Under the Dome (Pod kupolí)
78/100 - 223×

Under the Dome(Pod kupolí)

Chester's Mill je místo jako každé jiné. Alespoň bývalo… Dokud ho od zbytku světa neodřízla záhadná kupole. Neviditelná, nezničitelná, není z ní úniku. Nevíme, odkud se vzala, ani proč tu vůbec je, ale teď když jsme všichni uvěznění pod kupolí, žádná z našich tajemství nejsou v bezpečí.

USA | 2013 | Ukončeno
vysílání
3 sezóny | CBS | 43 minut
žánr
Sci-fi
hrají
Frank Whaley (Marston), Eriq La Salle (Hektor Martin), Kylie Bunbury (Eva Sinclair), Mike Vogel (Dale "Barbie“ Barbara), Dean Norris (James "Velký Jim“ Rennie), Eddie Cahill (Sam Verdreaux)

10 věcí, které byste měli vědět o seriálu

10 věcí, které byste měli vědět o seriálu

Před pár dny byla odvysílána premiéra seriálu a my jsme pro vás přeložili deset nejdůležitějších věcí, které byste podle Briana K. Vaughana (Lost) a Neala Baera (ER) měli o seriálu vědět.

3 0
29.6.2013

#1: Producenti označují toto drama za televizní událost léta, a to z dobrého důvodu. V první epizodě jsme mohli vidět pěkně krvavou amputaci, autonehody a jednu krávu rozříznutou na polovinu ve chvíli, kdy se nad město snesla kopule a odřízla je od zbytku světa. A brzy uvidíte další, jako třeba obrovskou explozi v druhé epizodě.

#2: Nenazývejte to minisérií. I když má letní série jen 13 dílů, producenti tvrdí, že má seriál velký potenciál pro pokračování druhou sérií. Bear optimisticky věří, že Under the Dome by mohlo na obrazovkách dlouho vydržet. S Vaughanem se shodli na tom, že právě 13 epizod seriálu nejvíce prospěje. „Je to pořád napínavé bez hluchých míst,“ popisuje Vaughan výhodu kratších sérií.

#3: Kingova kniha, která čítá více než 1000 stran, popisuje dění během jednoho týdne. Seriál stanice CBS se tohoto času nedrží, už od desáté epizody týden přesáhne. Producenti poznamenali, že se většina epizod odehrává během jednoho dne. Vaughan řekl, že jejich počínání King podporuje a že se mu líbí odbočky od jeho vlastního příběhu. Vaughan ještě poznamenal, že když poprvé přišli za Kingem s nápadem, že by lidé mohli být pod kupolí uvězněni i několik let, řekl prý, že mohou dosáhnout toho, čeho on nikdy nemohl a že díky tomu pak může mít seriál jiné zakončení, než jaké bylo v knize.

#4: Když už mluvíme o autorovi, producenti zmínili, že pokud bude Under the Dome obnoveno pro druhou sérii, King by rád sám jednu epizodu napsal. Ale prozatím nechává scénáře na Bearovi a Vaughanovi s poznámkou „je to vaše dítě, tak si s ním pohrajte“.

#5: Už brzy bude také zodpovězena předpokládaná otázka, proč se obyvatelé nepodkopou pod kupoli a nevyváznou odsud tímhle způsobem. Producenti slibují, že se dvě postavy pokusí uniknout z města a zjistí, že lidé pod kupolí jsou opravdu v pasti a nikudy se nedá utéct.

#6: Smrti se nevyhneme. Kingova kniha je velmi temná, ale ani seriál na temnosti moc neztratil, když CBS převzala projekt od stanice Showtime (která o něj měla dříve zájem). Bear se zmínil o tom, že v místnosti scenáristů mají „nebeskou tabuli“, na které je jedna postava… a nebo možná víc.

#7: Díla Stephena Kinga i jeho kolegy výkonného producenta byla nedílnou součástí dospívání Vaughana, který tvrdí, že se v seriálu mísí oba světy těchto tvůrců: „Steven Spielberg vidí v lidskosti jen to nejlepší, kdežto King zase to nejhorší. Ale u obou jsou jisté podobnosti. Jsou velmi zanícenými humanisty, kteří staví lidi do neuvěřitelných situací a sledují, jak si s nimi poradí.

#8: Ze seriálu nebude žádné The Killing. Hned v pilotu se setkáváme s mnoha záhadami, např. proč děti dostávají záchvaty a vidí hvězdy a čáry a tak dále. Vaughan slibuje, že většina záhad bude rozluštěna dřív, než se objeví další. To ale neznamená, že budou vysvětleny všechny záhady, některé by se mohly táhnout i roky, pokud bude seriál obnoven, včetně záhady, proč právě Chester's Mill zakryla kopule. Vaughan říká: „O kopuli toho na konci série hodně zjistíme, ale ne všechno. Když máte seriál s jedinou hlavní záhadou, lidé si musí velmi oblíbit postavy, aby byl seriál úspěšný. Tak jako tomu bylo u Lost. Záhady jsou jen přidaný bonus, vše je o odhalování pravých charakterů postav. Nebojím se, že by to lidé přestali sledovat, kdyby nedostali odpovědi na všechny důležité otázky, pokud by si oblíbili postavy na obrazovce.

