1899
78/100 - 53×

1899

Tvůrci úspěšného německého sci-fi seriálu Dark se v novém projektu vydávají do nebezpečných vod. Příběh sleduje skupinu evropských migrantů, kteří se odhodlají utéct životu v bídě. Na cestě do New Yorku narazí na prázdnou loď, s níž před nimi jiná skupina vyplula z Londýna. Opuštěná loď, kterou obestírá velké tajemství, změní slibné sny posádky na noční můry.

Německo | 2022 | Ukončeno
vysílání
1 sezóna | Netflix | 60 minut
žánr
Historický, Mysteriózní, Sci-fi
hrají
Emily Beecham (Maura Franklin), Andreas Pietschmann (Eyk Larsen), Maciej Musiał (Olek), Yann Gael (Jérôme), Mathilde Ollivier (Clémence), Miguel Bernardeau (Ángel),

Tvůrci mají jasný plán, jak zakončit 1899

Tvůrci mají jasný plán, jak zakončit 1899

Novinka 1899 se řadí mezi tituly, které si udržují vysokou sledovanost. Reakce diváků jsou zatím smíšené, ale převažují mezi nimi pozitivní ohlasy. To tvůrcům hraje do karet, neboť příběh pro 1899 chtějí koncipovat do trilogie.

13 0
22.11.2022

1899 přes víkend obsadilo v knihovně Netflixu nejvíce streamovaných hodin, a tím i nejvyšší příčky ve sledovanosti. Podle ohlasů se ale diváci rozdělili na dva tábory. Ti, co jsou obeznámeni s tvorbou Jantje Friese a Barana bo Odara, si v záhadách libují, zato jiným přijde seriál příliš komplikovaný až utahaný.

Tvůrci si v osmi epizodách první série takticky pohrávají s příběhovou rovinou. Jednu chvíli si myslíte, že vám všechno začalo dávat smysl a hádanky jste vyřešili, ale posléze jste obyčejnou scénou vyvedeni z omylu. V pozadí některých takových scén jsou schované detaily, které rozšiřují příběh dále do budoucna. Ty by chtěl filmařský pár prozkoumat v nadcházejících řadách, pakliže se Netflix rozhodne pro objednávku dalších epizod.

Tvůrci mají s projektem 1899 velké plány. Foto: Netflix

„Zpočátku bylo důležité, aby první epizody byl takové, že divák neví, co se děje. Myslíte si, že sledujete historické drama, ale něco vám na tom nesedí,“ vyjádřila se Friese k tajemnému tónu seriálu. „Neustále si pohráváme s očekáváním diváka. Nejdete si balanc a cítíte jistotu, že jste tomu přišli na kloub, a potom vás vyvedeme z míry a teprve dopřejeme odpověď, s níž budete snad spokojeni. Hlavně v třetí sérii, ale doufejme, že i cestou k ní.“

První série má položit příběhu 1899 základy. V další řadě základy dostanou jasné obrysy a v té poslední příběh graduje. Tvůrci dávno vědí, jak chtějí seriál zakončit. V jednom z rozhovorů prozradili, že bez vidiny cílové pásky by se do tvoření příběhu nikdy nedokázali ponořit. „První si s vámi hrajeme. Až později se všechno objasní, a to ve třetí sérii. Je to jako Dark, 1899 má být vyprávěno jako trilogie,“ vyzdvihl bo Odar. Dark se ze svého komplikovaného konceptu dokázal vymotat a zapsat se k hrstce seriálů s důstojným zakončením. Dočká se 1899 dostatečného zájmu, aby svůj potenciál taktéž naplnil?

Zdroj článku: IndieWire

Diskuze /8

Ananas

Mne sa seriál páčil tak dúfam že to Netflix nepokazí… Niektorí môžu byť sklamaní hlavne preto lebo od toho očakávali druhý Dark čo tvorcovia hovorili že nebude

22.11.2022 | 17:56:30
paulus79

Tak Dark bol skvelý v prvej sérii, druhá bola tiež vcelku fajn a tretia už bola utahana nuda, takže dúfam, že to nepôjde tým istým smerom

#4 witcherrr
22.11.2022 | 18:04:03
Elian44

Aj mne sa to páčilo, pomalšie tempo mi vôbec nevadí. Verím, že to dotiahnu do zdárneho konca.

22.11.2022 | 19:45:36
witcherrr

#2 paulus79: První dvě série byli super, protože byli konzistentní, třetí série vlastně ignorovala první dvě řady že se jedná o 3 období a hodily tam alternativní realitu/dimenzi, takže to byl kočkopes.

22.11.2022 | 21:31:33
xube

Nerozumiem čo bolo super na samohonke Dark a viacmenej aj 1899. Musím sa premáhať a nemať čo pozerať aby som si pustil 1899. Ani Dark som 3. sériu nedopozeral. Pri Dark tvorcovia dobre našliapli s atmosférou. No naťahovali to a vymýšľali si nezmysly podobne ako v Lost. Ak to takto pôjde ďalej, tak filmová tvorba sa stane nepozerateľná a chudobná na obsah.

#6 SaDiablo
23.11.2022 | 10:12:33
SaDiablo

#5 xube: Nechápu, proč by ses měl přemáhat, tak si prostě pusť, co tě baví. Myslím, že seriálů na výběr je dost.

23.11.2022 | 15:56:11
paulus79

Aktualizujem po šiestom diely…som sklamaný a hodnotím to už ako totálnu sračku,nechce sa mi to ani rozpitvávať,proste sklamanie…ale to je preto,že som sa namotal na trailer a čakal od toho oveľa viac

23.11.2022 | 16:42:14
HolyWAR

Mě se líbí zpracování a atmosféra, jen už mám plné zuby neustálého „povinného“ řešení sexuálních orientací a zde to na můj vkus zašlo tak daleko, že ačkoli jsem byl spokojený a vychutnával si tento seriál, kvůli těmto scénám jsem to málem celé zavrhnul.

9.12.2022 | 20:27:19
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Sleduj 1899 na Netflixu

První sérii si můžete pohodlně pustit a užít na Netflixu s českou podporou, proto překlad připravovat nebudeme.

Ohodnoťte seriál | Diskuze | Dokument k seriálu | Rekapitulace 

Trailer k seriálu 1899

Thumbnail Play icon

Reklama

Nepřehlédněte

Jantje Friese a Baran bo Odar si s 1899 drží laťku, první ohlasy si mysteriózní thriller vychvalují

Jantje Friese a Baran bo Odar si s 1899 drží laťku, první ohlasy si mysteriózní thriller vychvalují

Netflix zřejmě narazil na zlatou žílu, když navázal spolupráci s německým filmařským duem Jantje Friese a Baranem bo Odarem. Podle novinářů je jejich druhý seriálový projekt třešničkou na dortu mysteriózních dramat. Dokáže však udělat takový rozruch jako jejich globální hit Dark?

Nejlepší postavy

Posádka lodi Kerberos

Posádka lodi Kerberos

Narozeniny

Kde nás najdete?

Filtr seriálů








Reklama