1899
78/100 - 53×

1899

Tvůrci úspěšného německého sci-fi seriálu Dark se v novém projektu vydávají do nebezpečných vod. Příběh sleduje skupinu evropských migrantů, kteří se odhodlají utéct životu v bídě. Na cestě do New Yorku narazí na prázdnou loď, s níž před nimi jiná skupina vyplula z Londýna. Opuštěná loď, kterou obestírá velké tajemství, změní slibné sny posádky na noční můry.

Německo | 2022 | Ukončeno
vysílání
1 sezóna | Netflix | 60 minut
žánr
Historický, Mysteriózní, Sci-fi
hrají
Emily Beecham (Maura Franklin), Andreas Pietschmann (Eyk Larsen), Maciej Musiał (Olek), Yann Gael (Jérôme), Mathilde Ollivier (Clémence), Miguel Bernardeau (Ángel),

Ohlédnutí za epizodou The Ship: Kam zmizela loď Prometheus?

Ohlédnutí za epizodou The Ship: Kam zmizela loď Prometheus?

Zákoutí lodi Kerberos skrývají několik záhadných tajemství a ta svá nechtějí odhalit ani její cestující. Každý má motiv, proč utéct do nové země, a plány se všem zamotají ve chvíli, kdy loď změní kurz. V naší sérii rekapitulací se ponoříme do úvodního dílu a shrneme si všechny dosavadní postřehy.

7 0
20.11.2022

Rekapitulace obsahuje spoilery z první epizody The Ship. Pokud jste neměli možnost ji vidět, doporučujeme vám tento článek přeskočit a vrátit se k němu po zhlédnutí.

Psychiatrická léčebna, nebo kajuta?

První epizoda začíná podobně jako tomu bylo u seriálu Dark. Na úvod je uvedena báseň Mozek je širší než nebe od americké rodačky Emily Dickinson. Přednáší ji Maura Franklinová, která si ihned krade první scénu. Prožívá jakýsi živý sen, v němž se ocitá v područí psychiatrické léčebny. Stěžuje si svému otci, že jí něco provedl s pamětí, že není šílená a že od svého bratra ví, co jejich otec provádí lidem na lodích. Dva asistenti ji táhnou na samotku, jejíž dveře jsou označeny číslem 1011. Stejným číslem je očíslovaná i kajuta, v níž se Maura ze svého snu probouzí. Červená zápěstí naznačují, že musela být někde držena proti své vůli, a to možná bylo právě v psychiatrické léčebně.

Scéna s Maurou je plná různých symbolů a schovaných vodítek. Útržek z novin starých čtyři měsíce píše o lodi Prometheus, od stejné společnosti, kterou se plaví Maura, na níž zahynulo přes čtrnáct set cestujících. Sama se plaví do New Yorku, aby se jednak mohla ponořit do praktikování v oblasti neurologie a jednak našla svého ztraceného bratra, který jí adresoval dopis, podle něhož by nikomu neměla věřit.

Lékařské dovednosti Maury jsou brzy k užitku, když v nižší třídě propukne panika. Mladé těhotné ženě se zamotalo dítě do pupeční šňůry a hrozilo, že dítě ani matka by nemusely přežít. Maura se okamžitě stává inspirací pro malou holčičku, která se jako jediná s ní snaží komunikovat. Vtom se Mauře vrátí vzpomínky na dobu, kdy někde byla držena proti své vůli, a utíká se uklidnit na palubu.

Parník Kerberos se představuje v celé své kráse.

Z první třídy do zákoutí podpalubí. Každý má motiv 

Každý z pasažérů má nějaký motiv, proč utíkají před starým životem. (Ne)výhodou je, že každý je z různého koutu světa, a tak se nikdo nikoho na nic zbytečně nevyptává. Máme tu čerstvý francouzský pár, jejichž sňatek nevzešel z lásky, ale z domluvy. Z první třídy jsou nám představeni paní Wilsonová ovládající dvě Japonky, gejšu a její matku, dva španělští bratři Ángel a kněz Ramiro a Němec Eyk Larsen, kapitán lodi.

Velkým postřehem je rozhovor mezi gejšou a její matkou. Ty se mezi sebou nebaví japonsky, ale používají kantonštinu. Nikdo se nesmí dozvědět, že nejsou původem ze země vycházejícího slunce. Kapitán lodi se snaží před ostatními skrýt závislost na alkoholu. Té propadl ve chvíli, kdy přišel o celou svou rodinu a na světě zůstal sám.

Ramiro ve skutečnosti nemusí být žádný kněz. Z rozhovoru mezi bratry si můžete všimnout, že Ramiro se má chovat jako posvátný služebník, aby nikdo nepojal podezření. Podle Ángelova chování, když nabízel mladému klukovi cigaretu a obdivoval jeho jizvu, se nemusí jednat ani o bratry, ale o milence.

V dělnické třídě je nám představen Polák Olek, který narazí na černého pasažéra. Tím je Jérôme, který se nedovoleně vkradl na loď a po několika dnech skrývání ukradl uniformu a vydal se hledat něco k snědku. Motivy obou postav jsou zatím neznámé, ale v nadcházejících částech sehrají důležitou roli.

Gejša skrývá mnohem víc, než by se mohlo zdát.

Ztracená loď na obzoru

Telegrafní vysílač zachytí signál s voláním o pomoc. Jsou přes něj konstantně zachytávány souřadnice. Kapitán nabyde dojmu, že by se mohlo jednat o ztraceného Promethea, který využíval stejný typ telegrafního zařízení. Jelikož jsou souřadnice pouhých sedm hodin daleko, kapitán nařídí změnit kurz, aby se přeživším dostavilo pomoci.

Na záchrannou misi se vydávají kapitán, Maura jako doktorka, Polák Olek, jeho nový kamarád Jérôme a Ramiro pro případ, kdyby byl kněz potřeba, aby jeho přítomnost uklidnila přeživší cestující. Prometheus ale nevykazuje známky života. Elektřina na lodi nefunguje, celá loď je obrácena vzhůru nohama a všichni cestující, jako by se do vzduchu vypařili. Tísňový signál v tu chvíli utichá. Jak se ale mohl vysílat, když telegrafní zařízení na Prometheovi bylo zničeno a elektřina jej vůbec nemohla pohánět?

Záhad přibývá, když je na lodi nalezen malý chlapec, kterého někdo zavřel do bedny. Mlčky svým osvoboditelům předává černý předmět ve tvaru pyramidy. K čemu je tato pyramida a jak dokázal malý chlapec přežít sám čtyři měsíce na opuštěné lodi? Vtom na domácí loď Kerberos připlave záhadný muž, jehož brouk skarabeus mu odemkne dveře do něčí kajuty. O koho jde a jak mu mohl obyčejný brouk odemknout dveře?

Postřehy a zajímavosti

Chyba v matrixu

Pokud jste epizodu pozorně sledovali, během scény, kdy se první třída občerstvuje, každý u stolu simultánně pozvedne hrníček a napije se. Nejenom, že jde o velmi zvláštní moment, jako by cestující dostali pokyn se najednou kolektivně napít, ale pokud se zadíváte na gejšu, její ruka zvláštně problikne. Že by došlo k narušení nějaké třetí stěny? Jsou události na lodi realita? Maura celou scénu podtrhne větou, jejíž interpretaci necháme na vás: „V každém z nás je skrytý svět, který je třeba odhalit.“

Pokud se zaměříme na synchronicitu, s tou se podle Carla Gustava Junga pojí zlatý skarabeus. Pokud na něco myslíme, shodou náhod se právě setkáme s tím, na co myslíme. Například když Maura spatřila zlatohlávka, mohla si usmyslet, aby ji dovedl, kam bylo potřeba. Díky tomu se našel malý chlapec, ale synchronně jí do kajuty vnikla postava v černém.

V novinách píšou o různých záhadách.

Rozhovor matky a gejši

Nejenom, že se obě ženy mezi sebou nebaví japonsky, ale společně recitují část z knihy od brazilského spisovatele, který se narodil v roce 1923, a tudíž by se Asiatky ke knize nikdy nemohly dostat, pokud bychom se drželi reálií. Může jít taky o pouhou chybu tvůrců.

Závěrečná píseň

Sedmdesátková skladba White Rabbit od skupiny Jefferson Airplane byla zvolena nejen pro seriálovou znělku, ale také jako píseň na závěr. Ačkoliv ji mnozí mají spjatou s filmovou sérií Matrix, její text je dvojsmyslný i pro 1899. Abychom se nepouštěli do hlubokých symbolismů, vyzdvihneme geniální střih z konce epizody. Když je osvobozen záhadný kluk, kamera se následně přesune na nezvaného hosta, který se nalodil na Kerbera. V tu chvíli začíná i píseň slokou: „Jedna pilulka tě zvětší, a druhá pilulka tě zmenší.“ Je možné, že malý kluk a tajemný muž jsou jedna a ta samá osoba?

Všude jsou trojúhelníky

S trojúhelníky se můžeme setkat snad v každé scéně. Maura má na svém náhrdelníku trojúhelník. Paní Wilsonová ho má na svých šatech. Asiatky jej mají na látkové malbě v kajutě. Dokonce jsou obsaženy v pečetích na anonymních dopisech, které obdrželi kapitán s Maurou a v obou se píše, že co bylo ztraceno, bude i nalezeno. V evropské alchymii mají trojúhelník a pyramida několik významů. Nechme se překvapit, co znamenají pro příběh.

Titulky v novinách

Noviny, které vidíme u Maury, skýtají několik zvláštních titulků. Píše se v nich o ztraceném Prometheovi, ale také o ďábelském trojúhelníku. V jenom z titulků je taktéž psáno, jestli se necítíte zhypnotizovaní. Souvisí to nějak s tím, že si Maura nemůže na nic vzpomenout a vzpomínky se jí vrací v záblescích?

Jak se vám líbila úvodní epizoda a čeho jste si vy všimli při sledování?
Epizodu nezapomeňte taktéž ohodnotit.

Foto: Netflix

Diskuze /3

paulus79

Po prvých troch častiach je to pre mňa zatiaľ mierne sklamanie,miestami je to nezáživné, otrasné pesničky čo kvília uši,buzerantská vložka ako inak… ťažko hľadať plusy, uvidím po celej sérii

21.11.2022 | 12:36:14
memar

Pesničky na konci každého dielu sú podľa mňa super. David Bowie alebo Echo and the Bunnymen a pod.

22.11.2022 | 17:52:29
Ramt

Zatím jsem viděl první tři díly, tak je těžké hodnotit, ale pokud snad někdo čekal zběsilé tempo, tak asi nesledoval Dark. Pravda je, že je to celkově pomalejší, ale atmosféra je řádně hutná a příběh se teprve rozvíjí. V podstatě se teprve seznamujeme s postavami a objevují se další a další nejasnosti a tajemství. Ono taky v mysteriozním seriálu vykecat vše hned na začátku první serie ze tří, by nedávalo smysl. Doplním k těm všude přítomným trojúhelníkům, že ta mladá Francouzka má naušnice tvořené stejným symbolem.

23.11.2022 | 17:50:14
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Sleduj 1899 na Netflixu

První sérii si můžete pohodlně pustit a užít na Netflixu s českou podporou, proto překlad připravovat nebudeme.

Ohodnoťte seriál | Diskuze | Dokument k seriálu | Rekapitulace 

Trailer k seriálu 1899

Thumbnail Play icon

Reklama

Nepřehlédněte

Jantje Friese a Baran bo Odar si s 1899 drží laťku, první ohlasy si mysteriózní thriller vychvalují

Jantje Friese a Baran bo Odar si s 1899 drží laťku, první ohlasy si mysteriózní thriller vychvalují

Netflix zřejmě narazil na zlatou žílu, když navázal spolupráci s německým filmařským duem Jantje Friese a Baranem bo Odarem. Podle novinářů je jejich druhý seriálový projekt třešničkou na dortu mysteriózních dramat. Dokáže však udělat takový rozruch jako jejich globální hit Dark?

Nejlepší postavy

Posádka lodi Kerberos

Posádka lodi Kerberos

Narozeniny

Kde nás najdete?

Filtr seriálů








Reklama