1923
91/100 - 28×

1923

Prequel seriálu Yellowstone, který navazuje na prequel 1883. V něm sledujeme další generaci rodiny Duttonových v době, kdy hornatý západ postihnou enormní sucha, Prohibice a Velká hospodářská krize.

USA | 2022 | Pauza
vysílání
2 sezóny | Paramount+ | 55 minut
žánr
Drama, Historický, Western
hrají
Harrison Ford (Jacob Dutton), Helen Mirren (Cara Dutton), James Badge Dale (John Dutton, Sr.), Brandon Sklenar (Spencer Dutton), Darren Mann (Jack Dutton), Marley Shelton (Emma Dutton), Michelle Randolph (Elizabeth Strafford), Aminah Nieves (Teonna Rainwater), Julia Schlaepfer (Alexandra), Isabel May (Elsa Dutton), Brian Geraghty (Zane Davis), Jerome Flynn (Banner Creighton), Timothy Dalton (Donald Whitfield), Sebastian Roché (otec Renaud), Jennifer Ehle (sestra Mary)

1923 trhá rekordy ve sledovanosti i v nákladech

1923 trhá rekordy ve sledovanosti i v nákladech

Minulý týden se na Paramount+ představil druhý prequel seriálu Yellowstone. Všichni byli určitě zvědaví, jestli se 1923, který stanici stál nemalé peníze, povede stejně dobře jako jeho předchůdci 1883. A nyní je už jasné, že se mu daří ještě mnohem lépe.

7 0
26.12.2022

Druhý prequel seriálu Yellowstone se veze na úspěšné vlně, kterou tvůrce Taylor Sheridan se svým Yellowstonským univerzem zažívá. Sledovanost Yellowstonu rok co rok stoupá, první prequel 1883 se těšil úspěchu u fanoušků i kritiků a i další seriály, které Sheridan pro Paramount připravil, za nimi nezaostávají. A nyní už můžeme říct, že 1923 boduje ještě více než jeho předchůdce 1883.

Z Paramountu totiž přišla informace, že premiéra 1923 je nejsledovanějším debutem jakéhokoliv seriálu v historii služby Paramount+. Tudíž předčil jak Sheridanovy seriály 1883, Mayor of Kingstown a Tulsa King, ale například i takové Halo. Podle všeho to ani nebyl těsný závod, jelikož předčil dosavadního rekordmana o neuvěřitelných 80%. Premiéra celkem přilákala 7,4 milionů diváků a díky dodatečnému vysílání i na kabelovce Paramount Network, domově Yellowstonu, se stala nejsledovanější premiérou na kabelových stanicích v tomto roce. To vedení celého Paramountu dokazuje, jak silná Yellowstonská franšíza je a že diváci stojí o další seriály, které do ní spadají. O dalších dvou možných prequelech jsme vám psali již dříve.

(1923 je nejúspěšnějším seriálem na Paramount+.)

Avšak 1923 neslaví rekordy jen ve sledovanosti, ale i v nákladech, které jsou na jeho tvorbu nutné. Rozhodně můžeme říci, že Sheridan patří díky svým seriálům na Paramountu, jež mu vybudovali ohromné jméno, k tvůrcům, kteří mohou požadovat vysokou částku na svá díla a mají tvůrčí svobodu. Sheridan sám řekl, že už v případě 1883 šlo o velice nákladný seriál, nicméně 1923 je ještě mnohem nákladnější. Pro srovnání využil seriálu Game of Thrones, který se mohl těšit rozpočtu ve výši nad 100 milionů dolarů za celou sérii až v pozdějších řadách a jednotlivé epizody stály přibližně 10–15 milionů. V případě aktuálního prequelu House of the Dragon stojí jednotlivé epizody okolo 20 milionů dolarů. A co se týče 1923, tak jedna epizoda vyjde přibližně na 22 milionů. (pozn. red. – Ještě před pár dny byla v původním článku uvedena částka 30–35 milionů dolarů, nakonec ale byla upravena na 22 milionů.) Celá řada, která bude složena z osmi epizod, vyjde tedy přibližně na 175 milionů dolarů, čímž se první série řadí k jedněm z těch nejnákladnějších na tvorbu. Vysoké náklady byly zapotřebí například i kvůli tomu, že se seriál nenatáčí jen v Montaně, jako je tomu například u Yellowstonu, ale i napříč zeměmi v Africe, Evropě i Asii, jako jsou Tanzanie, Keňa, Jižní Afrika, Zanzibar, Malta a dokonce i město Kábul v Afghánistánu, které patří k jedněm z nejnebezpeč­nějších měst na světě. Dále jste mohli hned v prvním díle vidět šest tisíc ovcí a tři tisíce krav, jejichž sehnání také muselo stát dost.

Původně měl být seriál koncipován stejně jako 1883 do jedné řady, ale Sheridan šel za vedením stanice a oznámil jim, že potřebuje na odvyprávění příběhu více dílů a oni mu vyhověli tím, že seriálu poskytli další sérii. Sheridan díky tomu zjistil, že vedení seriálu 1923 naprosto důvěřuje, jelikož mu bez problémů odkývli řadu, která je bude stát nějakých dalších 150 milionů. O rok delší práce na seriálu také těší jednotlivé herce, kteří se původně seriálu upsali na jednu sezónu, ale s nadšením uvítali o rok delší účast. Takový Harrison Ford prohlásil, že 1923 je nejlepší projekt, jaký za posledních 20 let dělal. Načež mu Sheridan odpověděl, co lepšího před těmi 20 lety dělal?

(Harrison Ford na ničem lepším za posledních 20 let nepracoval.)

Zdroj: Deadline (1, 2)
Foto: Paramount

Jste rádi, že se seriálu tak daří? A překvapilo vás, jak moc nákladný vlastně je?

Diskuze /1

1Bobesh1

Seriál má dvě velká lákadla. Forda a Mirren. Oba mají 1 mio za epizodu.
Každopádně je prima, že se Paramount nebojí investovat do seriálové tvorby. S konkurencí, proti které stojí, mu nezbývá nic jiného. Vytvoření vlastního originálního universa je to, co pak bude službu prodávat.

admin
27.12.2022 | 8:24:00
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Stav titulků

Epizoda S01E08: Nothing Left to Lose

cz100%
DOKONČENO

Titulky překládá num71 na Titulky.com.

Po zhlédnutí nezapomeňte díl ohodnotit.

Nepřehlédněte

V roce 1923 strávíme dvě sezóny a ve hře jsou i další prequely

V roce 1923 strávíme dvě sezóny a ve hře jsou i další prequely

Za měsíc a půl se dočkáme premiéry seriálu 1923. První prequel seriálu Yellowstone tady s námi pobyl jen jednu sérii, avšak v roce 1923 se zdržíme o rok více. Bude totiž složen ze dvou řad a už se navíc uvažuje o dalších yellowstonských prequelech.

Reklama

Nejoblíbenější postavy

Galerie

Galerie

Narozeniny herců

Sledujte nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama