Edna slaví desáté narozeniny

Edna slaví desáté narozeniny

Edna.cz je tu s námi letos v červenci již deset let, to už je pěkně dlouhá doba. Pojďme si připomenout několik zajímavých informací.

95 0
1.7.2018

Původní verze Edny z roku 2008

Kdo by nesledoval Lost? Dokonalý seriál plný zajímavých zápletek, který vás přikoval k obrazovkám klidně na několik hodin v kuse. Seriál vyvolával takovou řadu otázek, že si vysloužil svou vlastní internetovou stránku – lost.cz. Fanoušků bylo tolik, že @Thomase napadlo posunout celý projekt ještě o kousek dál. Od té doby společně Ednu posouváme k dokonalosti každým dnem.

Ano, každým dnem se Ednu snažíme společnými silami rozšířit. Po deseti letech u nás najdete přes dva tisíce seriálů, u kterých můžete ohodnotit přes 130 tisíc epizod, 7 tisíc postav a stáhnout si téměř 10 tisíc titulků. Počet fanwebů již vystoupal na 225, a pokud byste si u nás chtěli přečíst všechny články, máte před sebou maraton čítající necelých 70 tisíc článků. Ednu s námi budujete ale i vy. Celkem se na Edně registrovalo již přes 137 tisíc fanoušků, kteří k nám přidali přes 1,3 milionu hodnocení a necelých 500 tisíc komentářů.

Od své původní verze z roku 2008 si Edna prošla velkou změnou. Tou největší byla proměna v roce 2013, kdy si na Ednu posvítil @Blizzard a celou nám ji předělal do podoby, kterou znáte dnes a i nadále se stará o všechny nové funkce, které pravidelně přidáváme. Naposledy jsme pro vás vylepšili filtrování, přidali jsme Bednu a také funkci zhlédnuto, díky které si můžete snadno spočítat, kolik měsíců jste ve svém životě proseriálovali.

Když už slavíme desáté narozeniny, pojďme se podívat na deset seriálů, které se drží na špici v počtu zobrazení. Právě ten nejzobrazovanější web si již téměř sedmkrát zobrazila celá Česká republika. Zcela jistě vás vítěz nepřekvapí, ale co ti další?

# Seriál Zobrazení
1. Game of Thrones 70 milionů
2. The Walking Dead 26 milionů
3. Arrow 25 milionů
4. The Big Bang Theory 24 milionů
5. The Vampire Diaries 17 milionů
6. Glee 13 milionů
7. Dexter 12 milionů
8. The Flash 11 milionů
9. Vikings 10 milionů
10. Agents of S.H.I.E.L.D. 10 milionů

Jak vidíte, mezi nejúspěšnějšími seriály se stále drží i ty, které se s námi rozloučily před delší dobou. Zvláště Dexter vzbuzoval u fanoušků vždy velké emoce. Mezi nejzobrazovanějšími weby nesmí chybět ani nejoblíbenější komedie současnosti The Big Bang Theory, které letos začala růst konkurence z vlastních řad – Young Sheldon.

Game of Thrones u vás vede i co se hodnocení týče. Nejvíce vás oslovilo finále šesté řady, které ohodnotilo přes tisíc uživatelů. Největší počet hodnocení si od vás vysloužila postava Daenerys Targaryen. Právě nejvíc epizod a postav u nás na Edně ohodnotil @Xavik, který nám může jít příkladem. Na svém kontě má 6 674 ohodnocených epizod a 2 916 postav.

Původní seriálový agregátor se stal domovem tisíce seriálových nadšenců. Neustále se vám snažíme přinášet nové funkce, které vám pobyt na Edně zpříjemní a vy se k nám budete rádi vracet. Minulý rok jsme vám slíbili, že si posvítíme na mobilní verzi Edny. Koncem května se nám podařilo přijít s novou mobilní Ednou.

Ta je teď mnohem více podobná klasické verzi a vy tak můžete diskutovat o seriálech, ať už jste kdekoliv. Mobilní Ednou rozhodně nekončíme. Pořád se k vám chceme dostávat blíž, abyste nás měli neustále u sebe. Původní plán, představit vám mobilní aplikaci během července, sice nevyjde, ale můžeme vám prozradit, že mobilní aplikace se blíží do finále a již brzy vám ji představíme. Kromě nových funkcí si pro vás připravujeme různé seriálové přehledy, hodnotíme novinky a každoročně přes léto pořádáme Zlatou Ednu, ve které volíte to nejlepší, co se během aktuální seriálové sezóny odehrálo na obrazovkách.

Největším ohodnocením je pro nás vaše přízeň, kterou jste nám letos prokázali opravdu ve velkém. Dostali jste nás totiž do finále Křišťálové lupy. Třešničkou na dortu bylo, že jste nás nominovali rovnou ve dvou kategoriích a v jedné se nám podařilo zvítězit. Křišťálová lupa v kategorii Zájmové weby je doma a jsme na to velmi hrdí.

Jak tedy vidíte, deset let práce přináší kýžené ovoce a my doufáme, že ještě hodně ovoce přinese. Řekli jsme si, že desetileté výročí je vhodnou chvílí, abychom vám řekli, co pro nás redaktory Edna znamená a trochu zavzpomínali.

@Thomas

No letí to, páni. Když jsem před 10 lety spouštěl Ednu, byl to takový nenápadný agregátor seriálů vedle ohromného Lost.cz. Pamatuji si, jak tenkrát lidi říkali, že se to neuchytí, že přeci není tolik seriálů a pro těch pár stačí těch několik stávajících zavedených fanwebů. :) Když se zpětně ohlížím, byla to ohromná jízda nahoru i dolů, kdy jsem s tím chtěl skončit i předělávat znova. Teď zrovna mě Edna hrozně baví a i když jsem ji před třemi a něco roky prodal, jsem moc rád, že jsem se mohl vrátit a znova se na ní podílet. Seriály jsou čím dál tím lepší, je tu pořád spousta skvělých lidí a pořád je to čem psát. Přeju si, aby tenhle seriálový zlatý věk neskončil!

@Lucifrid

Na Ednu mě před pěti a něco lety přivedla jako překladatelku KevSpa, která mě oslovila díky jednomu komentáři na Facebooku. Ednu jako takovou jsem ale znala už od jejích začátků a samozřejmě i Lost.cz, kde jsem hltala každé slovo a každý týden netrpělivě mačkala F5 a čekala na titulky. Edna mi za těch pět redakčních let otevřela úplně nový svět a hlavně mi dala spoustu nových a úžasných kamarádů. Jako čtenář si užívám nové i staré seriály, ale jako překladatel, korektor a redaktor jim pronikám víc do hloubky a zážitek tím ještě umocňuju. Zlepšila se mi slovní zásoba, hlavně ta anglická a vybrousila jsem si češtinu, takže Edna pro mě je i neustálým vzdělávacím přínosem. Ale ten hlavní klad, mimo seriály, jsou pro mě kamarádi. S některými vyrážíme občas do kina, s některými se znám jen online, ale to vůbec nevadí. Každý seriálový fanoušek ví, že si o seriálu kolikrát lépe pokecá v diskuzi či přes chat lépe se spřízněnou seriálovou duší než s letitým kamarádem odvedle. Pro mě je tou (doslova) nejlepší kamarádkou KevSpa, se kterou nejen sdílíme podobný seriálový vkus a smysl pro sarkasmus, ale dost často si přijdeme jako dvojčata. A za to všechno vděčím Edně, které tímto děkuju.

@LadyAlex

Díky Edně jsme si rozhodně neuvěřitelně zlepšila angličtinu, naučila se spoustu nového. Také jsem poznala super lidi a v neposlední řadě jsem nedávno dostala nabídku na spolupráci s nakladatelstvím, kterou bych nezískala, kdybych nepřekládala určité seriály. Edna je moje srdcová záležitost a nedám na ni dopustit.

@Xavik

Na Ednu jsem narazil někdy během léta roku 2011, když jsem sledoval seriál Lost a hledal jsem o něm nějaké zajímavosti. Od té doby jsem se prakticky pořád držel seriálů a začal se o ně mnohem více zajímat, proto jsem jednoho dne napsal mému pozdějšímu kolegovi Hurleymu, který tehdy spravoval seriál Game of Thrones, a navrhl mu, že budu psát nové postavy, které by následně přidával na web. Hurley byl však následně několik týdnů zasypáván mými nekonečnými zprávami, protože jsem mu posílal příliš moc postav, a proto mi navrhl, ať si je na web přidávám sám. Tak se nakonec i stalo a já pomalu proklouzával do redakčního systému. Plně jsem se však Edně začal věnovat až od podzimu roku 2012, kdy jsem se podílel na spravování webu k seriálu Arrow, o který jsem se začal zajímat díky mé lásce k lukostřelbě a DC Comics a o který se starám i nadále. Ednou prakticky žiju, trávím na ní spoustu hodin denně a snažím se ji vylepšovat a doplňovat, seč můžu.

@tom99

Začínal jsem jako většina na lost.cz. Ten zájem o seriál byl tak enormní, že zkrátka bylo nutné o něm číst, vymýšlet teorie, diskutovat s ostatními. To vlastně podnítilo mou lásku k seriálům. Když se poté rozjela Edna, měl jsem možnost spravovat web Heroes, vůbec jeden z prvních webů. A když se pak před lety vrátila série Heroes: Reborn, uvědomil jsem si, má láska k seriálům je daleko větší a chci se podílet i na jiných seriálech. Postupem času jsem se přibíral a přibíral seriály od komiksových na stanici CW až po staronové hity jako je 24 či Prison Break. Edna je mou drogou každý den, vracím se na ní vždy velice rád – jako fanoušek a hlavně, že můžu svými články přiložit ruku dílu. Každý den tu strávím několik hodin denně, protože není nic lepšího, než předávat divákům horké novinky z filmového a seriálového světa na tak krásných a jedinečných fanwebech, jaké Edna nabízí a kde nemáme široko daleko konkurenci.

@Erzik

Na Edně jsem zaregistrovaný už sedm let, redaktorem jsem se stal před rokem. Nefiguruji na žádných sociálních sítích, v podstatě jen servery zasvěcené seriálům a filmům mě spojují s tou dnes již nezbytnou virtuální komunitou, která pomalu ale jistě nahrazuje tradiční společnost. :-) Nicméně zde trávím téměř tolik času, co jiní na Facebooku. Kde jinde se totiž tak rychle dozvědět všechny novinky a zajímavosti k mým oblíbeným seriálům a získat inspiraci k novým. Právě k té selekci mezi kvantem TV přírůstků slouží Edna naprosto výtečně, už jsem zde dal na mnoho doporučení a jen zřídka jsem se zklamal. Takže s Ednou jsem velmi spokojený a „užívám“ ji denně. Ale abych jen nelichotil, tak si postesknu nad tím, že i zde víceméně logicky kralují seriálové mainstreamy a je stále relativně málo redaktorů, a tedy i článků, propagace a informací o méně viditelných, ale o to kvalitnějších počinech. To se ovšem mohu snažit změnit i sám, takže hurá do toho a všechno nejlepší Edně! Ať nás ještě baví a sdružuje mnoho dekád.

@Thera

S Ednou jsem už osm let, a i když v posledních letech už nejsem aktivní jako redaktorka nebo překladatelka, stále se k ní vracím, a to hlavně pro novinky ze světa seriálů a pro tipy na nové i staré seriály. Našla jsem zde odvahu pustit se do svého prvního seriálového překladu a ve zkratce, tak jsem poznala dnes už mého manžela. Spolu jsme tu pro fanoušky čtyři roky, až do hořkosladkého konce, překládali krimi komedii Castle na zabití.

@1Bobesh1

Edna je pro mě ideální milenkou. Věnuje se mi, kdykoliv chci, stejně tak i já se jí mohu věnovat, jen když na ni mám náladu. Nikdy neodmlouvá a hlavně toho ani moc nenamluví, mohu si s ní dělat cokoliv mě napadne a ona vždy souhlasí. Nikdy mě nezklame a vždy mě mile překvapí něčím novým, zajímavým a zvedne mi náladu. Je prostě ta pravá, kterou bych nevyměnil. Táhneme to spolu již krásných pět let a myslím, že nám tahle idylka vydrží ještě hodně dlouho.

Stejnou otázku bychom rádi položili i vám. Jak dlouho již Ednu navštěvujete a co se vám na ní líbí? Dejte nám vědět do komentářů.

  • 1-GAME-OF-THRONES-2091f7ea9af268c0f51be9caa70793e0.png
  • 2-THE-WALKING-DEAD-a244c5ec8ae6cbf1e5c08be5263974e6.png
  • 3-ARROW-fbe86e2fab25b40fbdf7d2bcbd137a0b.png
  • 4-THE-BIG-BANG-THEORY-c4cf5687478756fd9e8288292b6b34be.png
  • 5-THE-VAMPIRE-DIARIES-2f3953fa98aabc0535a90d40c6410c0d.png
  • 6-GLEE-e38b0888e64657ee630a955afe771d4e.png
  • 7-DEXTER-77364cb8186e10d815dc66caf027c0a0.png
  • 8-THE-FLASH-4157103d3b7e143c76127b6b0142d006.png
  • 9-VIKINGS-b8cbaa5624570e69b4d72a8bd7b577ea.png
  • 10-AGENTS-OF-S.H.I.E.L.D-a9ab4f25d2d51af7412a4088efa61303.png


Diskuze /32

Railbot

Pamatuji si doby, kdy Edna byl jen agregátor článků z různých fan stránek o seriálech :) To byly časy. Mít takhle vše pod jednou střechou je lepší, i když se vytratil ten zápal a nadšení, které bylo na každém webu vidět. Teď se jen nahodí nové pozadí a web pro další seriál je hotový :) Holt pokrok.

1.7.2018 | 12:12:26
GumidekB

Skvělá práce a hodně sil a nápadů do další dekády.

1.7.2018 | 12:14:47
PecaCZE

Všechno nejlepší ! A děkuju za všechnu práci, kterou odvádíte. Já jsem přišel na ednu před 5–6 lety, kdy jsem už nechtěl čekat 2 až 3 dny na online shlédnutí TBBT a Dextera, protože titulky byly dřív.

1.7.2018 | 12:26:33
azoxid

Dotaz: co vlastně znamená edna ? jak to vzniklo ?

#5 Hurley
1.7.2018 | 12:49:02
čestný člen redakce
1.7.2018 | 12:58:37
lksvcr

Všechno nejlepší a spoustu úspěchů do budoucna!!! :D

1.7.2018 | 13:03:04
iHyi

<3

čestný člen redakce
1.7.2018 | 14:45:09
Magdalena888

objevila jsem vás asi tak před rokem, a moc se mi líbí uspořádání a přehlídka novinek, mám jen jednu prosbu, i když to asi sem nepatří – uvedli jste seriál – SAFE – od mého oblíbeného spisovatele Harlana Cobena, těšila jsem se na koukání, uváděli jste, že jsou i titulky, ale na webu na kterém vaše seriály většinou najdu – online seriály zadarmo – bohužel není a nelze ani stáhnout, poradili byste mi, kde bych ho našla? Děkuji

#9 1Bobesh1
1.7.2018 | 15:39:19
1Bobesh1

#8 Magdalena888: Rady, kde stahovat nebo sledovat seriály, nedáváme. :)

admin
1.7.2018 | 15:42:27
Raiden123

Nejaka chybička se vloudila,prečo nahlad tej fotky je s časti po portugalsky [alebo podobnom jazyku] ? https://www.edna.cz/…a19301a7.jpg to mi nejak unika … Ale inak dik za ednu len škoda,že tu nie je podopora i pre neprofesionalne pripadne strojove preklady.

Zaujimalo by ma či by sa dali vyhladavat/pridavat serialy i podla imdb/csfd [?] kodu,to by sa asi dalo využit,niečo podobne použiva ista stranka na titulky com.

#11 1Bobesh1 #17 Lucifrid
1.7.2018 | 16:39:17
1Bobesh1

#10 Raiden123: Protože je to jen náhled :) Hledání podle kódu jinych stránek neplanujeme. Pokud u nás nějaký seriál nenajdeš, stačí mi napsat vzkazik nebo zprávu na admin e-mail :)

admin
1.7.2018 | 17:08:09
Karotka

Odpověď na Vaši první otázku: Kdo by nesledoval Lost? Třeba já, jeden z mnoha seriálů, které jsem neviděl :D

#13 1Bobesh1
1.7.2018 | 20:40:16
1Bobesh1

#12 Karotka: Tak to doporučuji brzy dohnat :)

admin
1.7.2018 | 20:45:24
harleyka

Díky za vaši práci!

1.7.2018 | 23:06:27
janeyfl

Registrovaná jsem již 6 let, ale pravidelně jsem navštěvovala už web lost.cz, který byl snad jediným webem, nad kterým jsem trávila opravdu každou volnou chvíli, sledovala novinky, diskutovala o teoriích,… Edna.cz je moje nejoblíbenější webovka ze všech a tak přeji ještě spoustu let a co největší navštěvovanost!!!

překladatel
2.7.2018 | 7:04:47
peterzb

Edne a celemu timu zelam len to naj, drzim palce nech nas stale zasypavate mnozstvom clankov a nech ste stale lepsi… btw cas rychlo leti, pre mna je to uz 9 rokov, co som s Ednou :)

2.7.2018 | 17:28:12
Lucifrid

#10 Raiden123: Spoilery, co vykecávají, jak dopadl nějaký seriál, si prosím nech od cesty, komentář jsem ti smazala. Stačí napsat, že se ti seriál nelíbil.

webmaster
3.7.2018 | 11:58:11
ivul

Diky Edně mám v seriálech konečně pořádek a přehled ve svých seriálech, ale také získávám informace o novinkách a nápadech na další seriál. Takže Vám patří velké dík :)

3.7.2018 | 13:02:07
barahir

Tak to je krásný, že tu někteří našli i životní partnery. <3
Uvidíme za deset let, jestli tu Edna pořád bude s námi, nebo všechno semele Netflix. :-)

#20 KevSpa
čestný člen redakce
3.7.2018 | 15:45:03
KevSpa

#19 barahir: Jak může Netflix semlít stránku, která píše o novinkách ze světa seriálů? To mi prosím vysvětli.

#21 Xavik
webmaster
5.7.2018 | 13:18:31
Xavik

#20 KevSpa: Ptám se na totéž. :)

admin
5.7.2018 | 17:09:22
Mourkova102

Blahopřeji k výročí a přeji hodně elánu a ještě více fanoušků do dalších desetiletí

6.7.2018 | 10:12:11
washska

Ste okrem csfd jediný filmovo-seriálový web, ktorý navštevujem, klobúk dole, nech sa darí!

13.8.2018 | 7:23:37
kubeo88

Your article is great, I have read many articles but I was really impressed with your writing. Thank you, I will review this post. To know about me, please try to talk to me: driving directions

20.8.2020 | 10:17:25
nanalyly072

Thank you for sharing this article with us. We love working on these and sharing our ideas, expertise and knowledge with you. octordle I hope you will read my words and continue to share useful articles like this

29.7.2022 | 9:10:24
bevis0405

Thanks for the information you shared coreball. I will often come in to read the information.

20.12.2022 | 10:54:52
higgins

It is very well written article, thank you for the valuable and useful information you provide in this post. Nexus Iceland Employees Login

12.4.2023 | 10:24:43
Welper

I've been burned by other essay writing services before, but samedayessay restored my faith. Their writers seriously know their stuff. They took my jumbled ideas and turned them into a coherent masterpiece. And it's not just about churning out words – they actually understand the subject matter.

11.8.2023 | 9:53:04
Abdullah89

I really like reading your blog. It was easily understood and written clearly. Unlike other, less than stellar blogs I've read. I found your posts to be extremely engaging as well. in fact after reading. I had to go show it to my friend but we both liked it. Yo WhatsApp APK

9.9.2023 | 17:13:54
dorotheajohns

Players must face a number of dangerous obstacles in geometry dash bloodbath including spikes and tall walls, in order to complete each level.

1.10.2023 | 17:37:32
motox3m

Surely this birthday celebration will have a lot of gifts, I will invite my friends to join moto x3m unblocked

25.12.2023 | 4:09:16
motox3m

Happy 10th birthday to you 2048

9.4.2024 | 10:35:05
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Filtr seriálů