Star Wars (Hvězdné války) Recenze: Solo - Star Wars Story

Recenze: Solo - Star Wars Story

Recenze: Solo - Star Wars Story

Do kin se přiřítil film o mladém Hanu Solovi, který byl doprovázen spoustou potíží. My jsme si taktéž udělali čas a na film zašli do kina. Jaký tedy podle nás film je? Jedná se o důstojný origin oblíbené postavy, nebo tento snímek naopak neměl nikdy vzniknout a působí zbytečně?

18 1
24.5.2018

V prosinci 2017 jsme tu měli poslední Star Wars a o pět měsíců později tady máme další, zatím s nejkratší prodlevou mezi jednotlivými filmy. Na řadu tentokrát přišel spin-off o mladém pašeráku Hanu Solovi, který má v mnohém několik prvenství. Zaprvé je to příběh převážně o jedné postavě, zadruhé se děj konečně nesoustředí na konflikt dvou znepřátelených stran v galaxii a zatřetí snímek režíroval oscarový režisér (vůbec první v sérii) Ron Howard.

Na Epizodu VIII panují různé názory. Ať už patříte do kteréhokoliv tábora, tak zřejmě musíte uznat, že poslední film Riana Johnsona fanoušky tak trochu rozdělil. Ti nadšení film vynášejí do nebes a obhajují ho, druhý tábor hledá na snímku všemožné chyby, kde se jen dá, a nemůže ho vystát. Pokud měl Solo do této filmové války něco přinést, tak rozhodně klid a návrat ke kořenům, což se mu povedlo.


(Mladý Alden Ehrenreich je úctyhodnou náhradou Harrisona Forda. Foto: Disney)

Solo: Star Wars Story neexperimentuje, hraje na jistotu, ale každý z nás se musí sám sebe zeptat, zda je to tak správné či nikoliv. Film vrací do série dobrodružství, napětí, zvraty, cit pro děj, práci s postavami, moment překvapení a hlavně srdce, což některým filmům v minulosti chybělo. O scénář se postarali Lawrence Kasdan a jeho syn Jonathan. První jmenovaný má se Star Wars bohaté zkušenosti a působil jako scenárista u Epizod V, VI a VII.

Jeho cit a tah na branku je znát i v případě Sola, protože do série se opět vrací jistá dobrodružnost, která posledním filmům značně chyběla. Už od první scény si lze najít cestu k postavám, vlastně stačí jen pár slov a máte důvod s nimi sympatizovat. Alden Ehrenreich schytal pořádnou nakládačku ještě před premiérou, ale obavy nebyly na místě. Jako Han Solo nahrazuje Harrisona Forda důstojně. Ehrenreich je vtipný, umí dobře hrát, má nacvičené grimasy. Ze všech herců to bohužel odnesl ještě před premiérou nejvíce a nutno dodat, že je výtečný a kritika před filmem nebyla oprávněná.

Pokud jde o ostatní herce, tak ani zde by neměl mít nikdo větší problém. Woody Harrelson a Emilia Clarke hrají svůj standard, jejich postavy jsou dobře napsané a hercům sedí. Donald Glover je jako nový Lando Calrissian okouzlující a lze si ho lehce oblíbit. Musím ovšem přiznat, že zatímco Ehrenreich byl zakopáván do země a Glover vnášen do nebes, tak jsem byl nakonec z jeho výkonu mírně zklamán, což má ale za příčinu přepálená marketingová kampaň a vyzdvihování Donalda Glovera. Když to pominu, tak i Glover byl výtečný a po druhém zhlédnutí jeho kvalit daleko více docením.

(Michael K. Williams musel projekt opustit a nahradil ho Paul Bettany. Foto: Disney)

Příběh se také povedl, za což může Ron Howard děkovat především Lawrenci Kasdanovi. Ten připravil poutavý děj, do kterého skvěle zakomponoval důležité milníky Hanova života. Zároveň si Kasdan dobře poradil s časovým skokem, který nás čeká zhruba po dvaceti minutách stopáže filmu. Trailery rozhodně neukázaly vše, ve filmu je mnoho překvapivých momentů a zvlášť z jednoho fanoušci ještě dlouho nebudou spát.

Film Solo: Star Wars Story snad ze všech filmů z předaleké galaxie nejvíc odkazuje na předchozí filmy, planety, seriály, postavy či dokonce i hry. Přesto to dělá vkusně a naprosto nenuceně. Člověk by čekal, že film o Solovi bude kdovíjak vtipný, ale snímek se nese na poměrně vážné notě. Pár vtipů sice ve filmu je, ale pouze vkusných a dobře zasazených do děje. Nejedná se o žádné umělé srandičky, které byly do filmu dodány pouze z jednoho účelu – pobavit publikum a násilně odvádět pozornost od děje.

Když už jsme u těch odkazů na předchozí díla, tak mě to znovu vede k myšlence, že zatímco hlavní série je spíše pro širší publikum, tak spin-offy jsou dělané především pro fanoušky. Film se totiž nese v podobném duchu jako původní Star Wars filmy, zkouší pozornost diváků, je vážný, trefně vtipný, rodinný. Co se týče provedení, tak vidím u Epizody VII a VIII s porovnáním s Rogue One a Solem obrovskou propast. A vlastně se mi to líbí.

(Donald Glover dělá Billymu Dee Williamsovi čest. Foto: Disney)

Studio Disney má rádo drama až do samého konce. Film Rogue One byl provázen problémy téměř od začátku, u Sola tomu nebylo jinak a i tady byl snímek dokončen za pět minut dvanáct. Dobrou zprávou je, že to na filmu není vůbec poznat. Výměna režisérů není na snímku cítit, nijak ho to nepoškodilo. Obavy byly znovu naprosto zbytečné, Ron Howard zkrátka věděl, co dělá, když do projektu vstoupil.

Alden Ehrenreich je jako Solo dobrý, možná dokonce i výtečný. V původních filmech byl hlavní postavou Luke Skywalker, ke kterému všichni vzhlíželi, chtěli držet jeho světelný meč, a Han byl až tím druhým v pořadí. Zde je Solo na prvním místě a já tuto postavu začal milovat ještě víc. Film nepůsobí zbytečně, naopak ještě prohloubil mou lásku k této postavě a to je to, co měl vlastně snímek splnit a podle mě i splnil.

Jak film hodnotit? Snímek je rozhodně svěžím filmem léta plný akce, skvělého dobrodružství, kovbojky a správným Star Wars snímkem, který svým bratříčkům a sestřičkám rozhodně nedělá ostudu. Fanouškům by se měl film líbit, u těch, kteří navštívili kino náhodou, bych se trošku obával, protože těch cizích názvů planet, ras, her a všeho ostatního je zkrátka tolik, že to někoho může nudit. Film by si zasloužil už jen za ten skvělý výsledek s krkolomnou cestou k cíli 80 %, ale nakonec dávám plný počet, protože já nezažil ty pravé Vánoce u Epizody VIII, ke mně dorazil Ježíšek až nyní a jsem nadmíru spokojen.

Hodnocení: 100%

P.S.: Pokud si Darth Vader ukradl pro sebe scénu v Rogue One, i tady je moment, kdy si jedna postava pro sebe ukradne prakticky celý film a po odchodu z kina nebudete mluvit o ničem jiném.

Ostatní recenze:

Star Wars – Epizoda VII: Síla se probouzí
Star Wars – Epizoda VIII: Poslední z jediů

Diskuze /29

awacs

Jsem v šoku :D

24.5.2018 | 18:40:43
Effect

Líbí se mi ty vaše „recenze“ se 100% hodnocením :/

#3 Sindar
24.5.2018 | 20:32:47
Sindar

#2 Effect: to jako recenze force awakens – 80% last jedi – 20% 80+20 = ty 100% recenze?

#4 tom99
24.5.2018 | 21:25:00
tom99

#3 Sindar: Force Awakens je fajn film, který představil zajímavé postavy s poutavým dějem. Navíc film nebyl stavěn pouze na starých postavách, ale v popředí byly nové, které si mě okamžitě získaly. The Last Jedi byl dle mého názoru přešlap vedle ve všech směrech a bál jsem se, že tímto směrem půjdou i filmy ostatní. Od Sola jsem prakticky nic nečekal, naopak jsem se bál výsledku, když projekt provázely takové problémy, navíc jsem čekal celou řadu nemístních vtipů po podobném zážitku u The Last Jedi. Byl jsem příjemně překvapený, že studio Disney ještě nespadlo tolik z višně, jak jsem se obával, takže hodnocení reflektuje nejen dobrý film, ale také fakt, že dokázali z hovna udělat pomazánku, a že film přišel po TLJ, na který jsem bohužel ani po čtvrtém zhlédnutí názor nezměnil.

webmaster
24.5.2018 | 21:32:56
Galbatorix

Solo je super, ale 100% je mega úlet. Peace :)

24.5.2018 | 22:32:18
Darth Shi'mon

Solo je parádní, ale osobně mu dávám spíš 80% Na 100 by měl musel uchvátit o něco víc :D

24.5.2018 | 23:04:27
dovahkiin

Nebylo to špatné, i když nemůžu souhlasit se skvělým výkonem hlavního herce, nicméně nikdo z castu mi nevadil, jen prostě Ehrenreich po shlednutí filmu, víc než kdy předtím, mi na tu roli nesedí a není mi tam sympatický. Celkově bych dal tak 75–80%, ale rozhodně body za to, že tady se humor hodil, takový byl i trochu duch filmu, ale ani tak ho nebylo přehnaně, mrzí mě jak to v The Last Jedi bylo srandou přehlcené.

K „P.S.“, jakkoliv mě potěšilo cameo Maula, protože toho mám moc rád, spolu s náznaky „jeho“ ! hudby, tak si myslím, že Vaderova scéna bylo o to působivější, že tam byla opravdu ukázka jeho ! plné moci, tady to bylo spíše jakoby šokující. Ale i tak se mi to líbilo, o tom žádná, stejně tak mě ! potěšilo i vidět Warwicka Davise.

#8 dovahkiin
25.5.2018 | 0:14:01
dovahkiin

#7 dovahkiin: Omluva za vykřičníky ve spoileru, ještě to nemám vychytané.

25.5.2018 | 0:14:53
ArchAngel

Film je OK, takové komorní na Star Wars a rozhodně to musel být obrovský problém dát to dohromady (ten rozpočet na tom rozhodně vidět není). I tak to sem tam lehce skřípe. Naštěstí postavu Hana Sola už nemusíme nikdy vidět, tento film nám ukázal to jediné, co neukázaly skoro všechny ostatní, prostě jak začal. Zbytek jeho příběhu včetně konce už známe, tím se tahle postava vyčerpala. Nicméně film ukázal dvě nové a zajímavější postavy. Určitě Lando příjemně překvapil, ačkoliv nemyslím si, že samostatný film s ním bude až tak zajímavý a odlišný od tohoto. Mnohem více by mě ale zajímala postava Emilie Clarke! Ta je hodně zajímavá, komplexnější a má značný potenciál. Celkově film v mnoha ohledech skřípe, hodně se stříhalo a dotáčelo, aby z toho vyšlo alespoň tohle. Má to slušnou atmosféru, pěkně se na to dívá, ale je to komornější a Hvězdné Války to moc nejsou – hudba je ale parádní. Každopádně doufám, že je to poslední film s Han Solo postavou, nemá prostě co dalšího říci a ukázat. Celkově tenhle film je ok, ale za Rogue One zaostává ve všem. takže za mě Hodnocení 75% maximálně. Škoda že Emilia Clark neměla větší prostor, závěrečné scény s ní byly absolutně super a pravým vrcholem filmu, a to je postava, které by se dál měly případně další samostatné filmy věnovat … právě závěrečné scény s ní znamenají, že si říkáte, čert vem Sola, a co ona s ****** (velký spoiler)!!!

25.5.2018 | 0:34:38
Lillithh

Hele uplne blba otazka, ale muze mi nekdo vyjasnit do jake casove linky Sola radit? Po peti minutach v kine,kdy se ta platne objevili trooperi jsem byla presvedcena, ze zapadne mezi ep.III a IV a tesne pred rogue one. Cely film se mluvi o imperiu a pocatcich rebelie, jsou tam stihacky Tie a hvezny destruktor…a nakonec to takhle zabili jednou scenou, ktera nas hopem prenese jeste pred ep.I???? Film nebyl spatny, asi presne takovy jako jsme cekali, ale timhle ho pro me poslali do hlubin absurdistanu…pro­toze v tom pripade by muselo byt Hanovi ve IV tak sedmdesat, neb Maul zarval na konci jednicky… Nebo se mylim?

#11 tom99 #12 Rodann
25.5.2018 | 8:20:05
tom99

#10 Lillithh: No, víš, on Maul to rozpůlení a pád do šachty přežil. Film se pochopitelně odehrává mezi Epizodou III a IV a před Rogue One, ale Maul už je nějaký ten pátek naživu. Stačí to dohnat a podívat se na seriál Clone Wars :-)

webmaster
25.5.2018 | 9:24:52
Rodann

#10 Lillithh: Jeho přežití bylo v podstatě odvyprávěno v seriálu The Clone Wars a skon v Rebels. Přeskočím synopsi o jeho dvou bratrech a matce a dostanu se rovnou k událostem po bitvě o Naboo. Přestože byl přeseknutý vpůl, jeho nenávist ke Kenobimu a přilnutí k Temné straně Síly ho udržely naživu. V konťáku se dostal na smetištní planetu, kde po léta přežíval a sestrojil si jakési robotické první neumělé pavoukovité končetiny. Na řadu přichází zápletka s jeho matkou, vůdkyní Nightsisters, hrabětem Dooku, temnou jedi Assaj Ventress a bratrem Savagem, kteří ho objeví a „opraví.“ Následně se z něj stává crime lord a podmaňuje si Mandalore a také např. Hutty a Pyky a organizaci Black Sun. Tvoří tak syndikát Shadow Collective, ale stává se natolik mocným, že ho vycítí Palpatine a jde si to s ním vyřídit. Následují události knížek a komiksů. Znovu přežívá a je zajat a uvezněn. Sheev pošle Dookua, aby ho vyslechl, protože je chtě nechtě ohromen pseudo politicko-mocenskými ambicemi svého bývalého učně. Maul Dookua poráží, ale připlete se tam Grievous a jeho matka, která nakonec umírá, aby zachránila syna. Maul nakonec utíká zpět na Mandalore, který je však na konci Klonových válek osvobozen Republikou (Maul prohrává s Ahsokou v době událostí filmové EPIII). No a po událostech Sola sledujeme ještě jeho epilog v Rebels a smrt rukou Obi-Wana. Za zmínku dále stojí, že Maul má ve filmu poničený meč Vaderových inkvizitorů a. k. a. nechvalně proslulou mečokoptéru (nejvíc WTF moment SW ever?). Tzn. že někdy před událostmi Sola nebo možná i po by mohlo ještě stále dojít na duel Maul vs. Vader.

#13 JoshMcIntosh
25.5.2018 | 9:31:22
JoshMcIntosh

#12 Rodann: Dobře si to shrnul, přidám jako bonus :D

https://m.youtube.com/watch?…

25.5.2018 | 9:44:34
Dealler

100% ? Ok, tak tuhle patlaninu radši ani číst nebudu.

#15 JoshMcIntosh
25.5.2018 | 10:22:18
JoshMcIntosh

#14 Dealler: Na edne to tak funguje. Staci se podivat na hodnoceni epizod v serialech, vsechno ma 100. Xavik dokonce mazal cerstva hodnoceni u TWD kde bylo 20 a daval tam svych 100 aby to po prekladu vypadalo atraktivne pro stahovace.

25.5.2018 | 10:52:24
Railbot

FIlm je to dobrej a jako SW nerd jsem si u toho vyloženě chrochtal, ale 100%? To fakt ne. 70% – 80% ano.

25.5.2018 | 11:54:25
ivy.p

Nemala som extra veľké očakávania, ale film ma príjemne prekvapil po príbehovej aj hereckej stránke. Nebolo to dokonalé, ale do hodnotenia som na viacerých stránkach tiež pridala nejaké percentá či hviezdičku, keďže v poslednej dobe letí trend, že recenzie sú plné internetových trollov a inak zakomplexovaných ľudí (hlavne na zahraničných stránkach), u ktorých mám pocit, že film ani nevideli.

25.5.2018 | 15:25:20
Fidle

Na to, že jsem neměl očekávání žádné, tak mě film velmi mile překvapil. Jenom si musím ujasnit jednu věc. Když se Ma… vyskytl v seriálu rebels, tak nějakou doby byl a Malochronu. Takže tento film je časově datován ještě před 3.sérii rebels? Měl jsem ale dojel že Ma… byl na Malochronu delší časový úsek třeba aspoň 10 a hledal holokron nebo ne?

#20 dovahkiin
25.5.2018 | 22:45:15
Zek2812

totalne objektivne hodnotenie :D fakt nieje nic co vytknut filmu? …tak to dopadne ked recenziu robia „recenzenti“ :D

25.5.2018 | 23:01:26
dovahkiin

#18 Fidle: Tohle je datovaný podle star wars wiki na 11–6 let před bitvou o Yavin a 3. serie rebels je nějak 3–2 myslim, takže teoreticky tam mohl být i pár let a pořád by v tom neměl být problém, 10 let to asi nebylo, ale třeba 3–4 klidně ano

#21 Blackhand47XD #22 Fidle
25.5.2018 | 23:18:29
Blackhand47XD

#20 dovahkiin: Těch 11–6 let již neplatí, to byl jen takový odhad před filmem. Oficiálně je tedy film zasazen 13–10 let před Yavinem.

#22 Fidle #24 dovahkiin
webmaster
26.5.2018 | 9:54:43
Fidle

#20 dovahkiin:
#21 Blackhand47XD: Můžu poprosit o odkaz těchto informací? Děkuji

#24 dovahkiin
26.5.2018 | 10:34:35
kutas

takže Maul ve filmu řídí Pyky a jiné zločinecké organizace??

26.5.2018 | 11:24:19
dovahkiin

#21 Blackhand47XD: Když jsem tohle psal, tak to tam tak ještě měli, alespoň myslím.

#22 Fidle: Za mě wookiepedia, kde najdeš dále zdroje těch informací, Chewbacca se narodil 200 BBY a ve filmu říká že je mu 190 let, takže ta pokročilá fáze filmu je 10 BBY a začátek se odehrává ještě o 3 roky dříve. http://starwars.wikia.com/…_canon_media

26.5.2018 | 13:33:00
Hed94

Tak jako po Rogue One je to určitě nejlepší současný SW film, epizody 7 a 8 jsou proti tomu braky a Rogue One má lepší to úplný finále, né že by Maul nepřekvapil, ale přece jen ten Vader tam i něco dělal :D

Hlavně bych lidi ocenil, že tentokrát zakomponovali všechny postavy a humor tak, že tam skutečně patří… zatímco třeba epizoda 8 byla v tomhle naprosto stupidní…

26.5.2018 | 14:08:24
Rodann

OT Včera začal na Kickstarteru poměrně ambiciózní projekt na tvorbu live-action fanfilmu o Vaderovi krátce po událostech EPIII. Pokud se tu najde nějaký nadšený fanda, může přispět dolárkem či více. ;)

26.5.2018 | 14:47:12
Wolfinator1

Přišel jsem z kina právě a super, tohle bylo to starý dobrý SW na jakém jsem vyrostl. Chuwie má konečně trochu prostoru pro sebe, hereci Hana a Landa to zvládli skvěle. Vlastní hudba byla nápaditá a zajímavá. No a když si prostě Chuwie a Han sedli prvně spolu do kokpitu Falcona hrála ikonická hudba a naháněli je Tie tak jsem byl šťastnej zase jako malej Jarda :D

27.5.2018 | 1:02:37
Tomi Lee Morpheus

totálny odpad! nudil som sa od začiatku do konca, tolko hlúposti a klišé na jednom mieste som už dávno nevidel,(

ešteže som si pozrel hneď DP2, inak by som to sklamanie nerozdýchal;)

dve veci pobavili, a v zapeti sklamali:

  1. ked do motora naliali nitrowhisky,

a ten sa zakuckal.. ;) potom trapne naskocil a odleteli ako by sa nechumelilo;)

  1. ked solo vstupil do imperialnej armady,

a nakoniec sme z imperialneho vycviku nevideli nič;)

28.5.2018 | 14:17:09
GrindyCZ25

To to byl konečně dobrý SW film nečekal jsem to… Původně jsem nechtěl jít,ale nakonec z těch nejnovějších filmů se jedná o nejlepší kousek ;-)

Nic měně ten borec Tomi morpheus je osel… 1.Trocha štěstí se snad ve filmu může objevit a ne všechno funguje ihned auto taky někdy nenastartuje ihned 2.Solo se dostal do armády protože ho vykoply z akademie tak za trest byl v armádě… nemáš zač a příště běž na aspoň na titulkymabys věděl o co go…

2.6.2018 | 9:19:32
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Aktuální film

Solo: Star Wars Story

Režie: Ron Howard
Scénář: Joe Kasdan, Lawrence Kasdan
Hudba: John Powell
Hrají: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Paul Bettany, Thandie Newton, Jon Favreau, Warwick Davis, Clint Howard, Lily Newmark, Anthony Daniels, Sam Witwer a další.

PROFIL FILMU
RECENZE FILMU
OHODNOŤTE POSTAVY
OHODNOŤTE FILM

Nábor: Piš pro Ednu

Hodně našich fanoušků nám píše, že se chce na chodu Edny taktéž podílet. Hodně z vás však stále nenašlo odvahu nám napsat. Nyní máte možnost, abyste se stali naším redaktorem a pomohli nám s chodem celého webu.

Reklama

Nejoblíbenější postavy

Reklama

Zajímavosti

Šest důvodů, proč film Solo: Star Wars Story v kinech neuspěl

Šest důvodů, proč film Solo: Star Wars Story v kinech neuspěl

Před premiérou filmu Solo: Star Wars Story zřejmě nikdo nečekal, že se film stane obrovským propadákem. Bohužel realita je taková a nevypadá to, že by se v dalších týdnech mělo něco měnit. Přinášíme vám šest nejpravděpodob­nějších důvodů, proč film v kinech neuspěl.

Plakát

Plakát

Narozeniny herců