Harry Potter
93/100 - 57×

Harry Potter

Harry Potter, který celý svůj život vyrůstal u nudných Dursleyů, zjišťuje, že je slavný čaroděj, kterého zná celý kouzelnický svět. Harry za sebou nechává svět mudlů a vydává se do školy čar a kouzel v Bradavicích, kde čelí své nelítostné minulosti. Zjišťuje pravdu o smrti svých rodičů a dozvídá se o tajemném Vy-víte-kom.

VB | 2001 | Vysílá se
vysílání
9 sezón | | 120 minut
žánr
Dobrodružný, Drama, Fantasy
hrají
Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermiona Grangerová), Rupert Grint (Ron Weasley), Michael Gambon (starší Albus Brumbál), Ralph Fiennes (Tom Raddle), Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid), Alan Rickman (Severus Snape), Eddie Redmayne (Mlok Scamander), Jude Law (mladší Albus Brumbál), Johnny Depp (první Gellert Grindelwald), Mads Mikkelsen (druhý Gellert Grindelwald), Ezra Miller (Credence Holokost), Maggie Smith (Minerva McGonagallová), Tom Felton (Draco Malfoy), Gary Oldman (Sirius Black)

Dokáže soundtrack k Fantastickým zvířatům zaujmout stejně jako k Harrymu Potterovi?

Dokáže soundtrack k Fantastickým zvířatům zaujmout stejně jako k Harrymu Potterovi?

Ústřední motivy k Harrymu Potterovi jsou velice chytlavé díky originalitě a nápadům Johna Williamse. V listopadu zamíří do kin film Fantastická zvířata a kde je najít, který bude mít na starosti skladatel James Newton Howard. Bude soundtrack stejně dobrý jako ten Williamsův?

25 1
25.10.2016

Série Harry Potter měla to štěstí, že hudebního kormidla se od počátku prvního filmu chopil John Williams, který dokázal vymyslet chytlavé motivy, které vám dokážou uvíznout v hlavě a můžete si je broukat celý den. V případě druhého filmu se o hudbu postaral rovněž Williams, ale nebyla taková, jak si ji skladatel představoval.

Kvůli časovým možnostem Williams složil pouze pár nových motivů, paralelně musel pracovat na jiných soundtracích. Proto vám může hudba Tajemné komnaty připadat prakticky stejná jako ta, kterou jsme zaslechli v Kameni Mudrců. Nejvýraznější skladbou druhého filmu je bezesporu Fawkes the Phoenix.

S třetím filmem se do série vrátila originalita a Williams vymyslel dalších pár skvělých motivů, které zapadaly do kouzelnického světa. Po třetím filmu Williams skončil a přenechal štafetu někomu jinému. Patrick Doyle (Popelka, Thor) se postaral o hudbu k čtvrtému filmu, u pátého složil nové motivy Nicholas Hooper a u Prince dvojí krve i zůstal.

(Bude nová hudba zapamatovatelná? Foto: Warner Brothers.)

Fanoušci si ovšem ztěžovali, že hudba je od čtvrtého filmu mdlá a nevýrazná. Nové motivy nebyly dostatečně zapamatovatelné, filmy byly hluchý a pakliže se neobjevila Williamsova hudba alespoň v trošku pozměněném formátu, nebylo o co stát. V posledních dvou filmech se dostal ke slovu Alexandre Desplat (Zlatý kompas, Twilight: Nový měsíc), který dodal závěru ságy patřičné kouzlo.

Těžko se ovšem překonává mistr John Williams, který nastavil laťku opravdu vysoko. Williamsovy motivy byly nepřekonány a John se bohužel nemohl vrátit k hudbě ani k poslednímu dílu, protože v té době pracoval na jiných projektech. Sám měl zájem a studio tak trochu počítal s jeho návratem, ale zkrátka časové možnosti mu to nedovolily.

17. listopadu zamíří do kin film ze světa Harryho Pottera s názvem Fantastická zvířata a kde je najít. O hudbu se ani v tomto případě Williams nepostaral, ten už totiž vymýšlí nové motivy pro Star Wars. Hudbu Fantastických zvířat dostal na starosti James Newton Howard (Batman začíná, Hunger Games) a níže se můžete přesvědčit, jaký James vytvořil ústřední motiv. Williamsův rukopis je zde znát a pár tónů z jeho motivu je v nové skladbě slyšet.

Jelikož nás čeká celkem pět filmů Fantastických zvířat, stále bude prostor, aby se Williams projektu zúčastnil. Johnovi je aktuálně 84 let, tak doufejme, že to stihne, než odejde do skladatelského důchodu. Líbí se vám nový motiv Fantastických zvířat?

Thumbnail Play icon

Diskuze /4

dadinka

https://youtu.be/W58-n5GTkBA Tady ta backround music je prostě… Ahh… nádherná. Hezčí jsem hodně dlouho neslyšela :')

25.10.2016 | 20:45:01
furcifer

hudba je snesitelna,ale proc kuwa se dej odehrava v Americe??????????­????

#3 jasonpileek
26.10.2016 | 15:41:25
jasonpileek

#2 furcifer: Asi že je to in :D Taky mi to vlezdoprdelství leze na nervy :)

26.10.2016 | 21:02:38
BixB

NIc ze světa HP nepřekoná hudbu z prvních tří filmů. John Williams je prostě kouzelník, co dokáže s hudebními prvky udělat. :) Snad se ještě vrátí. Z filmu tak nějak totiž tuším jen Hollywoodskou atrakci, tak alespoň hudba by to mohla trochu zlepšit.

29.10.2016 | 14:14:00
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Aktuální film

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

Premiéra: 6. dubna 2022
Režisér: David Yates
Scénář: J. K. Rowling, Steve Kloves
Hudba: James Newton Howard

Do světa Harryho Pottera se po více jak čtyřech letech opět vracíme. J. K. Rowlingová připravila scénář na celkem pět filmů Fantastických zvířat, které budou mapovat příběh Mloka Scamandera, který bude prozkoumávat svět, hledat skvělá stvoření z kouzelnického světa a taktéž bojovat proti Grindelwaldovi

PROFIL FILMU
RECENZE FILMU
OHODNOŤTE FILM
OHODNOŤTE POSTAVY

Reklama

Filmy

Předchozí film

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

Premiéra: 15. listopadu 2018
Režisér: David Yates
Scénář: J. K. Rowling
Hudba: James Newton Howard

Do světa Harryho Pottera se po dvou letech opět vracíme. J. K. Rowlingová připravila scénář na celkem pět filmů Fantastických zvířat, které budou mapovat příběh Mloka Scamandera, který bude prozkoumávat svět a hledat skvělá stvoření z kouzelnické­ho světa.

PROFIL FILMU
RECENZE FILMU
OHODNOŤTE FILM
OHODNOŤTE POSTAVY

Fotografie

Fotografie

Narozeniny

Filtr seriálů








Reklama