Nejvíce se kouří v seriálech od Netflixu

Nejvíce se kouří v seriálech od Netflixu

Americké seriály a filmy jsou pod velkým drobnohledem mravokárců, kteří hlídají, jestli v nich není moc krve, násilí, sexu, alkoholu či kouření. Zatímco některé věci jsou vždy zakázané pro určitou cílovou skupinu (násilné seriály během dne v klasické televizi), určité věci se tolerují a pouze upozorňuje zpětně na problém. Co se týče kouření, největším hříšníkem je Netflix a jeho seriál Stranger Things.


Poslední průzkum provedla společnost Truth Iniciative, která mapovala, jak to v seriálech vypadá. Vzala pod drobnohled kompletní sezónu 2015 a 2016 a spočítala “prohřešky” v hlavních seriálech na kabelových i klasických televizích. Za každé kouření či alespoň odhození cigarety či povídání o kouření se udělala jedna čárka. Jak to dopadlo?

Nejvíce “incidentů” se našlo ve Stranger Things od Netflixu, který měl za první sezónu hned plných 182 takových momentů. Na druhém místě byl seriál The Walking Dead od AMC, kde jich bylo hned o polovinu méně – 94. Ale na dalších místech už jsou znovu jen seriály od Netflixu – konkrétně Orange is the New Black (45), House of Cards (41), Fuller House (22) a Making a Murderer (20). V žebříčku ještě najdeme další známé seriály jako Modern Family (20), American Horror Story (15) nebo Unbrekable Kimmy Schmidt (9).

Ze studia nevyplývá, jestli se společnost zaměřila čistě na klasické cigarety nebo i na modernější metody jako elektronické cigarety nebo výrobky jako je například IQOS. Ty sice mají například podobný zákaz jako mají klasické cigarety v restauracích, ale přitom jsou méně nápadné, neprodukují prakticky žádný kouř a podle studií by měly být i zdravější.

Společnost chtěla upozornit především na to, že většina těchto seriálů má přístupnost od 14 let a všimla si také velkého podílu online seriálů oproti klasickém vysílání, kde se podobné věci hlídají. Vzhledem k tomu, že podíl online půjčoven jako Netflix stoupá a jsou velmi oblíbené právě mezi mladými, dá se očekávat, že podobné studie budou výrobce cigaret i jejich souputníky zaměstnávat dále.

Filtr seriálů