Recenze filmu Spider-Man: No Way Home

Recenze filmu Spider-Man: No Way Home

Marvel Studios v prosinci uvedlo očekávaný snímek Spider-Man: No Way Home, který měl přinést velkolepé zakončení celého roku. Někdo mohl po poměrně jiných a odvážných filmech čtvrté fáze pochybovat, nyní ale dostáváme to, co jsme si vždycky přáli vidět na plátnech kin.

17 1
25.12.2021

I když jsme film viděli hned při premiéře, bylo nutné chvilku utřídit myšlenky a až následně se zhoupnout k hodnocení. Snímek Spider-Man: No Way Home uzavírá první trilogii studií Sony a Marvel Studios a hází Petera Parkera na novou kolej. Jak tedy dopadlo zakončení jedné velké série, kdy očekávání fanoušků byla hrozně vysoko?

Film se nese poměrně v rychlém tempu. Hned od začátku se navazuje na konec dvojky, kdy se ze Spider-Mana stává veřejný nepřítel číslo 1. Kromě Petera to ovšem odnášejí především jeho kamarádi, spolužáci a rodina. Mladý Parker tak nechce změnit tok událostí jen kvůli sobě, ale především kvůli svým přátelům, kteří zbytečně pykají za jeho životní rozhodnutí.


Ostatně to je smyslem celého filmu – je schopný hrdina přijmout následky za své činy a obětovat svůj život za vyšší dobro? Fráze s velkou mocí přichází velká zodpovědnost konečně zazněla a navíc dostává větší smysl než kdy dříve v jiných pavoučích filmech. Snímek je stále o našem Peterovi, který na začátku filmu má vše, po čem toužil – milující přítelkyni, dobré kamarády, výbavu od Tonyho Starka, ale otázka zní, zda se toho dokáže všeho vzdát, aby znovu zachránil svět.

(Začátek filmu má opravdu velký spád. Foto: Disney)

Film přináší tyto velké otázky a konečně tak máme pocit, že jde o něco velkého. Z každého rozhovoru je cítit, že daná postava netlachá jen tak pro nic za nic, ale baví se o životně důležitých věcech, které zásadně mohou změnit celý směr pavoučí série. A vlastně je to cítit i ze soubojů. Tentokrát se nebojuje jen tak s někým, kdy předem víte, že oběma aktérům se nic nestane. Máme tu minimálně jednoho záporáka, ze kterého jde vážně strach, nevíte, co od něj čekat. Scény s ním jsou syrové, překvapivé a nevyzpytatelné.

Když už jsme nakousli ty záporáky, je nutné podotknout, že tu máme celkem pět padouchů (celý výčet zde). Každý z nich dostává tak akorát prostoru, nikdo není až moc výrazně upozaděn. Vše působí přirozeně a na každého dojde. V tomto směru tak film nepůsobí přeplácaně, jak si mnozí mohli myslet. Z minulých pavoučích filmů (Spider-Man 3 a Amazing Spider-Man 2) víme, že ukočírovat vícero padouchů v jednom filmu není až tak jednoduché.

Nyní se to ale pomohlo. Kupodivu hodně prostoru dostává Electro v podání stále lepšího Jamieho Foxxe. Ostatně právě herci ze série Amazing Spider-Man předvádějí nejlepší herecké výkony. A když myslíme všechny, tak opravdu všechny. A pokud se série měla něčím vykoupit, tak je to přesně tento film. Snímek taktéž dokazuje, že casting se v této sérii povedl, jen ne až tolik scénář. Herci z Amazinga působí nejvíce přirozeně, herecká vyspělost je z nich cítit a maximální emoce umí dávat najevo jen z výrazů.

(Tentokrát jde o hodně. Foto: Disney)

U původní pavoučí trilogie si pochopitelně celý film pro sebe krade Willem Dafoe, jenž je opět fenomenální. A jen při jeho skřetím smíchu vám naskakuje husí kůže. Film ovšem dokáže skvěle střídat vážné pasáže a pochopitelně je umí výborně a hlavně přirozeně kombinovat s těmi vtipnými. Máme tady celou řadu zábavných scén, kdy se upřímně a nenuceně zasmějete. Pak tu jsou ovšem scény, které nejsou ani zábavné či vážné, přesto vaše srdce pleská blahem.

Ano, film je opravdu velkým fan-servisem, nicméně tvůrci zde věděli, kdy a jak s ním přijít, aby vše působilo správným dojmem. Fanoušci původních pavoučích sérií si přijdou na své, před zhlédnutím nového filmu je dobré si zopakovat obě předchozí série, neboť zážitek je o to více umocněn. Každý rozhovor původních a nových postav je skvěle napsán a někdy pouze jen hledíte na plátno a pláčete štěstím, protože to je přesně to, co jste jako fanoušci chtěli, nyní to máte a ono to je ještě lepší, než jste si dokázali představit.

