Avengers Recenze filmu Black Widow

Recenze filmu Black Widow

Recenze filmu Black Widow

S recenzí jsme si dávali pěkně na čas. Pevně věříme, že už všichni měli čas zajít do kina nebo si film obstarat nějak jinak, takže můžeme snímek rozebrat pěkně bez servítek a i se spoilery. V komentářích nám určitě dejte vědět, jak celý film hodnotíte vy. Jsme zvědaví.

13 2
8.8.2021

Snímek Black Widow měl opravdu kostrbatou cestu na plátna kin a to nejen kvůli pandemii. Všichni asi tak nějak cítí, že film měl přijít o pár let dříve a prakticky zasazení do minulosti tento fakt pouze podporuje. Dělat film o postavě, která je již mrtvá, je samozřejmě vždy ošemetné téma a film může působit zkrátka navíc.

A ať už vám Kevin Feige či kdokoliv jiný v médiích namlouvá něco jiného, nakonec obavy byly naprosto opodstatněné. Film nejen působí navíc, ale je navíc. Dějově a vlastně i koncepčně patří ještě do třetí fáze MCU, takže jako první výkop fáze následující je i toto označení naprosto vedle. Zkrátka to vypadá tak, že studio a Scarlett Johansson plánovali film tak dlouho, že postava mezitím stačila v sérii zemřít a následně se s tím už nic dělat nedalo.


(Ne, Taskmaster není hlavní záporák, pouze hloupý poskok. Foto: Disney)

Na prequelových filmech není absolutně nic špatného, protože vám pomohou dovysvětlit určité události, které se staly před hlavním filmem. Co si ale budeme povídat. Film se odehrává po snímku Civil War, což byl první film třetí fáze. A vracet se k k filmu a příběhu z roku 2016, kdy Kapitán Amerika je na útěku (kdy jeho příběh byl už hezky ukončen) a Falcon taktéž (a teď už něj máme Kapitána Ameriku) je nejen matoucí, ale svým způsobem naprosto zbytečné, protože s ostatními postavami jsme zkrátka někde jinde.

Film by působil mnohem lépe, kdyby vyšel před třemi čtyřmi lety a troufáme si tvrdit, že by to bylo vidět i na celkovém hodnocení filmu. Teď se ale nemůžeme zbavit pocitu, že i toto byl jen takový výstupní dárek pro Scarlett Johansson za celou její dosavadní práci na MCU. A i to neskončilo úplně šťastně, pokud jste zaregistrovali herečky nespokojenost za zřejmé porušení smlouvy mezi ní a studiem.

Obecně by filmu spíše slušela minisérie na Disney+, kde se nekladou tak velké nároky. A dokonce by možná bylo ještě lepší, kdyby Jeremy Renner dostal svůj vlastní film s Hawkeyem a Johansson pouze seriál. Zatímco Hawkeye má stále jako živá postava v MCU přítomnosti co nabídnout, Johansson dovyprávěla zbytky příběhu, které jsme stejně věděli, tušili či si nějak mohli sami domyslet

(Hlavní postavy jsou sympatické včetně Meliny Vostokoff. Foto: Disney)

Svým způsobem tak film nepřinesl naprosto nic nového a nijak svět MCU neobohatil. Můžeme tak maximálně být vděční za úžasnou Florence Pugh a vždy skvělého Davida Harboura, kteří by se mohli v dalších projektech objevovat častěji. Jinak jsme tu měli opět předvídatelnou dějovou linku, která snad všem byla jasná už při oznámení filmu, opět poměrně nezajímavého záporáka a ještě k tomu trochu zprzněného Taskmastera, od kterého tak trochu všichni čekali asi něco víc.

Na druhou stranu jsme malinko zaujatí, protože již máme za sebou přes dvacet filmů z tohoto universa, v těch nových hledáme přidanou hodnotu, toužíme po propojení a návaznosti na ostatní projekty. Je nutné se ale na Black Widow podívat i očima nového diváka (kterých v čase bude stále přibývat), kteří ještě nemají zkušenosti s tolika MCU filmy. V tomto případě film funguje, pobaví a zřejmě splní očekávání klasického blockbusteru.

MCU filmů bude jen přibývat. Pokud bude někdo nový chtít nastoupit na tento rozjetý vlak, asi dokážeme pochopit, že nebude chtít zpětně zhlédnout desítky filmů a seriálů, takže hodnocení by se mělo odvíjet i od toho, zda lze si film užít jako jednorázovou chuťovku. A v tomto případě je nakonec odpověď kladná, proto ve finále tak mírné procentuální hodnocení k jinak poměrně ráznému textu.

Hodnocení: 70%

P.S.: Všechny řeči před filmem, že film se otře o kauzy MeToo a je poctou feminismu nakonec byly trochu navíc a zbytečné. Neměli jsme pocit, že by film v něčem tlačil na pilu. Byl zkrátka naprosto přirozený a žádná společenská témata neprotěžoval. Pokud to tedy byl důvod, že jste do kina nevyrazili, nemusíte se bát a rychle to napravte.

Diskuze /26

palacinka1

Hodnocení 70%? Ani náhodou. Za mě je to jeden z nejhorších filmů MCU. Špatný příběh, špatné herecké výkony, do očí bijící nesmysly, … První půlka filmu celkem jde, ale ta druhá, ta jde silně z kopce a nakonec úplně pokazila relativně dobrý dojem z celého filmu. Jediný kdo to celé táhnul, byl David Harbour. Tak tak hodnocení 30%.

#2 -Skinner- #23 AMELIANVS #26 WolverineCzE
8.8.2021 | 17:09:10
-Skinner-

#1 palacinka1: Rozhodne lepší film než Captain Marvel. Taký priemer MCU. Súhlasim s tým, že tretí akt je absolutne prepálený. Herecké výkony boli dobré. Hlavne skvelá Florence Pugh na ktorú sa teším v ďalších filmoch a seriáloch.

8.8.2021 | 17:25:58
Blackhand47XD

Za mě 55% :)

webmaster
8.8.2021 | 17:27:59
Majkyii

Florence, David a hudba ve filmu byla skvělá, zbytek tak nějak bída a Taskmaster obrovské zklamání. 40%

8.8.2021 | 17:44:23
Fbio1983

[smazáno] Mrtvá postava (a ač jsem ji měl rád, tak mě herečka naštvala hádáním o peníze) tak si tento film jako první od Marvelu odpustím a nepodívám se na něj.

#6 -Skinner- #7 Argenium #21 téčko171
8.8.2021 | 17:51:12
-Skinner-

#5 Fbio1983: Prečo ťa naštvala tým, že chce dostať toľko peňazí koľko má v zmluve? :D

8.8.2021 | 18:30:16
Argenium

#5 Fbio1983: Takže oni jí ojebou o prachy tím, že poruší smlouvu, ale ona je ta špatná. Tak jo. Jinak film se opravdu dost nepovedl. Naštěstí to nebylo na úrovni Captain Marvel, ale třeba tak jeden z 5 nejslabších MCU filmů to asi bude. Celkem škoda, protože tady hercům nebylo moc to vytknout. Jenom těm co to psali.

8.8.2021 | 18:30:44
caspr

Film byl super. Několikrát jsem viděla, podle mého názoru byl fajn. Pro někoho, kdo nesleduje všechny filmy MCU úplně ideální.

8.8.2021 | 19:08:05
ori

Sám o sebe to bol celkom dobrý film, ale ako súčasť MCU to bolo slabé. Ale Captain Marvel bola aj tak horšia.

webmaster
8.8.2021 | 19:17:22
Harper66

Všimli jste si jak má křivý spodní zuby. :D Tohle fakt nepochopím u těch Hollywoodských celebrit, jsou tak zazobaní, pořád se někde promenádují ale na rovnátka nemají! :/

#11 Anckrst #24 AMELIANVS
8.8.2021 | 19:19:56
Anckrst

#10 Harper66: Prečo by museli byť všetci dokonalí? Nemôžu sa aj herci podobať na normálnych ľudí?

#14 Harper66
8.8.2021 | 19:27:02
evaval

Idea že by Black Widow je sice dobrá, ale podle mě by na to Scarlet nikdy nepřistoupila hrát v seriálu.

8.8.2021 | 19:36:17
Monoceros

Mně se film líbil. Není tak špatný. Ale kazil mi zážitek prostě ten fakt že vím ze Black Widow je prostě mrtvá. Možná ten film měli vydat pred koncem Avengers. Samozřejmě by museli smazat tu potitulkovou scénu…nebo ji nechat a sledovat paniku lidí že Hawkay Natashu zabil :D a nikdo by nevěděl proč.

8.8.2021 | 20:07:23
Harper66

#11 Anckrst: V dnesni dobe jsou rovny zuby znamka dobre zubni hygieny a navic, sleduji ji miliony lidi a na kamere je vsechno videt. Kdyz si je muze prumernej clovek poridit, tak nevidim problem, proc by ona nemohla mit treba ty neviditelny co tady stoji kolem 100K.

8.8.2021 | 20:07:28
Kubey

Film nebol zlý, ale je proste škoda, že dostala film až teraz. Strašne ma ale štve, že tam nevyužili poriadne Taskmastera. Parádny potenciál na boj „telo na telo“, ale takmer nič tam nepredviedol..

8.8.2021 | 21:15:32
sFík

Ten film bude dávat smysl pokud to má být „origin“ příběh Yeleny (jako nové BlackWidow, ne jen pro účely nějakého seriálu). Herecké výkony mi přišly od všech v pořádku, u hlavní čtveřice určitě.

