Procházka hollywoodskými studii

Procházka hollywoodskými studii

6.4.2018 17:30


Jeden náš fanoušek nedávno navštívil hollywoodská studia a podělil se s námi o své zážitky. Pokud jste přemýšleli nad tím, že byste tato studia někdy navštívili, tak vás jeho zážitky přesvědčí o tom, že cesta sem za to stojí.


Hollywood. Továrna na sny. Nebo spíš na tajemno? Kdo by nechtěl alespoň trochu nahlédnout pod pokličku toho, jak vznikají jeho oblíbené filmy, seriály či pořady. Pokud nejste někdo ze štábu, či snad dokonce producentem filmových děl, může se to zdát byt nemožné. Přes svou veškerou opatrnost a snahu zahajovat svou tvorbu oponou, studia za ní alespoň trochu nahlédnout nechávají, a to v podobě studio tour. Nedozvíte se v nich sice žádné šokující novinky či předpremiérové informace jako takové „nakukanie do ameryckej kultury na obednavku slavnoj cesskoj narodu“, ale absolvovat se určitě dají.

Já jsem postupně navštívil studio tour u Warner Bros., Sony Pictures, Paramount Pictures a Universal Studios a rád bych vás tímto po nich alespoň zjednodušeně a krátce provedl. Berte to třeba jako inspiraci na vaši příští dovolenou. Takže se pohodlně usaďte a ke čtení si stylově otevřete vanilkovou Coca Colu.

Článek bude obsahovat spoilery. Vy, kteří se na návštěvu studií v blízké době třeba chystáte a chcete být překvapeni, či jen nemáte rád, když víte něco dopředu, tak prosím dál nečtěte, článek není určen vašemu zraku.

Před návštěvou kterékoliv studio tour si je dobré nejprve zařídit lístky. Dají se sice určitě koupit i přímo na místě po příjezdu do studia, v sezoně či během exponovaných dnů by se to ale podařit nutně nemuselo. Doporučuji teda využít druhou možnost, a tou je objednaní vstupenek přes internet předem. Ty se dají pořídit jak přímo na stránkách jednotlivých studií, resp. Na stránkách zabývajících se přímo jejich studio tour, tak na různých agregátových cestovatelských webech. Je dobré projít si nabídky obojí, může se stát, že jednou bude lepši nabídka přímo na webu studia, někdy zase jinde.

Studia Warner Bros.

Úspěšně jsme pořídili lístek a můžeme tak vyrazit vstříc nekonečným zácpám losangeleských dálnic. Po jejich úspěšném zdolání přijíždíme do Burbanku, kde se studia Warner Bros. nachází. Ač není z nejlevnějších, doporučuji využít jejich firemní parkoviště. Určitě po návratu z tour, plni nadšení a vzpomínek, nechcete řešit případnou pokutu za stěračem po zanecháni auta v okolních uličkách.

Po příchodu na recepci dostanete výměnou za vaši internetovou rezervaci vstupenku a kartičku s písmenem – to v případě, že vás je na jednu hodinu přihlášených více a půjde tak najednou několik skupin čítajících cca 10–12 lidí. Po chvíli čekání v předsálí jsme odvedeni do malého kinosálu, kde je nám puštěn asi pětiminutový film oslavující historii studia Warner Bros. Po něm jsme vyvedeni před budovu studia, kde začíná ta opravdová tour. Nasedá se do elektrických otevřených vozítek, nejvíce asi podobných golfovým vozíkům s ale poněkud rozšířeným rozvorem uzpůsobeným pro větší počet pasažérů a v nich se vyráží už přímo do areálu Warner Bros.

(Tímto si vás Warneři vozí)

Cesta není dlouhá a už po ujetí pár stovek metrů se vystupuje, a to přímo před kulisami domů a ulic – backlots. Ty jsou každé postaveny v trochu jiném stylu snad posledních dvou set let, aby v případě potřeby mohli a měli kde filmaři zachytit potřebnou atmosféru. Najdete tu tak třeba dům, kde se točili Gremlins, kde se zavěšený na schodech hlavou dolů líbal Spider-Man s Mary Jane či ulici, kde tančil Jude Law jako gigolo v A.I. Umělé Inteligenci. Ulic a domů není zase až tak mnoho, filmaři ale pomocí kouzel přímo na místě a postprodukčních triků dokáží změnit vzhled prostředí k nepoznání, a tak na place pár tisíc metrů čtverečních vznikají desítky a stovky různých filmů, aniž bychom si toho my pak následně v kině všimli.

(Backlots)

Tato prohlídka zabere asi 45 minut, po ní následuje přesun vozítkem k výstavě. Nevím, nakolik bývá obměňována, v mém případě se v přízemí budovy nacházely především propriety z filmů Justice League, Batman vs. Superman a Wonder Woman. Horní patro pak bylo celé věnováno Harrymu Potterovi a Fantastickým zvířatům. Rozhodně doporučuji projít obě dvě patra celé, vystavené předměty účinkující ve výše uvedených filmech určitě stojí za to vidět na vlastní oči.

Po cca 15 minutách následuje přesun do další části studia a tím je soundstage. To je to místo, kde se točí veškeré sitcomy a obecně snad všechna televizní produkce. Když vidíte svůj oblíbený seriál odehrávající se v interiéru, je na 100 % natáčený uvnitř některé z obrovských budov, ve které je celý ten „falešný“ domov, dům či byt postaven. Mám tu teď ovšem dvě velké „bohužel“ – je v nich přísný zákaz pořizování fotek či videí, navíc nás náš průvodce bere jen na jednu soundstage, která se zrovna předělává. Takže žádný byt z The Big Bang Theory, Lucifera či třeba Fuller House bohužel nevidíme. Škoda.

(Netřeba představovat)

Trochu zklamáni pokračujeme k dalšímu místu naší tour a tím je dům plný rekvizit snad ze všech filmů, co se u Warnerů kdy natáčely. Dům má čtyři patra, my v poněkud zrychleném tempu procházíme pouze patro přízemní. Dále se přesunujeme do budovy, ve které jsou vystavena Batmanova vozidla. A to od původního seriálu, přes Burtonovy verze Batmana až po ty nejnovější Nolanovy. Pro zaryté fandy Batmana bezpochyby moc zajímavá část tour, já už se ale těším až se posuneme zase někde dál.

Venku před budovou se navíc musíme pohybovat tiše, za rohem se právě něco natáčí. Nikdo ale nechce říct co, takže ani ode mne se to nedozvíte. Jen tak mezi řečí náš průvodce prohodí, že tu ve studiích jsou dnes tři známí herci. Jména ani jejich lokace nám ale prozradit nechce, ať už že nemůže či je opravdu nezná.

(Je libo agenta Smithe z Matrixu?)

Posledním místem kam nás náš průvodce odveze a kde se s námi i rovnou už rozloučí, je místo nazvané „stage 48“, kde je od scénáře až po postprodukci zjednodušeně vysvětlena tvorba filmu. Rovněž tu jsou vystaveny další předměty a věci účinkující ve filmech a seriálech natáčených u Warnerů. Jedním z asi nejoblíbenějších míst v tomhle koutu studií Warner Bros. je určitě Central Perk – kavárna, kde se v seriálu Přátelé setkávali jeho protagonisté. Můžete si ji celou projít, v reálu ale není nijak velká, spíš vás překvapí opakem. A samozřejmě si tu taky můžete v poklidu posedět na gauči, na kterém sedávala Monica, Chandler, Ross a další.

Když poté plní nadšení a dojmů budete stage 48 opouštět, nemůžete, a to doslova, minout obchod se suvenýry a restauraci, kde případně můžete utratit nějaké ze svých dolarů za všemožné více či méně zbytečné suvenýry s logy jednotlivých populárních filmů či seriálů.

(Zde se natáčeli Přátelé)

Studia Sony Pictures

Ani při cestě do Sony se pravděpodobně nevyhnete zácpám, sužujícím Los Angeles snad celodenně. Ale jakmile dorazíte do Culver City, jste již téměř v cíli.

