili, že to byl nervový plyn – sarin.

Ostré diskuze odstartovaly až 30 let poté, během vysílání CNN o operaci „Zadní Vítr“. Stanice tvrdila, že tato operace byla stvořena za účelem napadnout skupinu Američanů, kteří přeběhli na stranu Laosu, a že na ně byl použit sarin. CNN dokonce měla spolehlivý zdroj, admirála Thomase Moorera, předsedu Náčelníků štábů z doby, kdy operace probíhala. Nicméně poté, co byla reportáž odvysílána, Moore prohlásil, že nikdy nic nepotvrdil a že byl zmatený, protože otázky, které mu byly kladeny, byly plné chytáků. I velitel čety jim poskytl důkazy, které podporovaly toto tvrzení CNN. Bohužel, oba zdroje byly nakonec zdiskreditovány vyšetřováním Pentagonu, jehož závěry zahrnovaly to, že velitel čety nemohl na 24 let zapomenout, co se stalo, a pak si zničehonic vzpomenout, a že admirál Moorer – kterému tehdy bylo 86 let – nebyl spolehlivým zdrojem, protože byl už starý a přežíval jen díky lékařské pomoci. Takže byli oba jednoduše zdiskreditováni z právních důvodů.

Ať už to byla pravda nebo ne, lidé ze CNN nakonec provedli vlastní vyšetřování a usoudili, že zpráva byla „vadná“, takže se omluvili a svá tvrzení odvolali. Oba producenti, kteří za touto reportáží stáli, byli vyhozeni z práce, a následně neoprávněně přispěli k žalobě proti CNN. Jeden z nich dostal milion dolarů odstupného, u druhého částka zůstává záhadou. Vedení CNN, které stálo za jejich vyhazovem, dlouho u této stanice také nezůstalo.

Takže pokud Sorkin založil svůj příběh zcela podle operace „Zadní Vítr“, můžeme očekávat multimiliónovou žalobu proti ACN, vyvolanou Jerrym Dantanou, který vlastně sám přišel do ACN s tipem na operaci Genoa. Tudíž Dantana je nejspíš hlavním záporákem 2. série.

Zdroj

Zdroj: HBO

Diskuze /3

BRIAN19

Ono to už bolo trošku naznačené v poslednej epizóde, kde Maggie pri tom rozhovore, povedala, že ten vojak nikdy nepovedal, že sa to stalo ako tvrdí Jerry, ktorý chce Maggie zdiskreditovať, kvôli psychcickým problémom. Nakoľko iba ona s Jerrym robili to interview s tým generálom alebo vojakom.

Každopádne je škoda, že Jim skončil s tou tour, pretože ma to strašne bavilo a vždy ma to potešilo, keď sme sa presunuli z ACN.

10.8.2013 | 13:59:45
JohnyK

Mňa viac ako tá Romneyho kampaň bavili africké exteriéry. Bbola príjemná, celkom nečakaná zmena (oproti prvej sérii).

10.8.2013 | 16:16:30
MattASS

Myslím, že Romneyho kampaň ještě přijde, tohle bylo před primárkami, ta největší show přišla až když pan guvernér nebyl schopný hned na začátku porazit ostatní kandidáty a zúročit tak potenciál (ať už finanční, nebo lidský), který měl několikanásobně vyšší než ostatní kandidáti. Ale zase ně všechno zkazil on sám, svojí roli sehrála Tea Party, která ukázala, že sociálně konzervativní křídlo v Republikánské straně rozhodně není na ústupu.

11.8.2013 | 18:22:11
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Nepřehlédněte

Co teď sledovat?

Co teď sledovat?

Pokud si po skončení The Newsroom zoufáte, na jaký seriál (podobného ražení) se teď dívat, mrkněte se do článku, obsahuje přes tucet tipů.

Reklama

Nejoblíbenější postavy

Narozeniny

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama