1883
96/100 - 49×

1883

Prequel seriálu Yellowstone, ve kterém sledujeme rodinu Duttonovu, jež se vydává na cestu na západ přes Velké pláně k poslední baště nezkrotné Ameriky. Jde o drsné převyprávění Západní expanze a intenzivní studii o jedné rodině prchající před chudobou, aby nalezla lepší budoucnost v americké zaslíbené zemi – Montaně.

USA | 2021 | Ukončeno
vysílání
1 sezóna | Paramount+ | 55 minut
žánr
Drama, Historický, Western
hrají
Tim McGraw (James Dutton), Faith Hill (Margaret Dutton), Isabel May (Elsa Dutton), Sam Elliott (Shea Brennan), LaMonica Garrett (Thomas), Audie Rick (John Dutton), Marc Rissmann (Josef), Eric Nelsen (Ennis), James Landry Hébert (Wade)

Je osud jedné postavy už opravdu zpečetěn?

Je osud jedné postavy už opravdu zpečetěn?

Kvůli konci předposlední epizody první řady jsou určitě všichni fanoušci zvědaví, jak to dopadne s jednou hlavní postavou, jejíž život nyní visí na vlásku. Skutečně ji potká smrt, nebo ji dokáže nějak přelstít? Nápovědu k tomu bychom mohli vyhledat v seriálu Yellowstone.

4 0
26.2.2022

Už na samotném začátku seriálu nám bylo nadhozeno, že Elsa s největší pravděpodobností zemře, jelikož jsme spatřili flashforward, ve kterém se Elsa ocitá uprostřed bojechtivých indiánů a když jednoho zastřelí, on po ní zároveň vystřelí šíp, který ji zasáhne do břicha. A právě na tuto scénu nakonec došlo v předposledním díle první řady Racing Clouds.

I přes své zranění však Elsa žádnou bolest zprvu nepociťovala a dokázala i ujít kus cesty se svým koněm. Když ji její matka Margaret a Wade najdou, šíp jí vytáhnou a ošetří ji. Na první pohled se zdá, že bude Elsa v pořádku a své zranění přežije. Nicméně se ukáže, že jí šíp poranil játra a její otec James to s ní nevidí vůbec dobře, jelikož při takovém poranění je šance na přežití opravdu, ale opravdu malá. Nezbývá jim tak nic jiného, než se smířit s tím, že o svou dceru už brzy přijdou. A aby jí dopřáli poklidný odchod, budou před ní předstírat, že bude v pořádku a nechají ji, ať vidí krásu kolem sebe, dokud to jde. James se také rozhodne, že tam, kde Elsa zemře, tam taky rodina zůstane a vybuduje svůj domov. Ze seriálu Yellowstone samozřejmě víme, že Duttonovi postaví svůj ranč v Paradise Valley, což je v okolí města Bozeman v Montaně. Momentálně se karavana nachází poblíž Fort Caspar ve Wyomingu. Do Montany už to tedy není až tak daleko a je tedy pravděpodobné, že ve finále Elsa skutečně zemře na místě, kde bude vybudován ranč. Jenže je tady jedno ale.

(Rozloučí se s námi Elsa ve finále první řady?)

Yellowstonu totiž bylo řečeno, že ranč byl vybudován v roce 1886, a v našem seriálu se teprve nacházíme v pozdním podzimu 1883. Navíc právě až v roce 1886 zemře na pozemku budoucího ranče první Dutton. John Dutton totiž v Yellowstonu pronese, že každý Dutton, který od roku 1886 zemřel, byl pohřben na ranči. Kdyby tedy už Elsa zemřela v roce 1883 na místě, kde bude ranč vybudován, nedávala by Johnova věta smysl, protože první hrob by tam byl už z roku 1883. Díky této malé informaci jsou fanoušci přesvědčeni, že Elsu smrt ještě nepotká. Domnívají se, že buď karavanu dostihne Elsin indiánský manžel Sam s nějakými léčivy (které například její smrt oddálí až do roku 1886), nebo že se Duttonovým podaří nalézt jezírko s léčivými minerály, ve kterém jsme ve čtvrté řadě mohli vidět Johna a jeho syna Kayceho.

(Ranč by měl vzniknout až v roce 1886.)

Dále je tu ještě otázka jednoho Duttona, který ještě není narozen. Z flashforwardů z roku 1893 víme, že Margaret a James budou mít dalšího syna jménem Spencer. Nabízí se však také varianta, že je to ve skutečnosti Elsin syn a ona při jeho porodu zemřela. Na Margaret tak tedy zůstalo se o chlapce postarat. Malý náznak, který by mohl tuto teorii potvrdit, jsme mohli spatřit v pátém díle, ve kterém Margaret Else řekla, že jestli otěhotní (v té době ještě s Ennisem), tak ona se o její dítě starat nebude; že se Elsa bude muset snažit sama. Že by ale přece jen nakonec musela vzít syna své dcery pod svá křídla, jelikož malý chlapec zůstane bez matky? Podle jistých informací by se měl Spencer narodit právě v roce 1886, což je tedy zároveň i rok, kdy na území ranče zemře první Dutton a kdy jsou položeny základy Yellowstonského ranče Duttonových. Suma sumárum, úmrtí Elsy v roce 1886 na místě, kde její pozůstalí vybudují ranč, by dávalo naprostý smysl. Otázkou však je, co by Duttonovy natolik zdrželo, že se do Montany dostanou až za více než dva roky od aktuálního dění v seriálu? Nebo že by to celé nakonec byla jen časová chyba, kterou Taylor Sheridan nevědomky udělal a základy ranče budou skutečně položeny už v roce 1883? To uvidíme.

Foto: Paramount

Co si myslíte vy? Zemře ve finále Elsa, nebo přežije a bude žít minimálně do roku 1886?

Diskuze /5

moudnik

Ať už ta časová linie je, či není chybná, mé přání je zachovat nádhernou Elsu živou a uzdravenou do dalších sérií. Není krásnějších a oduševnělejších postav než je Elsa, která se navíc postupně stala hlavní postavou seriálu. Bez ní by seriál hodně utrpěl.

27.2.2022 | 7:06:30
Palecmc23

:(

27.2.2022 | 11:21:13
Balerion

Taky mi přijde jako docela pořádná výzva, kdo potáhne další sérii, když Elsa teď umře. Na druhou stranu, Elsa se vdala za indiána, takže její život se ubírá jiným směrem než rodiny Duttonových. No, jsem zvědav.

27.2.2022 | 22:57:57
Hodooor

kdo čekal jako já že ji přijede vyléčit Sam tradiční medicínou jak se rozžvýká listí s flusancema a mastička se napatlá na ránu :/

28.2.2022 | 21:37:24
Merisielu

:(

26.8.2022 | 1:08:25
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Stav titulků

Epizoda S01E10: This Is Not Your Heaven

cz100%
DOKONČENO

Český překlad seriálu zajišťuje num71 na Titulky.com.

Po zhlédnutí neváhejte epizodu ohodnotit.

Nejoblíbenější postavy

Reklama

Galerie

Galerie

Narozeniny herců

Sledujte nás

Filtr seriálů








Reklama