True Detective (Temný případ)
93/100 - 375×

True Detective(Temný případ)

Stanice HBO představuje nový formát osmidílného seriálu. V každé sérii se rozehrává zcela nový příběh s novými postavami, které řeší jeden velký a temný případ. Z pohledu detektivů i kriminálníků divák proniká nejen do policejního vyšetřování, ale také svědomí postav, a skrze ne zcela lineární vyprávění v nečernobílém světě nadnáší zásadní filozofické otázky života.

USA | 2014 | Pauza
vysílání
5 sezón | HBO | 60 minut
žánr
Detektivní, Drama, Krimi
hrají
Matthew McConaughey (Rustin Cohle), Woody Harrelson (Martin Hart), Colin Farrell (Ray Velcoro), Rachel McAdams (Ani Bezzerides), Taylor Kitsch (Paul Woodrugh), Mahershala Ali (Wayne Hays)

Druhý Temný případ: Připravte se na úplně nový zážitek

Druhý Temný případ: Připravte se na úplně nový zážitek

Diváci si musí přestat pokládat otázku, jestli druhá řada True Detective dokáže překonat laťku té první. Hned v prvních třech dílech je totiž jasné, že se tvůrce seriálu opravdu rozhodl stvořit úplně nové dílo, které po tom prvním jen nenápadně pomrkává. Oprostit se od srovnávání je ale složité.

15 0
20.6.2015

@Thomas

Já jsem zatím moc spokojen. Pomalé tempo, postupné odhalování zápletky, temná tajemství, to všechno je v druhé řadě True Detective stejně působivé jako v té první. Co zatím je horší než dříve, je sledovat najednou rozvoj ne dvou postav, ale čtyř a tím pádem se vše posouvá dopředu pomaleji než jsme si zvykli. Dobrou zprávou je, že všichni čtyři hlavní hrdinové jsou nejen herecky, ale i dle scénáře parádní a je zážitek sledovat každé jejich gesto.

Na první řadě bylo nejzajímavější sledovat prolínání minulosti a současnosti, to se zatím nekoná, stejně jako můžete zapomenout na vyprahlý americký Jih, ale industriální periferie Los Angeles si vás také dokáže dobře podmanit. Pokud lze druhou řadu True Detective k něčemu přirovnat, tak je to kombinace Zodiaca a L.A. Přísné tajné, z prvního si vzalo komplikované řešení vraždy, z druhého prolínání policejní práce, politiky a byznysu. Finální hodnocení si nechám až na konec, ale co rozhodně vím, že budu sledovat napjatě až do konce.

Thumbnail Play icon

(Původní soundtrack hraje v druhé řadě mnohem větší roli než v první,
obsahuje totiž řadu písní natočených a napsaných pouze pro seriál.)

@iHyi

Už v úvodní znělce (která je opět vynikající – klikněte, nechcete-li se nechat překvapit) dostanete takovou příjemnou facku, která vám jasně řekne, že tohle je úplně jiný seriál, než na jaký jste si loni zvykli. A s tím se musíte poprat po celou dobu prvních tří dílů. A ty nejsou ani náhodou špatné. Jenže se z nich ani neposadíte na zadek tak, jak jste si přáli. Protože jakkoliv se zaříkáte, že k druhé sérii budete přistupovat jako tabula rasa, jde to opravdu velice těžko.

Herecky i řemeslně je seriál zvládnutý opět bravurně. Problém je v tom, že je dost složité pozorně sledovat hned čtyři dějové linie čtyř hlavních postav. Obecně je totiž v druhé řadě True Detective figur jako na orloji, což bohužel příběhu škodí. Tedy „škodí“ spíše zdánlivě, pocitově na první zhlédnutí. Jestliže totiž tvůrce seriálu Nic Pizzolatto už jednou něco dokázal, pak to, že má vše dostatečně promyšleno do posledního momentu. A tak věřím, že po prvních třech dílech se dočkáme zbylých pěti, které nás opět dostanou a že se Pizzolattovi příběh spletitý jako opakované záběry na chuchvalce dálničních sjezdů, mostů a nájezdů podaří rozmotat k řidičově… tedy divákově největší spokojenosti.

@Hurley

O druhé řadě seriálu Temný případ leccos vypovídá už to, že se její tvůrce Nic Pizzolatto světovým novinářům rozhodl v předstihu ukázat nejen její první epizodu, ale hned i dvě následující. Úvod druhé řady seriálu True Detective totiž trochu trpí neduhem, který někteří diváci znají i z Game of Thrones, dalšího hitu HBO. Úvod True Detective má prostě až moc hlavních postav, které notně zašmodrchaný děj rozplétají jen po kousíčkách a každá z nich v jednotlivých epizodách přidá do mlýna jen to drobné zrnko, které během svého podílu z dané stopáže může stihnout. Například hned první díl druhé série vlastně ani nemá příběh v tom pravém slova smyslu. Pouze příběhovou expozici a představení postav.

Vytýkat druhému Temnému případu, že je v něčem jiný než ten první, nemá smysl, protože přesně to je jeho podstatou. Zároveň je ale pravda, že novému příběhu značně chybí ona loňská přehlednost jednoho případu řešeného pouze dvěma hlavními postavami (navíc uvozeného v jasných časových mantinelech, na které pohlížíme hned z několika rovin). Nepochybuji o tom, že kvalita druhé řady seriálu True Detective se časem zvedne. Konec konců i první tři díly řady první byly převážně expoziční a pořádného nakopnutí příběhu jsme se dočkali až v epizodě čtvrté. U řady letošní je však tenhle problém bohužel znatelný podstatně víc.

Druhá řada True Detective začíná v neděli 21. června na HBO. Čeští diváci seriál uvidí souběžně s americkou premiérou v pondělí brzy ráno a také téhož dne večer.

Zdroj: HBO

Diskuze /9

MARTAS SK

Sa kurva sakra teším. Ja z trailerov cítim, že to bude lepšie ako minulá séria.

20.6.2015 | 12:15:14
kaktuss

Az sa divim, ake nadsene clanky pisete o True Detective. Preto som zacal pozerat prvu seriu a po druhej casti, pri ktorej som zaspal, mam dojem jedneho zdlhaveho unudeneho serialu bez akejkolvek iskry alebo dynamiky. Skusim este tretiu cast, ci sa to trochu neozivi :-).

#3 iHyi
20.6.2015 | 12:44:54
iHyi

#2 kaktuss: Zkus vydržet ještě do čtvrtého dílu. Ten přesvědčil snad většinu diváků :)

#6 kaktuss
čestný člen redakce
20.6.2015 | 12:47:05
barahir

Tak doufám, že jste s sebou měli zápisnik a už jste si rozpracovali titullky. :D

čestný člen redakce
20.6.2015 | 14:12:01
Oveckoun

Takže světoví novináři už znají první tři díly a patříte mezi ně i vy tři? To je skvělý a závidím / smekám. Zcela úmyslně se vyhýbám skoro všem informacím, protože za ty roky jsem si už i já vypěstoval „obří očekávání=většinou zklamání“ reflex. Dle mého, nikdy nic už nebude takové, jako první řada a spousta lidí to bude hodnocením dávat určitě najevo. První řada skoro otřásla celou (nejen) seriálovou tvorbou a minimálně dostát očekáváním bude pro tvůrce s2 fakt nervák. Jsem zvědavý. Ne moc, asi tak přiměřeně s troškou obav :)

20.6.2015 | 16:30:57
kaktuss

#3 iHyi: Dik za radu, skusim :-).

#7 Maty27
20.6.2015 | 19:58:49
Maty27

#6 kaktuss: Měl jsem to úplně stejně. Viděl jsem první tři díly a nechápal jsem to nadšení okolo tohoto seriálu, ale nedalo mi to, podíval jsem se i na čtvrtý díl a pak mě to úplně chytlo, takže vydrž! :)

#8 Red Bull
21.6.2015 | 9:04:52
Red Bull

#7 Maty27: Po těchto komentech musím nadhodnotit 3. episodu, bez které by to nedávalo smysl!

#9 iHyi
22.6.2015 | 0:40:18
iHyi

#8 Red Bull: Tak ono by to nedávalo smysl bez žádné epizody. Jen ta čtvrtá je prostě pro většinu diváků mnohem stravitelnější :-)

čestný člen redakce
22.6.2015 | 8:15:55
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Recenze třetí řady

Recenze: Třetí Temný případ znovu a lépe, jenže jako přes kopírák

Recenze: Třetí Temný případ znovu a lépe, jenže jako přes kopírák

Scenárista a tvůrce seriálu Nic Pizzolatto se ve třetí řadě Temného případu vrací zpátky na místo činu – do série Rustina Cohla a Martina Harta. Uspět se snaží s recepturou, která si už diváky získala. Vlastní instrukce následuje velmi dobře, do výsledku ale nepřidává mnoho nového.

Nejlepší postavy

Reklama

Třetí Temný případ

Třetí Temný případ

Tip na čtení

Kdo stvořil úvodní znělky Temného případu?

Kdo stvořil úvodní znělky Temného případu?

Seriál True Detective se může pyšnit jedněmi z nejpoutavějších úvod­ních znělek v televizní historii. Pečlivý je výběr záběrů, hudby i celá myšlenka. A to u všech tří sérií. Přečtěte si, čí umělecký mozek je pomáhal stvořit a jaké další práce už má za sebou.

Hlídejte si nás

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama