1923
90/100 - 27×

1923

Prequel seriálu Yellowstone, který navazuje na prequel 1883. V něm sledujeme další generaci rodiny Duttonových v době, kdy hornatý západ postihnou enormní sucha, Prohibice a Velká hospodářská krize.

USA | 2022 | Pauza
vysílání
2 sezóny | Paramount+ | 55 minut
žánr
Drama, Historický, Western
hrají
Harrison Ford (Jacob Dutton), Helen Mirren (Cara Dutton), James Badge Dale (John Dutton, Sr.), Brandon Sklenar (Spencer Dutton), Darren Mann (Jack Dutton), Marley Shelton (Emma Dutton), Michelle Randolph (Elizabeth Strafford), Aminah Nieves (Teonna Rainwater), Julia Schlaepfer (Alexandra), Isabel May (Elsa Dutton), Brian Geraghty (Zane Davis), Jerome Flynn (Banner Creighton), Timothy Dalton (Donald Whitfield), Sebastian Roché (otec Renaud), Jennifer Ehle (sestra Mary)

Nebezpečí číhá všude aneb Duttonovi přišli o prvního člena rodiny

Nebezpečí číhá všude aneb Duttonovi přišli o prvního člena rodiny

Děj seriálu 1923 se zaměřuje na několik příběhových linek a v každé z nich číhá na postavy nebezpečí. Proto není překvapením, že ne všechny postavy se dožijí konce první řady, ba co víc, úplného konce seriálu, který nastane se závěrem druhé série. A právě nyní už k první velké ztrátě došlo.

6 2
7.1.2023

Za námi jsou již tři díly první řady, kterou bude celkem tvořit epizod osm. V podstatě bychom mohli říct, že první dva díly fungovaly jako jakýsi úvod do celého příběhu, v nichž nám byly představeny jednotlivé dějové linky – spor mezi rančery a pasáky ovcí v Montaně, převýchova indiánských dívek v katolické škole a lovení v nebezpečné africké divočině. Třetí epizoda už ale nabrala na intenzitě a dvě z těchto linek (pozn. – na katolickou školu v epizodě vůbec nedošlo) začala více prohlubovat. V Africe se v ohrožení života ocitli Spencer a Alexandra, kteří se zprvu těšili svému zasnoubení a posléze se dostali do svízelné situace, kdy uvízli před setměním v divočině a museli se na stromě bránit před útokem lvů. Naštěstí z toho ale vyvázli živí. Stejné štěstí ale neměli Duttonovi v Montaně.

Montanská dějová linka zahrnuje nejvíce postav, proto šlo očekávat, že ztráty na životech budou převážně v ní. Došlo totiž k velkému útoku pasáků ovcí pod vedením Bannera Creightona cílenému na rodinu Duttonovu, z něhož někteří vyvázli jen se zraněními a někteří jej nepřežili. A právě těmi se stali John Dutton, Sr. a Bob Strafford. Když se nad tím ale pořádně zamyslíte, mohli jste smrt obou těchto postav předvídat. V případě Johna tomu naznačoval fakt, že jeho postava nepatřila mezi ty hlavní a moc dobře víme, že Jackův budoucí syn ponese jméno John, tedy jako pocta jeho otci. Úmrtí Boba Strafforda, Elizabethina otce, bylo nepřímo zmíněno v traileru k seriálu, jelikož v něm Donald Whitfield s tváří herce Timothyho Daltona zmínil, že získal ranč Straffordových a je tudíž novým sousedem Duttonových. A onen ranč mohl získat buď odkoupením, nicméně Straffordovi nemají žádný důvod k prodeji, nebo zakoupením po úmrtí majitele, tedy Boba.

(Přestřelku má na svědomí Banner Creighton a jeho muži.)

Johnův představitel James Badge Dale pro stránku Deadline prozradil, že od začátku byl srozuměn s tím, že jeho postava vydrží v seriálu jen krátce. Když se jej například na tiskovkách novináři vyptávali, jaký příběh čeká jeho postavu, nedokázal ze sebe dostat nic jiného než to, jak jej hraní v seriálu baví. Herec od Sheridana obdržel scénáře jen ke třem epizodám, takže ani neví, jakou cestou přesně se seriál po Johnově úmrtí vydá. Sám předpokládá to, že kvůli Johnově úmrtí se musí jeho mladší bratr vrátit do Montany. Že jde vlastně o epicky romantické pojetí, jak přimět Spencera k návratu domů. Nakonec ještě James zavtipkoval, že kdyby jej do seriálu potřebovali, aby se objevil třeba jako duch, tak by neváhal a hned by sedl na letadlo.

S úmrtím Johna Duttona tak dochází ke ztrátě přímého spojení se seriálem 1883. John byl totiž jedinou postavou, když nepočítáme vypravěčku Elsu, která působila jak v 1883, tak i v 1923. Třetím dílem byl tedy zakončen příběh většiny hlavních postav, které jsme sledovali v 1883. Ještě nevíme, jak dopadly ve svých životech hlavní postavy Thomas, Josef, Wade a Colton a možná se to ani nikdy nedozvíme. Jejich postavy nemají totiž žádné napojení na 1923 ani Yellowstone. Jediná šance ještě přichází s připravovaným seriálem 1883: The Bass Reeves Story, do jehož děje může některá z těchto postav třeba nějak zasáhnout.

(John Dutton bohužel přestřelku nepřežil.)

Foto: Paramount

Překvapila vás úmrtí Johna a Boba? Nebo jste je díky jistým náznakům také předvídali?

Diskuze /3

Zilwicky

Nie je to trosku moc velký spoiler priamo v názve článku?

#2 tominotomino
7.1.2023 | 16:23:04
tominotomino

#1 Zilwicky: Tak není řečeno, jaká postava zemřela

webmaster
7.1.2023 | 16:55:12
Ratemus

Tenhle díl byl fakt drsný..hodně dobrý, překvapuje mě kolik hvězd v tomto seriálu hraje…Dalton a Stormare, koho asi budou hrát? Patrick je taky překvapení…

8.1.2023 | 10:15:53
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Stav titulků

Epizoda S01E08: Nothing Left to Lose

cz100%
DOKONČENO

Titulky překládá num71 na Titulky.com.

Po zhlédnutí nezapomeňte díl ohodnotit.

Nepřehlédněte

V roce 1923 strávíme dvě sezóny a ve hře jsou i další prequely

V roce 1923 strávíme dvě sezóny a ve hře jsou i další prequely

Za měsíc a půl se dočkáme premiéry seriálu 1923. První prequel seriálu Yellowstone tady s námi pobyl jen jednu sérii, avšak v roce 1923 se zdržíme o rok více. Bude totiž složen ze dvou řad a už se navíc uvažuje o dalších yellowstonských prequelech.

Reklama

Nejoblíbenější postavy

Galerie

Galerie

Narozeniny herců

Sledujte nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama