Assassin's Creed Recenze: Assassin's Creed

Recenze: Assassin's Creed

Recenze: Assassin's Creed

Assassin's Creed si už odbyl premiéru ve světě a i my jsme si našli čas zajít do kina. Jak se podle nás film podle počítačové hry povedl? Zlomil Assassin's Creed pomyslné prokletí herních filmů, nebo je jen dalším nepovedeným filmem?


19 0
2.1.2017

Vznik filmu má za sebou trnitou cestu již od roku 2012. Na konci roku 2016 jsme se konečně dočkali filmu podle herního příběhu, kdy se hlavní hrdina Callum Lynch vydává pomocí speciálního zařízení Animus znovuprožívat vzpomínky svého předka Aguilara de Nerhy. V minulosti má najít pro společnost Abstergo Industries Kousek ráje, mocný artefakt, který dokáže klamat lidskou mysl. Ten chce společnost použít pro ovládnutí neposlušného lidstva.

Film skutečně v hrubých obrysech mapuje příběh první hry Assassin's Creed a vychází z jeho dějové linie. Prakticky si tvůrci vypůjčili z prvního dílu všechny postavy, ale pouze je přejmenovali a upravili pár drobností. Točit filmy podle jakékoliv předlohy je vždy těžké. Když si režisér moc přimýšlí nový děj a odchýlí se od díla, fanoušci nadávají. Když se tvůrci striktně drží předlohy, fanoušci opět nadávají. Tentokrát kvůli tomu, že nedokázal režisér přijít s něčím novým.


A podobně tomu bude i u Assassin's Cre­ed. Fanoušci her nemohou být filmem moc překvapeni. Snímek věrně mapuje příběh první hry a lze snadno předpovídat, co se stane dál. Na druhou stranu je z každé scény cítit, že Justin Kurzel si opravdu dal záležet a je fanouškem her. Ve filmu lze nalézt spoustu odkazů, motivů, bojových stylů, které známe z her.

(Ve filmu se dočkáme tří akčních scén z dob španělské inkvizice. Foto: Ubisoft)

Ať už mluvíme o skákání asasínů, jejich stylu vraždění, pohybování se, házení otrávených šipek, používání kouřových granátů – vše ve filmu najdeme a srdce každého fanouška musí být šťastné. Ve snímku se nachází dvě velké honičky, při kterých si lze vybavit známé pasáže z her, kdy po zabití důležitého templáře je třeba s hlavním hrdinou utéci do bezpečí.

Všechny tyto historické a akční scény jsou fantastické. Skvělý podtext tomu dodává hudba Jeda Kurzela, která připomíná zlověstné burácení, vzdáleně to připomíná soundtrack k Muži z oceli od Hanse Zimmera. Asasíni se pohybují ve stínech a v kouři přesně tak, jak to známe z her. Všechny scény navíc působí přirozeně a divák tak nemá dojem, že některý pohyb hlavní postava udělala čistě jen pro kameru.

Historických scén je bohužel málo, navíc jsou jen akční. Aguilara a dalších historických postav si tedy moc neužijeme. Prakticky je ani neuslyšíme pořádně mluvit, na to bohužel nezbyl ve filmu čas. Největší porci scén divák dostává ze současnosti. Vůbec ale nejsou špatné.

Alana Rikkina tíží čas, protože mu rada Starších templářů hrozí, že mu přestanou financovat Animus, Sophia se cítí nedoceněná ze strany svého otce, Callum pochybuje sám o sobě a netuší, zda správní jsou asasíni či templáři. Každá postava prochází svým vlastním konfliktem, který vyvrcholí ve finále filmu.

(Děj se točí okolo Kousku ráje. Bohužel jeho skutečné moci se ve filmu nedočkáme. Foto: Ubisoft)

Pokud fanoušci milují první hru, tak se jim tento film musí líbit. Justin Kurzel ctí hru tím nejlepším způsobem a studio Ubisoft na něj skvěle dohlédlo. Diváci hrou nepolíbení by také nemuseli mít s filmem problém. Snímek představuje poměrně zajímavé téma s artefaktem z pradávné technologie a kombinuje sled událostí z přítomnosti a minulosti.

Je děj přímočarý? Ano, je. Je děj předvídatelný? To také. Nicméně to neznamená, že film je špatný. Ctí první hru a vychází z ní. Ubisoft musel zkrátka nějak začít a představit nám celý svět asasínů. Snímek nám nabídne tři skvělé akční sekvence, povedenou hudbu a představuje nám zajímavé téma prolínání minulosti a současnosti. Sice si dokážu přestavit poslední třetinu filmu trošku jinak a po návštěvě kina mě hned napadlo spoustu alternativních konců, jak by film mohl skončit a co by se dalo vylepšit. Nicméně si myslím, že Kurzel to dokázal a zlomil kletbu špatných filmů na motivy her.

Hodnocení: 90%

P.S.: Filmu se v kinech příliš nedaří, ale pevně věřím v pokračování. Pokud nebude, tak mě to bude mnohem více mrzet než v případě Warcraftu. Snad asasíni neřekli své poslední slovo.

Diskuze /26

Blahar

Konečně nějaká přívětivá recenze. Můžu jen souhlasit. Jen kdyby se mu bývalo dařilo v tržbách aspoň stejně dobře, jako třeba „bratříčkovi“ Princovi z Persie, protože AC je minimálně o třídu lepší film! Doufám, že se film aspoň zaplatí, konec mě na další díly navnadil dostatečně.

překladatel
2.1.2017 | 14:36:44
Kothy

No mne to zas tak super neprislo…

2.1.2017 | 17:26:16
ReisRyos

Nic moc

2.1.2017 | 17:51:26
jose8

Na AC mně vždycky vadila přítomnost. Desmonda jsem ještě přežil, tam byl alespoň nějakej příběh, ale v dalších dílech to bylo hrozný. Když jsem se dozvěděl, že historická část má být krátka, tak mě to zklamalo. Nechápu, proč neudělaj jen hru/film, o soubojích assasinů a templářů v určitém historickém zasazení.

#5 Blahar
2.1.2017 | 17:54:48
Blahar

#4 jose8: Hry Unity a Syndicate už skoro žádnou linku v přítmonosti neměly. Krom pár krátkých cut scén.

překladatel
2.1.2017 | 18:22:51
Pouty

S tímhle se dá jenom souhlasit. Snad se ty tržby zvednou a pokračování se dočkáme. Byla by to škoda.

2.1.2017 | 18:34:26
Lex Luthor

Doufám, že se prokletí zlomí a dočkáme se alespoň trilogie

2.1.2017 | 19:30:13
Stanley555

Souhlasim z recenzi ,film ma spoustu kritiky,ale za mne film urcite super, jeden z mala hodne povedený filmek, který stvořila hra :-)

2.1.2017 | 19:37:07
téčko171

Může obsahovat spoilery z her! Já naprosto nekriticky miluju všechny hry, včetně trojky, Unity, Syndicate a Liberation. Ale u filmu mi prostě něco chybělo, taková ta láska na první pohled, to se u mě prostě nekonalo, bohužel. Hodně tomu přispělo i to, že v několika případech ustoupili zavedenému lore nejspíš ve prospěch diváka neznalého her. Tak třeba můžeme být svědky toho, jak Torquemada zaplněnému náměstí v klidu hlásá svou příslušnost k templářům, i když všichni členové řádu tento fakt drží v tajnosti od oficiálního historického zániku (upálení Jakuba z Molay), nemluvě o templářském HQ v současném Londýně, které má na fasádě 5 obřích templářských křížů, asi aby i ten největší debil pochopil, že je to sídlo templářů a kam si všichni členové v podstatě takových iluminátů kráčí před zraky široké veřejnosti na konferenci jako by nic. No a vůbec celá ta zápletka s jablkem může hráčům přijít poněkud banální, když si uvědomíme, že těch jablek je víc, že už v minulosti jich Abstergo mělo několik a hlavně v současné době řeší úplně jiné problémy, ale tohle by se dalo do jisté míry vysvětlit tak, že se jedná o jeden z mnoha projektů, na které templáři vyčleňují peníze (zmínka Ellen Kay, že už Animus financovat nebudou, možná aby se zaměřili na Shroud of Eden a Juno…?).

Osobně si myslím, že prokletí videoherních adaptací zůstává neprolomeno. Tiše ale doufám, že navzdory finančnímu neúspěchu bude dvojka, která ho konečně prolomí.

#10 Blackhand47XD
webmaster
2.1.2017 | 20:02:38
Blackhand47XD

#9 téčko171: Nezapomeň, že i v Syndicate bylo na první pohled jasné kdo je a není Templář, když ti idioti nosili kříže přes rameno.

#11 téčko171
webmaster
2.1.2017 | 20:06:25
téčko171

#10 Blackhand47XD: Tak to lze přisoudit spíš k pohodlnějšímu gameplay. Navíc by se tím nikdy veřejně nechlubili. Vždyť i jejich přísaha doslova říká: „To never share our secrets nor divulge the true nature of our work.“

#12 Blackhand47XD
webmaster
2.1.2017 | 20:22:03
Blackhand47XD

#11 téčko171: Jak to myslíš s tím gameplayem? A veřejně jako Templáři de facto vystupovala Lucy Thorne a Starrick, když ty symboly dávali takhle najevo.

#13 téčko171
webmaster
2.1.2017 | 20:27:22
téčko171

#12 Blackhand47XD: Měl jsem na mysli ty silnější miniony s top hats, lepší muškou a lepší obranou, kromě obyčejných Blighters a brutes. Ti třeba nosili pásky s křížema. Máš pravdu s Lucy, že nosila pásku, ale na druhou stranu veškeré její interakce v celé hře byly buď s kolegy templáři, Blighters nebo s asasíny, především s Evie, těžko říct, jak se oblékala na veřejnosti. To samé Starrick a ten dokonce z toho svého sídla vylezl snad jenom jednou na ten bál a tam na sobě rozhodně žádný symboly neměl. Pak si vem třeba Pearl Attaway, Davida Brewstera, Twopennyho, Ruperta Ferrise, toho Cardiganského Earla, ti všichni vystupovali na veřejnosti a správně žádné symboly nenosili.

Edit: Aak koukám na nějaký videa pro jistotu a Starrick na bále skutečně má na klopě malý templářský kříž. Nevim, jak to vysvětlit no. Asi thug life.

webmaster
2.1.2017 | 20:39:01
PecaCZE

Podle mě taky byl film skvělej a byla by hrozná škoda, kdyby jsme nedostali kvalitní trilogii. No a to se stává často, že si každej přeje jiný ukončení.

2.1.2017 | 20:55:46
Bednaa

Ano, Ubisoft musel nějak začít a představit nám celý svět AC. Problém je v tom, že to neudělal. Žádné vysvětlení proč jsou assasíni proti templářům, žádný inside to jejich myšlení, žádné vysvětlení jak vlastně funguje Animus, bez kterého celé vracení do minulosti nedávalo smysl. Film navíc ke dnu táhnou příšerně napsané postavy

2.1.2017 | 22:09:39
MiremelWinchester

Je fajn čítať konečne aj dobrú recenziu, mne osobne sa film celkom páčil, hlavne to obsadenie a soundtrack. :-) Ale darmo veru, nedá sa vyhovieť každému a všetci by si na tom našli niečo, čo by chceli zmeniť. Avšak 100%-tne podľa predlohy sa naozaj nedá ísť, to by bol snímok podstatne dlhší, čo by zase divákov nudilo :-D Nejako AC predstaviť museli, viac do hĺbky sa môžu dostať v ďalších dieloch predpokladanej trilógie. A myslím si, že v porovnaní s inými adaptáciami na hernú/knižnú predlohu to zvládli šikovne. Stačí si spomenúť na to, aké fiasko boli oproti skvelým predlohám filmy Eragon či Warcraft. :-D

2.1.2017 | 23:33:23
Roy

Vyprdnout se na film a natočit seriál, kde mohou jít s postavami i dějem víc do hloubky.

3.1.2017 | 7:41:49
Rodney_

Jako fanouškovy, historie, sci-fi a herní série se mi film líbil velice… obsazení super, soundrtrack ještě lepší navíc tady narozdíl od her i děj v současnosti neurazil a nenudil… důstojný start trilogie… na CSFD silně podhodnocené…

#19 tom99 #20 Damon_CZ
3.1.2017 | 20:47:12
tom99

#18 Rodney_: To jo. A Warcraft je tam silně nadhodnocený. Nechápu…

webmaster
3.1.2017 | 20:55:58
Damon_CZ

#18 Rodney_: Já se naučil srát na veškeré recenze a la Spáčilová na Idnes, csfd apod… Já za sebe jsem s filmem spokojený. Děj přímočarý, žádné zbytečné kudrlinky, spád to mělo a u filmu jsem se nenudil. A ty sekvence z přítomnosti mi tam pasoval taky dobře. Z kina jsem šel spokojen a to je hlavní.

4.1.2017 | 8:36:14
Skarbax

Sto lidí, sto chutí. Mě se naopak Warcraft moc líbil. Měl chyby, ale v celku to pro mě zvládli zpracovat dobře. Naopak AC mě dost zklamal. Hry mám vážně rád, ale film pro mě byl slabší zážitek. Skoro vůbec zde nebyli popsány nějaké širší a hlubší důvody za válkou mezi T a A, ani svět a jeho fungování. Působilo to na mě hrozně povrchním, čistě akčním dojmem. Hloubka nikde. Navíc Assassin žena mi byla velice nesympatická, nevím kde jí vyhrabali. Pro mě nuda, bez širších souvislostí. Vlastně to na mě působilo dosti podobným dojmem jako adaptace Prince z Persie.

4.1.2017 | 19:32:23
Hed94

Já osobně si myslím, že Warcraft jako první prolomil to ,, prokletí ,, jedinej a hlavní problém tam je, že se všechno snaží Blizzard už Xlet dělat otevřenější pro všechny, aby tu hru, film mohlo hrát, vidět co nejvíc lidí a to je kravina. Na AC film pujdu brzo, tak jsem zvědavý :)

5.1.2017 | 2:58:25
Lex Luthor

Assassin Creed je dobrý film, měl otevřený konec, skvělé technologie, příběh a bojové scény a honičky, scéna kdy se z hlavního hrdiny stane Assassin byla super doufám, že bude pokračování.

5.1.2017 | 10:59:20
Archen

Nemám nic proti akčním filmům, ale tohle byla fakt slátanina. Za normálních okolností mi vadí, když v kině lidí čumí do mobilu, ale tady jsem neměl sílu to ani lidem vyčítat, na 99% měli v tom mobilu něco zábavnějšího, s lepším scénářem a herckými výkony … třeba tapetu s cihlou.

7.1.2017 | 8:23:31
IvoB

Neříkám, Assassin's Creed není úplně průšvih, ale není podle mě zrovna bomba. Musíte si trošku sundat růžové brýle a dát stranou fandom – toto je fajn film, ale jako lamače prokletí herních adaptací bych to neoznačil :D Viz moje recenze: http://vecnykritik.cz/…ssins-creed/

13.1.2017 | 13:17:35
league

Zbytečně vyhozený prachy aby 20 minut utíkal. Assasíni byli blbě představený. O tom jak byli moudrý tam nic není.Ty se přece museli umět schovat v davu. Tohle bylo fakt přehnaný.

14.1.2017 | 11:05:17
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Pomoz nám otestovat mobilní aplikaci

Jste z Prahy a okolí a chtěli byste pomoci Edně?

Hledáme dobrovolníky, kteří by přijeli na uživatelské testování naší nové mobilní verze a aplikace.
Máme připravený první návrh a rádi bychom znali vaše názory, reakce, připomínky a další postřehy.
Testování by proběhlo v sídle Mladé Fronty (Praha – Modřany) a nezabralo by více než hodinu. K ruce budete mít náš mobilní telefon a v něm první návrh, který chceme otestovat.
Zájemci pište na thomas@edna.cz.

Aktuální film

Assassin's Creed

Název: Assassin's Creed
Režie: Justin Kurzel
Hudba: Jed Kurzel
Hrají: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Michael Kenneth Williams, Brian Gleeson a další.

PROFIL FILMU
OHODNOŤTE FILM
OHODNOŤTE POSTAVY – AKTUALIZOVÁNO
RECENZE FILMU

Reklama

Nejlepší postavy z filmů

Zajímavosti

Připravovaný seriál: Jít svou cestou, nebo zpracovat příběh známého hrdiny?

Připravovaný seriál: Jít svou cestou, nebo zpracovat příběh známého hrdiny?

Po komerčním neúspěchu filmu Assassin's Creed s Michaelem Fassbenderem se seriál o asasínském bratrstvu přesune na televizní obrazovky. Zatím se stále neví, zda se bude navazovat na filmový příběh, nebo tvůrci začnou znovu od nuly. Co bychom mohli čekat od pokračování filmu v televizi?

Nejlepší film

Fotky z filmu

Fotky z filmu

Novinky

Hra: V novém titulu se údajně vydáme do Egypta, kde hlavní hrdina bude mít k dispozici i štít

Hra: V novém titulu se údajně vydáme do Egypta, kde hlavní hrdina bude mít k dispozici i štít

V roce 2017 se nedočkáme žádného nového filmu a určitě nám nebude představen ani nový seriál, a tak se studio Ubisoft vytasí s novou hrou. Zatím sice nevydalo žádné oficiální informace, ale internetem se šíří několik velice zajímavých zpráv, o čem by nová hra mohla pojednávat.

Narozeniny