Agents of S.H.I.E.L.D. Recenze první epizody druhé řady

Recenze první epizody druhé řady

Recenze první epizody druhé řady

Seriál Agents of S.H.I.E.L.D. se po letních prázdninách vrátil na televizní obrazovky se svou druhou řadou. Od té fanoušci čekali možná hodně, těžko se ale mohli připravit na to, co nás čekalo. Vítejte v novém S.H.I.E.L.D.u. Temnějším, vážnějším a především osobitějším.


5 0
30.9.2014

Pokud byste si po sobě pustili pilotní díl seriálu Agents of S.H.I.E.L.D. a první epizodu jeho druhé řady, mohli byste nabýt dojmu, že vlastně koukáte na úplně jiný seriál. A do jisté míry byste měli pravdu. Zatímco v úvodu seriálu se totiž setkáváme s agentem Coulsonem, který si pod záštitou S.H.I.E.L.D.u ses­tavuje svůj vlastní tým snů, aby se mohl vrhnout do boje proti nepřátelům pod úrovní filmových hrdinů týmovky Avengers, v úvodu druhé řady se ocitáme ve světě dosti odlišném. Ve světě temnějším, vážnějším a celkově tak nějak relevantnějším.

Agents of S.H.I.E.L.D. zde totiž najednou přestávají být jen jakousi televizní spojnicí s úspěšnými filmy ze série Marvel Cinematic Universe, kde jen soustavně čekáme na další nové provázání s těmito filmy nebo další nový štěk některé z filmových postav, a zejména v této první epizodě se stává seriálem, jehož příběh je stejně tak poutavý a samostatný jako příběhy jednotlivých Avengerů.


Nemá smysl předbíhat v tom, jaká asi bude celá druhá řada seriálu. Její první epizoda s názvem Shadows nám ale nabídla možnost, že by mohla být mnohem lepší než cokoliv, co jsme viděli v řadě první. Tak jako jsou totiž Iron Man nebo Thor hlavními hybateli svých příběhů, i ředitel Coulson je nyní ústřední postavou svého vlastního světa, který se už nikomu nezodpovídá a kterého sledujeme, jak znovu buduje svou vlastní organizaci.

Po šokujícím odhalení ke konci první řady spojené s událostmi filmu Captain America: Návrat prvního Avengera mnoho fanoušků nevědělo, jak by seriál jako Agents of S.H.I.E.L.D. vůbec mohl pokračovat. Přitom to ale zatím naopak vypadá, že právě díky těmto událostem může tenhle seriál teprve skutečně začít.

Epizoda Shadows je podstatně temnější a vážnější, než na co jsme byli zvyklí u epizod předchozích, je ale třeba mít na paměti i to, že tento díl musel především ustanovit atmosféru nově nastalých událostí a nastínit onu bezradnost, se kterou se Coulson ve svém boji Davida proti (chapadlovitému) Goliášovi ocitá. Můžeme proto počítat s tím, že humor ikonický pro první řadu se do seriálu jistě brzy vrátí. Zároveň ale musíme být i neustále ve střehu.

Ve svém závěru proti nám totiž epizoda Shadows opět použila onu nejmocnější zbraň celého seriálu, kterou jsem zmiňoval už ve své recenzi první řady. Seriál Agents of S.H.I.E.L.D. totiž rád nechává své diváky, aby ho podceňovali. Aby ho brali jen jako tuctovou komiksovou akčňárnu s předvídatelným příběhem. Jenže právě ve chvíli, kdy se tomuto pocitu odevzdáte nejsilněji, vás Agents of S.H.I.E.L.D. srazí na kolena. A to z nich dělá opravdový unikát.

Hodnocení: 90 %

Diskuze /9

paule

A co sledovanost v USA?

#2 Xavik
30.9.2014 | 16:59:17
Xavik

#1 paule: Máš to napsaný přímo u epizody, tady.

admin
30.9.2014 | 17:14:56
lopee

Já jsem byl první epizodou poněkud zklamán. Snad i pro velké očekávání. Zkrátka mi přišlo, že chtěli být zbytečně moc originální. Až tak moc, že jim nevadilo do té epizody zapracovat stejnou zápletku, jako když v seriálu Sběratelé kostí agent Booth viděl kresleného panáčka a v jiné epizodě viděl a mluvil s mrtvým klukem – kamarádem z armádní mise. Ale tato epizoda měla i dobré věci. Snad však nepůjdou směrem, kde by zkoumali zákoutí duše jednotlivých členů týmu. Pokud ano, seriálu dojde velmi rychle dech. A ještě ofina Skye… nic moc, dostala se tím na úroveň dalších (sice hezkých, ale je jich zkrátka moc) hereček z jiných seriálů. Takže uvidíme, co přinesou další epizody. Zatím tak 60%.

30.9.2014 | 17:43:29
-Skinner-

Tak mňa agenti rozhodne nesklamali. Mohlo to byť síce lepšie ale rozhodne to nie je Doctor Who ktorého najnovšia séria je podľa mňa jednoznačne najslabšia. Som zvedavý hlavne na dejovú líniu s Kreé a Skyeinho otca. A ta sledovanosť. Dočítal som sa na jednej anglickej stránke , že ak bude sledovanosť takáto nízka tak sa agenti najskor ďalšej série nedočkajú. Ale napríklad upírske denníky, arrow majú aj o polovicu nižšiu sledovanosť.

#5 Hurley #9 jh666
30.9.2014 | 18:09:04
Hurley

#4 -Skinner-: Ta sledovanost je nízká, protože lidi zlomili hůl už nad první řadou. Ale pokud si udrží tuhle kvalitu, tak si myslím, že se to zvedne.

webmaster
30.9.2014 | 18:12:06
Abs

Souhlasím s recenzí asi úplně ve všem a přesto, že mě první díl této řady hodně „zasáhl“ (po jeho shlédnutí jsem dlouho zírala s pusou dokořána trvalo mi, než jsem se z toho vzpamatovala a srovnala se s tím, co všechno se tam dělo), myslím že byla výborná! Jsem hodně zvědavá, jak to bude pokračovat a nebála bych se ani té nízké slodovanosti, protože jsou tu i jiné faktory, které rozhodují o tom, který seriál se udrží a který ne. A navíc jak píše Hurley, může se to ještě změnit. A rozhodně mi nechyběl humor ani odlehčenost (náznaky tam byly), protože do tohohle dílu se vtípky prostě nehodily. Až na ně bude správný čas, nebojím se, že by se s nimi autoři nevytasili, a je opravdu dobře, že z toho nedělají „druhou Buffy“ kde musel být pubertální humor v každém dílu, bez ohledu na děj a atmosféru. A taky bych tedy netvrdila, že autoři „vykradli“ nějaký jiný seriál (ve fikci všeho druhu se prostě pdoobné motivy opakují a neznamená to, že autor někde něco obšlehl), nebo se snažili být tak originální až to přehnaly. Naopak se mi hodně líbí, že nad Fitzovým stavem přemýšleli a vymysleli pro něj něco, co může být skutečným problémem i pro komiksovou postavu. Hartley to dobře vystihla, když se ve spojitosti se svou rukou zmínila o robotice, protože ve světě Agents of SHIELD se dá napravit prakticky jakékoliv ne-smrtelné fyzické zranění (a Sky a Coulson by mohli vyprávět i o těch smrtelných). Oproti tomu s psychickou poruchou a závislostí na Simmonosové si prostě bude muset nějak poradit sám (i kdyby mu ten spánkový lalok zpravily, psychóza a halucinace rozhodně nezmizí) a my se budeme mít na co dívat (a oni nebudou muset vymýšlet trapné a neuvěřitelné výmluvy, proč ho nevezmou ke Starkovi nebo Bannerovi a nějak ho „neopraví“). Takže za mě za tohle řešení určitě palec hore! :-)

30.9.2014 | 19:12:26
Frostacino

Souhlas, předtím to bylo takové pohádkové a teď to teprve dostává komiksový řád, hlavně Fitz-Simons:) Typickej Whedon, začíná se to vyvíjet jako Buffy, třeba se dočkáme Spin Offu jmenem Cavalry:) a nebo ještě lépe všichni si zas zazpíváme… Nevysledoval někdo Garfieldovu účast? Zatím v každejch kresleňákách nebo i komiksovejch řadách se aspoň na pár minut nebo několik stránek objevil Spider-Man, a Tobyho bych tam nečekal…

#8 Hurley
30.9.2014 | 23:16:12
Hurley

#7 Frostacino: Filmovýho Spider-Mana vlastní Sony, Avengers a Agents of SHIELD zase Disney. Takže se moc netěš. :)

webmaster
1.10.2014 | 7:30:03
jh666

#4 -Skinner-: To jsou seriály z CW, na CW poměry mají skvělou sledovanost.

1.10.2014 | 17:59:39
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Aktuální epizoda

Epizoda S04E22: World's End

cz100%
DOKONČENO
en100%
DOKONČENO

Překlad: @OlafDark
Korekce: @Sluníčko11
Časování: @KlárkaP

Překlad sedí na verze Agents of S.H.I.E.L.D.:

  • S04E22 HDTV x264 KILLERS
  • S04E22 HDTV XviD FUM
  • S04E22 720p HDTV DIMENSION
  • WEB-DL

Reklama

Momentka

Momentka

Nepřehlédněte

Marvel Television: Všechny seriály ve filmovém světě

Marvel Television: Všechny seriály ve filmovém světě

Vesmír Marvelu se neustále rozrůstá a to nejen na poli filmů, ale i seriálů. Mysleli jste si, že se dočkáte pouze S.H.I.E.L.D.u, Carterové nebo seriálů od Netflixu? Omyl, Marvel toho plánuje mnohem víc a začíná se do toho také sám trochu zamotávat.

Nejoblíbenější postavy