Sony Pictures si jako jediné ze čtyř studií, které jsem navštívil, neúčtuje nic za parkovné. Což vzhledem k poměrně nezanedbatelným částkám u konkurence považuju za velké plus. Navíc parkujete přímo v areálu studia v nadzemním parkovacím domě. Abych byl tedy přesný – zdarma je self-parking, tj. když si auto zajedete zaparkovat sami. Což nám návštěvníkům tu z Evropy může znít jako zcela samozřejmé, rozhýčkaní Američani ale rádi využívají rozšířený valet parking, tj. že auto odevzdáte i s klíčky při vjezdu na parkoviště pikolíkovi a o víc se již nestaráte. Až budete chtít zase odjet, dáte jen o sobě vědět a on vám auto zase přiveze až k výjezdu. Tuto službu má, pochopitelně, Sony Pictures již zpoplatněnou.

Prohlídka samotná začíná nahlášením se na vrátnici, že jste dorazili na daný čas. Poté čekáte u parkoviště na vašeho vedoucího, který vás bude po studiu provázet. Je to nejmíň honosná prohlídka studia z těch čtyř, co jsem absolvoval. Celá se koná po „vašich“, takže vás čeká chůze, chůze a zase chůze.

První, kam míříme, je budova plná všemožných propriet z filmů. Můžete se tak na vlastní oči přesvědčit že Číslo 5 žije, uvidět motorku, na které jezdil v třetích Mužích v černém Boris či si prohlédnout aktuální verzi hry Jumanji z filmu, co momentálně běží v kinech. Je tu toho ale samozřejmě mnohem víc.

(Perníkový táta)

Následně se přesunujeme na soundstage, kde se točí v jednu dobu i u nás dost populární hra – kolotoč, v originále Wheel of Fortune. Můžeme si chvíli posedět v publiku, nasát atmosféru, ale už po chvíli se zas přesunujeme do další soundstage, kde se pro změnu natáčí další populární americká soutěž – Jeopardy! Tohle mi ale moc neříká, a tak spíš znuděně návštěvu přečkávám.

Abychom těch soundstage neměli náhodou málo, následuje další s pro mne naprosto neznámým seriálem Goldbergovi. Můžeme si projít celý jejich dům, zahradu a okolí. Jde tu názorně vidět, jak se ve filmu „podvádí“ – všechny scény odehrávající se v patře domu jsou točeny v místnostech postavených vedle domu, dům samotný totiž žádné patro nemá! Když pak v některé z epizod někdo stoupá po schodech nahoru, musí nutně následovat střih, protože pro pokračování scény se celý štáb musel přesunout doslova o dům dál.

Po téhle pro mne méně zajímavé části studií pokračujeme do budovy, kde je nám předvedeno, jak fungují u filmů postsynchrony. Jsme uvedeni do místnosti, kde je nám puštěna video ukázka z filmu Gravitace, a to postupně, jak jsou dělány a přidány jednotlivé zvukové stopy – jen rozhovor herců, jen zvuky vycházející z nárazů, výbuchů atp., jen symfonická hudba k filmu a pak vše dohromady. Je moc zajímavé vidět a slyšet vše jednotlivě a zvlášť, a pak pohromadě jako hotový film.

Zvuk je u Sony pravděpodobně oblíbeným tématem, a tak se přesunujeme do poslední dnešní stage, a tou je studio pojmenované po Barbře Streisand, kde se nahrává hudba k filmům. A to nejen filmům produkovaných u Sony, ale obecně v Hollywoodu, a to i pro ty největší hity formátu Star Wars. Dle našeho průvodce se jedná spolu se studii na Abbey Road o nejlepší studio na světě pro nahrávání filmové hudby. Nevím, na kolik se mu v tomto dá věřit, působil ale přesvědčivě. Na rozdíl od studia samotného, kde prostor pro členy orchestru vypadal jako nějaká tělocvična. Nebo ani prostor pro techniky, kde se nacházelo záznamové zařízení, mi nepřišel jako nejlepší. Ale samozřejmě nemám, čím bych jejich tvrzení zpochybnil, asi to takto vypadat má.

Posledním místem spojeným s filmy, které na téhle tour uvidíte, jsou backlots. tj. ulice reprezentující jednotlivé města a období. Slouží k tomu, když chce studio ušetřit nějaký ten dolar za záběr veřejného prostranství či nechce být ničím a nikým při filmováni rušeno. Tu v Sony Pictures jsou ale backlots poměrně malá, jen doslova pár ulic a nějaké to náměstíčko. Nesrovnatelné třeba s Warnery či Universal Studios. Jaké filmy se tu přesně točily, nám náš průvodce neříká, jsou zde ale zaparkována například auta z původních i předělaných Krotitelů duchů či karavan a Pontiac Aztek z mého oblíbeného seriálu Breaking Bad.

Na úplný závěr návštěvy nás samozřejmě nemůže čekat nic jiného než obchod se suvenýry. Po něm už následuje společný odchod k parkovacímu domu a rozchod.

(Auto z původních Krotitelů duchů)

Studia Paramount Pictures

Hollywood. To je směr, kterým musíte vyrazit, pokud chcete navštívit paramountí studia. Může se to zdát až skoro neuvěřitelné, ale z těchhle čtyř mnou navštívených studií se pouze tohle jedno nachází přímo v Hollywoodu.

(Tady jste opravdu v Hollywoodu)

Hned z počátku jeho návštěvy si připomenete, že se nacházíte v Americe, a to tím, že budete pokráceni o 15 dolarů za parkovné. Může se to zdát jako hodně, ona ale hollywoodská čtvrt vyniká vším možným, jen ne naprostým bezpečím a klidem v ulicích. Určitě nedoporučuji auto jen tak nechávat stát v okolí.

Po příchodu na recepci je vám vydána vstupní karta a jste uvedeni do čekárny, kde jsou vystaveny šaty a obleky z různých filmů, stejně tak pár filmových propriet a Oscarů. Stejně tak například kostra Terminátora z posledního filmu Genisys či část prajiskry z transformeřího vesmíru.

(Terminátor z filmu Genisys)

Tři ze čtyř tour, které jsem po studiích absolvoval, čítaly skupiny o cca 10–15 lidech. Jen tu v Paramountech jsme byli tvořeni pouze třemi lidmi a naší průvodkyní. Se mnou se na vozíku, kterým jsme po tour jezdili, byl pár postarších německých občanů, kteří dle jejich slov byli filmoví výtvarníci. Co přesně u filmu dělají jsem se jich neptal, ale každopádně byli „z fochu“.

První zastávku máme u slavné paramountí brány, kde je nám přednesena historie studia. Následně se přesunujeme do vedlejšího Paramount theater, kde probíhají slavnostní premiéry studiových filmů. Přímo mezi tímhle kinem a bránou pak zažiji jedno z mých největších filmových uspokojení – nachází se tam původní lavička, na které seděl Tom Hanks s čokoládou ve Forrestu Gumpovi. Scéna se původně natáčela ve městě Savannah v Georgii, po dotočení filmu si lavičku studio přestěhovalo k sobě do Hollywoodu a před jejich kinem tak stojí dodnes.

(Původní lavička z Forresta Gumpa, na které seděl Tom Hanks)

Následuje přejezd kolem soundstage. Bohužel jenom přejezd, do žádného nás průvodkyně nechce vzít. Když už to vypadá, že kolem opravdu jen profrčíme, zastavuje nás jedna ze zaměstnanců studia a prý když budeme potichu, můžeme se podívat na jednu soundstage, která se právě buduje. Má to být seriál Strange Angel, což ale nikomu z nás nic neříká. Ani dle rozpracovanosti kulis nedokážeme odhadnout, co že to má být zač. Tak uvidíme tedy třeba časem.

Dále odjíždíme k bazénu. Tedy ne, že bychom si šli rovnou zaplavat, ale průvodkyně nás odváží k obřímu bazénu, který je momentálně vypuštěný a slouží jako parkoviště pro auta zaměstnanců. V případě potřeby ho ale lze napustit a spolu se sousedící obří stěnou vyvedenou v barvách nebe může posloužit jako kulisa filmů. Jako třeba v Truman Show. Určitě si tu scénu Jima Carreyho, marně se snažícího na loďce uprchnout pryč z města, vybavujete.

Následující zastávkou jsou oblíbené backlots. Kulisy představující převážně různá americká města ve všemožných obdobích 20. století. A tu máme trošku štěstí. Zrovna se natáčí nová sezóna, seriálu Timeless. Nacházely se tu zrovna kulisy, které měly posloužit pro scény z dvacátých let.

Z backlots se vracíme ještě jednou k soundstage a tentokrát jdeme navštívit i jednu ještě v současnosti používanou. Má se jednat o pořady Dr.Phil a Doctors. Ani jeden z nich nikomu z nás nic neříká, pokud je někdo znalý více amerických talk show, bude na tom asi líp. Jak se ukázalo, tohle byla zároveň poslední zastávka na naší tour. Teda, poslední, samozřejmě nemůžeme opomenout obligátní obchod se suvenýry. Po jeho krátké návštěvě nás naše průvodkyně již po vlastních doprovodí k východu a tím je naše tour u konce.

(Optimus Prime z Transformers)

Studia Universal Pictures

Říká se, že to nejlepší bývá nakonec, bude to platit i v tomhle tom případě? Je prohřátý kalifornský únorový pátek a mne při svém posledním dni tohoto pobytu v USA čekají Universal Studios. Z těchto mých čtyř návštěv je ta v Universal Studios nejvíce odlišná. Je totiž součástí celého zábavního parku, jejíž je dost možná hlavní a nejlepší jeho částí, zdaleka ovšem ne jedinou. Součástí vstupného jsou pak krom samotné studio tour, kterou můžete jinak během pobytu v parku absolvovat kolikrát chcete, i všemožné atrakce. O těch ale až později.

(Před Universal Studios)

Tentokrát to pro mne nebude jen tak obyčejná tour. Na vysvětlenou – v Universal Studios už jsem byl kdysi při své první návštěvě USA, později jsem pak navštívil i jejich „pobočku“ ve floridském Orlandu, a tak jsem vcelku přesně věděl, co že se to na mne chystá. A jelikož mám filmy a seriály opravdu moc rád, vyhodil jsem si tentokrát trochu více z kopýtka a pořídil rovnou VIP Studio Tour.

Čím že se liší od běžného vstupného? To poznáte hned na začátku vaší návštěvy, když nemusíte z kapsy vytáhnout 25 dolarů za parkovné. Dokonce vám tu auto zaparkují lokajové od valet parkingu, jak jsem službu popisoval u návštěvy studií Sony Pictures. Do parku pak následně vstupujete zvláštním vchodem vedle turniketů s výrazným nápisem VIP, kde vás již očekává slečna, která vás uvede a vysvětlí vám co a jak. Po převzetí visačky, kterou se pak v průběhu dne budete po celém parku prokazovat, následuje přesun do místnosti, kde na každého čeká snídaně.

Výběr je typicky americký, tj. kafe a džus, několik verzí muffinů, hromada cereálií a nějaké ty obložené croissanty s šunkou, vejci, zeleninou. Vše, co hrdlo ráčí. Po asi půl hodině si naši skupinu čítající 14 lidí vyzvedne průvodce, který nás bude doprovázet celý den. Hned nám vysvětluje, že máme dvě možnosti, jak s naším VIP vstupem naložit – buď absolvovat celý den s ním, který nás proveze a provede celým areálem až do pozdního odpoledne, nebo si samozřejmě můžeme udělat program dle sebe a na něj se vůbec nevázat. Další výhodou VIP vstupu je totiž geniální (americký?) vynález, a to předbíhací lístek.

V krátkosti vysvětlím, co je vlastně onen přebíhací lístek. V parku je sice velké množství atrakcí, ale to znamená, že je tu ještě větší množství lidí. Na některé atrakce se tu dokonce čeká přes 160 minut! Existují ale tyto lístky, kdy na atrakce čekáte jen pár minut. Logika je v tom, že počet takovýchto vstupenek je na každý den omezen, a tak je zajištěno, že ten, kdo si připlatí, opravdu nečeká. Tato výhoda se dá pořídit i samostatně k běžné vstupence, stojí od 80 dolarů nahoru a po zakoupení můžete každou frontu k jednotlivé atrakci během dne jednou předběhnout. Na rozdíl od VIP vstupenek, kde každou atrakci můžete během vaší návštěvy předběhnout kolikrát je chcete.

Všichni se ale nakonec rozhodli využít služeb našeho průvodce a většinu dne absolvovat v jeho přítomnosti. První nás čekalo studio tour. Ta běžně probíhá na několika vagonových vláčcích pro cca 80–100 lidí najednou. Trvá asi 45 minut a během ní postupně projíždíte různými backlots, lokacemi z všemožných filmů v Universal Studio přímo natáčených s kombinací návštěv několika atrakcí, a to i přímo s vláčkem.

Nás čeká speciální autobus jen pro VIP, jenž má oproti běžné studio tour tu výhodu, že z něj během ní můžeme vystupovat, procházet si jednotlivé filmové lokace, budovy, ulice a líp tak nasát atmosféru toho všeho. V neposlední řadě se taky nechat u vámi oblíbených míst vyfotografovat. K vidění je tu třeba plac kde se točí aktuální seriál The Good Place, průčelí kovárny, ve které v prvních Pirátech z Karibiku svedli souboj Johnny Depp s Orlando Bloomem, dům, ze kterého malý Maculay Culkin házel po Danielu Sternovi v Sám Doma 2: Ztracen v New Yorku cihly a neomylně ho jimi trefoval, či jedna pro mě moc oblíbená lokace, čehož hned využívám a po vystoupení na „náměstí v Hill Valley“ se nechám vyfotografovat před radnicí s hodinami, které se v roce 1955 poškodily při bouřce. Dnes jsou již však opravené.

(Náš VIP bus)

Jak jsem již uvedl, součástí studio tour v Universal Studios jsou i atrakce, tou první je King Kong 3D. Jedná se o obří kino, do kterého vjede celý autobus plný lidí. Kolem něj se nachází vlevo i vpravo velké plátno, na kterém se začne promítat Peterem Jacksonem zvlášť natočená scéna souboje King Konga s Tyranosaury. Během ní máte nasazené 3D brýle, autobus pak stojí na pohyblivé lavici a ta se s vámi houpe v rytmu souboje monster na plátně. Do toho na vás ještě pofukuje vzduch a sem tam cákne nějaká ta voda, když si zrovna král kongu třeba odfrkne. Naprosto skvělý zážitek, bohužel snad jen 2–3 minuty dlouhý.

(Vjezd do atrakce King Kong 3D)

Pokračuje se na další filmové lokace, můžete tak vidět například ulici, kde se natáčely Zoufalé manželky, budovy z Grinche či posledního Indiana Jonese. U těch je pak názorně předvedeno, jak se dělá ve filmu záplava – je spuštěn umělý déšť, za chvíli se ulice začne plnit vodou a během okamžiku se již na nás z kopce valí záplavová vlna. Vše je ale postaveno a vymyšleno tak, aby se nám divákům nic nestalo. Voda je těsně před tím, než by nás smetla, odvedena pryč a nás z ní maximálně pokropí nějaká ta kapka.

(Backlots z doby divokého západu)

Následovat má nová atrakce studio tour, a to Fast and Furious Supercharged. Ta bohužel dnes však nefunguje, a tak se po pár minutých čekání před ní, jestli se třeba nakonec neumoudří, přesunujeme dál. A to rovnou na místo Války světů. Jestli si vybavujete scénu, kde Tom Cruise dorazí s dětmi do domu své bývalé ženy a kde, když se ráno probudí, zjistí, že na ně havarovalo letadlo, tak ta celá scéna, včetně rozpáraného letadla, poničených domů, auta a rozházených věcí všude okolo, je od filmování ponechána na svém místě a je součástí studio tour. Neuvěřitelný pohled takto zblízka, který by ve svém životě asi nikdo z nás nechtěl zažít.

(Tady proběhla Válka světů)

Pokračujeme dál. Co takhle dovolenou v motelu rodiny Batesů, kolem kterého jedeme, možná by nás ubytoval rovnou Norman. Nebo byste radši na Amity Island? Ten během studio tour můžete zažít, co by vás tam taky třeba mohlo potkat. Ostrov ze slavných Čelistí je tu totiž zpracován do podoby atrakce – k přístavu v Amity Island pomalu začne přijíždět náš autobus a my již můžeme vidět, jak je ve vodě nedaleko břehu potápěč. V okamžiku se kolem něj ale začíná něco dít a postava během chvíle mizí pod vodou. Pokračujeme tedy dál k molu, to ale za okamžik začíná hořet a z něj vybuchovat barely plné paliva z nedaleké čerpací stanice. V okamžiku plného soustředění se na výbuchy se pak mezi molem a naším autobusem z vody vynořuje žralok v životní velikosti a dává naším srdcím pořádným šokem zabrat.

Následuje poslední atrakce studia tour, a tou je sanfranciské metro. Opět se celým autobusem vjede do místnosti, která simuluje stanici metra. Zpočátku se nic zvláštního neděje, po chvíli ale začnou poblikávat světla, třást se zem a my tak zažíváme „pravé“ kalifornské zemětřesení. Po chvíli se začne propadat na několika místech strop, z jedné strany se dírou v něm vytvořené na nás sune kamion s cisternou plnou benzínu, do toho na nás zepředu míří vykolejený vlak metra a pokud by si někdo přeci jen myslel, že to zvládne, tak zprava se na nás začíná hrnout masa vody z protrhnuté kanalizace. Jsme ale v Hollywoodu, takže všechno dobře dopadne. Vše je tu přesně spočítáno a navrhnuto tak, že návštěvníci z atrakce vyjdou maximálně pokropeni pár kapkami vody, a hlavně plní zážitků.

Po přežití zemětřesení jsme odvezeni do skladu filmových rekvizit. Je to několikapatrová budova plná všech věcí, které by vás jen mohli napadnout, že by byly k filmování třeba. Jsou tu tedy k vidění rekvizity stvořené pro konkrétní film. Dále jsou tu rekvizity již prakticky nepoužitelné (jako třeba E.T. nebo „postel“ Wednesday z Adamsovy rodiny). Především tu je nekonečné množství běžného nábytku či vybavení kanceláří, pokojů, prostě všeho. Kteroukoliv z rekvizit si může kdokoliv zamluvit na danou dobu a čas a mít tak pak jistotu, že jeho film či seriál bude vypadat přesně tak, jak potřebuje. Poté naše studio tour končí a začíná návštěva té části Universal Studios, kde se nachází hlavní atrakce, ty hlavní taháky, na které se sem snaží přitáhnout lidi.

(E.T.)

Nyní opravdu oceníte, pokud jste nešetřili a máte k dispozici předbíhací lístek. První jdeme na Transformery. Je to kombinace 3D filmu promítaného postupně na několika plátnech a pohybu mezi plátny vás samotného, kterýžto probíhá na jakoby vozících s horské dráhy. V nich jste pevně upoutáni a vozík se s vámi sice ne mnoho, ale poměrně prudce, pohybuje po trase právě mezi jednotlivými plány. Vy tak s pomocí Autobotů zachraňujete svět před Deceptikony. Což se vám nakonec samozřejmě podaří Tu si po čase opět ověřuju, že sice moje oči a mozek podobné atrakce přímo milují, můj žaludek je ale zásadně proti. A tak po zbytek dne podobné atrakce jako Simpson Ride nebo Miniones raději vynechávám a doufám v nápravu.

(Transformers 3D)

Což se mi naštěstí daří. Protože další výhodou VIP vstupu je oběd zdarma, a to je při cenách občerstvení na místě úspora klidně několika desítek dolarů. Oběd probíhá v restauraci vyhrazené jen pro nás a je formou all-you-can-eat bufetu, kde si každý může vzít k pití a jídlu, co je libo. Jednou z „atrakcí“ Universal Studia jsou herci hrající různé oblíbené postavy z filmů. Ti ale nemají své pevně dané místo a pobíhají a přesunují se po celém areálu. Mně se tak přímo u oběda daří odchytnout jednu z mých nejoblíbenějších filmových postav – Dr. Emmeta Browna z Návratu do Budoucnosti a vyfotit se s ním. Mám nefalšovanou radost. Konec. Šlus. Mise splněna. Můžu to zabalit a letět domů.

(Dr. Brown a já)

Dělám si srandu, to by byla škoda, po obědě v tour samozřejmě pokračuju dál. Na sraze po obědě se setkáváme všichni, jedna část výpravy nás ale opouští a jde si park užít na svoji pěst. My zbylí pokračujeme na Mummy Ride. Tuhle atrakci jsem již absolvoval minule, a tak vím, oč půjde – je to vlastně běžná horská dráha akorát postavená uvnitř budovy. Samozřejmě není tak vysoká jako většina klasických horských drah, za to se na ní jede v úplné tmě, a to v obou směrech – dopředu i pozpátku. Je to moc fajn adrenalin. Bohužel se ovšem již podruhé během dneška setkáváme se selháním techniky, a tak jsme nuceni tuto atrakci alespoň pro tuto chvíli vynechat.

Pokračujeme tedy ke dvojici 3D jízd, a to Miniones a Simpsons 3D Ride, které vynechávám a můžu si tak chvíli odpočinout. Další atrakci, kterou vynechat určitě nechci, je Jurassic Park Ride. Jedná se o jízdu na lodičce po uměle vytvořeném vodním kanále. Ten je lemovaný z obou stran všemožnými dinosaury. Zprvu těmi hodnými, pak těmi méně hodnými, a to až do finále celé jízdy, kde na vás zpoza tmy vyskočí obří hlava Tyranosaura Rexe, před kterou prchneme tak, že na loďce sjedeme velký vodopád. Všichni sedící vepředu a na bocích loďky tak mají přísun vody od hlavy až k patě zajištěn.

(Jurská jízda)

Po této poněkud mokré atrakci je dobré se jít někam usušit, a tak míříme do království Harryho Pottera. S tím to tu v Universal Studios myslí opravdu vážně, protože mu tu postavili celý obří Bradavický hrad i s podhradím ve formě starobylé vesnice. Neskutečné. Tohle musí člověk vidět na vlastní oči, to se nedá popsat. Je vidět, že jsme opravdu v zemi neomezených možností a fantazie.

V celém tomhle areálu jsou především obchody se suvenýry z filmů s Harrym Potterem a restaurace. Je tam ale i několik atrakcí. První, na kterou jdeme, je let hipogryfa. Je to klasická horská dráha, která je ale poměrně malá. Jízda trvá snad ani ne půl minuty a je určena spíše dětem. Hlavní atrakcí má být Harry Potter and Forbidden Journey, bohužel však již potřetí v tento den selhává technika a my jsme tak o tuto jízdu ochuzeni. Nedokážu vám tedy přesně popsat, o co se má jednat, má to být ale něco v duchu Transformers Ride.

(Svět Harryho Pottera)

Trochu zklamáni pokračujeme dál a čeká nás atrakce Walking Dead. Seriál jsem, přiznám se, přestal sledovat z důvodu, že mi poslední série přišly nudné a obdobně se asi můžu vyjádřit i o této atrakci. Je to klasický dům hrůzy, který postupně celý procházíte vyznačenou cestou a potkáváte v něm buď zombie či přeživší lidi, co se je snaží likvidovat. Vzhledem k velké přítomnosti lidi na atrakci se ale vlastně ani nemáte možnost pořádně kde leknout, protože přítomnost něčeho k leknutí vám spolehlivě prozradí právě lidi kráčející před Vámi.

Po této atrakci nás čeká již poslední společná atrakce v ten den, a tou je Waterworld. Jedná se o kaskadérskou show na motivy filmu Vodní svět. Herci, kaskadéři, hrají asi 15minutovou scénu přepadení základny čmoudy a její následný souboj o ni s nimi. Může se to zdát být jako nuda, ale vy vlastně vidíte jakoby film odehrávaný naživo a je to moc fajn podívaná. Taky díky houfně používané technice jako vodní skútry, motorové čluny, nebo dokonce pravé… A to vám nepovím, alespoň jedno překvapení vám nechám neodhalené, každopádně ale zhlédnutí této show stojí za to, a to klidně i několikrát. Pokud to není nejlepší atrakce celého Universal Studios, tak určitě jedna z nejlepších.

Po konci tohoto představení se všichni rozcházíme. Náš průvodce se s námi loučí, děkuje za báječný den a opakuje nám, že zbylé dvě hodiny do zavírací doby parku můžeme jako VIP strávit užíváním express vstupů u atrakcí a zbytek naší návštěvy si tak pořádně užít.

A to je asi tak vše, milí přátelé, co bych vám chtěl říct. Návštěva všech čtyř studií dle mne stojí za to. Warneři, Sony a Paramount jsou více o filmu a spíš vyloženě pro jejich fandy, Universal Studios jsou víc zábavní park, kde se určitě nebude nudit ani ten, kdo zná z filmů akorát tak Mrazíka či Vinnetoua. A obzvlášť Universal Studios si za vaši přítomnost u nich nechají řádně zaplatit. Ale věřte mi, že zážitky, které při návštěvách načerpáte, vám nikdo nevezme. A případné návštěvy nebudete litovat.

Autor článku: @Sau



Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!