Wolf Hall
86/100 - 18×

Wolf Hall

Královské drama odehrávající se v Anglii za doby vlády Tudorovců. Ústředními postavami jsou ministr Thomas Cromwell, panovník Jindřich VIII. a Anna Boleynová.

VB | 2015 | Ukončeno
vysílání
1 sezóna | BBC Two | 50 minut
žánr
Drama, Historický, Životopisný
hrají
Mark Rylance (Thomas Cromwell), Damian Lewis (Jindřich VIII.), Claire Foy (Anna Boleynová), Anton Lesser (Thomas More), Joanne Whalley (Kateřina Aragonská), Jonathan Pryce (Thomas Wolsey), Mark Gatiss (Stephen Gardiner), Thomas Brodie-Sangster (Rafe Sadler), Luke Roberts (Henry Norris),

Něco málo na úvod aneb co byste měli vědět

Něco málo na úvod aneb co byste měli vědět

Britská šestidílná minisérie je románovou adaptací a objeví se v ní celá plejáda známých herců. Pro začátek vám přinášíme článek se základními informacemi, ale dozvíte se v něm i řadu zajímavostí.

8 0
22.1.2015

Seriál vznikl na motivy dvou historických románů Hilary Mantelové – Wolf Hall (2009) a Bring Up the Bodies (2012). První z knih popisuje prudký vzestup Thomase Cromwella a je zasazena do let 1500–1535. Kniha získala mnohá ocenění, jmenujme např. Man Booker Prize a ocenění od Národního spolku kritiků. Román čeká i převedení na Broadway pod vedením londýnské produkce, někdy na jaře 2015 jako dvojpředstavení.

Titul knihy i seriálu pochází z rodiného sídla Seymourů Wolf Hall (nebo-li Wulfhall) ve Wiltshiru, kde se ovšem děj nikdy neodehrává. Název odkazuje na rčení „Člověk člověku vlkem“ (man is a wolf to man/homo homini lupus; Titus Maccius Plautus), které zde slouží jako neustálá připomínka nebezpečné povahy Cromwellova světa plného oportunistů.

Pokračování veleúspěšného historického románu s názvem Bring Up the Bodies opět posbíralo několikerá ocenění. Spisovatelka uzavře sérii letos s titulem The Mirror and the Light, jež se bude odehrávat v letech 1536–1540.

První zprávy o televizním zpracování oznámila BBC Two v roce 2012 a o rok později se začalo s castingem. V seriálu se objeví 102 postav a dnes si také v dalším článku počtete, koho můžete v hereckém ansámblu očekávat. Natáčení probíhalo od května do července 2014 převážně v Anglii a Walesu, celkem příznačně v tudorovských sídlech a lokacích. Rozhodně od zpracování neočekávejte odklony od historie a drsnost kabelovky, jako tomu bylo u Tudorovců, ani spíše romantickou kostýmovku typu The White Queen. Tohle bude čistokrevné precizní drama, ovšem neladěné do dokumentárna či inscenačního stylu.

Sérii má na starosti Hugo Blick, jenž má na svědomí i oceňované sedmidílné drama The Shadow Line, v hlavních rolích s Chiwetelem Ejioforem a Christopherem Ecclestonem, a také momentálně vysílanou The Honourable Woman s Maggie Gyllenhaal. Do křesla režiséra se pak posadil Peter Kosminsky, který má na svém kontě spíše televizní filmy, ale nevyhnul se ani stříbrnému plátnu, a mnoho z vás pravděpodobně vidělo jeho adaptaci Bouřlivých výšin (1992) s Ralphem Fiennesem a Juliette Binoche, případně pak novější Bílý oleandr (2002) s Michelle Pfeiffer, Robin Wright, Renée Zelweger a Alison Lohman.

No a o čem vlastně seriál bude? O tudorovské Anglii, Jindřichu VIII. a jeho šesti třech ženách a hlavně o mocných mužích za oponou, třech Thomasech – Cromwellovi, Moreovi a Wolseym. A samozřejmě o intrikách a vztazích na královském dvoře. Ale půjde tu především o boj moc.

Fotky patří Fourth Estate.

Zdroj: BBC Two

Diskuze /4

LuAn

Tak jsem vážně zvědavá. Zajímavé opravdu bude vyhnout se jak Tudorovcům tak The White Queen, udržet drama a bavit diváky :)

čestný člen redakce
22.1.2015 | 13:13:00
suzuki051cj

Cauko…Bude na to niekto robiť titulky?Prosím,pro­sím…

22.1.2015 | 15:11:42
Lucifrid

Ano, titulky se připravují, najetím na českou vlaječku uvidíte stav v procentech.

webmaster
22.1.2015 | 15:29:54
suzuki051cj

Ďakujem a už vopred sa teším…

22.1.2015 | 21:36:06
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Filtr seriálů








Reklama