Recenze filmu Strážci Galaxie: Volume 3

Recenze filmu Strážci Galaxie: Volume 3

Marvel Studios se pokouší zapomenout na poslední výprask v kinech v podobě Ant-Mana a nyní vysílá do boje silnou značku v podobě Strážců Galaxie. Povedlo se tedy zlomit prokletí posledních filmů? Není asi žádným tajemstvím, že předchozí tři se nám nelíbily. Co tento?

17 0
6.5.2023

Marvel Cinematic Universe prochází určitou krizí, kdy se aktuálně nedaří seriálům a ani filmům. Fanoušci se bouří, kritici vystřízlivěli z prvotního nadšení a tržby už nejsou tak oslnivé jako kdysi. Teď přichází do kin film Strážci Galaxie: Volume 3, který se pokusí tyto nešvary odstranit. A nutno říci, že díky skvělému Jamesi Gunnovi se to daří – starý Marvel je zpět, teď je jen otázka na jak dlouho.

Hned z prvotních scén cítíte, že se režie chopil někdo zručný, kdo nad celým projektem přemýšlel. Nejedná se o nějakou uspěchanou rychlokvašku. Jednotlivé záběrování, přechody, hravé titulky či hudba skvěle do filmu pasují. Z celého počinu je tak cítit obrovská láska a respekt k danému dílu. Najednou máte pocit, že sledujete vizi určitého člověka a ne jen šablonovitý film vytvořený přes kopírák s horším scénářem než od umělé inteligence. Film má svůj vlastní účel a nechce vás jen seznámit s nějakou postavou, která bude důležitá v jiných projektech.

Strážci Galaxie: Volume 3 fungují jako samostatné dílo. A fungují skvěle a to vlastně bohatě ke štěstí stačí. Nepropagují se jiné seriály, neodkazuje se na hromadu jiných postav z jiných filmů. Ten film stojí pevně na svých vlastních nohách a je konečně o postavách, na kterých vám záleží. James Gunn navíc postavy dále posouvá, což je další aspekt, který většině MCU projektům chybí – vývoj.

(Recenze filmu Strážci Galaxie: Volume 3. Foto: Disney)

Pokud první díl pojednával o utvoření celého týmu, druhý v mnohém řešil Star-Lorda a jeho minulost, ve středobodu třetího dílu je tentokrát Rocket Raccoon. Přisprostlý mýval dostává naprosto nádherný origin story, který vás musí vzít za srdce. Gunn dodává Rocketovi další vrstvu, která dělá z postavy daleko zajímavější osobnost.

Jenže Gunn dokáže v příběhu posouvat i své ostatní hrdiny. Star-Lord se pokouší přenést přes ztrátu Gamory, jejíž přítomnosti je stále vystavován, což pro něj není vůbec jednoduché. Gunn nám představuje novou Gamoru z Endgame, která má svou vlastní osobnost a prošla si zcela jinými událostmi než naše Gamora se Strážci. A za to režisérovi převelice děkujeme – hrozilo tu to, že se pokusí během tohoto filmu udělat z Gamory Star-lordovu starou lásku, tudíž by ony důležité scény z Infinity War neměly již takový význam.

James Gunn si ale dokázal zachovat svou tvůrčí tvář a netlačil na pilu. I Drax se v příběhu posunul kupředu a stále se jedná o nejzábavnější postavu z celého týmu. Drax je až neskonale vtipný a s ním se do MCU vrací i vkusná zábava, která v předchozích filmech a seriálech chyběla. Málokdy se usmějete od srdce, ale s Draxem to jde jako po másle. James Gunn o veškerých vtipných scénách přemýšlel, kdy přesně věděl, kdy nějaký vtip říci a kdy naopak trochu zvážnit. Právě tento balanc je až nezvykle dokonalý, ale právě až tyto drobné detaily rozhodují o citu a vkusu daného tvůrce.

(Gamora má ve filmu trochu jinou úlohu než v předchozích dílech. Foto: Disney)

Kapitolou samou o sobě je samotný záporák – High Evolutionar. Konečně tu máme někoho s vizí, kdo nechce jen ničit, ničit a zase ničit, protože to přece záporák musí logicky dělat. Záporná postava ve Strážcích není nikterak fyzicky zdatná či nepředstavuje nějakou tělesnou překážkou pro naše hrdiny, přesto High Evolutionar je smysluplnou hrozbu, ze které jde strach a máte z jeho kroků obavy.

Třešničkou na dortu je soundtrack a výběr píseň. James Gunn do svého filmu propašoval celou řadu známých i neznámých skladeb, které ale přesně sedí k daným scénám a nejsou ve filmu pro nic za nic. Akční scény jsou povedené, přesto ve většině případů nijak nevybočují z blockbusterového standardu, spíše se jedná o lehký nadprůměr. Akčních scén není nikterak moc, ale závěrečná bitka v chodbě má určitý nápad, povedenou choreografii a po dlouhé době lze z potyčky cítit, že se nad ní MCU tým skutečně zamyslel.

Závěr trilogie přináší i celou řadu emocí, kdy vás film dokáže rozbrečet i třeba v polovině filmu. Na postavách vám totiž jednoduše záleží a máte k nim vztah, což je asi největší rozdíl od nových hrdinů, které nám Marvel v poslední době představuje. Říká se, že se má končit v nejlepším a to se vlastně Jamesi Gunnovi splnilo. Jedná se o nejlepší film se Strážci Galaxie. A i když je velice smutné, že už je nikdy neuvidíme spolu, možná je to tak dobře. Tohle je skvělý konec jedné trilogie. Z filmu je cítit zkušenost, láska a vize. A to odlišuje nadané tvůrce od běžných amatérů.

Hodnocení: 90%

Diskuze /10

awacs

Přisprostlý míval…

BOŽE MŮJ, MOJE OČI!!!! :D

6.5.2023 | 18:38:13
PecaCZE

Jestli je to opravdu tak dobrý, tak je docela škoda že film může ( bude ) utrpět na tržbách kvůli posledním otřesným filmů MCU. Já sám mám problém jít na něco od Marvelu do kina po DS 2, Thor 4, Ant-Man 3. Resp. BW, která neměla takový hype a byla nesčetně krát odkládána. Nebyl jsem na BP 2, který mě nezajímá ani Shang-Chi který nebyl pro mě. Eternals jsem v kině nebyl a líbili se mi.

Pod prvním obrázkem mýval je s ypsilon.

6.5.2023 | 18:43:14
OriginalHunter

Nebolo to zlé ale rovnako to mohlo byť lepšie. Za mňa to isté ako DS 2. Príbeh dobre vymyslený ale spracovaný slabšie. 65%. Za mňa končím už budem chodiť do kina iba na filmy čo budú uzatvárať ságy. Kang dynasty hádam ešte s Majersom.

6.5.2023 | 22:03:52
Evan

Naprosto s recenzí souzním. Strážce Galaxie mám z Marvelovek asi nejradši, je to srdcovka, líbí se mi ten nadhled a humor (který je třeba v Thorovi někdy až přes čáru, tady jsou ty vtipy skvěle načasované, přesně jak se píše v recenzi). S vývojem postav souhlasím a to dává tomuhle filmu i celé trilogii tu správnou přidanou hodnotu oproti ostatním filmům série. Jinde se toporně snaží o jednotlivé postavy, kdy pak zjistíte, že jednají úplně na hlavu (problém třeba Spider-mana, Strange…). Tady ne, vypořádali se obstojně s celou partou. Budou nám chybět :-) jo a soundtrack je prostě pecka!

6.5.2023 | 23:18:45
Ratemus

První díl Strážců byl o povinné spolupráci neznajících se lidí, druhý díl o budování vztahů a učení se navzájem snášet, ale třetí? Ten je vyloženě o rodině, o které se Torretovi ani nesnilo, o lásce a soudržnosti v týmu a to tak silné, že jeden za druhého je okamžitě ochoten položit život. Třetí díl Strážců má duši a je skutečně plný emocí a to dost možná nejvíc z celého MCU. Já osobně nebrečel, ale jste tak nějak pořád udržováni v dojemné tenzi. Třetí díl vyloženě patří Rocketovi a nevěřil bych, že jedny z nejdojemnějších scén MCU vůbec, budou mezi Lyllou a Rocketem, tedy zvířaty. Jedná se skutečně, jak bylo jasně řečeno, o poslední díl s tímto týmem, rozlučka je naprosto bravurně zpracovaná a opět se nejednomu zasteskne. Nutí vás to si vzpomenout na vše, co tým prováděl v minulosti až doposud. Adam Warlock je jako dítě a podle toho se chová, Will Poulter je výborný, je ho zde akorát tak dostatek, aby nekradl prostor ostatním. High Evolutionary je snad ten nejkrutější a nejegoističtější padouch MCU. Rozhodně není v balíku těch průměrných padouchů. Co je ovšem naprosto skvělé, že Strážci vedle humoru, kterého je zde hodně, jsou na druhou stranu velmi vážní, snad nejserioznější díl. Není to jak např. Ragnarok, zde jde skutečně do tuhého, vážné situace se neničí humorem, který sice přijde, ale pro mě osobně vážnou situaci neničí. Jak už víme z předešlých dílů, vzájemné interakce mezi postavami Gunn umí a zde je to vidět o to víc. Tady Strážci jsou nejvíc rodina, co kdy byli. No a taky je film místy docela depresivní, což bych u Strážců nečekal. Za mě naprosto jednoznačně výborný film. Jestli Gunn něco umí, tak zaměřit se na postavy, vyprávět jejich příběh velmi emotivním způsobem, umí nastavit chemii mezi postavami, dostat se jim do hlavy. Např. zde vidíme, jak se Quill musí smířit s novou Gamorou, prostě bravurně zvládnuté. NE nadarmo pro mě osobně je v celé trilogii nejvíce emotivních scén z celého MCU. Navíc film je zdaleka nejsprostší a rozhodně velmi dospělý. Mně se to líbilo víc než druhý díl, rozhodně nejlepší film od Endgame. Potitulkové scény jsou dvě.

7.5.2023 | 15:43:20
Dragon94

Třetí Strážci Galaxie jsou opět zábavnou a velkolepou jízdou, kterou ale narozdíl od jejich předchůdců, které patří k mým nejoblíbenějším filmům, provází pár větších neduhů. Předně ale musím před Gunnem smeknout, že se mu podařilo dobře a hlavně důstojně uzavřít tuto trilogii. Stejně tak, že se mu podařilo i přes překvapivě velice temný příběh dát do filmu dostatek humoru, který navíc nepůsobí vůči ději nijak nepatřičně. Což je v kontrastu oproti několika velmi drastickým scénám opravdu umění. A potom taky, že se mu podařilo uzavřít dějové linky většiny postav, i přes to, že se film soustředil po celou dobu hlavně na Rocketa. Čímž se dostáváme k mojí první výtce. Nemyslím si, že Rocketův origin je zrovna příběh, který by měl uzavírat trilogii. Nejenom, že už jej z vyprávění známe a tak nás příliš nepřekvapí, ale zaměření jen na jednu postavu zbytečně ubírá na možnostech vývoje ostatních postav. Druhou věcí, která se mi příliš nezamlouvala je občasné protiřečení si v některých věcech. Například ohledně toho zdali Strážci mají nebo nemají zabíjet. To se během filmu mění jak se to zrovna hodí do scénáře. Třetí výtkou jsou určité nelogičnosti a nedotaženosti. Například rozbíjení čelních skel lodí ve vesmíru nemá žádný vliv na pasažéry uvnitř. Čtvrtou výtkou je pak opakování určitých momentů a témat z minulých filmů. Obzvlášť pak téma rodiny mi přišlo až příliš ohrané. Hlavně proto, že k němu nebyl napsán žádný podpůrný příběh. Sice chápu, že je Gunn nemůže znovu všechny rozhádat a pak dávat dohromady, protože by to bylo už ohrané, ale stejně tak na mě působili ohraně scény, kde si postavy říkají, že jsou rodina a pak se všichni obejmou i přesto, že k tomu děj filmu nijak nevybízí. Ale to je docela drobnost. Mnohem větší vrásky na čele mi pak dělá závěrečná akční Star-Lordova scéna, ve které se zase ocitne v situaci, kdy zamrzá ve vesmíru. Nejenom že se mu to samé stalo jak v prvním filmu, tak ve druhém filmu, ale tady je to ke všemu z absolutně debilního důvodu, který navíc už nesouvisí s hlavní zápletkou filmu. Mimochodem kam mu zmizela jeho maska a raketové boty? Krom těchto a pár dalších drobných neduhů, jsou ale třetí Strážci pořád velmi dobrým filmem, který už sice nepůsobí tak komplexně nebo osudově jako předchozí díly, ale pořád nám servíruje jeden z nejlepších komiksových filmů posledních let. 80%

7.5.2023 | 17:08:24
Edvin69

Takový lehce nadprůměrný film, ale opravdu jen lehce. Velkým plusem je, že ve filmu není přítomna žádná rasová ani genderová politika. Celkově vlastně můžu říct, že tam nebylo nic, co by mě vyloženě naštvalo, což nemůžu říct o skoro všech filmech co přišly po Infinity Wars. Dá se na to koukat, celkem to pobaví ale je to takový ten typ filmu na který se kouknete když běží v TV, ale není dost dobrý na to, aby jste na něj šli do kina. Neurazí, ale boužel ani nijak neohromí. Největším mínusem je absence nějaké cool bojové scény a hloupý hlavní záporák, jenž sice na začátku vypadá nadějně, ale vyklube se z něj jen další pitomec. Moje hodnocení – 60%

8.5.2023 | 2:34:38
Hunter12

Strážci Galaxie Volume 1 a 2 jsou jedněmi z nejlepších filmů MCU. Někdo tvrdí, že dvojka je horší než jednička. Já to tak nevidím. Oba filmy se mi líbí úplně stejně. Co se týká čtvrté a páté fáze, líbil se mi pouze Shang-Chi. Strážcům Galaxie Volume 3 jsem ale věřil. Gunnovi jsem věřil. A dopadlo to tak, že jsem poprvé v životě vážně uvažoval nad tím, že odejdu z kina ještě před koncem filmu. Film se mi zkrátka nelíbil. Za mne 15%.

8.5.2023 | 13:23:14
Pandolina

To snad nemůžete myslet vážně že je to tak dobrý že tomu dáte 90%, kolik potom tome99 dáváš novému Spidymu nebo takovému Kapitánovi 2 ? To je pro mě 90%. Tahle rádoby vypadající emotivní ždímačka nafiltrovaným stylem bez struktury a bez vypravěče je lehkým nadprůměrem v rámci MCU a to jen kvůli režírním schopnostem Gunna. Ano, možná nový Strážci patří mezi nejlepších komiksových filmů řekněme od nového desetiletí, ale já jsem očekával možná něco lepšího. Působí to na mě jako film vytvořený AI inteligenci a random scénaristy, který hodily Gunnovi s nedokončenými dialogy, který tomu filmu dal alespoň nějaký vtipné sketche a akci. Kdybych měl procentuálně hodnotit tak bych hodil max 78%.

Trošku se obávám, že to bude to nejlepší z 5. fáze. Je načase si snižovat své očekávání na nulu :D

#10 tom99
15.5.2023 | 5:45:46
tom99

#9 Pandolina: Možná právě proto, jak hrozné filmy a seriály dorazily v poslední době, jsem byl tímto filmem naprosto ohromen. Sledování Ms. Marvel, She-Hulk, Moon Knighta, Thora 4 či Black Panthera 2 nebylo vůbec jednoduché a při těchto počinech se mi dělalo vyloženě špatně :-)

webmaster
27.6.2023 | 15:51:07
Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se !

Nejlepší postavy: Strážci Galaxie

Reklama

Edna potřebuje vaši pomoc

Po letech dlouhé spolupráce nám Google hodil další klacek pod nohy, který je pro nás příliš těžký. Abychom se s ním vypořádali, budeme potřebovat vaši pomoc. Google nám zakázal Adsense a my nevíme, jak z toho ven. Protože víc hlav víc ví a protože nám teče opravdu do bot, rozhodli jsme se vás požádat o radu a pomoc.

Zajímavosti

Studio údajně má náhradníka za Jonathana Majorse, od kterého se Hollywood začíná distancovat

Studio údajně má náhradníka za Jonathana Majorse, od kterého se Hollywood začíná distancovat

Hollywood neodpouští. Zvlášť v posledních patnácti letech. Byli jsme svědky několika kauz, kdy byla hercům ze dne na den zaříznuta kariéra. Jonathan Majors neprožívá zrovna nejlepší měsíc svého života a i on může přijít o dobře našlápnutou kariéru. Jaká by byla náhrada?

Marvel Cinematic Universe

PRVNÍ FÁZE

 

DRUHÁ FÁZE

 

TŘETÍ FÁZE

 

ČTVRTÁ FÁZE

 

PÁTÁ FÁZE

Galerie

Galerie

Napište nám

Našli jste chybu ve vysílání? Nemůžete se dopídit českých titulků? Chtěli byste se o tento seriál starat? Napište nám!


Filtr seriálů








Reklama