#9: V březnu na WonderConu producenti upozornili, že tenhle seriál nebude žádné post-apokalyptické drama, jakým je třeba The Walking Dead. Under the Dome bude postupně divákům líčit, co se stane, když bude městečko zničehonic odříznuto od zbytku světa a lidé nebudou placeni za svou práci a když mít peníze v bance ztratí smysl, jak se budou zdroje nutné pro přežití zmenšovat a zmenšovat. Podle Vaughana si ale seriál udrží i některé prvky dřívějšího každodenního života.

#10: Stejně jako to bývá v jiných adaptací, i zde se objeví nové postavy. Například lesbický pár s dcerou, který projíždí městem a bude jedním z těch, kteří budou uvězněni pod kupolí. „Cílem bylo přidat do seriálu společensky relevantní dějové linky,“ říká Bear.

Zdroj: CBS

Diskuze /10

Arkantos

Tesim sa na dalsie diely. Prvy sa mi velmi pacil. Aj ked Kingove knihy mi nesedia.

29.6.2013 | 15:59:33
DarthVADERr

kdyby nedostali odpovědi na všechny důležité otázky… no dúfam že to ostane len pri „kdyby“, lebo ďalší LOST sa mi veru pozerať nechce…

29.6.2013 | 19:24:28
Jake

Pilot se mi zatim hodne libil, vypada to na dalsi dobry mystery serial. Ale presne tak, snad se z toho nestane, v tom spatnem slova smyslu, dalsi Lost.

30.6.2013 | 19:10:59
Robb_Stark

Pilot mě dost zklamal. Dialogy postav jsou až moc strojené a vizuální efekty, no bohužel nebylo víc peněz :/

3.7.2013 | 1:28:36
LubosPubos

…lesbický pár s dcerou, který projíždí … Tak tohle mi vadilo nejvic.Takze celej serial bude o podprahove informaci divakum ze je normalni kdyz lesby-buzny vychovavaj deti. US tvorba uz je jen o tom jak lidem vnutit tyhle blbosti.

#6 KevSpa #7 fandapcd
4.7.2013 | 23:15:57
KevSpa

#5 LubosPubos: Tak se na žádné seriály nekoukej a pokud možno ani nevylézej ze svého domova. Ještě bys zjistil, kolik je kolem tebe v reálném světě homosexuálů a mohl by ses z toho poblinkat. A to by ti určitě nikdo nepřál. I omezenci mají právo na klidný život.

webmaster
5.7.2013 | 5:06:31
fandapcd

#5 LubosPubos: Bohužel na světě existujou bytosti jako ty

5.7.2013 | 12:46:33
vitakappa

Nechápu proč by to mělo být bohužel, když někdo vyjádří svůj názor. Právo na názor je základní právo svobodné společnosti a vy toto právo musíte respektovat. Urážet někoho za vlastní názor je projevem slabosti. Jinak já osobně jsem se dlouhá léta věnoval léčitelství a věřte tomu nebo ne, ale homosexualita u mužů způsobuje vážná onemocnění mentálního aparátu. To jenom na okraj. Jinak mně ty dvě lesby také vadí.

6.7.2013 | 21:10:52
phoebess

UPOZORNĚNÍ PRO VŠECHNY! Tento mystery seriál je o VŠECH lidech žijících pod kupolí. O ničem jiném. (Anti)homofobní hádanice tu nebudeme trpět. Další příspěvky na toto téma budou smazány.

čestný člen redakce
6.7.2013 | 21:59:25
hledaseniki

Opravdu mě udivuje, jak někdo z nadějného sci-fi seriálu dokáže přepnout na téma homosexuality. Bože, dvě lesbičky no a co, pokud Vám to trhá žíly tak na to nekoukejte!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!!

8.7.2013 | 13:01:39
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Stav titulků

Epizoda S03E13: The Enemy Within

cz100%
DOKONČENO
sk100%
DOKONČENO

Překlad titulků: @Honza95, @AnnieK998 a @Seticzech
Na verzi:
Under.the.Dome­.S03E13.HDTV.x264-LOL

Předběžný čas dokončení: Během tohoto týdne

Reklama

Nejlepší epizody 3. řady

Náhodný obrázek

Náhodný obrázek

Narozeniny herců

Hlídejte si nás

Filtr seriálů








Reklama