Van Helsing
61/100 - 63×

Van Helsing

Vanessa Helsing, vzdálená příbuzná slavného lovce upírů Abrahama Van Helsinga, je vzkříšená z jednoho důvodu – aby vystopovala upíry, kteří zcela ovládli svět. Vanessa je poslední nadějí lidstva, která je povede v boji proti upírům a navracením toho, co bylo ztraceno.

USA | 2016 | Ukončeno
vysílání
5 sezón | Syfy | 42 minut
žánr
Akční, Dobrodružný, Hororový
hrají
Kelly Overton (Vanessa Helsing), Jonathan Scarfe (Axel Miller), Christopher Heyerdahl (Sam), Trezzo Mahoro (Mohamed), Rukiya Bernard (Sarah Carol), Aleks Paunovic (Julius Romanski), Vincent Gale (Phil Fleischman), Paul Johansson (Dmitri), Laura Mennell (Rebecca), David Cubitt (John), Hilary Jardine (Susan Jackson), Terry Chen (Brendan), Missy Peregrym (Scarlett Harker), Ryan Robbins (Taka), Andrea Ware (Lucky)

Recenze: Jak u nás bodovala první řada?

Recenze: Jak u nás bodovala první řada?

Máme za sebou celou první řadu seriálu Van Helsing, proto je načase, abychom se vyjádřili, jak se nám celá řada líbila. Splnila ženská lovkyně upírů očekávání, nebo stanice Syfy šlápla úplně vedle? Přečtěte si naší recenzi a povězte nám, co si myslíte o seriálu.

7 1
19.12.2016

Seriál Van Helsing mapuje příběh Vanessy, která se po třech letech probouzí z kómatu a zjišťuje, že svět se za ty tři roky změnil – na pomyslném trůnu nyní sedí upíři, kteří zotročili lidskou rasu. Slaboučký Odboj se snaží s nimi bojovat, ale zoufale potřebuje zbraň, které se upíři bojí. A tou je právě Vanessa.

Příběh nezní vůbec špatně, největším problémem ale je, že tvůrci s ním nedokážou pořádně pracovat. V seriálu se vyskytují zajímaví pradávní upíři, kteří vedou komunitu upírů a lidí. Bohužel Dmitri, Julius či Rebecca nedostávají příliš prostoru a prakticky se v seriálu objevují pouze v jedné kraťoučké scéně za epizodu, což je dost málo.

Jejich scény vždy stály za to a pokaždé jsme se dozvěděli něco nového o komunitě, způsobu žití upírů, jejich zvycích. Ve třinácti epizodách ale tyto postavy prakticky nedostávaly žádný prostor a pozornost se soustředila na malou skupinku v nemocnici. V té vyčnívá například voják Axel Miller, který si je vědom výjimečnosti Vanessy a vidí ji jako naději pro budoucnost lidstva.

(Vanessa a Axel – dva tahouni seriálu. Foto: Syfy)

V seriálu je celá řada vedlejších postav. A když říkáme vedlejších, opravdu už více vedlejší být nemohou. Ať už budeme mluvit o Samovi, Mohamedovi, Johnovi, doktorce, Fleshovi či Brendanovi, za celou řadu téměř žádná z těchto postav nedostala prostor k nějakému zajímavému rozvoji a v podstatě po celé první řadě o nich nic nevíme.

Maličko z této skupiny vyčnívá Mohamed, jehož dějová linka začala být zajímavá ve chvíli, kdy zradil Vanessu a chtěl zachránit svou sestru Sheemu. Bohužel tato dějová linka byla odhalena až v předposlední epizodě He's Coming. Podobně tomu bylo i u Sama. Je těžké si za celou řadu vybudovat k postavám nějaký vztah, když jsme se o nich v průběhu sezóny prakticky nic nedozvěděli.

A u hlavních postav to nebylo o moc lepší. Axel je sice sympaťák, ale jednalo se o přímočarou postavu, která měla v seriálu jasně definovaný začátek a konec. Samotná Vanessa sice párkrát v epizodách zazářila, ale její schopnosti a původ nám byly odhaleny až v samotném závěru řady, kdy už bylo pozdě. Všechny tyto výtky podkopávají nohy seriálu, ale stále to neznamená, že seriál nestálo za to sledovat.

(Jednou z nejlepších epizod byl díl For Me, kdy upíři zaútočili na nemocnici. Foto: Syfy)

Co se naopak velice povedlo, byly záhady v podobě utajovaného vraha uvnitř skupiny. Tvůrci nás drželi celou řadu v napětí, kdo by mohl být oním vrahem a každou epizodu jsme dostávali nové indície. Jakmile jsme si už mysleli, že vrahem by mohla být ona postava, v další epizodě nás tvůrci opět svedli ze stopy, a nenápadně ukázali prstem na někoho jiného.

Co se také velice podařilo, byla nečekaná úmrtí hlavních a vedlejších postav. Když bylo odhaleno, že Vanessa dokáže proměnit upíra zpět v člověka, už nás napadalo, že v seriálu prakticky nikdo nemůže umřít. A ono to bylo přesně naopak. Přibližně uprostřed řady prakticky každou epizodu umírala nějaká postava, čímž se seriál stával napínavější a napínavější.

Jednotlivé epizody se poměrně pěkně sledovaly a seriál neměl vyloženě špatný díl. V lepším rozletu mu spíše bránily jednotlivé postavy a jejich prokreslení, malý výskyt pradávných upírů a nevyužitý potenciál hlavní postavy Vanessy. Seriál rozhodně není tak špatný, jak se o něm v komentářích na tuzemských i zahraničních webech mluví, ale kvůli pár negativním bodům, které jsou popsáné výše, je to tak průměr s odřenýma ušima. Snad se to u druhé řady zlepší.

Hodnocení: 60%

Diskuze /8

Czistoslava

Mno tak myslím, že se seriálem končím. V postřezích, které jsou uveřejněny po uvedení dílu se dozvídáme víc informací než v samotném seriálu a nebo autor článku má bujnější fantazii nežli scénáristi. To za prvé. Za druhé se divím, že z lidstva je ještě vůbec někdo na živu, když místo přežití rasy upřednostňují všichni svoje zájmy, to za druhé. A za třetí mi logika upírů nějak uniká. Ano, budou chodit za dne, budou se živit na lidech a šířit upírskou populaci až se nebudou při tom počtu mít na kom živit a sbohem upíři. Je to nesmysl na nesmysl.

#2 tom99
19.12.2016 | 18:33:09
tom99

#1 Czistoslava: Už jsi tenhle komentář jednou psal, není potřeba ho kopírovat ke každému článku. Jaké informace navíc?

#6 Czistoslava
webmaster
19.12.2016 | 18:35:20
vacicak

me se to celkem libilo ale nemyslim si ze by to melo druhou radu.

19.12.2016 | 21:11:34
Fifipek

Po naprosto nezajímavém pilotu se seriál zvedl, ale přesto jsem dost překvapen, že to dostalo druhou řadu

20.12.2016 | 0:33:03
cipinka5

tak mne sa to celkom páčilo až na tých upírov. predstavovala som si ich trošku inak. nieje ani celkom jasné, ako to v tomto seriály s nimi funguje. jedni sú pri zmysloch ako normálni ľudia, iba oči červené, ďalší sú ich poskokovia, ďalší sú ako zvery…ale ináč druhú sériu by som si pozrela, hlavne pokiaľ tam bude Axel ako človek, nie ako upír :-) na neho jediného sa dalo spoľahnúť :-)

#7 Huholoman
20.12.2016 | 22:56:39
Czistoslava

#2 tom99: Kdyby se dal předchozí příspěvek smazat, udělala bych to. Předchozí článek už je pro komentující dávno starý. Informací, které se nedaly ze seriálu vykoukat je celá řada, musela bych projít článek po článku a vypisovat je, za což mi tenhle seriál nestojí. Nebyl to rozhodně útok na autora článků. Prostě pojetí upírů není špatné, ale logika konání upírstva a lidstva je na draka.

#7 Huholoman
21.12.2016 | 18:33:57
Huholoman

#5 cipinka5: Ti s červenejma očima byli prastaří, nebo tak nějak to v seriále zaznělo, ti poskoci byli mladší a ti, co se chovali jak zvířata, těm myslím říkali feralové a byli to degenerovaní upíři, co se začali živit zvířecí krví.

#6 Czistoslava: Takže chceš, aby všcihni furt viděli tvuj příspěvek pokaždé, když čtou novej článek? :D Jinak s logikou upírů souhlasim, celkově mi přišlo, že se snažili ty upíry udělat nějak víc cool a naopak z nich udělali bestie, co se chovaj velmi podivně.

#8 Czistoslava
23.12.2016 | 12:01:31
Czistoslava

#7 Huholoman: Jasně, mám tu komentář u každého článku, a proto na celé Edně najdeš tak maximálně 10 příspěvků, a to ještě přeháním … Ale to je mimo téma. Pořád jsem čekala, že se v seriálu objeví nějaké logické vyústění, a ono nic. Je to jen další seriál pro seriál. Jen aby se dal natočit další díl. Ale co už, další řada mě nechává v klidu.

26.12.2016 | 17:50:49
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Stav titulků

Epizoda S05E13: Novissima Solis

cz100%
DOKONČENO

Překladatel: @Mixam, @Flowerska

Aktualizace postav

V průběhu třetí řady budeme pravidelně aktualizovat nové postavy, které se v seriálu vyskytují. Proto neváhejte se podívat na jejich profily a charaktery ohodnotit:

Reklama

Zajímavosti

Recenze třetí řady seriálu Van Helsing: Stále krvavá zábava?

Recenze třetí řady seriálu Van Helsing: Stále krvavá zábava?

I když na jiných stanicích jsme uprostřed seriálové sezóny, některé seriály si nyní dají roční odpočinek. Van Helsing se s námi prozatím rozloučil třetí řadou, tak si teď pojďme všechno hezky zrekapitulovat. Má seriál stále co nabídnout, nebo se jedná o nastavovanou­ kaši?

Náhodný obrázek

Náhodný obrázek

Narozeniny

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama