1883
96/100 - 49×

1883

Prequel seriálu Yellowstone, ve kterém sledujeme rodinu Duttonovu, jež se vydává na cestu na západ přes Velké pláně k poslední baště nezkrotné Ameriky. Jde o drsné převyprávění Západní expanze a intenzivní studii o jedné rodině prchající před chudobou, aby nalezla lepší budoucnost v americké zaslíbené zemi – Montaně.

USA | 2021 | Ukončeno
vysílání
1 sezóna | Paramount+ | 55 minut
žánr
Drama, Historický, Western
hrají
Tim McGraw (James Dutton), Faith Hill (Margaret Dutton), Isabel May (Elsa Dutton), Sam Elliott (Shea Brennan), LaMonica Garrett (Thomas), Audie Rick (John Dutton), Marc Rissmann (Josef), Eric Nelsen (Ennis), James Landry Hébert (Wade)

Seriáloví sourozenci prozradili osud manželů Duttonových

Seriáloví sourozenci prozradili osud manželů Duttonových

První Yellowstonský prequel 1883 je už sice za námi, avšak dočkal se volného pokračování ve formě druhého prequelu 1923. Díky němu a stejně tak i jejich mateřskému seriálu jsme se dozvěděli, jak vlastně dopadl příběh Jamese a Margaret Duttonových.

8 0
1.1.2023

Jelikož je 1883 součástí čím dál rozsáhlejšího seriálového univerza, dochází v jeho sesterských seriálech i na prozrazení několika dodatečných informací k našim hlavním hrdinům z prvního Yellowstonského prequelu 1883. V rámci čtvrté řady Yellowstonu jsme dvakrát navštívili ve flashbacích rodinu Duttonovu v roce 1893, tedy deset let po událostech seriálu. A právě onen druhý flashback byl zakončen smutně, neboť v něm bylo naznačeno, že James Dutton pravděpodobně zemřel. S jistotou jsme to ale tehdy ještě vědět nemohli a museli jsme si na pořádné informace počkat. S oznámením vývoje druhého prequelu 1923, který nás vezme o dodatečných třicet let dál, šlo předpokládat, že nám v něm budou naservírovány informace o postavách, které se tohoto roku již nedožily. Tak se při premiéře nového seriálu opravdu stalo, avšak nejdříve jsme se dočkali pár skutečností o týden dříve v šestém díle páté řady Yellowstonu.

Tento díl nás totiž zavedl na rodinný hřbitov Duttonových a důraz byl kladen na tři náhrobky. Ze všeho nejdřív jsme mohli vidět náhrobek nějakého J Duttona a rok jeho skonání byl 1893. Ačkoliv další písmena v křestním jméně nešla moc rozeznat, rok úmrtí mohl naznačovat, že jde o Jamesův hrob. Tím nejzásadnějším vodítkem byl ale nakonec nápis „our father“, tedy „náš otec“, neboť v té době se v Paradise Valley žádný jiný Dutton kromě Jamese, Margaret a jejich svou synů nenacházel. Navíc je provedení tohoto nápisu totožné s nápisem „naše matka“ na Margaretině hrobě. Na tom jejím ale naopak nejde rozeznat rok úmrtí a jakého věku se dožila. Nakonec ještě můžeme mezi těmito dvěma náhrobky spatřit ještě jeden, který patří někomu jménem E Dutton a jelikož lze v roce úmrtí spatřit číslo 83 (tedy nejspíše rok 1883), měla by na tomto místě být pochována Elsa. Je tedy zjevné, že James a Margaret chtěli být pochováni vedle své zesnulé dcery, a to každý z jedné strany.

(Zleva náhrobky Margaret, Elsy a Jamese.)

Detailnější příběh toho, co potkalo Jamese a Margaret, přinesla až premiéra 1923. V něm zastává funkci vypravěče Elsa s hlasem herečky Isabel May, která divákům odvypráví historii své rodiny. Ta nám potvrdí, že James skutečně v roce 1893 zemřel a aby Margaret zde nebyla na výchovu a ochranu jejich nové domoviny sama, kontaktovala Jamesova bratra Jacoba, jestli by nechtěl se svou manželkou Carou přijet za nimi a zachránit je. Manželé o rok později na místo dorazili, jen aby našli Margaret umrzlou v závějích a její syny Johna a Spencera naprosto hladovějící a v zuboženém stavu. Jacob s Carou se chlapců ujali a vychovali je, jako by byli jejich vlastní. Jacob tedy pokračoval v budování snu svého bratra.

Závěrem jsme se tedy díky tomu všemu dozvěděli, že James zemřel na následky střelného zranění v roce 1893 a jeho manželka Margaret o rok později umrzla. Jejich synové ale pokračují v jejich rodokmenu a v seriálu 1923 už je můžeme sledovat jako dospělé muže. Johna jako Jacobovu pravou ruku na Yellowstonském ranči a navíc už má manželku a syna Jacka. Spencer je naopak sám a po útrapách během první světové války se uchýlil do zemí v jižní Africe.

(Margaret zemřela hned rok po Jamesovi. Ani jeden se tak nedožil vysokého věku.)

Foto: Paramount

Diskuze /4

Ratemus

Lze tedy předpokládat že Spencer nebo jeho synovec Jack budou mít dva syny, Johna a Petra kteří se nejspíš narodí někdy v padesátých šedesátých letech…

#2 tominotomino #3 tominotomino
1.1.2023 | 22:13:06
tominotomino

#1 Ratemus: Nene, John z Yellowstonu a jeho zemřelý bratr Peter budou Jackovi vnuci (https://www.edna.cz/…duttonovych/).

webmaster
1.1.2023 | 22:48:59
tominotomino

#1 Ratemus: A Elsa ještě v prvním díle 1923 zmiňuje, že pouze jedno z Jamesových dětí se dožilo toho, aby počalo své vlastní dítě (tedy John, který má syna Jacka). Spencer by tedy žádné dítě mít neměl.

webmaster
1.1.2023 | 22:50:49
Ratemus

Díky za objasnění…stává se z toho Silmarilion.

2.1.2023 | 23:22:07
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Nejoblíbenější postavy

Reklama

Galerie

Galerie

Narozeniny herců

Sledujte nás

Filtr seriálů








Reklama