8.8.2021 | 21:16:58
PecaCZE

Znamka do re zubni hygieny ? Fakt ne, s tim se narodis a spousta slavnych si nebecha delat plastiky neceho co na nich dokonaly, proc taky, jsou tim odlisny. Jinak zadnych zubu jsem si ani nevsimnul nevim odkud to mate a potrebu resit.

8.8.2021 | 22:04:42
Harper66

Víš, křivý zuby vypadají fakt blbě v době 4K rozlišení a když seš celebrita, tak u tebe řeší každý nedostatek. :D Jinak rovnátka nejsou žádná plastika ale úplně běžný zákrok v dnešní době.

8.8.2021 | 22:41:34
LAZARUS111

Asi 30%, Taskmaster je katastrofa a príbeh o ničom. Red Guardian bol asi naj. ale málo priestoru. Mimochodom Cap. Marvel je zlý film, keď už sa tu o ňom bavíte.

9.8.2021 | 1:28:20
beat

Úplna pohodka. 75% bez problému a to vrámci MCU :)

9.8.2021 | 1:35:24
téčko171

#5 Fbio1983: Tak doufám, že se budeš pevně držet svých principů a zásad a až budeš třeba jednou něco prodávat, kupující ti zaplatí jen polovinu kupní ceny a se zbytkem ti řekne #sorryjako, tak se hezky úslužně usměješ a popřeješ hezký zbytek dne. (:

webmaster
9.8.2021 | 9:48:56
dbar

Těšil jsem se na sólový film Scarlett Johansson, ale při sledování mi to připadalo spíše jako sólový film Florence Pugh. Taskmaster je velký průšvih a myslím, že sledovanosti hodně uškodila propagace založená na feminismu.

#25 AMELIANVS
9.8.2021 | 16:37:50
AMELIANVS

#1 palacinka1: Zaprvé:definuj špatné herecké výkony.Všechny recenze se shodují že jsou to především veškeří hlavní herci co film táhnou nahoru. Zadruhé:že bys tomu udělil ty jiné hodnocení neznamená že zase další by tomu dali víc a že je jejich názor špatný jen proto že se neshoduje s vím.

10.8.2021 | 17:52:12
AMELIANVS

#10 Harper66: Ty seš fakt dobrej bizár.Ne nevšiml.Jaké má zuby jsem vážně(očividně jako normální většina tady)nesledoval­.A i kdyby její přirozené zuby nebyly perfektní tak jsou mnohem cenější než kdyby si je třeba nechala uměle nahradit.Krása taky nespočívá nutně v tom že je něco absolutně dokonalé.Já bych ji klidně bral i s těma „ošklivíma“ zubama .-)!Ty budeš nějakej povrchní metrosexuál stár zhruba 13 let že?Tvá „starost“ by tomu odpovídala.

10.8.2021 | 17:58:16
AMELIANVS

#22 dbar: Příklad takové propagace?

10.8.2021 | 17:59:12
WolverineCzE

#1 palacinka1: Když to bylo lepší jak Captain Marvel mě to víc bavilo jak Wonder Woman

11.8.2021 | 2:16:36
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Aktuální film

Eternals


Premiéra: 4.11.2021
Režie: Chloé Zhao
Scénář: Chloé Zhao, Patrick Burleigh, Ryan Firpo, Kaz Firpo
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Dong-seok Lee, Kit Harington, Salma Hayek, Angelina Jolie, Harry Styles, Harish Patel, Haaz Sleiman a další 

VAŠE HODNOCENÍ
PROFIL FILMU
OHODNOŤTE POSTAVY
RECENZE FILMU – již brzy

Nejlepší postavy - Shang-Chi

Reklama

Zajímavosti

První ohlasy na Eternals: Zřejmě se jedná o film, který bude rozdělovat publikum

První ohlasy na Eternals: Zřejmě se jedná o film, který bude rozdělovat publikum

Již příští týden si můžete moci zajít na film Eternals. Pokud stále váháte, zda do kina zajít, přečtěte si první ohlasy na film, které nejsou až tak pozitivní jako v případě jiných MCU filmů. Na druhou stranu se stoprocentně nejedná o žádnou katastrofu a je na co se těšit.

Reklama

Marvel Cinematic Universe

PRVNÍ FÁZE

 

DRUHÁ FÁZE

 

TŘETÍ FÁZE

 

ČTVRTÁ FÁZE

Galerie

Galerie

Předchozí film

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings


Premiéra: 2.9.2021
Režie: Destin Daniel Cretton
Scénář: Dave Callaham, Destin Daniel Cretton, Andrew Lanham
Hudba: Joel P. West
Hrají: Simu Liu, Awkwafina, Tony Chiu-Wai Leung, Fala Chen, Florian Munteanu, Ronny Chieng, Michelle Yeoh, Meng'er Zhang, Benedict Wong, Andy Le a další 

VAŠE HODNOCENÍ
PROFIL FILMU
OHODNOŤTE POSTAVY
RECENZE FILMU