Film Spider-Man: No Way Home je vším, čím byste chtěli, aby pavoučí film měl být. Osud hrdiny a jeho života nebyl nikdy více v ohrožení, tentokrát jde opravdu o všechno a vy zkrátka cítíte tíhu rozhodnutí, jakou Spider-Man musí udělat. Když k tomu přičteme vyvážené padouchy, jejich vzájemné pošťuchování a skvělé výkony Foxxe a Dafoea, tak už i tak tu máme skvělý film. Ale tím to nekončí, závěrečných čtyřicet minut přináší jeden velký fanouškovský dort, po kterém se musí každý ještě teď olizovat.

Tohle je to, co jsme chtěli. A to jsme taktéž dostali. Jedná se o jedno z nejhezčích a nejsmysluplnějších konců jedné trilogie, která sice za sebou zanechává otevřené dveře, přesto funguje skvěle jako závěr jedné kapitoly. Spider-Man prošel velkou změnou a to ostatně chceme – aby se postava vyvíjela a šla dál. O filmu roku není potřeba debatovat. A pokud někomu nechutnali v průběhu roku MCU filmy a seriály a nepřijde na chuť ani tomuto megafilmu, tak už je vážně na špatné adrese.

Hodnocení: 100%

Diskuze /17

hyena

Keď som nevidel ani jednu novú časť len staré budem sa orientovať v deji ?chcem to vidieť kvôli tobeymu mám ho veľmi rád.. diky

25.12.2021 | 16:21:28
Majkyii

@hyena Plus mínus ano budeš se orientovat. To na čem je film založený je na začátku zopakováno.

#8 hyena
25.12.2021 | 16:56:17
Lex Luthor

Ano souhlasím film je pro mě nejlepší film za celý rok jen dám jedno velké mínus a pozor spoiler mrzí mě kompletně nevyužitý Venom a že jsme v závěrečném souboji na soše svobody nedostali zlověstnou šestku měli nato mohli tam dát do závěrečné bitky i Venoma bohužel tohle jediné asi na filmu podělali, když ho dali do první podtitulkové scény.

#5 PecaCZE #9 percival2
25.12.2021 | 17:17:47
Blackhand47XD

Za mě je to tak 70–75%, když to rozeberu jako film takový. Pro neznalce starých filmů (řekněme teď třeba pro nejmladší generaci diváků) ten snímek nic moc znamenat nebude a byť byly ve starších filmech narážky, vždycky byly točeny tak, aby je docenil i člověk, který neviděl všechno. Tady to jaksi moc nejde (výjimku tvoří snad Endgame, kdy točili dva filmy zároveň a bylo myšleno jako finále). Celý film pak navíc nemusel ani vzniknout, kdyby nedošlo k hloupé chybě v kouzlu – měli bychom tak začátek a vlastně konec, to je všechno. Nevím… přijde mi, že v dnešní době se kvalita = dejte tam narážky na všechno, co můžeme.

#6 PecaCZE #11 Dragon94
webmaster
25.12.2021 | 17:30:45
PecaCZE

#3 Lex Luthor: Nesouhlasim, kdyby tam byl tak by sis zase stěžoval, že hrál druhý housle. Venom dostane víc prostoru pravděpodobně hned v dalším Spideyho filmu nebo Venom 3, ale na to bych nevsázel. Jen si nedokáže právě teď tipnout o čem to může být. Jestli bude mít každej svůj důvod a tak budou mít mezi sebou neshody. Budou proti sobě jen na začátku, pak se spojej proti společnýmu nepříteli.

,,Ostatně právě herci ze série Amazing Spider-Man předvádějí nejlepší herecké výkony." ? No tak CGI Lizard asi těžko a Foxx nic nadprůměrnýho si myslim. Jedinej Dafoe je výbornej herec a dal do toho vše. Ze Spidermanů má nejvíc hereckých zkušeností Garfield a je to vidět, škoda že jeho dva filmy za moc nestály. Maguire takovej nesmělej, nevim co na něj říct.

25.12.2021 | 17:32:07
PecaCZE

#4 Blackhand47XD: Bůůůůůů ! Ty si troufáš :D Vůbec nesouhlasim, výborná akce, vtipy a do toho ještě nostalgickej film jak prase, co víc si může fanoušek komiksů přát.

25.12.2021 | 17:37:01
PecaCZE
  • chci říct komiks filmů
25.12.2021 | 17:37:36
hyena

#2 Majkyii: diky :)kvôli jednému filmu sa mi nechce pozerať dva dvojhodinové chápeš

25.12.2021 | 18:21:09
percival2

#3 Lex Luthor: Podle mne to je schválně. Je tam proto, aby se o něm mluvilo. A není tam schválně, protože je R-kový hrdina. Potřebují dostat na Venoma více diváků, ale na Spidermana (konkrétně na představení, na kterém jsem byl já) prostě přišlo cca 90% dětí.

25.12.2021 | 18:49:58
Ratemus

Za mě výborný film já se bavil a mimochodem, miliarda je doma https://www.comicbookmovie.com/…wide-a190516#…

25.12.2021 | 22:22:53
Dragon94

#4 Blackhand47XD: „Celý film pak navíc nemusel ani vzniknout, kdyby nedošlo k hloupé chybě v kouzlu – měli bychom tak začátek a vlastně konec, to je všechno.“ To co je za paskvil? :D To je jakoby jsi řekl, že kdyby Petera nekousl pavouk, tak tu žádný film vlastně nemáme, protože by jen šel do těch laborek a pak odešel. :D Nebo jako říct, že kdyby se ve Spider-Manovi 2 Ottovi nezničil ten čip, tak by byl hodnej a celej film by se vlastně nestal. Přece nemůžeš filmu vyčítat, že kdyby byl bez hlavní zápletky, tak by neměl hlavní zápletku. :D

#17 Blackhand47XD
26.12.2021 | 9:35:53
Rodann

100%? Jako absolutní hodnocení? Tady si někdo musí vytáhnout hlavu z p*dele. Vždyť je to směšný… xD

26.12.2021 | 10:36:33
Lex Luthor

Ale kdepak Multivesmír vznikl v Lokim, když Sylvia zabila hlavního Kranga, který vládl železnou rukou a udržoval rovnováhu mezi Multivesmíry za pomoci TVA po jeho smrti nastal chaos a rovnováha byla narušena tím se nám otevřeli brány do ostatních vesmírů tohle pokažené kouzlo je jen pro ty, co nesledují seriály, aby viděli „důvod“ vzniku nerovnováhy v Multivesmíru.

#14 Kometa
26.12.2021 | 10:40:06
Kometa

#13 Lex Luthor: Nemyslím si … Loki zapříčinil vznik více realit,ne jejich prolínání :)

#15 percival2
26.12.2021 | 17:58:45
percival2

#14 Kometa: Oni nám to řeknou, ale pravděpodobnější je „What if…“, kvůli černému Dr. Strange, to je ten, co hledal realitu, kde přežila jeho láska. Ten rozbil realitu, ne ten náš. To bych řekl, že bude i hlavní zápletkou.

#16 dovahkiin
26.12.2021 | 18:17:15
dovahkiin

#15 percival2: Přišlo by mi dost trapný kdyby to zkopírovali z nedávného animáku, i když to tak vypadalo. Stejně mě ale nasrali že místo potitulkovky dali trailer, wtf :D Jinak mě na filmu trochu sralo jak hodili bobek na sandmana a obrátili ho zase na stranu zla, vždyť on neměl důvod krychli nepoužít, když ve své realitě nezemřel, nebo mi něco uniká? Z jeho pohledu by dávalo smysl kdyby se chtěl dát dobrovolně vyléčit. A co měl znamenat elektruv nový vzhled plný karabin, popruhů a všelijakých blbostí? Vypadal jak nějaký nový skin z cska :D

27.12.2021 | 12:55:24
Blackhand47XD

#11 Dragon94: Je rozdíl mez náhodou, nešťastnou nehodou a naprosto nepromyšlenou hloupostí se strany někoho, kdo má mít vysoké IQ.

webmaster
27.12.2021 | 13:36:31
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Nejlepší postavy - Thor: Love and Thunder

Reklama

Zajímavosti

První ohlasy na nového Thora: Zábava ve stylu Ragnaroku pokračuje

První ohlasy na nového Thora: Zábava ve stylu Ragnaroku pokračuje

Léto, sluníčko a krásné barvy. Teď je úplně skvělý čas a vlastně i výborná nálada vyrazit na nějaký letní film, který vás chytne za srdce a pobaví. A zdá se, že nový počin od Marvel Studios tuto myšlenku splňuje dokonale. Nový Thor. Love and Thunder se podle všeho povedl.

Marvel Cinematic Universe

PRVNÍ FÁZE

 

DRUHÁ FÁZE

 

TŘETÍ FÁZE

 

ČTVRTÁ FÁZE

 

Galerie

Galerie

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama