Praha oslaví 20. výročí kultovního Matrixu projekcí filmu s doprovodem orchestru

Praha oslaví 20. výročí kultovního Matrixu projekcí filmu s doprovodem orchestru

Americký skladatel Don Davis uvede v Praze českou premiéru projektu Matrix Live – Film in Concert. V sobotu 8. září bude osobně dirigovat velký symfonický orchestr ve velkém sále Kongresového centra Praha. Koncert se uskuteční u příležitosti 20. výročí od natáčení filmu.

11 0
12.6.2018

„Don Davis napsal pro Matrix doslova revoluční soundtrack, který mají čeští fanoušci poprvé možnost slyšet kompletně v živém provedení,“ řekl spoluorganizátor akce Nikola Bojčev – ředitel festivalu Film Music Prague, který se na akci podílí. „Jsem poctěný, že jsem dostal pozvání do Prahy. Česká metropole je kulturním centrem Evropy a vím, že má skvělé publikum. Těším se na tuto spolupráci,“ dodal skladatel Don Davis.

Davis získal za soundtrack k filmu Matrix prestižní cenu BMI a také nominaci na Grammy nebo na cenu Mezinárodní asociace kritiků filmové hudby (IFMCA). Úspěch filmu Matrix je podle kritiků spojený mimo jiné právě s originální hudbou Dona Davise, který pro toto kultovní sci-fi složil více než 90 minut. Projekt Matrix Live – Film in Concert je tak na rozdíl od řady jiných projekcí filmů s doprovodem orchestru skutečnou hudební lahůdkou a zároveň velkou výzvou pro 120 profesionálních hudebníků na pódiu.

„Dáváme si velmi záležet na kvalitě zvuku tak, aby si fanoušci koncert skutečně užili. Chceme, aby získali daleko víc než pouhou projekci filmu na obřím plátně. U projektu Matrix Live hraje hudba nejdůležitější roli,“ dodal za organizátory Nikola Bojčev. Vstupenky jsou k dostání na webu: www.matrixlive.cz.

Film Matrix natočili tehdy bratři (dnes sestry) Wachowští. Hlavním hrdinou je programátor Thomas Anderson, který žije druhý život jako hacker Neo. Série událostí ho přivede k setkání se skupinou lidí vedenou Morpheem (Laurence Fishburne). Díky nim je Neo vytažen z falešné reality do skutečného zničeného světa, kde se nepíše rok 1999, ale 2199 a lidstvo vede válku s inteligentními stroji, které samo vytvořilo. Neo si uvědomuje, že je součástí Matrixu.

Americký skladatel, dirigent a tvůrce filmové hudby Donald Romain Davis se narodil 4. února 1957 v kalifornském Anaheimu. V devíti letech se začal učit hře na trubku a klavír a od dvanácti let začal psát vlastní hudbu. Nejblíže měl k jazzu a rockovým žánrům. Během studií oboru hudební teorie a kompozice na Kalifornské univerzitě v Los Angeles se mu ale otevřely nové obzory a našel zálibu v avantgardní moderní hudbě.

Po absolvování univerzity pokračoval ve studiu kompozice s Henri Lazarofem a studiu orchestrace pod Albertem Harrisem, a právě prostřednictvím Alberta Harrise se seznámil s televizním skladatelem Joem Harnellem, kterého Davisova práce a talent ihned zaujaly. Don Davis se ve dvaadvaceti letech stal jedním z Harnellových spolupracovníků při komponování hudby k The Incredible Hulk.

Následovala spolupráce se skladatelem Markem Snowem na seriálu Hart a Hartová (ke čtyřem epizodám napsal hudbu Davis sám) a postupně se tak Donu Davisovi začaly otevírat brány do světa televizní a následně i filmové hudby. Jeho první prací pro film byla hudba ke sci-fi Hyperspace (1984). Poté komponoval hudbu především pro televizi, kde dosáhl vrcholu prací na seriálu Beauty and the Beast (1987–90), za který získal v roce 1990 první cenou Emmy. Druhá cena Emmy přišla v roce 1995 za seriál Strážce moře (seaQuest DSV, 1993–96). V televizních projektech pokračoval i nadále, až jej oslovili bratři Wachowští, aby složil hudbu pro jejich režijní debut Past (Bound, 1996), čímž zahájili svou budoucí spolupráci, která vyvrcholila na přelomu tisíciletí prací na kritiky i fanoušky ceněné hudbě k trilogii: Matrix (1999), Matrix Reloaded (2003) a Matrix Revolutions (2003).

Tato trilogie je dodnes nejslavnějším a nejúspěšnějším filmovým projektem Dona Davise a byl také jeho vstupenkou k postupu z televizní úrovně na úroveň hudby filmové. Jako příklady vyjmenujme např. komponování hudby k filmům Za nepřátelskou linií (2001), Jurský park 3 (2001), Elita (2001) a samozřejmě nesmí chybět práce na úspěšné animované sérii Animatrix (2003).



Diskuze /12

kubeo88

Thank you for sharing this good post, I am very impressed with your post, the information given is thorough and easy to understand. I will follow your next post regularly. mapquest driving directions

20.8.2020 | 10:17:59
jedacandy

To je dobrá věc, doufám, že přidáte další informace driving directions

3.6.2021 | 5:36:21
SabrinaReichert

I am thankful that you have provided such wonderful information. I'm looking forward to reading more of your blogs in the future. gartic phone

23.8.2022 | 11:40:01
tonosdellamadacanciones

Download the coolest soundtrack songs as ringtones for your phone at https://tonosdellamadacanciones.com/

24.9.2022 | 10:57:39
katenelson3345

How often do you engage in terrifying video game play? What about engaging in exciting activities that leave you feeling great as a means of releasing tension? [[https://backroomsgame.net/ backrooms]]

22.11.2022 | 10:35:04
Kellywar

Have you known? bloxorz is a puzzle game built with a combination of math solving and logical thinking, if you have good calculation ability as well as can imagine space with cubes, then try it.

7.12.2022 | 5:38:05
chortlecow

It feels wonderful when a recruiter reaches out to you with a possible job opportunity. snake game

29.5.2023 | 10:16:37
snaptubema

Télécharger Snaptube est une application mobile populaire qui permet de télécharger des vidéos et des fichiers audio à partir de divers sites tels que YouTube, Facebook, Instagram, et bien d'autres.

24.7.2023 | 17:18:09
motox3m

The information you share is great, please continue to write about this topic regularly flagle

21.10.2023 | 9:56:47
joyceddd

Looking to purchase Botulinum toxin products? Look no further! Visit our website to explore a wide range of high-quality Buy Botulinum toxin products available for purchase. Unlock the secret to youthful, radiant skin today!

4.2.2024 | 13:56:48
Welper

Alright folks, let's talk about literature review writer online https://literaturereviewwritingservice.com/ I needed help with writing an integrative paper for my literature review, and these guys delivered big time. Their writers are highly skilled and know exactly how to structure and organize a literature review for maximum impact. Plus, their customer service is top-notch. If you're in need of some literature review help, look no further than LiteratureRevi­ewWritingServi­ce.com.

26.2.2024 | 20:40:07
meeloun

一家专业的作业代写 https://www.yydaixie.com 机构整体的流程会让你感觉到­踏实,他们虽然无法做到面面俱到但是相比其他机构一­定是最值得选择的。

10.4.2024 | 11:12:42
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Filtr seriálů