1899
78/100 - 53×

1899

Tvůrci úspěšného německého sci-fi seriálu Dark se v novém projektu vydávají do nebezpečných vod. Příběh sleduje skupinu evropských migrantů, kteří se odhodlají utéct životu v bídě. Na cestě do New Yorku narazí na prázdnou loď, s níž před nimi jiná skupina vyplula z Londýna. Opuštěná loď, kterou obestírá velké tajemství, změní slibné sny posádky na noční můry.

Německo | 2022 | Ukončeno
vysílání
1 sezóna | Netflix | 60 minut
žánr
Historický, Mysteriózní, Sci-fi
hrají
Emily Beecham (Maura Franklin), Andreas Pietschmann (Eyk Larsen), Maciej Musiał (Olek), Yann Gael (Jérôme), Mathilde Ollivier (Clémence), Miguel Bernardeau (Ángel),

Baran bo Odar a Jantje Friese dávají konec komplexním příběhům

Baran bo Odar a Jantje Friese dávají konec komplexním příběhům

Překvapivé zrušení mysteriózního seriálu 1899 donutilo tvůrce zauvažovat nad změnou strategie ve vyprávění příběhů. Po dějově náročných 1899 a Dark se filmaři uberou k jednodušeji stravitelnému budování seriálového světa, které by divák dokázal zhltnout jedním dechem.

3 13
5.4.2023

To, že 1899 nebylo prodlouženo o další sérii, nemrzí pouze nás, ale především tvůrce, kteří do projektu dali veškerý svůj čas. Filmaři ve svém rozdělaném světě sice nebudou moci pokračovat, přesto u Netflixu zůstávají a zapsali se u seriálové adaptace komiksu Something is Killing the Children, kterou budou natáčet na západě.

Jejich další seriál nebude tolik komplikovaný na pochopení jako Dark nebo 1899 a největší podíl na tom mají změny ve filmovém průmyslu a ve společnosti, která začala konzumovat seriály jako na běžícím páse. Obecně tvůrcům nevyhovuje ani taktika, jakou Netflix vypouští své seriály. Ode dne premiéry se totiž v časovém rozmezí dvou až třech týdnů sbírá statistika nejen streamovaného času, ale kolik domácností a jak rychle zhlédne všechny vypuštěné epizody. Tohle byl převážně důvod, proč 1899 byl zrušen. Ačkoliv s množstvím streamovaných hodin tolik nebojoval a vyšplhal se v žebříčku sledovanosti nejvýše, algoritmu Netflixu se nelíbilo, kolik diváků seriál nedosledovalo v rámci pár týdnů.

Baran bo Odar proto oznámil, že pokud chtějí pokračovat, musí se nějakým způsobem přizpůsobit společnosti. „Zrušení 1899 nás donutilo přemýšlet nad našimi projekty. Situace v odvětví se silně změnila a změnila se i společnost, která častěji produkuje a konzumuje veškerý kontent. Myslíme si, že kdybychom nyní uvedli Dark, zůstali bychom totálně bez šance. Svět je nyní zaplavený tolika věcmi a lidé hned všechno spořádají, aniž by se dokázali trochu pozastavit. Právě řešíme, jestli v našem stylu vyprávění chceme pokračovat, nebo bychom se měli taky přizpůsobit. Ještě nejsme plně rozhodnuti. Nedokážeme vytvořit pořádnou mystery podívanou, aniž by měla čas dozrát. Třeba se to za pár let změní,“ vyjádřil se režisér k situaci kolem zrušení 1899.

1899 nabídl několik skvělých momentů. Foto: Netflix

Scenáristka Jantje Friese zmínila možnost, v níž by 1899 pokračovalo například formou komiksu, knihy nebo samostatného filmu, ale bojí se do takových věcí znovu vkládat veškeré své síly. Filmaři navíc vzpomínali, že při vypuštění 1899 jim házela klacky pod nohy brazilská kreslířka a scenáristka Mary Cagnin, která pár obvinila z plagiátorství. 1899 měl údajně krást celé pasáže z jejího komiksu Black Silence, proti čemuž se Friese ohradila, protože celý nápad na 1899 vzešel čistě z její hlavy.

„Bylo to opravdu to nejbolestivější období mé kariéry. Do seriálu otisknete své srdce a dáte mu duši. Dřeli jsme na tom dva a půl roku. Kompletně se tomu oddáte. A když se seriál dostane ven, konečně si můžete trochu odpočinout, nadechnout se a oslavovat. A najednou je tohle všechno pryč a internet na vás ukazuje prstem a bere vás za zloděje. Zkazilo mi to všechno, co jsem na 1899 měla ráda a nemyslím si, že se přes to někdy přenesu,“ prozradila Friese brazilským novinám O Globo.

Odar dále řekl, že jeho manželka musela opustit sociální sítě, protože začala obdržovat velké množství útočných a vyhrožujících zpráv. Společně se navíc snažili kontaktovat brazilskou scenáristku, avšak pokaždé bez úspěchu.

Diskuze /4

paulus79

Zrušili to?cha cha, šak to bola totálna hovadina, človek sa na to tešil a oni vymyslia takú p…inu

6.4.2023 | 11:06:21
Ramt

Kdyby tomu hlavouni dali čas, tak to jako kompletní trilogie mohlo dopadnout mnohem líp, než jako nedokončený polotovar. Ono v Dark to taky do sebe všechno geniálně zaklaplo až ve třetí sérii.

7.4.2023 | 16:58:40
md1882

A vždyť se i psalo o tom, že by to mohla převzít jiná společnost a ty dvě série odvysílat, které měli připravené.

7.4.2023 | 18:52:04
Faustus

tak to je skoda.. dark byl naprosto skvelej tohle by bylo taky super ale bohuzel lidi jsou dnes zdegenerovany a neradi u telky premysli

8.4.2023 | 0:25:54
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Sleduj 1899 na Netflixu

První sérii si můžete pohodlně pustit a užít na Netflixu s českou podporou, proto překlad připravovat nebudeme.

Ohodnoťte seriál | Diskuze | Dokument k seriálu | Rekapitulace 

Trailer k seriálu 1899

Thumbnail Play icon

Reklama

Nepřehlédněte

Jantje Friese a Baran bo Odar si s 1899 drží laťku, první ohlasy si mysteriózní thriller vychvalují

Jantje Friese a Baran bo Odar si s 1899 drží laťku, první ohlasy si mysteriózní thriller vychvalují

Netflix zřejmě narazil na zlatou žílu, když navázal spolupráci s německým filmařským duem Jantje Friese a Baranem bo Odarem. Podle novinářů je jejich druhý seriálový projekt třešničkou na dortu mysteriózních dramat. Dokáže však udělat takový rozruch jako jejich globální hit Dark?

Nejlepší postavy

Posádka lodi Kerberos

Posádka lodi Kerberos

Narozeniny

Kde nás najdete?

Filtr seriálů








Reklama